• Zašto konzumirati jabukovo sirće?

    Zašto konzumirati jabukovo sirće?

    Poboljšava varenje – Jedna kašičica jabukovog sirćeta u čaši vode pre obroka pomaže aktiviranju pljuvačke i digestivnih sokova koji utiču na bolje varenje.

    Stabilan nivo šećera u krvi – Dve kašike jabukovog sirćeta u čaši vode pre spavanja efikasno snižava šećer u krvi.

    Ublažava bolove u grlu – Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, jabukovo sirće uklanja patogene bakterije.

    Efikasno čisti voće i povrće – Da biste uklonili zagađivače sa svežih proizvoda, u činiju vode dodajte nekoliko kašika jabukovog sirćeta i tako operite voće ili povrće.

    Detoksikacija – Stimuliše sekreciju enzima i protok žuči.

     1101
  • Aloe vera, med i cimet - idealna maska za lice

    Aloe vera, med i cimet - idealna maska za lice

    Aloe vera ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u kontroli i smanjenju bakterija koje izazivaju akne. Slične efekte imaju i cimet i med. Njihovim kombinovanjem u cilju stvaranja maske za lice - uvećaćete svoje šanse za glatku kožu bez akni.

    Dve kašike čistog meda pomešajte sa kašikom čiste aloe vere. Smesa bi trebalo lako da se rastopi. Dodajte 1/4 kašike mlevenog cimeta. Dobijenu smesu nanesite na lice i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta. Nakon toga temeljno isperite.

     979
  • Iscrpljeni ste? Evo kako da povratite energiju!

    Iscrpljeni ste? Evo kako da povratite energiju!

    Jedno je sigurno – izbegavajte energetska pića, kao i gazirane i voćne sokove koji su puni šećera. Dok obezbeđuju brzu nadoknadu energije, takođe oduzimaju dvostruko više uzrokujući nagli pad šećera u krvi. Nedavna studija tima istraživača iz Australije, otkrila je da energetska pića mogu uticati na emocionalno ponašanje i kognitivnu funkciju.

    Čak iako ste malo žedni jedna čaša vode može da promeni nivo energije ali i da utiče na vaše emocionalno stanje – kažu istraživači sa Univerziteta u Konektikatu. Utvrđeno je da blaga dehidratacija izaziva glavobolje, zamor i probleme sa koncentracijom. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih bi trebalo da povedete računa o dnevnom unosu tečnosti. Kada se osećate iscrpljeno – popijte čašu vode. Upravo ta mala količina tečnosti može vas razbuditi i pojačati vašu koncentraciju.

    Razlog učestaloj i izraženoj potrebi za snom može biti i nedovoljan unos vitamina i minerala koji igraju glavnu ulogu u proizvodnji energije. Od ključnog značaja su vitamin B i magnezijum. Povećajte unos zelenog lisnatog povrća, koštunjavog voća, ribe...

    Obratite pažnju i na to kada i koliko puta dnevno jedete. Ravnomerno raspoređeni obroci i njihova raznovrsnost imaju veliki uticaj na vaše emocionalno i fizičko zdravlje, posebno na dnevni nivo energije.

     1281
  • Pirinač

    Pirinač

    Pirinač je jednogodišnja biljka poreklom iz tropskih i suptropskih predela Afrike i jugoistočne Azije. Pirinač zahteva toplotu i zemljište potpusno zasićeno vlagom. Osnovna je namirnica Azijskim narodima ali je dosta zastupljen i u drugim delovima sveta.
    Ima veoma veliku prehrambenu vrednost. Bogat je B vitaminima (B1,B2 i B6) i mineralima ( natrujum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, jod…)
    Sadrži 13% vode, 7% proteina, 2,2% masti, 73% ugljenih hidrata i 1,2% minerala. Zanimljiva je činjenica da spada u žitarice koje ne sadrže gluten pa ga mogu slobodno korisiti oni koji su na bezglutenskoj dijeti.

     23223
  • Harry Eastwood

    Harry Eastwood

    Hari je simpatična i uvek nasmejana britanska kuvarica i spisateljica, poznata po tome što, baš kao i njena koleginica Lorraine Pascale, tvrdi da slatkiši i druge poslastice ne treba nužno da goje.

    Zbog toga se fokusirala na kreiranje maštovitih torti i kolača koji imaju malo kalorija, ali ne gube na sočnosti i ukusu. Publika je prvi put imala prilike da je vidi pred TV kamerama 2007. godine kada je počela da vodi emisiju "Kuvanjem do mršavljenja", a pored toga, napisala je i tri uspešna kuvara koja se bave sličnom tematikom: "Crveni somot i čokoladna pretnja", "Salata za sva godišnja doba" i "Mršava francuska kuhinja". Upravo Francusku smatra svojim drugim domom, pa je trenutno autor i voditelj kulinarske emisije "Moj sladak život u Parizu".

    Hari je uvidela značaj bezglutenskog režima ishrane, pa sve više osmišljava recepte koji ne sadrže gluten, a u videu ispod teksta možete videti njen neobičan recept za sladoled od breske, koji je prava letnja poslastica, ali ne i pretnja po vitku liniju!

     2030
Evo još jednog zanimljivog recepta za ljubitelje testenina. Kaneloni sa povrćem zapečeni u sosu od pavlake i šerija.
23389
Kako brzo, bezbolno i moderno prebroditi nedeljni ručak ukoliko niste raspoloženi za neko "komplikovanije" kuvanje? Uz Frikom proizvode lako.
22328
Evo jednog zanimljivog predjela. Pored dobrog ukusa, lake pripreme ovo jelo je i veoma dekorativno.
8068
Za ove predivne kolačiće neki kažu da su Poljskog a neki Češkog porekla, ali u svakom slučaju su predivni. Možete ih pripremiti sa bilo kojom vrstom džema, ili čak sa…
4570
Ukoliko vi ne možete na Havaji, dovedite Havaje kod vas! Evo jednog havajskog recepta za hleb.
8374
Kako da brzo i jednostavno oduševite svoje prijatelje, ukućane, one najdraže? Jednostavno, spremite ima fin i ukusan sos od pečuraka koji se veoma brzo i lako sprema.
72311