• Zašto treba jesti breskve?

    Zašto treba jesti breskve?

    Idealna letnja voćka, breskva, ne sadrži masti, ima malo kalorija i sadrži veliki broj hranljivih materija.
    Jedna velika breskva ima svega 68 kalorija, a prirodno je veoma slatka, tako da je idealna za dijete. Ako je ubacite u jogurt, žitarice ili meki sir, uživaćete u pravom letnjem ukusu, bez mnogo kalorija i industrijskog šećera.

    Breskve sadrže 10 vitamina, a najviše vitamina A i C. Potom slede vitamini E (antioksidant) i K (važan za zgrušavanje krvi). Ovo voće je takođe izvor tiamina, riboflavina, niacina i folne kiseline.

    Kalijum je takođe veoma zastupljen u ovom voću, a važan je jer održava zdrav krvni pritisak, poboljšava jačinu kostiju i usporava stvaranje kamena u bubregu. Osim kalijuma, breskve sadrže i magnezijum, fosfor, cink, mangan, gvožđe i kalcijum.

    Osim vitamina i minerala, breskve sadrže i antioksidante, koji se bore protiv slobodnih radikala u telu, kako bi usporili starenje ćelija i pojavu hroničnih bolesti.

    I najzad, jedna velika breskva sadrži 17 grama ugljenih hidrata, od čega 3 grama dolazi od vlakana. Vlakna su najvažnija supstanca za zdravu probavu, a imaju značajnu ulogu i u regulisanju holesterola, čime smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

     1364
  • Kada je neophodno proveriti nivo šećera u krvi?

    Kada je neophodno proveriti nivo šećera u krvi?

    Dijabetes, bolest koja može izazvati kardiovaskularne probleme, oštećenje nerava, bubrega, vida, kože, sluha... Nemi simptomi dijabetesa mogu se odnositi na porodičnu istoriju bolesti, gojaznost, visok krvni pritisak... Tip 1 obično se razvija tokom detinjstva ili adolescencije. Imuni sistem uništava ćelije koje proizvode insulin u pankreasu, ostavljajući malo ili nimalo insulina. Insulin omogućava telu da koristi hranu kao izvor energije. Mnogo češće se javlja dijabetes tipa 2, kada telo nepravilno koristi insulin. Telo se bori kako bi stvorilo zalihe insulina, ali potražnja probija granice i pankreas ne može da proizvede dovoljno insulina kako bi zadržao nivo šećera u krvi u normalnom opsegu. Novija pojava je predijabetes - stanje u kojem je povišen nivo šećera u krvi, ali je ipak niži nego što je to slučaj kod navedena dva tipa. Preterana žeđ, učestala potreba za hranom, zamor i slabost, zamagljeni vid, problemi sa kožom, osetljive desni su samo neki od simptoma. Više od 90 odsto ljudi ignoriše ove simptome, ni ne znajući da se oni odnose na pomenuto stanje.

     1885
  • Doručak za mršavljenje

    Doručak za mršavljenje

    Jedna od deset žena preskače doručak kada je na dijeti, ali znate već da je to potpuno pogrešno. Kako biste uravnoteženo gubili na težini, sledi četiri ideje za doručak koji će vam pomoći da dostignete svoj cilj.

    • Integralni sendvič sa mladim sirom i paradajzom - ova opcija nudi ugljene hidrate koji se polako razgrađuju i daju vam energiju, uz dodatak proteina i kalcijuma
    • Sendvič od ražanog hleba, barenog jajeta i paradajza - krcato proteinima, uz gotovo nikakve masnoće, ako budete doručkovali ovo duže ćete biti siti
    • Vegetarijanski omlet - pečurke, paradajz, malo nemasnog sira i dva jajeta, savršena kombinacija
    • Nemasna rikota na integralnom tostu - dobri ugljeni hidrati, dosta vlakana i odličan izvor proteina i kalcijuma, uz sjajan ukus, ovo je dobitna kombinacija.
     2526
  • Kokosovo ulje bolje od paste za zube

    Kokosovo ulje bolje od paste za zube

    Kokosovo ulje može očistiti zube i sprečiti propadanje bolje od bilo kog oblika ispiranja ili bilo koje paste na tržištu. Osim toga, ne postoji nikakav oblik nuspojave usled korošćenja za oralnu higijenu. Studije pokazuju da ulje kokosa ubija više bakterija u odnosu na paste. Sadrži svojstva koja eleminišu brojne oblike štetnih naslaga i otežava stomatološkim bolestima da uznapreduju. Neophodna vam je kašičica ulja za ispiranje usta ujutru i uveče. Obavezno ispljunite i isperite nakon zadržavanja u ustima nekoliko minuta.

     870
  • Promocija vinarije Rnjak u kući vina RAB - Vršac

    Promocija vinarije Rnjak u kući vina RAB - Vršac

    Posetili smo kuću vina RAB koja je organizovala promociju proizvoda vinarije Rnjak i proizvoda La Fantane. U prijatnoj atmosferi uz vođstvo somelijera i pozadinskom muzikom tamburica krenuli smo na neverovatno putovanje koje je vodilo put Ružice Rnjak preko salate “Romana” pa do Chardonnay vina. Usledili su Sauvignon Blanc uz Saltim Boca. Pred kraj večeri trijumfalno je otkriven dragulj Cabernet Sauvignon uz teletinu ispod sača i desert u obliku tufahija.

    Na stolu tokom cele večeri bilo je prisutno grožđe uz domaći hleb iz kuhinje kuće vina RAB.

    Vinarija Rnjak se nalazi u tradicionalnom vinskom kraju u selu Gudurici (Južni Banat), na podnožju Vršačkih planina. Osvojili su značajne nagrade pa da nabrojimo neke:

    SAUVIGNON BLANC (2015.)

    • BeoWinefair 2016. - zlatna medalja
    • Vinofest Vršac 2016. - srebrna medalja

    CHARDONNAY (2015.)

    • BeoWinefair 2016. - bronzana medalja
    • Vinofest Vrsac 2016. - zlatna medalja
    • The Balkans International Wine Competition 2016., Sofija - bronzana medalja

    ROSE (2015.)

    • Vinofest Vršac 2016. - srebrna medalja

    CABERNET SAUVIGNON (2014.)

    • Vinofest Vršac 2016. - srebrna medalja

    Aktivnosti vinarije Rnjak možete pratiti putem facebook stranice na adresi: facebook.com/vinarijarnjak/. Detaljnije o kući vina Rab iz Vršca pogledajte na internet stranici: www.rab.rs

     2327
Fantastični osvežavajući napitak za tople letnje dane. Obavezno probajte i nećete se pokajati !
39636
Osvežavajući sok u kom ćete uživati u toku cele godine.
47101
Obožavam kako moja tetka kuva. Ovo je jedan od njenih recepata za koji sam mislila da neću uspeti nikada da ga pripremim kao i ona. Ali pogrešila sam,  lako se…
43526
Ovo je recept moje bake. I dan danas se sećam trenutaka kada smo kao deca čekali nestrpljivo da ajvar bude gotov i da probamo pre nego što se stavi u…
43821
Navikli smo da ih jedemo sveže i kao dodatak raznim tortama i kolačima, ali i pekmez od banana je veoma ukusna poslastica. U svakom trenutku ćete u špajzu imati odlični…
Džem od jagoda, mažemo na hleb, koristimo za kolače, jedemo iz tegle ...
31755