Maslačak kao lek

copyright
Copyright: mywholefoodromance.com
Pročitano: 2457 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Maslačak kao lek prvi put se spominje u zapisima arapskih lekara u 10. i 11. veku. Ova biljka se danas u mnogim krajevima sveta upotrebljava za ishranu i lečenje.

Maslačak je bogat beta-karotenom, ali i vlaknima, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, cinkom, fosforom i brojnim vitaminima.

Maslačak sadrži više protenina u odnosu na spanać.

Hiljadama godina unazad, maslačak je korišćen za lečenje anemije, skorbuta, problema sa kožom, poremećaja krvi i depresije.

Maslačak deluje kao blagi laksativ, stimuliše varenje, balansira prirodne i korisne bakterije u crevima, ali i povećava oslobađanje želudačne kiseline. Utiče na oslobađanje viška vode i soli u organizmu.

Maslačak poboljšava funkciju jetre uklanjanjem toksina i ponovnim uspostavljanjem hidratacije kao i ravnoteže elektrolita.

Jača imuni sistem i idealan je u borbi protiv gljivica i mikroba.

Koren, lišće i cvet maslačka su jestivi. Njihov gorak ukus smanjen je u periodu proleća i jeseni. Mladi listovi su odličan dodatak raznim salatama.

Koren maslačka se u velikoj meri koristi u Aziji a ova biljka se uzgaja u Indiji kao lek za jetru (disfunkcija jetre, ciroza, hepatitis). Osim toga maslačak se upotrebljava za lečenje infekcija, virusa, oteklina, zadržavanje vode u organizmu.

Zbog brojnih hranjivih materija koje u sebi sadrži, lišće maslačka se obično preporučuje kao dodatak ishrani za trudnice i žene u postmenopauzi, najčešće u obliku salate.

Sveže stabljike maslačka mogu rastvoriti kamen u žući, pročišćavaju krv, želudac. Narodna medicina preporučuje stabljike maslačka kao pomoćno sredstvo za lečenje šećerne bolesti

Svako ko je alergičan na ambroziju, neven, hajdučku travu, kamilicu, belu radu, trebalo bi da izbegava maslačak.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava