• Neobične kombinacije namirnica

    Neobične kombinacije namirnica

    Neke od ovih kombinacija su poznate, neke manje, ali nećete se pokajati ukoliko neku od njih isprobate i sami.

    Šargarepa i šećer - dodavanje šećera povrću se čini čudnom praksom, ali šećer ističe aromu šargarepe i kao rezultat dobićete jelo izvanrednog ukusa i intenzivne boje.

    Kafa i so – dodajte prstohvat soli kafi i aroma kafe će zablistati punim sjajem. Ovaj trik se koristi gotovo u svim jelima (uključujući i slatkiše).

    Paradajz i šećer – paradajz je kiseo, pa dodatak soli ne poboljšava ukus. Umesto toga dodajte malo šećera i činjenica da je paradajz voće izbiće na površinu.

    Kafa i čokolada – kada pravite kolače, uz čokoladu dodajte i malo kafe, ukus čokolade će se pojačati, a kafa se neće osetiti.

    Krompir i oraščić – malčice oraščića daće dodatnu dimenziju krompiru u svakom jelu koje spremite.

    Jabuka i vanila – jabuke su po prirodi kisele i zahtevaju šećer pri kuvanju. Većina ljudi dodaje oraščić ili cimet jelima sa jabukom, ali vanila tim jelima daje notu koju verovatno neće prepoznati, ali na koju niko neće ostati imun.

    Jagode i biber – sveže jagode se obično serviraju sa šećerom, ali dodatak sitno mlevenog bibera još bi više istakao pun ukus ovog prolećnog slatkiša.

     1704
  • Kako da unosite što više vlakana bez mnogo truda?

    Kako da unosite što više vlakana bez mnogo truda?

    Praktično svaki program za smanjenje telesne težine pozdravlja „dobre ugljene hidrate“ kao deo zdravije ishrane. „Dobri ugljeni hidrati“ se odnose na složene, hranu kao što su orasi, pasulj i semena koja su uglavnom sastavljena od složenih molekula šećera. Jedna od najvećih prednosti hrane bogate kompleksnim ugljenim hidratima jeste i to što sadrže velike količine vlakana. Vlakna vas štite od bolesti srca, raka i probavnih problema. U zavisnosti od vrste vlakana, postoje oni koji smanjuju nivo holesterola, drugi koji pomažu u kontroli telesne težine i regulisanju šećera u krvi. Evo kako da unesete „dobre ugljene hidrate“ i vlakna u vašu svakodnevnu ishranu uz minimum napora!

    U najboljem slučaju, cilj je da unosite što više žitarica sa najmanje 4 grama vlakana po porciji. Studija Univerziteta u Kaliforniji ostkrila je da žitaricama unosimo više vlakana, a mnogo manje masti u odnosu na bilo koje druge namirnice.

    Jabuke su dobar izvor pektina, rastvorljivog vlakna koji je odličan digestiv. Jedna studija pokazuje da je 5 g pektina dovoljno da se osećate sito do četiri sata.

    Pomešajte kikiriki, suvo grožđe, žitarice, soju i čokoladu. Dozvolite sebi jednu visokokonkurentnu užinu.

    Umesto belog pirinča pređite na smeđi. Povećaćete unos vlakana za 10 grama.

    Sušeno voće je odličan izvor vlakana. Posebno sušene kajsije, smokve, kruške i banane.

    Ne zaboravite na vodu koja vam je potrebna kako biste pomogli vlaknima da prođu kroz vaš sistem za varenje. Sve dok povećavate unos vlakana, povećavajte i unos vode. Ukoliko preterate sa vlaknima, simptomi su lako prepoznatljivi – nadimanje i gasovi. Počnite umereno. Unosite jedan tip vlakana tokom prvih nekoliko nedelja, onda ubacite i ostale. Do tri ili četiri nedelje trebalo bi da unosite punih 25 do 30 grama.

     1360
  • Ananas

    Ananas

    Ananas (lat. Ananas comosus) je zeljasta višegodišnja biljka poreklom iz Južne Amerike, tačnije iz Brazila i Paragvaja, odakle je preneta na Karibe gde ju je otkrio Kolumbo i doneo u Evropu. Danas se u ishrani koristi njen mesnat plod žućkaste boje koji je izuzetno aromatičan i slatkast, pa nije ni čudo što su Južnoamerički Indijanci ovo voće nazvali Anananas Cosmosus, što znači "izvrsno mirisno voće". Zbog svog sastojka bromelaina (sličan je pepsinu). spada među najzdravije voćke na svetu. Naime, to je spoj tri enzima koji pospešuju prokrvljenost, snižavaju krvni pritisak i ublažuju upale. Ananas se najviše preporučuje ženskoj populaciji jer upravo zbog bromelina eliminiše celulit i pospešuje mršavljenje. Pored ovog moćnog enzima, sadrži i zavidan nivo vitamina C i drugih minerala - čak 16, najviše magnezijuma, joda, fosfora, kalijuma, kalcijuma... Neke od najrasprostranjenijih vrsti su Cayenne, Queen i Spanish. U ishrani se odlično kombinuje sa ostalim egzotičnim voćem pa od njega možete napraviti ukusnu tropsku salatu, a u nekim zemljama se od njega pravi i ukusan preliv za razne vrste mesa i plodove mora, pogotovo rakove, tunu i losos. Zbog slatkog ukusa i aromatičnih svojstava često se koristi i u raznim tortama i kolačima. Naravno, svi ljubitelji dobrih koktela znaju da je ananas, pored ruma i kokosa, nezaobilazni sastojak čuvene Pina Collade.

     1567
  • Upomoć, u zatvoru sam! Jednu Happy honey šljivu, molim!

    Upomoć, u zatvoru sam! Jednu Happy honey šljivu, molim!

    OK! Sećate se priče o VIP kraljevima koje ponekad moramo pozvati u pomoć (suplementacija Fe) u posebnim stanjima? Iako su nam oni nekad neophodni, rekla sam već da umeju biti nezgodne naravi... pomognu oni u nedostatku gvožđa, ali... može se desiti da nas „stave iza rešetaka“. A ko god je bio tamo, uhh... zna da nije prijatno!

    U nastavku teksta bavićemo se tom temom, šta preduzeti u toj situaciji, kako umilostiviti kraljeve i biti slobodan?

    Moj izbor opet će biti priroda, posebno imajući u vidu decu, trudnice i pojedina hronična stanja, gde uzimanje tableta baš i nije poželjno, a s druge strane, imajući u vidu da se problemi konstipacije i opstipacije savršeno lako mogu rešiti ishranom!

    Pa, da krenemo... Kako izaći iz zatvora? Jedna je magična reč koja Vam je potrebna... VLAKNA! Ne možete to sami, biće Vam potrebna sva „vlastela“ (vlakna) koje se možete setiti, kako bi Vas što pre izvukla iz neprijatne situacije. Smešno, kralj Vas pošalje iza rešetaka, a vlastela izbavlja... (još jedan dokaz njihovih delikatnih karaktera tj. važnosti balansa svih nutrijenata i hranljivih sastojaka u Vašem organizmu).

    povrce

    A ko je ta vlastela?

    Posebni su to ljudi, zaista, ne bi se zvali vlastelom tek tako! A gde je naša vlastela?

    1. Svo voće i povrće koje možete zamisliti! Najbolje je da ga konzumirate sirovo, često je ova prva linija odbrane sasvim dovoljna da pomogne (ljudi danas, nažalost, unose veoma malo svežeg voća i povrća, te se okreću isključivo prerađenoj, nutritivno siromašnoj hrani).
    2. Drugo jednostavno rešenje je pravilna hidracija! Unosite li dovoljno vode? Znam, znam, svi „stručnjaci“ danas dosađuju savetima: pijte, pijte, pijte vodu... ali, zaista, zapitajte se, pijete li je dovoljno?!
    3. Integralno, integralno i samo integralno. Raž, ječam, ovas, spelta, pseudožitarica heljda... Dobar izbor su ovsene kaše, gde možete dodati sjajne čia semenke, pšenične klice, golicu, lan, susam, orašaste plodove i ostale divote!
    4. Ukoliko već imate naviku da jedete salatice, a i dalje ste u problemu, onda posebno obratite pažnju na lisnato zeleno povrće: kupus, zelena salata, kelj, blitva, spanać; voće bogato sorbitolom (jabuke, kruške, breskve, šljive).
    5. Sledeća linija odbrane jeste suvo voće! Šljive i smokve u kombinaciji često daju željeni rezultat, a dobra ideja je i da ih skuvate u vidu kompota, te popijete sokić, a voćke pojedete.
    6. Mekinje sjajno rešavaju stvar! Napomena: obratite pažnju na količinu, posebno u početku, ne preterujte (može doći do grčeva i drugih neprijatnosti).
    7. Psilijum, jedna od novih, popularnih namirnica na našim prostorima, no svu slavu i zaslužuje! Prirodno rešenje koje će Vam, garantujem, doneti olakšanje!
    8. Lan, čudotvoran nije, ali pomoći može, a uz to je jako zdrav i koristan za mnoge druge procese u organizmu, s toga navalite na lan! Preporuka je da ga dodate u musli (sveže iskrckan, polumleven), ili da ga pustite da nabubri preko noći, te ga tako konzumirate (može u kefiru, kiselom mleku...)
    9. Fizička aktivnost, znate već sve... Gym power! J
    10. Magnezijum, jedini suplement koji Vam od srca mogu preporučiti, bez nus efekata jeste Mg! Čini čuda, verujte! No, njega lako možete uneti i kroz mineralnu vodu.

