Kuvanje za početnike - Od čega treba da krenete?

Pročitano: 1327 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Kuvanje u kućnim uslovima je sve popularnije. Tome svedoči veliki broj kulinarskih emisija, knjiga, časopisa, blogova sa receptima i savetima, ali i video-zapisa na društvenim mrežama.

Možda ste baš danas videli na Fejsbuku ili Instagramu zabavan kulinarski klip i poželeli da se konačno oprobate u ulozi kuvara. Nema više konzumiranja pekarskih i drugih nezdravih proizvoda. Od sada samo kvalitetna, domaća, zdrava, ali gurmanska hrana!

Ukoliko ste odlučili da počnete da se penjete kulinarskim stepenicama, u nastavku teksta vam predstavljamo prvih nekoliko stepenika koje treba da savladate.

#1 Pažljivo pročitajte recept i detaljno pratite instrukcije

Možda vam ovo deluje trivijalno, ali veliki broj ljudi počinje da kuva bez detaljne analize potrebnih sastojaka i procesa pripreme željenog jela.

Osim u standardnim, štampanim verzijama kuvara, ukusan recept možete pronaći online. Na internetu postoji na hiljade recepata i, što je najbolje, možete ih sačuvati na vašem telefonu, tabletu ili računaru.

Da biste bili sigurni u kuhinji, pročitajte, a zatim ponovo pročitajte recept pre nego što počnete da kuvate. Na taj način ćete sa lakoćom prolaziti kroz sve faze pripreme.

Sigurno vam ne bi prijalo da, dok ste opasani keceljom, saznate da nemate mleko u frižideru ili da je trebalo da marinirate meso tokom noći.

Zato budite temeljni i izbegnite ovaj scenario.

#2 Napravite nedeljni meni i sastavite listu za kupovinu

Iskreno, da li ste pomislili: “Nemam ja vremena da se bakćem pripremama menija! Ne radim u restoranu”?

Ukoliko jeste, iz ličnog iskustva vam možemo reći da ćete se brzo uigrati. Sve deluje teško dok ne pokušate. A zatim uz praksu postaje lako.

Odvojite pola sata svake nedelje. Sednite, uzmite papir i olovku, pogledajte recepte koji su vam privukli pažnju i isplanirajte vaše obroke za narednu sedmicu (što možete činiti i uz neku opuštajuću muziku i mirišljave sveće).

Ovaj sistem će vam omogućiti uštedu vremena koje biste inače potrošili na razmišljanje o tome šta ćete jesti kada se umorni i iscrpljeni vratite kući s fakulteta ili posla.

Takođe, ukoliko imate nameru da počnete (ili nastavite) da se hranite zdravo, plan vam može pomoći da ostanete na pravom putu i ne skrenete sa staze zdravih navika u pekaru ili fast food. Benefiti su višestruki.

Kada planirate svoj meni, pokušajte da uključite slične sastojke u svaki obrok kako biste mogli da koristite iste namirnice u više obroka nedeljno. Na primer, ako danas za večeru pravite piletinu sa grilovanim pečurkama, sutra možete spremati integralnu pastu u kremastom sosu od pečuraka.

Savetujemo vam da napravite listu za kupovinu čim isplanirate obroke. Na ovaj način ćete osigurati da vaši obroci budu adekvatno pripremljeni. Dodatni plus je to što nećete trošiti novac na namirnice koje možda već imate u ostavi ili frižideru!

Važna napomena: birajte sveže, kvalitetne sastojke. Hrana koju spremate može biti onoliko dobra koliko su dobri sastojci koje koristite za njenu pripremu.

Takođe, obavezno uvrsitite začine na šoping listu. Pored standardnih (biber, beli luk u prahu, mlevena začinska paprika, peršun itd), možete nabaviti i neke italijanske, meksičke ili indijske začine, kao i, recimo, mešavine začina za jela sa piletinom.

Ponuda je velika i sasvim je u redu da u početku birate klasičnije varijante i one koje su u skladu sa jelima koje planirate da spremate.

Inače, sigurno ste primetili da profesionalni kuvari začinjavaju hranu sa visine, zar ne? To ne rade samo zato što deluje atraktivno, već i da bi se začin pravilnije rasporedio po namirnicama.

zacin kasike kuvanje

#3 Nabavite oštar nož

Oštri noževi su manje opasni nego tupi noževi. Ako vam to ne deluje logično, ne brinite. Pomalo je kontraintuitivno.

Za razliku od oštrih noževa, koji sekuhranu precizno i brzo, tupi noževi imaju tendenciju da klize i izazivaju brze, iznenadne pokrete. To može dovesti do posekotine prsta ili šake.

Uvek vodite računa da vaši prsti ne budu oštrom nožu na putu. Takođe, nemojte seći namirnice “ka sebi”, već “od sebe”.

#4 Francuska tehnika Mise en place

Ukoliko ste pratili neku kulinarasku emisiju, sigurno ste primetili da kuvari pripremaju i izdvajaju namirnice u pojedinačne posude pre nego što započnu kuvanje.

Zapravo, veliki deo kuvanja sastoji se u pripremi namirnica za obradu. Potrebno je izmeriti, sortirati, oprati i iseckati namirnice. Odvojte dovoljno vremena za ovaj deo procesa i koristite tehniku mise en place – postavljanje svih potrebnih sastojaka nadohvat ruke.

Ovo je jedna od najvažnijih lekcija u svakoj kulinarskoj školi.

Zamislite da niste pripremili sve namirnice i da treba da iseckate i dodate u tiganj još jedan sastojak (jer će, na primer, luk zagoreti ako to ne uradite brzo). Zvuči stresno, zar ne? A stres u kuhinji može izazvati samo nevolje (čitajte: posekotine i opekotine).

Nadamo se da smo vam u ovom tekstu dali osnovne smernice koje vam mogu pomoći da pametno pripremite željena jela.

Dobro izučite recepte koji su vam privukli pažnju, napravite plan obroka i listu za kupovinu i pažljivo pratite svaki korak iz uputstva za pripremu.

Verujemo u vas i želimo vam srećan početak kulinarske avanture!

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava