• Saksijsko uzgajanje bilja: peršun

    Saksijsko uzgajanje bilja: peršun

    Peršunu odgovara duboko i delimično vlažno zemljište. Seme se postavlja na dubini od 2 do 3 centimetra, a u razmaku od oko 20cm. Pre nego što se posadi, seme se potapa u vodu i potrebno je da odstoji tokom noći. Prekrivanje plastičnom folijom je neophodno, sve dok ne izniknu mlade biljke. Saksija se, zatim, potapa u vodu sve dok se na vrhu zemlje ne pojave kapi vlage. Peršun ne voli direktno sunce, ali mu je potreban dobar izvor svetlosti. Prija mu i povremeno orošavanje, posebno tokom leta. Da bi bio žbunastiji i intezivnijeg mirisa, potrebno je redovno orezivanje.

     607
  • Kako se brzo i lako rešiti nadimanja?

    Kako se brzo i lako rešiti nadimanja?

    Posebne vrste namirnica mogu smanjiti simptome nadutosti stomaka. Konzumirajte hranu koja sadrži vlakna kao što su jabuke, ovsena kaša, brokoli, šargarepa ili pasulj. Takođe, uvek birajte hranu sa niskim sadržajem masti: riba ili piletina. Izbegavajte kofein i gazirane napitke. Probiotici poput jogurta mogu biti od velike pomoći.

     1297
  • Miso supa – bogata hranljivim materijama

    Miso supa – bogata hranljivim materijama

    Miso supa poboljšava zdravlje creva, ojačava kosti, pospešuje rast mišićne mase, utiče na kardiovaskularno zdravlje, eliminiše slobodne radikale, spušta nivo holesterola, jača imuni sistem i usporava proces starenja.

    Miso supa je deo japanske i kineske tradicionalne kuhinje. Slatkasto slanog je ukusa i njena svetlo žuta boja ukazuje na minimalnu fermentaciju. Možete se susresti sa četiri različite varijacije:

    bela miso supa (shiro)

    crvena miso supa (aka)

    ječmena miso supa (mugi)

    žuta miso supa (shinashu)

    Između ostalog, miso supa sadrži probiotike koji utiču na uravnotežen odnos bakterija u vašem stomaku.

    Mikroorganizmi koji se koriste za fermentaciju podstiču razvoj vitamina K koji je od značaja za gustinu kostiju čime se smanjuje podložnost frakturama.

    Dijetetska vlakna, natrijum, kalijum, vitamini su ono što vam je potrebno za održavnje kardiovaskularnog zdravlja. Nutricionisti sugerišu da dve do tri porcije miso supe obogaćuju telo hranljivim materijama čime se smanjuje mogućnost pojave moždanog ili srčanog udara.

    Antioksidanti u miso supi efikasno utiču na eliminisanje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije.

     1065
  • Zašto konzumirati jabukovo sirće?

    Zašto konzumirati jabukovo sirće?

    Poboljšava varenje – Jedna kašičica jabukovog sirćeta u čaši vode pre obroka pomaže aktiviranju pljuvačke i digestivnih sokova koji utiču na bolje varenje.

    Stabilan nivo šećera u krvi – Dve kašike jabukovog sirćeta u čaši vode pre spavanja efikasno snižava šećer u krvi.

    Ublažava bolove u grlu – Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, jabukovo sirće uklanja patogene bakterije.

    Efikasno čisti voće i povrće – Da biste uklonili zagađivače sa svežih proizvoda, u činiju vode dodajte nekoliko kašika jabukovog sirćeta i tako operite voće ili povrće.

    Detoksikacija – Stimuliše sekreciju enzima i protok žuči.

     1394
  • Deca i povrće

    Deca i povrće

    Većina roditelja ima problem kada decu pokušaju da nahrane povrćem. Ako se susretnete sa ovim problemom, najbolje rešenje je da budete što smireniji i da nastavite da ih nudite i da im servirate povrće, kako bi vremenom počela da ga jedu.
    U nastavku slede tri činjenice koje treba imati na umu u ovoj situaciji.

    Doslednost je ključ uspeha - ubacite povrće u svaki obrok, uključujući užinu. Deca većinom ne vole nove stvari i mala je šansa da će jesti povrće ako ga viđaju samo jednom dnevno, ali ako im se servira uz svaki obrok, verovatno će ga pojesti u nekom trenutku.

    Varanje ne pomaže na duže staze - većina roditelja pokušava da podvali deci povrće zamaskirano u nešto drugo. To neće pomoći, jer momentom kada to više ne budu radili, deca neće jesti povrće, jer na njega nisu navikla, ne znaju šta je i neće da probaju. Povrće treba da bude deo svakog obroka, ali deca treba da ga prepoznaju i da ga rado jedu kasnije.

    Ukus je važan - većini dece se ne sviđa gorča komponenta u nekom povrću i to može biti razlog odbijanja. U tom slučaju, zamaskirajte taj ukus dodavanjem začina, preliva ili sira, na šta će deca pozitivno reagovati, a opet će znati šta jedu i uneće sve neophodne zdrave sastojke.

     1567
Za ljubitelje kafe i gorke čokolade, evo predivnih kuglica.
24786
Moja draga Sanja me uvek iznenadi nekim lepim receptom pa tako i ovaj put, pored Mimoze, standardne sarme, kolačića i svega i svačega juče se na stolu našao i ovaj…
19606
Mama je uvek za svako slavlje pravila Mimoza salatu, to je jedno od prvih jela koja sam spremila sama. Pre neki dan sam pomislila kako je odavno nisam jela i…
184870
Mafini, mafini i samo mafini. Volim ih u svim oblicima. Najkreativniji kolačići i ujedno najukusniji :) Ovo je recept za čokoladne mafine, što se ukrašavanja tiče pustite mašti na volju.
46326
Čokoladne kuglice sa lešnicima, pa postoji li nešto lepše? :)
Ukoliko volite da grickate keksiće uz kaficu, čaj ili mleko sigurno će vam se dopasti i keksići sa bademima i belom čokoladom.
34266