• Metode detoksikacije organizma

    Metode detoksikacije organizma

    - Redovno pijte vodu.

    - Izbalansirana ishrana bogata voćem i povrćem.

    - Jedite što više namirnica koje sadrže antioksidanse: cvekla, brokoli, blitva, kelj, breskve, peršun, šargarepa, kajsije, dinje...

    - Redovno konzumirajte žitarice.

    - Ishrani dodajte mahunarke zbog rastvorljivih vlakana.

    - Povećajte unos proteina putem soje, jaja i orašastih plodova.

    - Ne zaboravite na probiotike koji promovišu zdravlje creva i celokupnog probavnog sistema.

     1281
  • Trikovi i tajne organizacije malog kuhinjskog prostora

    Trikovi i tajne organizacije malog kuhinjskog prostora

    Zapamtite: pult je dragocen iz prostog razloga – pored svoje dekorativne uloge, povećava vašu radnu površinu. Ukoliko nemate tehničkih mogućnosti ni za pult, predlažemo da nabavite ploču koja odgovara veličini vaše sudopere kako biste na još jednostavniji način sebi obezbedili više prostora za rad.

    Razmišljaj vertikalno! Koristite i zidni prostor za odlaganje kuhinjskog pribora i pomoćnih alata koje biste prema potrebama rasporedili na police ili zidne ručke. Ujedno će vam biti i nadohvat ruke!

    Ugradni kuhinjski elementi mogu biti velika ušteda u prostoru, ukoliko imate mogućnosti za tako nešto.

    Koristite čak i one delove kuhinje koji su vam teško dosupni. Pretvorite ih u niz polica na kojima možete držati kuvare, pribor, aparate koje ne koristite često ili začine koji se moraju čuvati van toplote ili svetlosti.

    Zaista vam nisu potrebni setovi od 12 najrazličitijih tanjira. Birajte kvalitet u odnosu na kvantitet. Preporuka je liveno gvožđe koje čini hranu ukusnijom ali je i praktično neuništivo.

    Uglovi u kuhinji su idelani za odlaganje vokova ili tiganja, pa čak i začina.

    Razmislite i o ugradnoj pisaćoj tabli koju možete postaviti na određeni kuhinjski element. Tabla je zgodna za zapisivanje namirnica koje nedostaju, kako biste imali podsetnih pre svake kupovine. Na njoj možete čak beležiti nedeljni meni ili pojedine recepte.

     836
  • Nutritivna vrednost aronije

    Nutritivna vrednost aronije

    Nutritivna vrednost aronije razlikuje se u odnosu na način uzgajanja I pripreme.

    Vitamini

    Vitamin C: 130 – 270 (μg/kg)

    Vitamin B1: 180 (μg/kg)

    Vitamin B2: 200 (μg/kg)

    Vitamin B6: 280 (μg/kg)

    Niacin: 3000 (μg/kg)

    Pantotenska kiselina: 2790 (μg/kg)

    Vitamin K: 242 (μg/kg)

    Minerali

    Natrijum: 26 mg/kg

    Kalijum: 2180 mg/kg

    Kalcijum: 322 mg/kg

    Magnezijum: 162 mg/kg

    Gvožđe: 9.3 mg/kg

     1177
  • Makaroni, srećan rođendan!

    Makaroni, srećan rođendan!

    Makaroni su brzo postali omiljena poslastica zbog dobre kombinacije ukusa i izgleda. Potiču iz Italije. Recept je nastao u jednom manastiru odakle je stigao sve do supruge kralja Henrija II. U pitanju je ćerka iz porodice Mediči. U Francuskoj su sredinom 19. veka bili izuzetno popularni makaroni poznatog poslastičara Pjera Desfontena. Postoji bezbroj ukusa jer se poslastičari utrkuju u egzotičnim kombinacijama. Ono što ih karakteriše jeste hrskav vrh i meka i sočna sredina kolača.

     868
  • Fresh

    Fresh

    „Fresh" je američki dokumentarni film iz 2009. godine. Film se fokusira na promene u poljoprivredi i bavi se farmerima, aktivistima i preduzetnicima čiji je cilj da promene američki sistem ishrane i generalno proizvodnje hrane.

    Najveći problem je što se poljoprivreda u SAD previše industrijalizuje. Posledice su brojne. Bilo je slučajeva zagađenja hrane, iscrpljivanja prirodnih resursa, ali naravno, uticaj na okolinu je takođe ogroman. Što se tiče posledica koje se ogledaju na samome stanovništvu, veliki broj gojaznih je jedna od njih. Korišćenjem prevelikog broja aditiva stvara se još veća zavisnost od hrane od čega lanci restorana imaju koristi, ali stanovništvo baš i ne.

    Od osoba koje se pojavljuju u filmu tu je farmer i aktivista Will Allen koji je dobio "Genius Award" 2008. zbog svojih ideja, Joel Salatin koji je farmer, ali i preduzetnik, kao i vlasnik supermarketa David Ball koji se protivi trenutnom sistemu.

    Kroz ovaj film su nam razni ljudi, povezani sa industrijom hrane, objasnili kako i dalje postoji načini da se proizvodi sveža, zdrava, organska hrana.

     1151
Očaravjući krem. Lako se priprema, izgleda veoma zanimljivo i veoma je ukusan.
11350
Način da probudite sva čula.  Toplo, hrskavo, kremasto, hladno, aromatično…
9875
Interestantna, lagana i osvežavajuća torta za sve ukuse.
17396
Poznat još kao italijanski slatki hleb. Služi se na božićno jutro. Miris i ukus koji se pamti do sledećeg Božića.
26311
Brza, laka i veoma ukusna pita sa pečurkama. Priprema se sa šampinjonima ali možete iskoristiti i neku drugu vrstu.
29251
Obično se priprema za Božićne praznike ali može se služiti i u bilo kojoj drugoj prilici.
22812