    sljiva

    Naši slatki predlozi kako da izbegnete zatvor

    • Happy honey šljiva – jaka kašika ujutru uz čašu tople limunade (čini čuda svaki put)
    • Happy honey šljiva na integralnom tostu (što je veći procenat integralnog brašna, veći je sadržaj vlakana, što nam u ovom slučaju i te kako treba!)
    • Musli od ovsenih pahuljica i mekinja zaslađen Happy honey po izboru!
    • Domaći voćni jogurt sa čia i semenkama lana: jogurt + Happy honey malina + semenke (ne mrštite se i ne klimajte glavom sa neodobravanjem, verujte mi na reč i probajte!)
    • Kefir + Happy honey malina + psilijum
    • Tufahije sa Happy honey šljiva (recept uskoro).

    Uz malo discipline i teglicu Happy honey šljive obećavam Vam zaboravićete kako je to biti u zatvoru, a osećaj slobode uz omiljenu domaću ili srpsku, ali našu Happy honey šljivu biće lepši nego ikad!

    Autor teksta: Tanja Olajdžija
    Više o sirovom medu pogledajte na: happyhonney.rs.

     2531
  • Tri saveta za lakši i udobniji rad u kuhinji

    Tri saveta za lakši i udobniji rad u kuhinji

    Da li ste od onih koji obožavaju da provode vreme u kuhinji ili pak retko zalazite u nju? Da li vas odbija spremanje hrane jer se osećate izgubljeno u kuhinji, a kuvanje prostog jela vam često oduzima previše vremena? Ili se možda vrlo dobro snalazite u kuhinji, ali vam se ipak čini da vam je potrebna malo bolja organizacija?

    Bilo da se osećate kao majstor u kuhinji ili vam je ona strana teritorija, evo par stvari na koje treba da obratite posebnu pažnju kako biste postigli lakši i udobniji rad u kuhinji.

    Izaberite dobru odeću za rad

    Verovatno ste primetili da kuvari i ostali radnici u kuhinji restorana uvek nose one prepoznatljive kuvarske uniforme. Da li se ponekad pitate čemu one služe i da li je to samo moda? Postoji više razloga zbog kojih su uniforme obavezne u svakoj kuhinji, a najvažniji od njih su udobnost i zaštita.

    Udobnost

    Kuvarske uniforme su pre svega udobne i korisne za rad u kuhinji. Osim toga, one izgledaju profesionalno i gostima ulivaju poverenje u iskustvo i kvalitet rada osoblja u restoranu. Zašto kuvarske uniforme izgledaju baš tako? Možda ste se nekada zapitali zašto kuvari nose široke pantalone i kecelje. Kod kuvarske odeće je najbitnije da je ona udobna i praktična. Pa tako, kada odlučite da spremate svoje omiljeno jelo, postarajte se da izaberete odeću koja vam je najudobnija.

    Zaštita

    Međutim, udobnost nije jedina stavka na koju treba da obratite pažnju prilikom pripremanja hrane. Još jedna vrlo važna stvar je zaštita. Da li ste primetili da kuvari nose dugačke rukave prilikom kuvanja? To sigurno nije jer im je hladno u blizini onih velikih rerni i šporeta pored kojih provode ceo svoj radni dan.

    Dugačka odeća ih zapravo štiti od opekotina koje bi mogli dobiti od vrelog ulja i hrane koju pripremaju. Zato izaberite neku majcu dužih rukava, kako biste bili sigurni da nećete dobiti opekotine od vrelog ulja ili vode koji će verovatno prskati tokom vašeg spremanja hrane.

    Kecelja je obavezna!

