Molekularni gastronomski recepti i molekularna miksologija

Pročitano: 625 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(3 glasova)

U nastavku idemo kroz 5 dinamičnih molekularnih gastronomskih jela: 

Prelivanje jela od piletine i povrća sa karijem od molekularne gastronomske pene

  • Penasti kari - Sa agar agarom možete da napravite penasti kari koji ćete staviti u sifon, koji se može sipati na bilo koje jelo, poput piletine ili povrća.

  • Dimljeno pivo i kokteli - Napunite pištolj za dimljenje aromatiziranim drvetom ili začinskim biljem kako biste poslužili piće za dimljenje i stvorili aromatično iskustvo
  • Špageti od rukole - Napravite dugačke pramenove rukole uz pomoć agar agara, i poslužite tople ili hladne.

  • Providni ravioli koji nestaju – Koristite okrugle, tanke jestive filmovane diskove koji se sastoje od krompirovog skroba i sojinog lecitina da biste napravili providne „raviole“. Napunite bilo kojim sastojkom koji ima nizak sadržaj vode, poput pržene ribe i mesa ili slatkih punjenja poput suvog voća i meda.

  • Nutela u prahu – Pripremite prah lešnika sa maltodekstrinom koji se topi na jeziku. Vrhunski deserti, sladoled ili voće.

Smokingdrink

 

Šta je molakularna miksologija?


Praktikovanje molekularne miksologije bila je široko rasprostranjeno krajem 2000-ih i početkom 2010-ih. Bilo je to tokom procvata moderne koktel scene kada barmeni ne samo da su oživljavali mnoge zaboravljene klasične koktele već i ponovo osmišljavali omiljena pića. U to vreme, fokus je bio na spektakularnim efektima u svetu koktela, a molekularna miksologija se uklopila.

Popularne tehnike molekularne miksologije uključuju upotrebu pene, tečnog azota, gelova, magle, toplote, tečnosti za očvršćavanje i još mnogo toga. Mnogi barmeni i ustanove širom sveta su predstavljali ili specijalizovani za molekularnu miksologiju, baš kao i restorani specijalizovani za molekularnu gastronomiju.

Često kao reklamni trik, mogao bi, uz odsustvo diskrecije, biti neodoljiv za neke osobe koje piju. Od ranih 2010-ih, uglavnom je pao u nemilost. Barmeni i ljudi koji piju ostavili su spektakl iza sebe u potrazi za prefinjenim ukusom i jednostavnijim pićima sa sofisticiranim balansom ukusa. Neki se i dalje bave time, iako se na to uglavnom gleda kao na modu koja bi jednog dana mogla ponovo doživeti renesansu.

 

U nastavku više o tehnikama u molekularnoj gastronomiji

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava