Mesne prerađevine kao što su šunka, salama, kobasice su prema brojnim istraživanjima potencijalno kancerogene. Međunarodna agencija za istraživanje raka pokazala je da svakih 50 grama obrađenog mesa svakodnevno povećava rizik od raka debelog creva za 18 odsto. Samo 650 grama sirovog mesa je dovoljno za 3 ili 4 obroka nedeljno. Bez obzira na obilje proteina, gvožđa, cinka i vitamina, nutricionisti i zdravstveni radnicu ističu potencijalnu štetnost. Naravno, to ne znači da bi trebalo u potpunosti da izbacimo meso iz svakodnevne ishrane. Ponekad je nedovoljno kuvano ili pečeno meso jedan od rizika koji izazivaju probleme digestivnog trakta.
„Fresh" je američki dokumentarni film iz 2009. godine. Film se fokusira na promene u poljoprivredi i bavi se farmerima, aktivistima i preduzetnicima čiji je cilj da promene američki sistem ishrane i generalno proizvodnje hrane.
Najveći problem je što se poljoprivreda u SAD previše industrijalizuje. Posledice su brojne. Bilo je slučajeva zagađenja hrane, iscrpljivanja prirodnih resursa, ali naravno, uticaj na okolinu je takođe ogroman. Što se tiče posledica koje se ogledaju na samome stanovništvu, veliki broj gojaznih je jedna od njih. Korišćenjem prevelikog broja aditiva stvara se još veća zavisnost od hrane od čega lanci restorana imaju koristi, ali stanovništvo baš i ne.
Od osoba koje se pojavljuju u filmu tu je farmer i aktivista Will Allen koji je dobio "Genius Award" 2008. zbog svojih ideja, Joel Salatin koji je farmer, ali i preduzetnik, kao i vlasnik supermarketa David Ball koji se protivi trenutnom sistemu.
Kroz ovaj film su nam razni ljudi, povezani sa industrijom hrane, objasnili kako i dalje postoji načini da se proizvodi sveža, zdrava, organska hrana.
Brojne studije potkrepile su vezu između začinjene (pre svega ljute) hrane i prevencije raznih bolesti, uključujući i srčana oboljenja. Sastojak kapsaicin zajednička je komponenta alevoj paprici i crvenoj čili paprici. Osim što smanjujete rizik od povišenog holesterola, zahvaljujući kapsaicinu izbeći ćete probleme u vezi sa radom srca.
Prevencija raka: Neki začini, kao što je kurkuma, sadrže moćne antioksidanse. Smanjuju sposobnost raka da dobije svoje uporište.
Čir: Kapsaicin u ljutim papričicama igra najveću ulogu u eleminisanju bakterija koje izazivaju čir.
Smanjenje telesne težine: Začinjena hrana ubrzava metabolizam za čak 8 odsto, imajte to na umu ukoliko želite da smršate.
Isperite bilje i osušite. Iseckajte ih, odložite u kese za zamrzivač ali tako da potisnete sav vazduh iz njih. Proverite temperaturu zamrzivača jer je važna za skladištenje začina. Temperatura ne sme biti veća od 0 stepeni. Koristite isključivo vreće namenjene za zamrzavanje hrane jer su napravljene od debljeg materijala i otpornije su na vlagu i kiseonik.
Bez obzira na to da li morsku vodu koristite za regulisanje digestivnog trakta ili se kupate u njoj, ona može imati veliki bro prednosti. Kupanje u morskoj soli je bila uobičajena praksa kroz istoriju. Nerafinirana morska so sadrži vitamine, minerale i brojne mikroorganizme koji mogu da oslobađaju korisne bakterije i tako utiču na hormonalnu ravnotežu. Brojni istraživači pokušali da dokažu da kupanje u morskoj soli utiče na mir, nivo energije i celokupno psihičko zdravlje pospešujući samokontrolu i bolji san.
Zbog mikroorganizama koji se često nalaze u nerafiniranoj morskoj soli, kupanje može poboljšati cirkulaciju i povećati protok hranljivih materija u koži. Morsku so možete koristiti i kao piling, nanoseći je pre upotrebe mleka za telo. Na taj način, opustićete bolne mišiće.
Morsku so možete koristiti i kao laksativ, uz pomoć nje možete regulisati probleme sa disanjem, ukloniti toksine iz tela... U čašu mlake vode dodajte kašičicu morske soli i popijte na prazan stomak kako bi stimulisali bolji rad creva. Možete dodati limun kako bi ublažili oštar ukus.
Paradajza sada ima u izbolju. Najbrži način je da se supa skuva iz kesice, ali evo kako uz samo malo truda možete imali sjanu čorbicu koju slobodno skuvajte u većoj…