• Karambola

    Karambola

    Karambola (Averrhoa carambola) je tropsko voće poreklom iz Jugoistočne Azije, tačnije iz Šri Lanke, ali se u poslednje vreme zbog svog specifičnog izgleda i ukusa sve više uzgaja i u Latinskoj Americi, na Karibima u SAD, Australiji... Karambolu krasi žućkasti plod neobičnog izgleda, u obliku petokrake zvezde, pa se osim u ishrani, često koristi i kao dekoracija voćnih kupova i koktela. Upravo zbog svog zvezdolikog izgleda, karambola je u svetu poznata i kao Star Fruit, što na engleskom znači "Zvezdano voće", a ustaljeni nazivi su još i kineska zvezda, ujnak i spu. Osim izgleda, može se reći da karambola ima i veoma karakterističan kiselo - slatkasti ukus koji podseća na kombinaciju limuna, jabuke, kruške, a neki kažu i jagode, procenite sami. U ishrani se najviše koristi za pravljenje raznih voćnih salata, sirupa, sokova, neki je čak i stavljaju u turšiju, a malo ko zna da se od karambole može praviti i izuzetno ukusno vino. Pored svega ovoga, ovo sve popularnije tropsko voće je bogato antioksidansima i vitaminom C pa izuzetno dobro utiče na celokupno zdravlje i izgled organizma.

     2662
  • Kardamom - drevni indijski lekoviti začin

    Kardamom - drevni indijski lekoviti začin

    Kardamom je začin koji potiče iz Indije, Nepala i Butana. Danas se uzgaja u većini tropsih zemalja u Aziji, uključujući Indiju, Kinu, Vijetnam, Koreju i Japan. Jedan je od najskupljih začina nakon šafrana i vanile. Ima jak, oštar miris i ukus, koji podseća na mešavinu limuna, nane i duvana. Koristi se kao dodatak pirinču, mesu i raznim marinadama, pa čak i crnoj kafi i čaju. Najčešće se upotrebljava zajedno sa mahunom ili mleveni. U jednoj mahuni može se naći i do dvadesetak semenki. Smatra se lekovitom biljkom i igra značajnu ulogu u drevnoj indijskoj i kineskoj medicini. Značajan je za zdravlje kardiovaskularnog sistema, pomaže u slučaju aritmije srca i snižava nivo holesterola. Podstiče eliminisanje viška soli, vode i toksina iz organizma, pa se koristi i protiv različitih upala. Ulje kardamoma koristi se i u aromaterapiji. Najviše se koristi kod problema sa grčevima u stomaku i osećaja nadutosti. Vekovima je u kineskoj medicini korišćen za rešavanje stomatoloških problema (bolesti desni) jer deluje kao antiseptik. Narodni lekari ipak savetuju da ne bi trebalo preterivati sa konzumiranjem ovog začina kako ne bi došlo do iritacije organa za varenje. 

     1783
  • Koji materijali najduže čuvaju kockice leda od topljenja?

    Koji materijali najduže čuvaju kockice leda od topljenja?

    Kada zamrzivač nije opcija, određeni materijali mogu se koristiti za izolaciju leda čuvajući ga od topljenja.

    Filc

    Idealan izbor za izolaciju. Čuva led od topljenja jer deluje kao prirodni izolator. Umotavanjem kockica leda u filc, omogućavate im najduže vreme "preživljavanja" izvan zamrzivača.

    Novine

    Još jedan dobar izbor. Iako nisu efikasne kao filc, deluju na sličan način. Umotajte kockice leda u što više slojeva kako biste omogućili što bolju izolaciju.

    Vuna

    Zbog svoje debljine i neprobojnosti, vuna je jednako dobar izolator koliko I filc. Sve što sprečava prodor vazduha, pružiće veću šansu ledu da "preživi".

     1090
  • Četiri namirnice za bolje pamćenje

    Četiri namirnice za bolje pamćenje

    Iako većina nas ne brine o svojim kognitivnim sposobnostima u starijem dobu, sada je vreme da počnemo da razmišljamo o tome. U nastavku sledi lista od četiri namirnice koje dokazano pomažu u očuvanju pamćenja na duže staze.

