• Šljiva

    Šljiva

    Šljiva je poznata u celom svetu. Postoje oko 2000 sorti a najviše se gaji u Rusiji, Kini, SAD i Rununiji. Pored toga što se jede sveža, veoma ukusna je i suva u kao deo kolača i torti. Takođe se prave marmelad, džem, slatko, sok i u našim krajevima veoma poznata šljivovica - rakija od šljive. Šljiva je diuretik i moćni antioksidans ali oni koji imaju problem sa burezima trebaju biti oprezni.
     19066
  • Masna hrana i astma

    Masna hrana i astma

    Nije tajna da je masna hrana loša za srce, ali nove studije pokazuju da obroci krcati mastima utiču i na funkciju pluća.

    Studija sprovedena u Australiji potvrdila je da se masnim obrocima podstiču upalni procesi i smajuje funkcija pluća. Ovo je prva studija koja povezuje masnu hranu i zapaljenja disajnih puteva. Preliminarni rezultati ukazuju da četiri sata nakon obroka ljudi koji su jeli masnu hranu imaju problema sa disajnim putevima, kao i da ne reaguju dobro na lekove za astmu.

    Rasprostranjenost astme se znatno proširila u proteklih nekoliko decenija, a ovo istraživanje pokazuje da je jedan od faktora i način ishrane bogat mastima. Masna hrana izaziva odgovor imunog sistema u celom telu.
    Obrok korišćen u ovoj studiji sastojao se od hamburgera i pomfrita (ukupno oko 60 grama masti i 1000 kalorija). Prosečan čovek ne bi trebalo da unosi više od maksimalno 35% kalorija čiji su izvor masti. Funkcija pluća merena je pre i posle jela, a istraživači su otkrili da astmatičarima koji su pojeli ovaj obrok nije mnogo pomogao ni inhalator (samo 1% ispitanika je osetilo olakšanje).

    Evo još jednog razloga zbog kojeg ne treba često konzumirati hranu zasićenu mastima.

     1687
  • Pića i namirnice vas ustvari dehidriraju

    Pića i namirnice vas ustvari dehidriraju

    Tokom letnjih dana, samo par minuta na vrelom suncu može izazvati dehidrataciju ili možda čak i sunčanicu. U želji da se što pre rashladimo i ubijemo žeđ, često posežemo za pogrešnim pićima i namirnicama koje nas dodatno dehidriraju. Ovo su napici i hrana koje definitivno treba izbegavati kad sunce zapeče:

    1. Bilo koji alkohol - iako se krigla hladnog piva ili neki koktel čine kao primamljivo rešenje, alkohol u ovim trenucima može učiniti više štete nego koristi. Alkohol je diuretik, što znači da izaziva češće mokrenje čime troši prirodne zalihe vode u organizmu. Pored toga, može izazvati i neuravnoteženost elektrolita.

    2. Gazirana i energetska pića - puna su šećera i sadrže visok procenat natrijuma koji čini organizam žednim, i zbog toga često posežemo za još jednom čašom (na primer koka kole) koja samo na trenutak ugasi žeđ, ali zato nakon par momenata dodatno dehidrira organizam i tako u krug.

    3. Kafa - ovo ne znači da nužno treba da se odreknete svog omiljenog jutarnjeg pića, ali ipak smanjite unos kofeina tokom letnjih dana. Konzumiranje više od 300mg kofeina (oko 3 šoljice) dnevno može da itekako dehidrira organizam, jer je ovaj sastojak, baš kao i alkohol, jak diuretik.

    4. Crni i zeleni čaj - ove dve vrste čaja, baš kao i kafa, sadrže dosta kafeina (oko 70mg po šoljici), a u prethodnom primeru smo već naveli da ovaj sastojak treba izbegavati jer je diuretik.

    5. Soja sos - ovaj prilog koji se često koristi u azijskoj kuhinji je takoreći tečna so. Samo kašika ovog sosa u sebi sadrži tri puta više od preporučene dnevne količine soli!

    6. Špargla i peršun - ovo su izuzetno zdrave namirnice koje treba koristiti u ishrani, ali su ipak jaki diuretici, pa ih je bolje izbegavati tokom letnjih dana. Naravno, pokoji zalogaj neće škoditi, ali ih ipak izbegavajte ako planirate da se izlažete suncu.

    Za kraj, ovo su namirnice i pića koja će vas održati hidriranim tokom leta: voda, citrusno voće, jagode, lubenica, jagode, celer...

     1529
  • Artritis i ishrana

    Artritis i ishrana

    Reumatoidni artritis, upalni proces zglobova se možda ne može izlečiti hranom, ali se simptomi svakako mogu ublažiti ukoliko se pridržavate ovih saveta.

    Jedite masniju ribu, poput lososa, haringe i sardina, jer su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje smiruju upalne procese. Konzumirajte ovu vrstu hrane bar dvaput nedeljno, kako biste uticali na reumatoidni artritis. Ako niste preterani ljubitelj ribe, možete pokušati i sa orahom ili lanenim semenom.
    Maslinovo ulje takođe pomaže kod upalnih procesa, a istraživanja pokazuju da ljudi sa Mediterana imaju značajno manji procenat obolelih od ove bolesti.
    Voće i povrće - luk, kelj, paradajz, brokoli, borovnice i jabuke, kao i citrusno voće smatraju se namirnicama koje pozitivno utiču na artritis, jer sadrže vitamin C, antioksidant koji se bori protiv upale izazvane slobodnim radikalima. Osim toga, maline, šljive i crno grožđe sadrže druge vrste oksidanata koji sprečavaju upale.
    Kari, veoma čest začin u indijskoj kuhinji, sadrži indijski šafran, još jednu supstancu koja ublažava simptome upale. Prema istraživanjima iz 2012, antioksidant iz indijskog šafrana je delotvorniji od leka koji se prepisuje za artritis.

    Pokušajte da ograničite unos masne i slatke hrane, jer ona pospešuje upalne procese. Osim toga, preporučuje se šetnja bar sat vremena dnevno. Fizička aktivnost i zdrava ishrana će služiti i kao prevencija gojenju, koje opterećuje već rovite zglobove. Sve ove metode verovatno neće u potpunosti odagnati bolove i ukočenost, ali će svakako pomoći da se bolje osećate.

     2254
  • Začini i njihov rok trajanja

    Začini i njihov rok trajanja

    Svako domaćinstvo poseduje bar jednu ili dve vrste začina kojima je istekao rok trajanja. Naime, začine bi trebalo zameniti svakih šest do 12 meseci. Mleveni začini su kraćeg veka, dok recimo biber u zrnu ili štapići cimeta mogu trajati malo duže.

    Šećer i so mogu trajati svega nekoliko meseci, nakon čega je njihova snaga oslabljena i hrana može imati slabije začinjen ukus. Savetuje se da začine držite čvrsto zatvorenim i udaljenim od izvora toplote, vlage i izloženosti suncu. Ne preporučuje se da ih držite uznad šporeta, mašine za pranje sudova, sudopere ili blizu prozora.

     1982
Moji su ludi za mlevenim mesom u svim mogućim oblicima. Evo interesantnog načina da spremite špagete sa mlevenim mesom a da nisu "Boljoneze".
2735
Uf... da li postoji bolji kolač od baklave?! Uglavnom se sprema na kocke i trouglove, tradicionalno, ali evo još jednog zanimljivog načina.
4453
Ovaj kolač sam naučila da pravim od moje bake a ona je naučila od njene bake. I tako s kolena na koleno. Vrlo lako se pravi, a vrlo su ukusni…
42396
Kinder milch schnitte (Dečije mlečne štangle) - često, ako ne i prečesto reklamirani proizvod koji deca obožavaju. Evo recepta kako da ga spremite u domaćoj radinosti.
4444
Pica je omiljeno jelo mladih. Ukoliko želite da svoje ukućane iznenadite "varijacijom na temu" koristeći ovaj recetp sasvim sigurno ćete u tom i usputeti.
4543
Sjajna torta koju svakako morate probati. Moji ukućani je obožavaju!
3981