Par zanimljivosti za sve ljubitelje kineske hrane

copyright
Copyright: chongschineserestaurant.com
Pročitano: 4335 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(4 glasova)

Kineska nacionalna kuhinja danas spada u top pet najpopularnijih na svetu, pa ako ste i vi ljubitelj ove istočnjačke kuhinje, evo par zanimljivih činjenica o njenoj tradiciji i običajima, a nekoliko će vas čak i šokirati!

1. Kinezi smatraju da jelo treba da sadrži svih pet ključnih ukusa - sladak, gorak, slan, ljut i kiseo - i svi ti ukusi treba da se savršeno ukombinuju kako bi jelo bilo savršeno ukusno i zdravo.

2. Na severu Kine se u velikoj količini jedu proizvodi od pšenice a pirinač se skoro uopšte ne upotrebljava, dok je na jugu sasvim obrnut slučaj.

3. Kinezi zaista konzumiraju takoreći sve što se kreće - dakle insekte, škorpije, zmije, pacove, sve organe, čak i ključalu krv!

4. Po nekim istraživanjima, jedna osoba u Kini tokom života pojede u proseku duplo više voća i povrća nego neki stanovnik zapadnih država.

5. U Kini se prezire smrznuta i konzervisana hrana, pa je sasvim normalno da se odlazi u kupovinu svežih namirnica sa mini - frižiderom u ruci kako se hrana usput ne bi pokvarila. Takođe, Kinezi smatraju da je greh jesti hranu koja prirodno ne raste u tom godišnjem dobu.

6. U Kini se takođe smatra grehom bilo koje bacanje hrane pa se po bontonu jedu i riblje kosti.

7. Primetili ste da je skoro sva kineska hrana mekana i iseckana u komadiće? To je zato što po narodnom veroanju samo varvari koriste viljuške, kašike i noževe, sva hrana se treba konzumirati uz pomoć čuvenih kineskih štapića.

8. Kad smo već kod kineskih štapića, u Kini se godišnje iskoristi 45 milijardi ovih štapića za jelo! Ali kad razmislite, to i nije tako mnogo za naciju koja broji preko milijardu stanovnika. Kineski štapići su najčešće napravljeni od bambusa, pa je kineska vlada uvela specijalan porez na prekomerno korišćenje ovih štapića kako ne bi došlo do nestašice bambusa.

9. Zanimljivo je to da se u Kini riba sprema na trinaest tradicionalnih načina, pa tako riba može biti spremljena na pari, barena, dinstana, brzo - pržena, duboko - pržena, pečena, marinirana u turšiji, kiseljena u sirću, začinjena soja sosem ili specijalnim slatko - kiselim sosem.....

10. Kineski kuvari tradicionalno preteruju sa prezentacijom jela jer po njihovom verovanju "prvi ugriz počinje sa ustima", a koja god hrana da je u pitanju, mora biti dekorisana nekim začinskim lišćem.

11. Kineska hrana je puna simbola - u ovoj zemlji se hrani pripisuju razna sujeverna značenja, zavisno od boje i oblika hrane. Tako se na primer smatra da knedla u obliku šipke donosi bogatstvo u novoj godini, a kolač u obliku lopte predstavlja porodično okupljanje i ovakav kolač se sprema samo sredinom jeseni.

12. Dok je kod nas uglavnom glava porodice smeštena na čelo stola, u Kini tradicija nalaže da uvek gostu pripadne počasno mesto na čelu stola.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava