Eterično ulje lavande ima antiseptička i anti-inflamatorna svojstva zbog čega je idealno za prirodnu negu kože. Pored mnogih sličnih eteričnih ulja i biljnih ekstrakta, ulje lavande utiče na rast i proces ozdravljenja oštećenih delova kože. Kako biste umirili kožu, dodajte nekoliko kapi ulja lavande na hladnu i vlažnu krpu. Utrljajte na obolelo mesto veoma nežno i isperite nakon pet minuta. Eukaliptus i ulje lavande su povezani sa nekoliko neželjenih dejstava kada se koriste kao komponenta aromaterapije. Posavetujte se sa lekarom pre upotrebe. Mogući su osipi ili poteškoće u disanju. Najčešće nuspojave usled korišćenja lavande u aromaterapiji su ipak: vrtoglavica, zamor, promena boje kože, mišićna slabost, otežan govor...
Libanska kuhinja fokusirana je na biljke, začine i teške soseve. Mint, peršun, origano, beli luk, muskantni oraščić i cimet su neretko glavni sastojci brojnih jela. Hleb se služi uz skoro svaki obrok i presudan je za libansku ishranu jer označava život. Humus, pirinač i meso umotani u listove grožđa, pire od brašna, vruće i hladne salate, morski plodovi na žaru su među najpopularnijim jelima. Baklava je omiljeni tradicionalni dezert. Arak - bezbojno alkoholno piće napravljeno od anisa, takođe nazvano i kao Lionovo mleko, najčećše se služi uz dezert. Arapi su poznati po svom gostoprimstvu, čak iako vaša poseta nije bila najavljena. Ručak, najvažniji obrok, obično se služi u 14 časova. Najpre se služi meze - topli hleb, humus, sirevi, masline... Nakon glavnog jela, obično se služi baklava ili činija svežeg voća. Odrasli obično uživaju u pivu, vinu ili araku, dok deca piju limunadu ili sok od sveže ceđenog voća.
Sirak je rod brojnih biljnih vrsta iz porodice trava. Potiče iz tropskih i suptropskih regija širom sveta. Iako postoji više od 30 različitih vrsta, samo jedan se koristi u ishrani. Koristi se i u proizvodnji alkoholnih pića i biogoriva. Smatra se petom najvažnijom žitaricom. Bogat je esencijalnim hranljivim materijama. Izuzetno je visok nivo niacina, riboflavina, tiamina, magnezijuma, gvožđa, kalcijuma, fosfora, kalijuma i gotovo pola preporučenog dnevnog unosa proteina. Utiče na zdravlje kostiju i sprečava pojavu osteoporoze i artritisa. Prisustvo vlakana je od velikog značaja za zdravlje srca i digestivnog trakta.
Zagrevanje hrane u mikrotalasnoj pećnici ne utiče na kalorijski sadržaj hrane. Vitamini u hrani su osetljivi mikroelementi koji su telu neophodni kako bi ga održavali zdravim. Kuvanjem hrane smanjuje se sadržaj vitamina, a to se posebno odnosi na povrće. Mikrotalasna peć doprinosi uništavanju hranljivih materija, ali ne i smanjenju sadržaja vitamina.
Obezbedite svom telu neophodne zalihe vitamina i minerala upravo putem smutija, posebno ukoliko ste na određenom programu ishrane u cilju smanjenja telesne težine.
Smutiji utiču na bolje varenje, ukoliko imate problema sa zatvorom.
Značajni su za detoksikaciju organizma.
Minerali i vitamini u smutijima utiču na zdravlje kože, kose i noktiju.
Podstiču memoriju, izazivaju osećaj smirenosti i utiču na zdrav san.
Pohovane tikvice mogu se služiti kao toplo predjelo, prilog glavnom jelu, ili ih jednostavno poprskajte sirćetom i sitno seckanim belim lukom i poslužite kao salatu.