Začini su neizostavni u kuhinji, a osim što čine da hrana ima bolji ukus, oni imaju i dodatne zdravstvene dobrobiti. Međutim, neki od uvoznih začina mogu negativno da utiču na zdravlje, a videćemo i kako.
U studiji sprovedenoj na uzorku od preko 20 000 pošiljki začina, nađeno je da je skoro 7% bilo zaraženo salmonelom. Salmonela izaziva preko milion trovanja u Americi svake godine, a nekoliko stotina ljudi umre svake godine kao posledica trovanja salmonelom. Najosetljiviji su stariji i deca. U ovoj studiji utvrđeno je da su najčešće zaraženi origano i bosiljak, kao i susam, kari i kim. Zemlje iz kojih potiče najveći broj zaraženih pošiljki, prema ovom istraživanju, su Meksiko i Indija.
Ako mislite da je rešenje u kupovanju neuvezenih začina, to nije slučaj. Veliki broj začina raste samo na nekoliko mesta u svetu, tako da se mora uvoziti. Najbolje rešenje je da začine dodajete u kuvana jela, jer se veliki deo patogena ubija visokom temperaturom.
Porast telesne težine – Ukoliko povećate unos proteina bez smanjenja unosa drugih namirnica, neminovno je da ćete dobiti na težini.
Dehidrirani ste – Prekomerne količine proteina se filtriraju iz tela putem bubrega. Nusproizvod proteina je azot. Bubrezi koriste vodu kako bi izbacili azot, što utiče na dehidrataciju.
Osećaj nadutosti, mučnine i konstipacija – Kada povećate unos mesa, ribe, piletine, sira i drugih mlečnih proizvoda – bubrezi koriste višak vode kako bi oslobodili azot, što može dovesti i do konstipacije.
Glavobolje – Ishrana koja sadrži malo ugljenih hidrata, a više proteina i masti može dovesti telo u stanje ketoze. Neželjeni efekati ketoze su loš zadah i glavobolja.
Studije su odavno pokazale da limun ima širok spektar lekovitih osobina. Već je poznato da je koristan u rešavanju mnogih zdravstvenih problema, ali je delotvoran i protiv bolova u jetri, jačanju imunog i kardiovaskularnog sistema. Pored toga, sprečava kamen u bubregu, grip, prehlade, bronhitis i reguliše visok krvni pritisak. Malo je poznato da kora limuna može ublažiti bolove u zglobovima.
Popularan "recept" za ublažavanje bolova u zglobovima je vrlo jednostavan. Oljušten limun zajedno sa korom neophodno je staviti u teglu, potopiti u maslinovo ulje i zatim ga odložiti na tamno i hladno mesto. Nakon dve nedelje savetuje se da procedite smesu kroz gazu i odložiti u staklenu bočicu na hladno mesto, daleko od sunčeve svetlosti. Svake večeri utrljati dobijeno ulje na bolna mesta.
Španski naučnici su svojom studijom potvrdili da je kozje mleko izuzetno zdravo, a da posebno dobar efekat ima na ljude koji pate od osteoporoze, malokrvnosti i visokog holesterola.
U nastavku sledi pet razloga zašto treba konzumirati kozje mleko ili sir
Kozje mleko ima 13% više kalcijuma od kravljeg
Ono sadrži probiotike, koji deluju na probavni sistem
Mogu ga piti i ljudi alergični na kravlje mleko
Pozitivno utiče na proizvodnju i regeneraciju hemoglobina, pomažući tako osobama sa anemijom
Snižava nivo LDL holesterola i tako pozitivno deluje na prevenciju bolesti kardiovaskularnog sistema.
Osim što zauzima četvrto mesto kada je reč o najviše uzgajanom povrću na svetu, ne bi trebalo zaboraviti da je odličan u borbi protiv opekotina i oteklina, takođe hidrira telo, eleminiše toksine iz organizma, sadrži većinu najneophodnijih vitamina i čuva zdravlje bubrega, kose, noktiju, zglobova...
Juče sam ostala bez ručka pa sam bila primorana da spremim nešto od onoga što mi se nalazi u frižideru. Izbor nije bio veliki ali je zato bilo veoma ukusno!
Mohito ili po naški sok od nane je veoma osvežavajući i ukusan napitak! Možete ga pripremiti veoma brzo i lako, a popiti još brže i lakše! Ovo je varijanta bez…
U skoro svakom američkom filmu gledam kako spremaju neke pite od tankog prhkog testa pune fila i dugo se već kanim da napravim jednu. I konačno je došao taj dan.…