    • Borovnice - sadrže antioksidant koji poboljšava pamćenje. Prema tromesečnoj studiji sprovedenoj u Americi, ljudi koji su svakodnevno pili sok od borovnice pokazivali su bolje rezultate od svojih parnjaka koji nisu to činili
    • Bademi - odlična su hrana za mozak, jer sadrže proteinsku komponentu koja čuva kognitnivne funkcije
    • Crna čokolada - čokolada koja sadrži bar 70% kakao praha sadrži flavanole koji potpomažu dotok krvi do mozga
    • Zeleni čaj - svi već znamo za blagotvorna dejstva zelenog čaja, ali nije zgoreg ponoviti da je jedna od njegovih mnogobrojnih dobrih osobina to što pozitivno utiče na memoriju.
     1935
  • Da li dijabetičari smeju da jedu slatkiše?

    Da li dijabetičari smeju da jedu slatkiše?

    Dijabetes je bolest od koje u svetu pati više od 415 miliona ljudi. Prema procenama stručnjaka taj broj će se i dalje povećavati i 2040. godine može dostići čak cifru od 650 miliona. U pitanju je hronična bolest iz grupe poremećaja metabolizma, a nastaje kada gušterača (pankreas) ne luči dovoljno insulina ili ne može iskoristiti postojeći. Iako postoje dve vrste dijabetesa, tip 1 i tip 2, od drugog boluje čak 90% dijabetičara. Ukoliko vam je nedavno dijagnostikovana šećerna bolest, sigurno se pitate koji režim ishrane možete primeniti i da li dijabetičari smeju da jedu slatkiše. Odgovor ćete naći u redovima koji slede.

    kolac veganski

    Kako voditi računa o ishrani kada je povišen šećer u krvi?

    Ako vam je glikemija u bilo koje doba dana ili 2 sata nakon opterećenja sa 75 grama glukoze viša od 11,1 mmol/l ili jutarnja glikemija (na prazan želudac) viša od 7,0 mmol/l, biće vam dijagnostikovan dijabetes. Doktor će vas uputiti u režim ishrane koji treba da primenjujete, da li treba da nosite kompresivne čarapeza proširene vene, koliko vam je potrebno fizičke aktivnosti i koje lekove treba da pijete.

    Nivo fizičke aktivnosti lekar će vam odrediti na osnovu vaše fizičke spreme i navika. Ukoliko se niste skoro uopšte kretali, nemojte odmah da šetate po sat ili dva. Krenite sa petnaestominutnom šetnjom i nakon nekoliko dana je povećavajte. Ljude obolele od dijabetesa obično prati i problem proširenih vena. Osim kompresivnih čarapa, biće vam potrebna i krema za proširene vene. I tu važi pravilo da ne uzimate ništa na svoju ruku. Nije najbolja krema za veneona koju svi koriste, već ona koja je prilagođena vašem organizmu. Najpoznatiji lekovi koji deluju na insulin su bigvanidi, metformin i tiazolidni lekovi i oni se najčešće pripisuju. Da li ćete koristiti i injekcije insulina, zavisi od celokupnog stanja vašeg organizma.

    Sve ove stvari su podjednako bitne kako biste bolest držali pod kontrolom, ali svima najteže pada odricanje od omiljene hrane i slatkiša.

    Ukoliko ste gojazni, gubitak težine je, pored normalizovanja glikemije, lipidnog statusa i krvnog pritiska, jedan od glavnih ciljeva. Dijeta se bazira na smanjenom unosu ugljenih hidrata, na unos proteina do 10-20% i unos saturisanih masti do 8-9% ukupnih dnevnih kalorija. Umesto crvenog mesa, dijabetičari treba da jedu piletinu, ćuretinu, teletinu i ribu, jer se na taj način smanjuje količina saturisanih masti. A šta je slatkišima?

    kuglice

    Da li dijabetičari smeju da jedu slatkiše i koje?

    Kada postavite pitanje da li dijabetičari smeju da jedu slatkiše, neinformisani ljudi će vam sigurno odgovoriti “Ne!”. Ova tvrdnja zapravo je daleko od istine. Postoji način da dijabetičari pojedu slatko, a da šećer u krvi ostane stabilan. Uz prave zamene za šećer, proizvode od prirodnih namirnica i sirove kolače može se uživati uz najukusnije deserte.

