Riba za prevenciju raka dojke

copyright
Copyright: sxc.hu
Pročitano: 5121 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(2 glasova)

Samo dve porcije masne ribe nedeljno mogle bi zaštititi žene od pojave raka dojke. Istraživanje je pokazalo da navika konzumiranja lososa smanjuje rizik od pojave raka dojke za 14 posto.

Samo dve porcije masne ribe nedeljno, poput lososa, tune, skuše, haring ili sardele mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke za 14 posto, pokazuje novo kinesko istraživanje objavljeno u British Medical Journalu.

Riba pruža omega-3 masne kiseline koje su važne za razvoj mozga i smanjivanje upalnih procesa u njemu, kardiovaskularnom sistemu i drugim ćelijama.

Ali istraživanja pokazuju da čak i u bogatijim zemljama, kao što je na primer Britanija, devedeset procenata dece i dve trećine odraslih nikad ne jedu masnu ribu. Omega-3 masne kiseline ljudsko telo ne može da proizvede samo.

Istraživači su analizirali podatke 26 studija iz SAD-a, Europe i Azije koje su uključivale 80.000 ispitanika i više od 20.000 obolelih od raka dojke.

Zbog načina prehrane bogatog ribom, najmanji rizik od raka dojke je među ženama u Aziji. Treba imati na umu da su žene koje zdravije jedu često i mršavije, što takođe utiče na rizik od pojave raka dojke.

Izvor:elle.rs

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava