• Zašto je ovsena kaša najbolji doručak?

    Zašto je ovsena kaša najbolji doručak?

    Ovsena kaša je odličan izbor za doručak, jer sadrži mnogo hranljivih sastojaka, veoma je zdrava i pomaže u regulisanju telesne mase. Osim toga, ovas je bogat vitaminom B, folnom kiselinom, proteinima, manganom i magnezijumom. U nastavku sledi nekoliko razloga zbog kojih treba da zavolite ovsenu kašu, ukoliko već niste ljubitelj.

    Ovas je dobar za srce - ova žitarica sadrži antioksidanse koji pročišćavaju arterije i sprečavaju pojavu masnih naslaga na zidovima krvnih sudova, čime smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

    Ovas je krcat vlaknima - postoje studije koje tvrde da vlakna u ovasu redukuju holesterol za preko 20%. Osim toga, vlakna su veoma važna za regularnu probavu, kao i za sprečavanje gorušice.

    Duže će vas držati sitim - ovsena kaša se duže razgrađuje u želucu, zbog čega se duže osećamo sitim. Jedna činijica ove kaše sadrži svega oko 150 kalorija, a bićete siti mnogo duže neko da ste pojeli tost ili činiju nekih drugih žitarica.

     2373
  • Špargla

    Špargla

    Špargla ili kako je u nekim krajevima nazivaju, šparoga (lat.Asparagus officinalis) je povrće koje je izuzetno dobro za očuvanje vitke linije jer je naučno dokazano da se više kalorija utroši na varenje ovog povrća, nego što ono uopšte ima (a ima samo dvadesetak kalorija na sto grama).

    Pored toga, špargle su i prirodna izvori retke folne kiseline koju mnoge trudnice koriste u obliku kapsula. Ovo povrće, čiji se izdanci svetle boje sa ljubičastim vrhovima naširoko koriste u raznim supama, varivima i umacima, sadrži i zavidan nivo magnezijuma i vitamina E (koji usporavaju starenje kože i čuvaju vid), kalijuma (koji potpomaže izbacivanje kamena iz bubrega) a posebno je zanimljivo i to da špargla sadrži i hrom koji usporava glad i dugo čini sitim.

    Ako vam se pri pripremi jela sa šparglom ne sviđa njen gorkast ukus, ublažićete ga tako što ćete šparglu prvo prokuvati u kipućoj vodi u kojoj ste dodali malo soli, šećera i putera.

    Zanimljivo je to što se danas u ishrani koristi široko rasprostranjena, kultivisana špargla, pa ipak, u šumama širom Srbije se i dalje može naći divlja špargla koja je daleko zdravija od kultivisane.

     1811
  • Šest namirnica za koje niste znali odakle potiču

    Šest namirnica za koje niste znali odakle potiču

    Kanadska slanina – uprkos svom imenu, kanadska slanina je nastala u Velikoj Britaniji.

    Dansko pecivo – još jedna namirnica čije je ime zbunjujuće. Nastalo je u Beču, a u Danskoj ovo pecivo zovu "bečki hleb".

    Kolačić sudbine – iako je rasprostranjeno mišljenje da je kolačić sudbine kineskog porekla, ovu namirnicu izmislili su Japanci.

    Pomfrit – sama reč sugeriše da je jelo francusko, i ko god to pomisli bio bi samo delimično u pravu, jer jeste u pitanju francuski jezik, ali samo jelo se prvi put pojavilo u Belgiji.

    Kivi – voćka koja nosi ime ptičice sa Novog Zelanda ne potiče i sama odatle, već iz Kine.

    Vorčester sos – ovaj engleski klasik prvi put je napravljen u Indiji.

     2083
  • Mary Ann Esposito

    Mary Ann Esposito

    Meri En Espozito najbolje definišu tri reči: autentičnost, istorija i tradicija. Najpre bi trebalo napomenuti da je ona jedna od najtraženijih televizijskih kuvarica u Americi. Kao tvorac i domaćin televizijskog serijala „Ciao Italia with Mary Ann Esposito™", prenela je tradicionalne vrednosti milionima Amerikanaca. U pitanju je serijal sa najdužom tradicijom u istoriji televizije. Za nju je italijanska kuhinja način života. Kao devojčica odrasla je u Njujorku i posmatrala je svoje bake kako pripremaju italijanske specijalitete. Čini se da je to ključni uticaj na njen odlazak u Italiju zbog čega će vrlo brzo poželeti da stečeno znanje podeli sa širim auditorijumom putem televizije. Radila je sa brojnim svetski priznatim kuvarima sa kojima je delila istu strast. Brojne organizacije prepoznale su njenu želju da očuva italijansku tradiciju i kulturu. Dobitnik je i počasne nagrade za posvećenost i očuvanje autentične italijanske kuhinje. Kako bi promovisala običaje Italijana u Americi, uključena je u Nacionalnu italijansko američku fondaciju.

     1837
  • Zašto je lubenica zdrava za krvni pritisak?

    Zašto je lubenica zdrava za krvni pritisak?

    Lubnica sadrži brojne hranljive sastojke, uključujući vitamine C i A, antioksidans likopen i citrulin aminokiselinu. Dobar je izvor kalijuma, vitamina B-6 i vlakana. Tokom letnje sezone, može biti pravo osveženje jer sadrži 92 odsto vode i 8 odsto šećera.

    Brojne studije bavile su se proučavanjem uticaja aminokiselina citrulin i arganin na krvni pritisak. Studija jednog američkog časopisa ukazuje na to da lubenica može biti efikasno oružje protiv hipertenzije. Osim toga, lubenica poboljšava funkciju arterija. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdio dugoročni uticaj svih nutrijenata na zdravlje.

     1063
Leto je na izmaku ali se piletina kao i sveža salata mogu uvek pronaći. Lagano jelo koje vas može osvežiti u svakom trenutku. Dobar recept ako pokušavate da smršate, na…
15765
Sjajno predjelo koje odlično "paše" uz puter ili kajmak a, zašto da ne, i uz med, džem ili domaći pekmez. Ako pretekne može se poslužiti i uz glavno jelo a…
9275
Izuzetno ukusni i hrskavi kolačići sa čokoladom i ovsenim pahuljicama. Brzo se i lako spremaju ali uz dosta ručnog mešanja :)
37871
Ovako pripremljena piletina je vema ukusna, spolja ima divnu krckavu koricu dok je samo meso mekano i sočno.
10043
Pre neki dan imala sam priliku da probam jedan veoma interesantan kolač. Kada su me poslužili pomislila sam da me neko zeza pa to je običan koh preliven karamelom. Ali…
154761
Za ljubitelje maka, brzo i lako se priprema a dzem od kajsija mu daje poseban šmek!
27170