• Najvažnije hranljive materije za zdravo telo

    Najvažnije hranljive materije za zdravo telo

    Proteini, ugljeni hidrati i masti su telu neophodni u velikim količinama. Telo koristi proteine iz hrane za obnovu i izgradnju tkiva. Pojedine popularne dijete preporučuju protein u različitim količinama, ali je Institut za medicinu ustanovio da je ženama neophodno 46 grama dnevno, a muškarcima 56 grama. Hrana koja sadrži neophodnu količinu proteina takođe može imati i zasićenih masti koje mogu ugroziti zdravlje srca. Zato su neophodne namirnice u svakodnevnoj ishrani: riba, pasulj, mahunasto voće...

    Ugljeni hidrati su "gorivo" za ljudski organizam. Nisu svi sasvim jednaki. Oni koje nalazimo u sokovima, pecivu, slatkišima, belom hlebu, testenini, vare se brzo i za sobom ostavljaju osećaj gladi. Ugljeni hidrati u namirnicama bogatim vlaknima obezbeđuju stabilan protok energije, tako da se osećamo sito kada jedemo pojedinu hranu u manjim količinama. Za to su odgovorne žitarice, povrće, voće, pasulj...

    Masti su važne za proizvodnju hormona i tkiva. Odrasli bi trebalo da unose minimum 20 do 35 grama mononezasićenih i polunezasićenih masti dnevno, tip masti u hrani kao što su riba, masline i maslinovo ulje, avokado i različite vrste semenki.

    Svaki od vitamina igra određenu ulogu u celokupnom zdravlju organizma. Vitamin A jača vid, vitamin C podstiče zarastanje rana i obnovu tkiva, vitamin E pomaže izgradnji crvenih krvnih zrnaca, vitamin D jača kosti, a B odžava pravilno i zdravo funkcionisanje nerava... Neki od njih rade udruženi sa mineralima, vitamin C recimo pomaže apsorbovanju gvožđa. Ishrana ispunjena voćem, povrćem, žitaricama može ispuniti sve potrebe organizma za vitaminima.

    Minerali obavljaju niz funkcija, uključujući regulisanje rada srca, zdravlja kostiju i krvnih ćelija, proizvode neophodne hormone... Važno je održavati njihovu ravnotežu zarad pravilnog funkcionisanja organizma. Telu su neophodni: kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum, sumpor, gvožđe, cink, mangan, jod, selen...

    Voda se smatra jednim od makronutrijenata, takođe. Pomaže varenju i apsorpciji hranljivih sastojaka, a i regulisanju telesne temperature i radu srca. Preporučeno je piti od 9 do 12 čaša vode dnevno.

     3768
  • Da li ih prepoznajete?

    Da li ih prepoznajete?

    Neko ume da spremi ukusno jelo, neko da ga aranžira a neko i jedno i drugo. Predstavljamo Vam pokušaj da se na tanjiru predstave države. Zapravo, zastave država. Kod nekih verujemo da je autor zaista uspeo a kod drugih bi možda odgovarala i neka druga kombinacija. Koje je vaše mišljenje, bacite pogled na galeriju i recite nam u komentarima da li prepoznajete o kojim državama je reč? Šta smatrate da bi trebalo da se nađe na "Srpskom" tanjiru?

     1973
  • Zašto treba jesti breskve?

    Zašto treba jesti breskve?

    Idealna letnja voćka, breskva, ne sadrži masti, ima malo kalorija i sadrži veliki broj hranljivih materija.
    Jedna velika breskva ima svega 68 kalorija, a prirodno je veoma slatka, tako da je idealna za dijete. Ako je ubacite u jogurt, žitarice ili meki sir, uživaćete u pravom letnjem ukusu, bez mnogo kalorija i industrijskog šećera.

    Breskve sadrže 10 vitamina, a najviše vitamina A i C. Potom slede vitamini E (antioksidant) i K (važan za zgrušavanje krvi). Ovo voće je takođe izvor tiamina, riboflavina, niacina i folne kiseline.

    Kalijum je takođe veoma zastupljen u ovom voću, a važan je jer održava zdrav krvni pritisak, poboljšava jačinu kostiju i usporava stvaranje kamena u bubregu. Osim kalijuma, breskve sadrže i magnezijum, fosfor, cink, mangan, gvožđe i kalcijum.

    Osim vitamina i minerala, breskve sadrže i antioksidante, koji se bore protiv slobodnih radikala u telu, kako bi usporili starenje ćelija i pojavu hroničnih bolesti.

    I najzad, jedna velika breskva sadrži 17 grama ugljenih hidrata, od čega 3 grama dolazi od vlakana. Vlakna su najvažnija supstanca za zdravu probavu, a imaju značajnu ulogu i u regulisanju holesterola, čime smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

     1497
  • Energetske i hranljive vrednosti: višnje

    Energetske i hranljive vrednosti: višnje

    Višnja je koštunjavo voće koje pripada porodici ruža. Vodi poreklo iz Severne Indije i Irana. U naše krajeve, kao i u ostatak Evrope, stigla je preko Grčke. Danas je i naša zemlja jedan od značajnijih izvoznika ovog voća. Narodna medicina ističe njihovo blagotvorno dejstvo kada su u pitanju grčevi i bolovi u mišićima. Višnje su riznica brojnih minerala, a posebno su značajne kada je u pitanju zdravlje kože, srca i nervnog sistema.

    Energetska i hranljiva vrednost (na 100 g):

    Energetska vrednost: 63 kcal

    Ugljeni hidrati: 16,1 g

    Proteini: 1,06 g

    Masti: 0,20 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 2,1 g

    Niacin: 0,1 mg

    Vitamin A: 88,3 IU

    Vitamin C: 21 mg

    Vitamin K: 2,9 mcg

    Natrijum: 0 mg

    Kalijum: 222 mg

    Kalcijum: 13 mg

    Gvožđe: 0,36 mg

    Magnezijum: 11 mg

    Cink: 0,07 mg

     1625
  • Prednosti jabukovog sirćeta

    Prednosti jabukovog sirćeta

    Sve prednosti jabukovog sirćeta potiču od fitohemikalija. Flavonoidi i karotenoidi iz jabuke igraju ključnu ulogu u smanjenju pojava hroničnih bolesti. Osobe koje redovno konzumiraju jabuke u ishrani smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, astme, dijabetesa i nekih oblika raka. Jabuke su važan izvor antioksidanasa koji štite organizam.

    Jabukovo sirće pomaže varenju, posebno kod ljudi čiji organizam ne proizvodi dovoljno sone kiseline. Koristi se i kao prirodni lek protiv zatvora i dijareje. Zbog pektina olakšava varemke, a rastvorljiva vlakna pomažu radu creva.

    Konstatovano je i da neke od bakterija i kiselina u jabukovom sirćetu mogu ubrzati metabolizam.

     1204
Inspirisani originalnim "Banini" keksićima napravila sam ovaj kolač koji sam nazvala "Basnini" pošto kada se dobro spreme budu kao iz basne!
2075
Da li ste znali da se krofne mogu peći i u rerni?! Ako niste evo prilike da probate da ih i tako spremite. Ja ih često pravim i odlične su…
47649
Odličan i proveren recept za za pogačice sa sirom. Spremala sam ga nekoliko puta i svaki put pogačice nisu "trajale" dugo.
2873
Brza, ukusna i osvežavajuća torta od ananasa sa plazmom.
23695
Ukusni prokelj sa slaninicom i prazilukom.
4896
Šampinjone u sosu servirati sa barenim pirinčem.
5948