    Nemojte zaboraviti na kecelju. Većina nas verovatno nema naviku da oblači kecelju prilikom rada u kuhinji. Možda nam to deluje previše ozbiljno i uštogljeno, ili nam je možda samo mrsko i želimo da uštedimo vreme preskačući ovakve sitne i nebitne korake. Međutim, kecelja i nije toliko nebitan korak kao što se možda čini!

    Koliko god vam nebitna i “za po kući” bila odeća koju ste izabrali da obučete tokom kuvanja, verovatno ne želite da završi sa mrljama od hrane. Zato potrošite minut svog vremena i stavite kecelju pre nego što započnete pripremu hrane.

    zena u kuhinji za sporetom

    Obezbedite sebi prostor za spremanje hrane

    Još jedan način da sebi olakšate rad u kuhinji jeste da sebi obezbedite prostor u kuhinji. Verovatno vam se puno puta desilo da, tek što ste počeli da spremate hranu, kad ono odjednom nemate mesta gde da stavite sve što vam je potrebno.

    Zato unapred isplanirajte i dobro pripremite prostor u kome ćete kuvati. Sklonite sve stvari sa stola ili radne površine na kojoj ćete pripremati hranu, a koje vam nisu potrebne za spremanje tog jela. Tako ćete sebi ostaviti dovoljno prostora za sve namirnice koje su vam potrebne, kao i činije i tanjire u koje ćete ih odlagati.

    Nabavite neophodnu opremu za rad

    Razmislite šta vam je sve potrebno za svakodnevno spremanje vaših obroka. Daska za sečenje, odgovarajući noževi, činijice za odlaganje hrane, činija za sjedinjavanje sastojaka… Da li posedujete sve što vam je potrebno?

    Mnogo nas je koji u kuhinji nemamo baš sve što nam treba, ali se dovijamo na razne načine. Koristimo nedovoljno oštre noževe, seckamo povrće na tanjiru ili guramo sve iseckane sastojke na jedan kraj daske. Možda ne primećujete, ali to vam dodatno otežava rad u kuhinji.

    Šta vam je sve potrebno prilikom kuvanja?

    Razmislite šta je to što vam treba za jela koja obično spremate i nabavite ga. Osnovna oprema od koje možete početi jesu daska za sečenje, oštri noževi i ljuštač za povrće za pripremu namirnica. Zatim špatula, hvataljka za hranu i rupičasta kutlača za lakše baratanje hranom tokom pripreme.

    I naravno, ne zaboravite na dobar tiganj za prženje i šerpu za kuvanje hrane. Ukoliko više volite da spremate torte i kolače, obavezno odlučite koju vrstu kolača želite da pravite, pa shodno tome odaberite i odgovarajući pleh ili modlu za kolače.

    kuvanje noz persun secenje

    Ne zaboravite na namirnice!

    Pored sveg neophodnog pribora za kuvanje, takođe je preporučljivo da u kuhinji uvek imate spremne najnužnije namirnice, kako vam se ne bi desilo da u sred kuvanja shvatite da vam je ponestalo brašna ili praška za pecivo. I naravno, nakon što ste završili sa kuvanjem, ne zaboravite da jelo koje ste napravili i ostale namirnice pravilno odložite kako bi oni što duže očuvali svoju svežinu.

    Ukoliko ste imali nedoumice oko toga kako da sebi olakšate rad u kuhinji, nadamo se da smo vam pomogli u tome. I ne plašite se da eksperimentišete. Samo hrabro i srećno u vašim budućim kulinarskim pustolovinama!

     836
Miletova piletina je specijalitet našeg dragog prijatelja koji ga često priprema za porodicu, prijatelje ali i za drage kolege. Isprobajte ga nećete pogrešiti!
10754
Evo još jednog lakog i brzog za pripremu namaza za sendviče ili krekere. Ovaj je od belog luka i svežeg peršuna.
14110
Namaz od maslina se veoma jednostavno priprema. Preukusan je. Dovoljan je za mini sendviče ili krekere. Ukoliko želite naravno možete dodati još nešto priikom služenja i ukrašavanja.
20353
Danas sam kod teta Jele, drage mi komšinice, probao izvrsne, prave, vršačke pogačice sa čvarcima. Teta Jela je nesebično pristala da svoju tajnu podelii sa nama.
49366
Pica ne mora uvek biti u svom klasičnom izdanju. Evo recepta za pica pitu koji je predivan i preukusan, a i lako se priprema.
Pužići sa tunjevinom od lisnatog testa. Izuzetno ukusni a veoma lako a brzo se pripremaju, potrebno vam je svega 10 minuta za pripremu i još 15 da se ispeku.
16693