• Energetske i hranljive vrednosti: šljive

    Energetske i hranljive vrednosti: šljive

    Smatra se da šljiva vodi poreklo sa obala Kaspijskog mora. Danas se gaji u celom svetu, a najveći proizvođači su Rusija, Kina, SAD i Rumunija. Nalazi se na listi voća sa najjačim antioksidansnim delovanjem. Snižava holesterol, smanjuje rizik od srčanih oboljenja i posebno je efikasna kod problema sa probavom.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 46 kcal

    Ugljeni hidrati: 11,42 g

    Proteini: 0,70 g

    Masti: 0,28 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 1,40 g

    Niacin: 0,42 mg

    Vitamin A: 345 IU

    Vitamin C: 9,5 mg

    Vitamin K: 6,4 µ

    Vitamin E: 0,26 mg

    Natrijum: 1 mg

    Kalijum: 157 mg

    Kalcijum: 6 mg

    Gvožđe: 0,17 mg

    Magnezijum: 7 mg

    Cink: 0,10 mg

    Beta karoten: 190 µg

     1348
  • Tri tipa šećera

    Tri tipa šećera

    Šećer je najjednostavnija vrsta ugljenih hidrata, izvor energije kao i deo kompleksnijih molekula. Pošto telo veoma brzo razgrađuje šećer, on je stvar za kojom posežemo ukoliko smo umorni i brzo nam treba više energije.
    Postoje tri tipa šećera:

    • Monosaharidi - najjednostavnija vrsta, koja se sastoji od do 7 atoma ugljenika, u linearnoj ili prstenastoj strukturi. Ovom tipu pripadaju glukoza i fruktoza. Glukoza je najvažniji monosaharid u prirodi, glavni izvor energije za ćelije i može se naći u većini vrsta voća. Fruktoza je najslađi monosaharid, čiji su izvor voće i med.
    • Disaharidi - to su spojena dva prosta šećera, u duplom prstenu. Telo mora da razgradi disaharid, kao i bilo koji drugi ugljeni hidrat izuzev monosaharida, da bi iz njega crpeo energiju. Maltoza je disaharid, a sastoji se od dva molekula glukoze.
    • Polisaharidi - veliki lanci jednostavnih šećera, koji se sastoje od mnoštva monosaharida. Ovoj vrsti pripadaju skrob i glikogen. Polisaharidi imaju dve glavne funkcije - skladištenje energije kako bi je telo koristilo kada nema dovoljno hrane i strukturna podrška i zaštita.

    Monosaharidi i disaharidi su jednostavni ugljeni hidrati, dok su polisaharidi složeni. Jednostavni ugljeni hidrati najčešće se nalaze u voću i mleku, kao i u slatkišima. Složeni ugljeni hidrati se mogu naći u mahunarkama, žitaricama i skrobnom povrću poput krompira, graška i kukuruza. Preporuka je da treba jesti više složenih ugljenih hidrata, posebno žitarica, dok slatkiše, koji nemaju gotovo nikakvu nutritivnu vrednost, treba ograničiti na minimum.

     1557
  • Pet namirnica zabranjenih u paleo ishrani

    Pet namirnica zabranjenih u paleo ishrani

    Ako se pridržavate posebnog režima ishrane, već ste se navikli na čudne poglede i pitanje "šta, ni to ne jedeš?".

    Ako se pridržavate paleo režima, već znate da smete da jedete meso, voće i povrće, ali ono što ne smete vas verovatno buni. Neke od tih stvari su očigledne - beli šećer, belo brašno, industrijska hrana, ali neke vas mogu zateći.

    U ovom tekstu saznaćete šta i zašto ne jedu ljudi koji se pridržavaju paleo dijete.

    Mlečni proizvodi - ljudi često pretpostavljaju da je mleko dozvoljeno, ali to nije slučaj. Veoma je mala verovatnoća da su ljudi u paleolitu konzumirali ovu grupu namirnica, plus što se ove namirnice smatraju grupom koja pospešuje upalne procese, što je još jedan razlog za izbegavanje.

    Mahunarke - sve vrste pasulja, grašak, kikiriki, sočivo... sve sadrže materije koje sprečavaju apsorbciju nutrijenata (iako se ova tvrdnja osporava). Osim toga, lovci paleolita gotovo sigurno nisu jeli ovo.

    Krompir - visok glikemijski indeks krompira može vam poremetiti san, težinu, energiju i sl. Ljudi jedu previše skroba, a za tim nema potrebe, bar ne u velikim količinama.

    Žitarice - sve vrste žitarica, čak i one koje ne sadrže gluten poput kinoe su zabranjene u ovom režimu.

    Kukuruz - i kukuruz je žitarica, a ljudi koji slede ovaj način ishrane smatraju da jedenje kukuruza ne donosi ništa dobro vašem telu.

     1653
  • K-Plus mleko - da li je mleko stvarno mleko?

    K-Plus mleko - da li je mleko stvarno mleko?

    Nakon brojnih glasina i dokaza o kvalitetu K-Plus proizvoda svetlo dana ugledao je i eksperiment u kojem se vidi proces ceđenja fabrički upakovanog K-Plus mleka koji je u opticaju na Hrvatskom tržištu. Pogledajte video malo niže. Valja tri puta razmisliti pre kupovine proizvoda u velikim supermarketima jer očigledno želja za profitom i odsustvo kontrole doprinose da se na tržištu nađu svakojaki proizvodi.

    Izvor: hrvatski-dom.hr

     2775
  • Naterajte mozak da zavoli zdravu hranu

    Naterajte mozak da zavoli zdravu hranu

    Ako možemo da istreniramo telo kako bismo postigli ciljeve u sportu, a um kako bismo postigli akademske ciljeve, zašto ne bismo mogli i da se istreniramo da zavolimo ono što je dobro za nas?
    Evo nekoliko načina kako to možemo postići:
    Pričajte sami sa sobom i slušajte se - mozak je mišić (ne po sastavu, ali se tako ponaša) i mora se trenirati kao i svaki drugi. Svakog dana bombardovani smo mnoštvom reklama koje nam poručuju koliko je nezdrava hrana ukusna i poželjna. Oduprite se tome i počnite da govorite sebi koliko su zdrave opcije dobre na duže staze.

    Asocijativno povežite zdravu hranu sa dobrim stvarima, a brzu i nezdravu sa lošim - reklame obično povezuju brzu hranu sa srećom, bogatstvom, društvom i sl. Međutim, kada biste svaki put kada vidite brzu hranu pomislili na bolesti koje ona prouzrokuje, ili na to kako ćete nakon nekoliko dana takve ishrane morati da menjate kompletnu garderobu, instinktivno ćete posegnuti za povrćem.

    Isprobavajte nove stvari - ako se čim vam neko ponudi nešto zdravo, što ranije niste probali, namrštite i zaključite kako to ne želite da jedete, teško da će vam se to svideti čak i ako probate. Ako pristupite probanju nove hrane (posebno povrća) sa pozitivnim stavom, veće su šanse da vam se to zapravo i dopadne.

    Držite se svojih ciljeva - bilo da su oni vraćanje na staru kilažu, sređivanje situacije sa šećerom u krvi, ili popravljanje svog kvaliteta života, nikad to nemojte ispuštati iz vida.

    Nemojte odustajati - ne postoji savršena dijeta i ne postoji čovek koji bar ponekad neće prekršiti svoj režim ishrane. Povremeni ispadi vam neće naškoditi, bitna je promena u stilu života, a kada se ona desi, nemojte se osećati krivim ako ponekad i zgrešite, samo sutradan nastavite po starom i sve vreme imajte na umu zbog čega je zdrava ishrana važna.

     1193
Hladna supa od paradajza ili Gaspačo je izuzetna stvar za tople letnje dane. Pored toga što ne morate da stojite kraj toplog šporeta dok je spremate, osvežiće vas i napuniti…
18678
Miris likera od kafe ne može nikoga ostaviti ravnodušnim. Svako će hteti da proba malo ovog napitka onog trenutka kada otvorite flašu i njegova aroma krene da se širi po…
13844
Hladna čorba je izvrsno osveženje za tople dana. Možete je pripremiti uveče i sutradan kada se vratite s posla da vas sačeka osvežavajuća čorbica.
16710
Kada se spomene zima svi prvo pomislimo na sneg, a druga stvar na koju pomislimo su pečeni kesteni. Kako bi sačuvali ukus zime preko cele godine možete napraviti marmeladu od…
8658
Jesen nas podseća na pečenu bundevu i na pitu od bundeve, ali pored toga možete uživati i u soku. Sok možete koristiti bez ikakvih dodataka ali možete mu dodati i…
21878
Dok sam bila dete niko me nije mogao naterati da u usta stavim spanać, sada ga obožavam i ne znam kako da ubedim svoje dete da greši jer ne želi…
41723