• Sladoled koji menja boje

    Sladoled koji menja boje

    Španski kuvar i fizičar Manuel Linares stvorio je sladoled od potpuno prirodnih sastojaka koji menja boje od plave do ljubičaste za oko 10 sekundi.

    Kada stoji u poslastičarnici, sladoled je nežno plave boje, a kada ga neko naruči, poslastičar poprska sladoled "ljubavnim eliksirom" koji mu promeni boju u tamno ljubičastu. Ova poslastica inače ima ukus običnog voćnog sladoleda.

    Linares objašnjava da svaka hrana može da promeni boju uz pomoć hemije. Naravno, zadržava tajni recept "ljubavnog eliksira" za sebe, jer uskoro planira da ga patentira.

     1411
  • Kulinarska čuda koja staju u dlan

    Kulinarska čuda koja staju u dlan

    Minijaturna hrana je još jedna specifičnost koju možemo pripisati japanskoj kuhinji.

    U Japanu trenutno postoji malecna kuhinja u kojoj se prava, izvrsna i prelepa hrana pravi pomoću sićušnih pomagala. Svi kuhinjski aparati i alatke – noževi, hvataljke, kašike, rerna, tanjiri... Apsolutno sve je minijaturno.


    Za više detalja, pogledajte video!

     1374
  • Kako regulisati nadimanje?

    Kako regulisati nadimanje?

    1. Izbegavajte prejedanje. Ne jedite suviše brzo, zaustavite se kada osetite sitost, izbegavajte žvakaće gume, bombone, pijenje na slamčicu...

    2. Umereno konzumirajte sledeće namirnice, koje takože mogu biti uzrok nadimanja: krastavci, karfiol, brokoli, kupus, kelj, pasulj, suve šljive, klice, kajsije... Digestivni trakt se širi usled gasova i izaziva bolan pritisak u određenim delovima tela.

    3. Izbegavajte gazirana pića. Prirodni i veštački zaslađivači u njima, kao i konzervansi, boje su sastojci koji stvaraju gasove.

     826
  • Zašto se treba odvići od zaslađenih pića

    Zašto se treba odvići od zaslađenih pića

    Bilo da pokušavate da sredite svoju ishranu, da jedete zdravije ili da oslabite, jedna stvar je sigurna - zaslađena pića su veliki izbor prekomernih kalorija. Konzumiranje takvih pića povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, šloga i osteoporoze. Ni dijetalna pića nisu rešenje, jer su veštački zaslađivači nezdravi koliko i šećer, a izazivaju pojačan apetit.

    Voćni sokovi (odnosno ono što se prodaje pod tim imenom) su još kaloričniji od gaziranih sokova i brže povećavaju nivo šećera u krvi. Osim toga, skoro 10% ispitanih uzoraka soka od jabuke imaju nivo arsenika veći od dozvoljenog.

    Najbolji način da se rešite svega toga je da se držite vode. Ako vam ideja o običnoj vodi nije privlačna, počastite se vodom u koju ste stavili voće ili povrće, što će vam osim ukusa obezbediti i neophodne vitamine i sve druge dobrobiti voća.

     1141
  • Energetska pića i neželjena dejstva

    Energetska pića i neželjena dejstva

    Kofein u energetskim pićima pomaže da ostanete budni, poboljšate svoje raspoloženje, povećate kognitivne funkcije i daje vam kratkoročni protok energije. Poznati su i brojni negativni efekti i neželjena dejstva koja se javljaju posebno nakon konzumacije u velikim količinama.

    Nutritivne vrednosti energetskog napitka zavise od konkretnog proizvoda. Većina sadrži veliki broj kalorija, ugljenih hidrata i šećera. Neki brendovi nude niskokalorična pića, bez šećera i ugljenih hidrata. Ukoliko konzumirate previše visokokaloričnih energetskih pića koja su prepuna šećera, možete dobiti na težini.

    Energetska pića sadrže mnogo vitamina B, ali često njihova količina prevazilazi preporučenu meru što može izazvati nuspojave i učiniti da se osećate bolesno. Mučnina, povraćanje, ubrzan rad srca, dijareja, bol u stomaku, svrab i crvenilo kože su samo neki od simptoma.

    Kofein je obično glavni sastojak svih energetskih pića. Preporučeni unos kofeina dnevno je do 300mg, a energetska pića sadrže između 70 i 300 mg. Ukoliko ih uzimate više puta dnevno, mogu se javiti neželjeni efekti uključujući i anksioznost, razdražljivost, probleme sa spavanjem, drhtanje mišića i slično.

     1576
Sos od paradajza je klasičan sastav svake zimnice. Ovaj je malo drugačiji jer sadrži neke začine koji nisu uobičajeni za paradajz sos a daju mu posebnu aromu.
20664
Slatko od smokvi je jedno od specifičnih i ređe se priprema u našim krajevima. Ovo je malo drugačije jer sadrži vino i rum, ali ne brinite se samo će mu…
20634
Žele od jagoda možete koristiti kao gotov desert ili za pripremu raznih slatkiša. Šta god da odaberete nećete pogreštiti.
16524
Idealno za hladne zimske dane, brzo, lako i interesantno. Može se koristiti kao prilog i kao glavno jelo.
26440
Nijedno slavlje ne može proći bez njih. Kombinacija - krem, keks i čokolada nam daje sve što nam je potrebno da nam zadovolji sva čula.
47703
Sutlijaš nema ko ne voli, tako jednostavan a tako ukusan. Jeli smo ga u vrtiću, kod bake, u poslastičarnici… ali ipak mamin mi je oduvek bio najslađi zbog toga što…
26146