• Da li je doručak najvažniji obrok?

    Da li je doručak najvažniji obrok?

    Ukoliko preskačete doručak namerno ili pod izgovorom da ćete jesti kasnije tokom dana imajte u vidu da, prema jednoj grupi naučnika, time povećavate rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara, visokog krvnog pritiska... Studija grupe američkih istraživača ukazuje, pre svega, na važnost onoga šta jedemo. Još uvek se vode naučne "debate" kada je reč o važnosti doručka, a poslednja studija iz 2016. godine sugeriše da je upravo doručak najvažniji obrok u toku dana. Dr Džejms Bets tvrdi da bi tu ideju trebalo razmotriti, kao i da nema dovoljno potkrepljujućih činjenica i da je ideja važnosti doručka samo marketinški trik: "Iako deluje potpuno logično, ipak se sve svodi na pretpostavke na osnovu opservacionih studija koje nadalje nikada nisu bile testirane. Uticaj rasporeda obroka u toku dana je svakako od velike važnosti, posebno kada govorimo o ishrani u kasnim večernjim satima. Epidemiološki nalazi ukazuju na potencijalno štetan efekat kasnih obroka ali studije koje se bave uzrocima i posledicama su ograničenog obima i izvođenje zaključaka na osnovu njih se samim tim dovodi u pitanje." U svakom slučaju, preporuka je da vodite računa i planirate svoje obroke trudeći se da jedete uvek u isto vreme.

     1220
  • Osnovne karakteristike tradicionalne tanzanijske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne tanzanijske kuhinje

    Većina jela koja čini tanzanijsku kuhinju, tipična je za celo područje istočne Afrike. Meso se obično služi samo u posebnim prilikama, a posebno govedina. Ovce i koze se odgajaju isključivo zbog mleka. U ishrani, najzastupljeniji je skrob. Pirinač i riba kuvani u kokosu su najpoželjnije jelo. Uvođenje začina zahvaljujući Arapima je očigledno, posebno cimet, kari, paprika i karanfilić. Banane su obavezane u dnevnoj ishrani. Čaj je najčešće konzumiran napitak i obično se pije tokom celog dana. Uz čaj se jede i slatki prženi hleb. Ulični prodavci obično nude svežu crnu kafu u malim porcelanskim šoljama, kao i sveže sokove od ananasa, pomorandže ili šećerne trske. Omiljeni dezert su duboko pržene krofne.

     1050
  • Zašto jesti pinjole?

    Zašto jesti pinjole?

    Pinjoli sadrže četiri grama kalorija po kašičici. Ugljeni hidrati su omiljeni izvor energije vašeg tela, posebno kada ste sportista. Generalno, 45 do 65 odsto kalorija trebalo bi da dolazi od ugljenih hidrata.

    Gvožđe je mineral koji pomaže u transportu kiseonika kroz celo telo. Sa 0,7 mg po kašičici, pinjoli mogu pomoći u zadovoljavanju dnevnih potreba za ovim mineralom.

    Prekomeran natrijum u ishrani povezan je sa visokim krvnim pritiskom, što povećava rizik od oboljenja srca i bubrega. Pinjoli sadrže samo 20 mg po kašičici, pa mogu uticati na ograničenje prekomernog unosa.

    Jedna kašika pinjoli sadrži samo 35 kalorija. Jedna porcija zadovoljava manje od 2 odsto neophodnog unosa kalorija na dnevnom nivou.

     1024
  • Pet razloga zbog kojih bi trebalo da pijete ružinu vodu

    Pet razloga zbog kojih bi trebalo da pijete ružinu vodu

    Ružina voda korišćena je od davnina kao lek zbog visoke koncentracije antioksidanata, zbog čega ružina voda uklanja slobodne radikale iz organizma. Latice sadrže vitamine A, C, E i B.

    1. Koristi se kao tonik za kožu. Zbog svojih antiinflamatornih svojstava, ružina voda je idealna za lečenje crvenila kože, ekcema, uklanjanje akni, kao i lečenje dermatitisa ili bilo kakvih iritacija.

    2. U srednjem veku, ružina voda korišćena je za pranje ruku zbog antibakterijskih svojstava. Upotreljavana je za prirodno lečenje posekotina i rana.

    3. Od davnina se koristila za lečenje kašlja, refluksa i za smanjenje šećera u krvi.

    4. Odličan je saveznik u borbi protiv problema sa nadimanjem ili otežanim varenjem.

    5. Poboljšava raspoloženje.

     1104
  • Beli luk

    Beli luk

    Za beli luk (lat.Allinum sativum) svi znamo da je najveći neprijatelj zadaha i poljubaca, vampira i drakula, ali mnogi ne znaju da ovo super povrće iz porodice ljiljana ima u sebi nekoliko stotina zdravih komponenti (vitamina, minerala, aminokiselina) koje su dragocene za ljudski organizam.

    Iako je jedno od najstarijih biljnih kultura na svetu, smatra se da potiče iz srednje Azije, ali gotovo da ne postoji narod koji već hiljadama godina ne koristi beli luk kao osnovnu namirnicu u svakodnevnoj ishrani.

    U nekim krajevima poznat i kao češnjak, beli luk je jedna od retkih biljnih vrsta koje u sebi sadrže sumpor, koji je ljudskom organizmu preko potreban jer smanjuje nivo holesterola i štiti od mnogih maligih bolesti. Beli luk je takođe jedan od najjačih prirodnih antibiotika i uništava mnoge bakterije u organizmu: strafilokoke, ešerihiju koli, kandidu... posebno se preporučuje onima koji imaju problema sa organima za varenje ili koji imaju otežan rad jetre i žuči.

    Beli luk se u kulinarstvu može koristiti na zaista mnoge načine: nezaobilazni je deo italijanskih brusketa (u kombinaciji sa maslinovim uljem, bosiljkom i paradajzom), grčkih salata (npr možete ga zajedno sa krastavcem dodati u jogurt), dok mnogi ne mogu da zamisle gulaš i druga kuvana variva bez prethodno proprženog crnog i belog luka na malo ulja. Beli luk takođe možete konzervisati u ulju ili sirćetu i tako poslužiti uz meso ili pečenu ribu.

     1516
Evo dobrog recepta za one koji vole ljute papričice preko cele godine. Iskoristite sezonu i napravite koju teglicu.
16740
Vinogradarske breskve su idealne za dzem. Imaju specifičan ukus i lep miris. Kombinacija sa rumom je fantastična.
50872
Torta od šagarepe zvuči nesvakidašnje i retko ko je sprema, ali je preukusna! Ovo je kombinacija sa ananasom koji joj daje dodatni šmek.
20848
Evo i jednog zanimljivog recepta za sirni namaz. Ja volim da dodam Vorcestershire sos jer mu daje specifičan ukus, ali ako vam se ne dopada možete ga slobodno izbaciti.
7791
Salata od crvenog pasulja može da vam posluži kao predjelo a u toplim danima i kao glavno jelo. Veoma je ukusna a i lepo izgleda.
26259
Predivna ideja, lako se priprema, zdravo je i ukusno. A i gosti će se oduševiti neobičnim bombonicama.
6447