• Saveti za pravilno čišćenje oklagije

    Saveti za pravilno čišćenje oklagije

    Prva stvar koju bi trebalo napomenuti: nikada ne odlažite drvenu oklagiju u vodu, niti je izlažite visokim temperaturama. Ovakve stvari mogu dovesti do promene oblika ili pucanja drveta što će oklagiju brzo učiniti beskorisnim kuhinjskim priborom. Za najbolje rezultate, evo šta bi trebalo uraditi odmah nakon upotrebe:

    Obrišite nataložene testo ili brašno suvom krpom ili papirnim ubrusom.

    Sa polumokrom krpom skinite nagomilane ostatke.

    Isperite pod mlakom vodom, obrišite I ostavite da se osuši zasebno, ne mešajući je sa ostalim posuđem.

    I gotovi ste! Ova tri koraka dovoljna su za svu neophodnu brigu o oklagiji.

     1160
  • Pravilo za dobro kuvanu testeninu

    Pravilo za dobro kuvanu testeninu

    Prvi korak prema savršeno pripremljenoj pasti je so u vodi u kojoj se testenina kuva.
    Čak i najiskusniji kuvari povremeno prave grešku u vezi sa tim, a ovaj tekst će vam pomoći u tome da greške tog tipa ne pravite.

    Pravilo glasi – voda za pastu mora biti posoljena. Čak i kad je sos sa kojim planirate da uparite svoju testeninu savršeno začinjena, ako je sama testenina kuvana u neposoljenoj vodi, ukus će biti blag i nedovršen. Za svakih pola kilograma paste, treba staviti oko dve kašičice soli. So se dodaje kada voda počne da ključa.

    Međutim, količina soli nije jedino na šta treba obratiti pažnju, bitna je i vrsta. Italijani tvrde da je najbolja krupna morska so, dobar izbor je i sitna morska so, dok se obična kuhinjska, jodirana so ne treba koristiti, jer će testenini dati „metalni" ukus.

     2540
  • Emeril Lagasse

    Emeril Lagasse

    Poznat je kao domaćin uspešne kulinarske emisije "Emeril Live", kao vlasnik desetina luksuznih restorana, ali i po sjajnom smislu za humor, zahvaljujući kojem gledaoci sa nestrpljenjem očekuju nove epizode njegove emisije.

    Emeril je rođen 15. oktobra 1959. godine u Masačusetsu. Talenat za kuvanje nasledio je od majke Hilde koja je radila u lokalnoj pekari, a nakon završene škole gastronomije, neko vreme radi kao glavni kuvar u čuvenom restoranu Commander's Palace. 1990. konačno otvara svoj prvi restoran u Nju Orleansu - Emeril's, a zanimljivo je to da je toliko bio posvećen ovim restoranima da je čak njegova prva supruga Elizabeta zatražila razvod braka, jer je kuvao i po 18 sati dnevno.

    S obzirom na to da je Emeril portugalsko - francuskog porekla, ni ne čudi to što meni ovog njegovog restorana čini spoj fransuske, španske, karipske, azijske i portugalske kuhinje. Poveden uspehom Emeril's - a (proglašen je najboljim novim restoranom od strane časopisa Esquire), već 1992. godine otvara novi restoran NOLA, a godinu dana kasnije objavljuje i svoj prvi kuvar, Emeril's New New Orleans Cooking. Ovaj kuvar je bitan po tome jer u njemu prvi put na vrlo kreativan način razotkriva čari kreolske kuhinje. (Za one koji ne znaju, kreolska kuhinja podrazumeva spoj evropske, afričke, karipske i indijske kuhinje).

    Emeril je poznat i po tome što ima i svoju liniju pasta soseva, marinada, salata, začina, kuhinjskih noževa, tiganja, električnih uređaja....veliki je filantrop i njegova humanitarna organizacija je do sada prikupila preko šest miliona dolara pomoći za siromašnu decu širom sveta.

    Danas se za njegove restorane se može reći da su tematski - u nekima se može naći pretežno italijanska hrana, u nekima azijska ili portugalska, a u nekima se služi isključivo meso spremljeno na razne načine. No, jedno je sigurno - ni jedan njegov recept ne ostavlja ravnodušnim! Ako i Vi želite da isprobate neki specijalitet koji je Emeril osmislio, posetite njegov zvanični sajt emerils.com na kojem ćete naći pregršt sjajnih ideja za pripremu sledeće gozbe.

     1618
  • Devet najhranljivijih namirnica

    Devet najhranljivijih namirnica

    Avokado - Uprkost obilju masti, avokado može smanjiti holesterol. Bogat je beta-sitosterolom i jedinjenjem glutatonom koji je snažan antioksidans.

    Pasulj - Bogat je rastvorljivim vlaknima, proteinima i magnezijumom koji snižava krvni pritisak i povoljno utiče na arterije.

    Borovnice - Čuvari srca, vida i pamćenja.

    Brokoli - Izvor sumpornih jedinjenja, povećavaju proizvodnju enzima. Ubija bakterije koje izazivaju čir. Štiti oči i kosti, kao i krvni pritisak.

    Crna čokolada - Sadrži više flavonoida od bilo kojih drugih namirnica. Poboljšava krvni pritisak, sprečava formiranje krvnih ugrušaka i smanjuje upale.

    Lanene semenke - Izvor esencijalnih masnih kiselina, smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Smanjuju nivo holesterola zahvaljujući vlaknima.

    Beli luk - Ima antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva. Delue kao rastvarač krvi, smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka i štiti DNK ćelije.

    Losos - Smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Smanjuje rizik od problema sa prostatom i održava ćelije zdravim.

    Spanać - Sadrži visoku koncentraciju vitamina K koji čuva kosti. Izvor je kalijuma i magnezijuma koji snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od moždanog udara.

     1345
  • Da li su napukla jaja bezbedna za upotrebu?

    Da li su napukla jaja bezbedna za upotrebu?

    Ako vam je jaje slučajno napuklo, i dalje ga možete koristiti kasnije. Prespite jaje u posudu i možete ga čuvati u frižideru do četiri dana. Ukoliko ste kupili jaja koja su već napukla – nemojte ih koristiti, bacite ih. Belance se može zamrznuti i na godinu dana, ali se žumance ne može zamrznuti.

     1834
Predivna poslastica koja se lako priprema a još lakše pojede uz kafu ili čaj …
17774
Zatvorite oči i pokušajte da zamislite miris i ukus toplog domaćeg hleba... ili još bolje spremite ga sami i zaista uživajte u njemu.
46797
Predivan način da započnete dan, provedete popodne uz porodicu ili veče uz prijatelje… slane, slatke, mirišljave, u svakom slučaju šta god da odaberete nećete pogrešiti jer su jednostavno neodoljive.
24442
Pomalo zaboravljena nedeljna porodična poslastica. Vratite se u detinjstvo kada je bakina kuća bila ispunjena slatkim mirisom rogača…
51224
Strana 1394 od 1394