• Energetske i hranljive vrednosti: peršun

    Energetske i hranljive vrednosti: peršun

    Peršun vodi poreklo još iz perioda stare Grčke. Sa bliskog istoka je dospela u Evropu. Peršun se od davnina koristi kao začinska biljka ali je malo poznato i to da se ubraja u lekovito bilje. Nema visoku kaloričnu vrednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga i svrstava u red visokokvalitetnih i lekovitih namirnica. Uspešan je lek kod tegoba sa varenjem jer otklanja nadutost i gasove u stomaku. Pomaže u borbi protiv kašlja, astme, pada imuniteta, gripa i povišene temperature.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 36 kcal

    Ugljeni hidrati: 6,33 g

    Proteini: 2,97 g

    Masti: 0,8 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 3,3 g

    Niacin: 1,3 mg

    Vitamin A: 8424 IU

    Vitamin C: 133 mg

    Vitamin K: 1640 µg

    Vitamin E: 0,75 mg

    Natrijum: 56mg

    Kalijum: 554 mg

    Kalcijum: 138 mg

    Gvožđe: 6,2 mg

    Magnezijum: 50 mg

    Cink: 1,07 mg

     1577
  • Hidratacija i greške koje pravimo

    Hidratacija i greške koje pravimo

    Istina je da je jedna od glavnih preporuka lekara kontrolisani unos natrijuma. Ishrana bogata ovim mineralom može izazvati hronične probleme sa zadržavanjem tečnosti i hroničnom hipertenzijom.

    Unos prevelike količine vode ili drugih tečnosti može preopteretiti vaš urinarni sistem i izazvati brojne infekcije. Količina vode koja je odgovarajuća zavisi od starosti, težine i navika.

    Ukoliko vežbate, vodite računa o odgovarajućoj količini magnezijuma i kalijuma. Ovi esencijalni minerali igraju važnu ulogu u hidrataciji vašeg tela i zdravlja mišića. Ukoliko vam nedostaje neki od minerala, postoji veća šansa da ćete imati problema sa grčevima ili zdravljem mišića.

    Veliki broj ljudi misli da može hidrirati svoje telo bezalkoholnim pićima ili voćnim sokovima. Iako mogu da ugase vašu žeđ, njihove komponente su daleko od zdravog. Ova pića su puna šećera i dodatnih hemijskih jedinjenja koja umesto hidratacije ćelija, mogu izazvati suprotan efekat.

     1012
  • Restoran Vega 8 International

    Restoran Vega 8 International

    Restoran Vega 8 International je otpočeo sa radom 2008. godine. Od tada gosti u izuzetno prijatnom ambijentu mogu probati italijansku kuhinju u kombinaciji sa tradicionalnim srpskim jelima.

    Restoran ima 9 zaposlenih. Osoblje je veoma mlado, raspoloženo i uvek spremno da ponudi osmeh i specijalitete kuće.

    Enterijer restorana predstavlja harmoniju starinskog i modernog dizajna dok kontrast koji iz toga proizilazi restoranu daje jedinstvenu atmosferu i veoma prijatan ambijent u kojem se gosti rado opuštaju i borave.

    Na izuzetno bogatom meniju gosti mogu pronaći tradicionalna srpska jela ali i veliki broj italijanskih specijaliteta kao što su paste, pene i razne vrste rižota, dok su posebni specijaliteti restorana Vega 8 International - bifteci. Bifteke možete dobiti na više desetine načina - gorgonzola sos, crni biber, zeleni biber i mnogi drugi načini a kao poseban kuriozitet je svakako biftek u sosu od semena bundeve - specijalitet koji se svakako mora probati.

    Restoran se nalazi na međunarodnom putu Beograd - Temišvar i kao takav turisti ga rado posećuju obzirom da su cene pristupačne a meni bogat i veoma raznovrstan. Naravno ovu ponudu upotpunjava izuzetno bogata karta pića u kojoj se pored raznih domaćih vina mogu pronaći i veoma poznata i tražena italijanska vina.

    Intalijansko-srpski restoran i picerija Vega 8 International je rado posećeno mesto u kojem mladi mogu uživati picama, pastama, tagliatelama, vitaminskim salatama, a porodice u posebnim paketima - porodičnim ručkovima. Naravno, ni poslovni ljudi nisu zaboravljeni, pa za njih postoje posebne pogodnosti koje redovnim gostima omogućavaju razna iznenađenja i popuste.

    Dobrodošli!

     7461
  • Zbog ovih jedinjenja nemojte ljuštiti koru jabuke!

    Zbog ovih jedinjenja nemojte ljuštiti koru jabuke!

    Opšte je poznato da je jabuka jako zdrava voćka koja u sebi sadrži puno vitamina, no ustalila se navika da se konzumira bez kore. To je velika greška, jer se upravo u kori jabuke nalaze mnoga jedinjenja koja sprečavaju razvoj mnogih bolesti, a ovo su samo neka od njih:

    Ursolična kiselina
    Ova kiselina u kori jabuke smanjuje holesterol, sagoreva kalorije i izgrađuje mišiće. Dakle, kora jabuke je idealan deo dijeteskog režima ishrane.

    Kvercetin
    Po mnogim istraživanjima, jedinjenje kvercetin koje se nalazi u kori jabuke čisti pluća od nagomilanih toksina, a ovo jedinjenje sprečava i razvoj mentalnih bolesti poput Alchajmerove.

    Triptenoidi
    Studija Kornvel Univerziteta iz 2007. godine dokazala je da jedinjenja triptenoidi sprečavaju razvoj raka dojke, jetre i debelog creva.

    Pored ovih jedinjenja, kora jabuke sadrži i oko 2g vlakana i 8g vitamina C i A, što je duplo više nego što ima oguljena jabuka.

     1438
  • Signali tela koje ignorišemo: smanjen nivo stomačne kiseline

    Signali tela koje ignorišemo: smanjen nivo stomačne kiseline

    Prvi signal: nadimanje i otežano varenje

    Zašto: Ukoliko imate nizak nivo stomačne kiseline, vaše telo neće efikasno prerađivati hranu, posebno onu bogatu mastima i proteinima. Hlorovodonična kiselina je glavni sastojak želudačne kiseline. Uzimajući je kao dodatak, vi u osnovi pravite temelje vašem stomaku za lakše varenje. Pre obroka uzmite jednu kapsulu i pratite svoje stanje nakon obroka. Ukoliko se ne osećate dobro i dalje, obratite se za pomoć stučnjaku.

    Ostali signali: gastrični refluks, oslabljen imuni sistem, krhki nokti, hronične infekcije...

     1120
Špageti ne moraju uvek biti pripremljeni na klasični način na koji smo navikli, probajte da ih zapečete, iznenadićete se od prijatnog ukusa.
23172
Karamel kocke sa kikirikijem i čokoladom, mmmm domaći snikers :)
Salata od piletine sa raznim povrćem je veoma osvežavajuća, ukusna i zdrava! Možete je pripremiti uveče, staviti u plastičnu kutiju, ujutru samo dodati začine i poneti na posao za ručak.
26596
Zimsko veče se ne može zamisliti bez nekih stvari kao što su na primer kuvano vino i dulekara, dok ušuškani u svoj topli dom delite uspomene sa najbližima.
19605
Ne volim da pohujem hranu zbog masnoće, ali volim da osetim prezlu, pa našla sam komprimis. Umesto da pržim u dubokom ulju ja meso zapečem u rerni. Predivno je a…
20668
Evo jednog recepta koji volim da pripremam u zimskom periodu. Uz rižoto sa ćuretinom obično služim i pavlaku.
27101