    Prve svega, potrebno je da se prati količina unetih ugljenih hidrata u toku dana. Zatim, važno je da izbegavate proste šećere (beli šećer). Umesto njih, koristite biljni šećer – fruktozu ili mlečni šećer – laktozu. Dobri supstituti za šećer su agavin ili javorov sirup, visokofruktozni kukuruzni sirup, sirup od slada i slično. Kada kupujete slatkiše u prodavnici, proverite etikete i izbegavajte one proizvode koji sadrže veliki procenat ovih zamena za šećer. Crna čokolada bez dodatog šećera je pravi izbor kada vam je potrebno da hitno pojedete nešto slatko.

    Ne zaboravite da nije preporučljivo jesti posle 19h, naročito ne slatkiše!Zato u toku dana možete napraviti kolače koji će zadovoljiti vaše potrebe. Evo i recepta!

    Recepti za slatkiše za dijabetičare

    Kada malo više istražujete šta smete jesti, na internetu ćete naći veliki broj recepata za slatkiše za dijabetičare. Mi smo izdvojili neke od njih:

    Keksići sa puterom od kikirikija

    Za pripremu je potrebno: šolja od 2dl putera od kikirikija bez dodatnog šećera, jedno veće jaje, 2/3 šolje eritritola (zaslađivača), pola kašičice sode bikarbone i pola kašičice arome vanile.

    Izblendirajte eritrol i zatim u tu smesu dodajte ostale sastojke. Zagrejte rernu na 180 stepeni i ubacite pekač sa keksićima na pek papir koje ste prethodno oblikovali i pritisnuli viljuškom. Nakon 15 minuta izvadite ih iz rerne i uživajte u ukusu.

    Sirove bombice

    Potrebni sastojci: 100g svežih urmi, 1 banana, 100g mlevenih sirovih badema, 100g mlevenih sirovih lešnika, 1 kašičica kokosovog brašna i 1 kašičica cimeta.

    Očistite urme od koštica i skinite im opnu. Ubacite u blender zajedno sa bananom pa dodajte ostale sastojke. Napravite bombice i stavite ih u frižider da stoje nekoliko sati. Nakon toga možete da ih sa uživanjem jedete.

    vocni kup

    Sladoled sa bobičastim voćem

    Kako biste napravili sladoled pogodan za dijabetičare, potrebno je da imate samo dve banane i bilo koje bobičasto voće.

    Kada oljuštite banane, iseckajte ih i stavite u friz. Kada se zalede, izvadite ih i izblendirajte. Dodajte maline, kupine, višnje ili brusnice i dobićete sladoled savršenog ukusa.

    Kada vam lekar dijagnostikuje dijabetes, nemojte očajavati. Ova bolest se može držati pod kontrolom, a postoji i širok spektar hrane koju smete da jedete. Da li dijabetičari smeju da jedu slatkiše, odgovor ste dobili u ovom tekstu. Primenite recepte i uživajte!

     

     3103
Za ovaj recept ne morate koristiti losos, bilo bi najbolje ali ako ne možete da ga nabavite možete iskoristiti bilo koju drugu vrstu ribe.
10370
Krckave, slatke, neodoljive puslice :) Možete ih praviti obične bele, a možete ih obojiti, posuti mrvicama u boji, kako god se vama dopada. Ovo je osnovni recept.
25161
Recept za tradicionalni božićni "makoš" ili "bajgla" dobila sam od od prijatelja iz Subotice. Moram da priznam da moj pokušaj nije bio ni izbliza kao original, ali nije se ni…
Ne znate šta više da smislite za doručak? Evo jedne ideje, izgleda predivno a lako se pravi :)
Kada mi neko spomene gibanicu ja se uvek setim moje bake. Njen recept ne znam jer ona ima neke svoje varijante koje samo njoj uspevaju, ali sam i ja konačno…
14240
Kada sam prvi put videla kombinaciju dinje i pršute mislila sam da to nema šanse da bude nešto dobro, ali prevarila sam se! A još bolja varijanta je sa feta…
25137