Bosiljak protiv anksioznosti i insomnije

copyright
Copyright: productimages.brambleberry.com
Pročitano: 1419 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(1 Glas)

Ponekad svakodnevne situacije mogu dovesti do anksioznih poremećaja. Postoji nekoliko tipova, uključujući opsesivno-kompulsivni i post-traumatski stresni poremećaj. Često dovode do nesanice ili poremećaja sna. Pored održavanja zdravog načina života, kao i nekih lekova, bosiljak je biljka koja takođe može biti od pomoći.

Bosiljak je mali, razgranati žbun koji se od davnina koristio za lečenje raznih bolesti. Snažno aromatični listovi biljke sadrže hemikalije kao što su tanin, flavonoid i eterična ulja koja su odgovorna za njegovu biološku aktivnost.

Prema studiji objavljenoj u septembru 2008. godine, 500 mg bosiljka u vidu kapsule dva puta dnevno nakon obroka može smanjiti intezitet generalizovanog anksioznog poremećaja. Klinička ispitivanja dokazuju nepouzdanu sigurnost i efikasnost bosiljka iako se smatra sigurnim za kratkoročnu upotrebu. Iako je lako dostupan u apotekama i prodavnicama zdrave hrane, njegova proizvodnja i distribucija nisu regulisane. Sve prednosti bosiljka koje su naučno dokazane, ispitane su u laboratorijskim uslovima na životinjama.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava