Vegetarijanci obično uključuju mlečne proizvode u ishranu kako bi dobili potrebnu količinu masti. „Dobre“ masti su odličan izvor energije, čak i više od ugljenih hidrata i proteina. Čuvaju energiju u vašem telu. Pomažu apsorbovanju pojedinih vitamina i izgradnju zdravih ćelija jer deluju kao zaštitni plašt. Utiču na zdravlje kose i kože. Štite i vitalne organe poput srca, bubrega i creva. Formiraju sloj oko ovih organa i deluju kao jastuk koji im pruža potporu štiteći od bilo kakvih povreda.
Bademi, orasi i indijski orasi su dobar izvor omega 3 masnih kiselina koji se nalaze i u ribi. Svaki put kada osećate glad između obroka, posegnite za šakom badema ili oraha.
Semenke lana su takođe bogate omega 3 masnim kiselinama. Dodajte ih u vaš omiljeni smuti ili pomešajte sa mlekom. Ovo je najzdraviji i najbolji izvor masti.
Tofu je jedan od najboljih izvora polinezasićenih masti. Kukuruz je odličan izvor nezasićenih, a avokado i masline su bogate mononezasićenim mastima.
Pojedite pola avokada dnevno ili ga dodajte u dresinge ili salate. Uticaće na bolju funkciju srca jednako koliko i masline koje ujedno i snižavaju nivo holesterola.
1. Kestenje se koristi i u proizvodnji piva i ima iznenađujućih sličnosti sa ječmom. Pivo na bazi kestenja se proizvodi u Francuskoj, u centralnoj Evropi i Brazilu, a u poslednjih nekoliko godina i u Americi.
2. Prilikom sušenja, kesten povećava svoju kalorijsku vrednost. Oko 100 grama svežeg kestenja daje 199 kalorija, a nakon sušenja skoro dvostruko - 371 kaloriju.
3. Godine 1584. guverner Đenove naredio je svim poljoprivrednicima da svake godine sade - kesten, maslinu, smokvu i dud.
4. Najveće i najstarije poznato drvo kestena nalazi se na Siciliji. Nadzemno drvo čini više velikih stabala koja ispod zemlje imaju zajedničko korenje. Godine 1780. izmeren je obim koji je iznosio 57,9 metara.
5. Kesten je najstarije japansko voće i od davnina se naširoko koristi u primeni brojnih poslastica.
6. Kandirani kesten prvi put se pojavio u Francuskoj u 16. veku.
7. Pečeni kesten prodavan je još na ulicama Rima u 16. veku.
8. Na Korzici se poštovala tradicija koja je podrazumevala da se na dan venčanja pripremi 22 različita jela koja sadrže kestenje.
Iako neke vrste deserata koji podrazumevaju smese slične današnjoj šećernoj vuni postoje od kraja XV veka, šećerna vuna kakvu danas poznajemo rezultat je zajedničkog napora jednog proizvođača slatkiša i jednog zubara. Džon Vorton i Vilijam Morison udružili su snage i 1897. godine izumeli su električnu mašinu koja bi mogla da istopi šećer u kristalu i da od njega načini niti koje bi se vrtele i na taj način formirale ovaj poznati vašarski slatkiš.
Ova dvojica predstavila su svoj izum na sajmu u St. Luisu, 1904. godine, a na istom sajmu predstavljen je i kornet za sladoled, dr Peper, hot dog u zemičkama i kikiriki puter. Šećerna vuna bila je hit sajma, sa prometom od nešto više od 17 hiljada dolara tokom sedam meseci (u današnjem novcu, to je otprilike 411 hiljada).
Najstariji zapis o upotrebi maka potiče iz Mesopotamije. Poznat je i kao "biljka veselja". Interesantno je da su atletičari u antičkoj Grčkoj pre takmičenja pili napitak čiji je sastav uključivao vino, mak i med. I danas se koristi za opuštanje mišića i protiv bolova. Od davnina je korišćen za bolove u stomaku kao i za probleme sa organima za disanje. Nedovoljno je poznata činjenica da je mak bogat mnoštvom minerala. Dugo je smatran simbolom sna i smrti zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje.
Tost obezbeđuje ugljene hidrate i neka vlakna, zavisno od vrste hleba koji se koristi. Sadrži malo proteina i masti. Dodavanjem jaja možete obezbediti nivo energije za čitav dan. Mlečni proizvodi takođe obezbeđuju proteine i povećavaju nutritivnu vrednost vašeg doručka. Ne bi trebalo zaboraviti da je tost hleb jedan od najefikasnijih načina da se izborite sa mučninom.
Rezanci sa makom me vraćaju u detinjstvo kada je majka spremala ovo jelo ali kao glavno, ne kao desert kako ga ja sada toplo preporučujem. Veoma se često spremalo širom…
Mmmmmm... piletina mi je omiljeno meso. Onako fino, mekano, sočno da prste poližeš. Pritom nije masno i sa njome se lako održava "linija". Topla preporuka za sve "frajlice". Doduše ovaj…