• Grožđe za jačanje organizma

    Grožđe za jačanje organizma

    Razvojem hemije kao nauke u drugoj polovini 19. veka saznalo se više o hemijskom sastavu grožđa, kao i o mogućnosti njegove primene u lečenju različitih oboljenja.

    Grožđe ima veliku hranljivu, dijetoprofilaktičku i dijetoterapeutsku vrednost. Zbog toga plovodi vinove loze predstavljaju odličnu svežu ljudsku hranu.

    Šećeri iz grožđa odlaze, bez prethodnih transformacija, neposredno u krv, lako se apsorbuju i prenose do ćelija koje ih koriste kao energetski materijal što je veoma važno za osobe kojima je brzo i neophodno potrebna veća količina energije.

    Grožđe veoma povoljno deluje i na rad stomačno-crevnog trakta. Zahvaljujući prisustvu organskih kiselina, povećava se kiselost želudačnog soka kod onih osoba kod kojih je kiselost inače smanjena.

    Crno grožđe bi trebalo jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6. Ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa.

    Vinsko sirće bi trebalo da se nađe u svakom domaćinstvu jer je istovremeno hranljivo i lekovito. 

    Grožđe smanjuje zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol.

     1300
  • Saksijsko uzgajanje paradajza

    Saksijsko uzgajanje paradajza

    Kada sledeći put kupite paradajz, razmislite o tome kako biste mogli da sačuvate njegove semenke i iskoristite ih za uzgoj prelepe biljke. Odličan izbor su saksije koje imaju dno sa tacnom u kojoj se skuplja voda tako da je u stalnom dodiru sa zemljom koja je upija onda kada biljka iziskuje vlagu. Dubina saksije mora biti oko 50 centimetara. Kada biljka počne rasti, zabodite drveni štap oko koga ćete je svezati kako biste joj pomogli u održanju stabilnosti i ravnoteže. Paradajzu je neophodna sunčeva svetlost od 5 do 8 sati dnevno. Ukoliko se pojave štetočine, koristite organske pesticide.

     774
  • Marlon Brando i njegove neobične navike u ishrani

    Marlon Brando i njegove neobične navike u ishrani

    Marlon Brando je bio jedan od najpopularnijih glumaca prošlog veka i apsolutni miljenik žena. Čak je i Merilin Monro jednom prilikom izjavila kako je on "najseksepilniji muškarac kojeg je ikada videla". Glumio je u holivudskim hitovima kao što su "Tramvaj zvani želja", Divljak", "Kum"; "apokalipsa danas"... No, pošto smo mi ipak kulinarski sajt, odlučili smo da malo istražimo njegove navike što se tiče ishrane. Neke su očekivane, a neke su bogme itekako čudne.

    Njegov kolega Ričard Erdman, sa kojim je glumio u svom prvom filmu "Ljudi", kaže kako je Marlon tokom snimanja tog filma jeo ogromne količine putera od kikirikija. Bio je u stanju da pojede celu teglu odjednom. Takođe, tokom pedesetih godina je obožavao i peciva sa cimetom, koja bi za tren oka smazao uz punu šolju mleka.

    Jedan od njegovih najbližih prijatelja, Karlo Fiore, jednom prilikom je izjavio kako su nagomilane kile početkom 60'ih godina jako počele da mu smetaju, te da je često bio na brzinskim djetama, ali bezuspešno. Marlon Brando tokom tih godina prosto nije mogao da odoli obroku koji se sastojao od kobasica i jaja i palačinki sa javorovim sirupom za dezert. Kako je odmicala šesta dekata, kile su se sve više nagomilavale, pa neki tvrde kako je jednom za rođendan dobio kaiš sa kartom na kojoj je pisalo "nadamo se da ćeš moći da ga zakopčaš". Pored kobasica i palačinki, Brando je obožavao i pitu sa jabukama, sladoled (kažu da je jednom pojeo pet kila sladoleda odjednom) i piletinu (njegov zet tvrdi da je bio u stanju da pojede dva cela pileta za ručak).

    Legenda kaže da je prilikom snimanja filma "Dvoboj na Misuriju" bio toliko gladan da je sam upecao i pojeo žabu iz obližnje bare uz komentar "kad si gladan, gladan si". Tokom osamdesetih godina, Brando je već bio itekako gojazan (imao je oko 160 kila). Više puta je pokušavao da skine kile, ali bezuspešno. Jedan od krivaca je i Burger King koji je postao izuzetno popularan u SAD tih godina, a pored toga, Brando je par puta opet bio uhvaćen kako jede sladoled u pakovanju od pet kila.

    Pred kraj života, Marlon Brando je ipak odlučio da svoje navike dovede u red, pa je malo zdravijom ishranom uspeo da skine oko 30 kila. Ipak, srce i jetra su već bili bespovartno oštećeni pa je ovaj čuveni glumac preminuo prvog jula 2004. godine. Njegovi najbliži prijatelji tvrde kako do poslednjeg dana nije prestao da, u makar malim količinama, uživa u njegovom omiljenom sladoledu.

     2260
  • Kako tretirati bradavice?

    Kako tretirati bradavice?

    Male, grube izrasline na rukama i nogama ponekad je teško lečiti. Glavni uzrok njihove pojave su virusi, a samo odstranjivanje ne znači da se neće ponovo vratiti. Primena različitih proizvoda na bazi kiseline koji uzrokuju uklanjanje mrtvih ćelija sa vrhova bradavica, ali i kreme koje jačaju imuni sistem i uništavaju bradavice su neki od mogućih rešenja.

    Za jačanje imunog sistema i u borbi protiv pojave bradavica važne su višnje, borovnici, crvene paprike su posebno korisne jer sadrže duplo imaju vitamina C od vićine voća i povrća koje ih sadrže. Beli luk sadrži antioksidansno jedinjenje koje je delotvorno u borbi protiv virusa i gljivičnih, kao i bakterijskih infekcija. Origano sadrži flavonoide i fenolnu kiselinu. Bitno je konzumirati pasulj, bademe, ribu, meso jer sadrže cink, kao i važne hranljive materije za zdrav imuni sistem.

    Izbegavajte hranu koja sadrži nezdrave masti, visok nivo šećera: brza hrana, torte, kolači, margarin, pomfrit, testenina...

     1550
  • Peršun i limun za čišćenje bubrega

    Peršun i limun za čišćenje bubrega

    Detoksikacija bi trebalo da postane navika u našim svakodnevnim životima koja je od izuzetnog značaja za celokupno zdravlje, Svrha je čišćenje i uklanjanje toksina iz tela. U suprotnom može doći do većih komplikacija poput kamena u bubregu. Stoga pijte dosta tečnosti i ograničite unos mlečnih proizvoda kao i prerađene hrane. Zamenite proteine iz životinjske hrane proteinima biljnog porekla. Izbegavajte alkohol i unosite što manje soli. Peršun vam može pomoći jer je snažan antioksidans koji pomaže regeneraciju ćelija i olakšava rad bubrega. Bogat je mineralima koji uklanjaju toksine i masti iz bubrega. Smanjuje visok krvni pritisak, a i pomaže telu da izbaci višak tečnosti. Sok od limuna jača bubrege i krvne sudove. Pospešuje čišćenje celokupnog organizma i utiče na zdravlje bubrega.

     3233
Sa čokoladom uvek.
12748
Ukusna i zdrava čorba.
16056
Slane kuglice sa sirom.
6894
Za ljubitelje ljute hrane evo odličnog recepta. Ljuta piletina sa slaninicom.
4633
Veoma ukusna mućkalica od piletine i zečetine.
9972
Zapečeno ćufte sa krompi i paradajz pireom.
12635