• Uticaj pržene ribe na zdravlje

    Uticaj pržene ribe na zdravlje

    Riba je dobar izvor proteina. Ovaj esencijalni nutrijent pružiće vam energiju i regenerisaće oštećene ćelije.

    Pržena riba sadrži veoma malo masti.

    Sadrži više Omega 3 masnih kiselina koje su od velike važnosti kada je reč o zdravlju srca.

    Visok nivo vitamina D i kalcijuma uticaće na zdravlje kostiju.

    Značajan je saveznik u sprečavanju bolesti organa za disanje.

     1051
  • Čaj od komorača i njegova vekovna primena

    Čaj od komorača i njegova vekovna primena

    Ova popularna vrsta čaja pomaže u ublažavanju mišićnih grčeva, poboljšava varenje i utiče na sindrom iritabilnog creva, sprečava dijareju, nadimanje i stomačne grčeve. Smanjuje krvni pritisak a i idealan je saveznik ukoliko želite da smanjite telesnu težinu, zaštitite respiratorni sistem, izbalansirate nivo hormona ili podstaknete libido.

    Zahvaljujući visokoj koncentraciji minerala, vitamina, fitonutrienata – čaj od komorača ima antioksidativne, antibakterijske i antiinflamatorne osobine. Koristi se i kao ukusni začinski dodatak supama i biljnim jelima.

    Ova otporna višegodišnja biljka najčešće se sreće u regionu Mediterana, a popularna je njena upotreba u tradicionalnoj medicini Kine, Indije i Bliskog istoka.

    Čaj prvenstveno deluje kao relaksant i pomaže u ublažavanju grčeva. Jača imuni sistem usled moćnih antibakterijskih, antiseptičnih i antifungalnih efekata. Deluje kao diuretik i utiče na uklanjanje viška toksina iz krvi i bubrega.

     886
  • Osnovne karakteristike tradicionalne kamerunske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne kamerunske kuhinje

    Glavna nacionalna jela varijaju u zavisnosti od regiona i onoga što se gaji na lokalnom nivou. Glavna karakteristika je konzumacija velike količine skroba, kao i začinjeni sosevi. Meso na ražnju, pržena i pečena riba, kari i pirinčane supe su uobičajena jela. Na severu se najviše konzumira kukuruz, proso i kikiriki. Svežeg voća ima u izobilju, a najpopularniji je mango. Gaje se i pomorandže, papaje, banane, ananas, kokos, grejpfrut i limeta. Kamerunci jedu iz zajedničkih činija. Uobičajeno je da muškarci prvi jedu, dok žene i deca strpljivo čekaju i jedu ono što je ostalo. Jaja i kuvana kasava su takođe popularni za doručak, dok ručak i večera sadrže jela bogata skrobom i uglavnom su servirana uz supu ili paprikaš. Priprema obroka je dugotrajna, ponekad traje i po nekoliko dana.

     1286
  • Zašto jesti kineske pomorandže?

    Zašto jesti kineske pomorandže?

    Kumkvati ili kineske pomorandže su veoma dobar izvor dijetetskih vlakana i ukusan su način za povećavanje njihove doze. Oko osam malih plodova sadrži oko deset grama dijetetskih vlakana. Pored pogodnosti za digestivni trakt, poboljšaće i apsorbovanje hranljivih sastojaka.

    Bogate su vitaminom C zbog čega jačaju imuni sistem.

    Antioksidanti u njima igraju glavnu ulogu u zdravlju kože jer štite ćelije od slobodnih radikala.

    Sadrže visok nivo vitamina A, kao i beta karoten pa odlično utiču na vid.

    Kalcijum u njima utiče na zdravlje kostiju i bolju pokretljivost. Bogate su i magnezijumom koji je neophodan za brojne fiziološke procese.

     1233
  • Hrana kojom se možete igrati – jestive Lego kocke

    Hrana kojom se možete igrati – jestive Lego kocke

    Ova neodoljiva igračka, omiljena mnogim generacijama sada postoji u novom obliku - japanski umetnik i dizajner Akihiro Mizuči kreirao je jestive Lego kockice od čokolade.

    Komadići bele, mlečne, crne i pink čokolade potpuno su funkcionalni, a sam umetnik napravio je nekoliko Lego robota koristeći tu čokoladu.

    Jestivi Lego deluje poprilično kul, ali ima jednu kritičnu manu – teško da ćete dugo odolevati zovu čokolade.

     1606
Slatko od smokvi je jedno od specifičnih i ređe se priprema u našim krajevima. Ovo je malo drugačije jer sadrži vino i rum, ali ne brinite se samo će mu…
20669
Žele od jagoda možete koristiti kao gotov desert ili za pripremu raznih slatkiša. Šta god da odaberete nećete pogreštiti.
16568
Idealno za hladne zimske dane, brzo, lako i interesantno. Može se koristiti kao prilog i kao glavno jelo.
26650
Nijedno slavlje ne može proći bez njih. Kombinacija - krem, keks i čokolada nam daje sve što nam je potrebno da nam zadovolji sva čula.
47851
Sutlijaš nema ko ne voli, tako jednostavan a tako ukusan. Jeli smo ga u vrtiću, kod bake, u poslastičarnici… ali ipak mamin mi je oduvek bio najslađi zbog toga što…
26185
Torta sa ananasom i jogurtom je veoma osvežavajuća poslastica idealna za letnje dane.
11170