Tuna

copyright
Copyright: meat4muscle.co.uk
Pročitano: 4529 puta
Kategorija: Meso
Ocena teksta:
(4 glasova)

Tuna je krupna plava riba, najveći predator među ribama i pripada familiji Thunnidae. Može da živi do 30 godina, a najpoznatije vrste tune su plavorepa, žutorepa, prugasta tuna (skipjack) i bela tuna (albacore). Za plavorepu se smatra da je najkvalitetnija i njeno meso je često najskuplje.

Meso sveže tune sadrži samo stotinak kalorija, ali zato obiluje proteinima, mineralima (od kojih najviše ima kalijuma, fosfora i selena), potom vitaminima B kompleksa, niacinom i riboflavinom. Možda najveće bogatstvo tune jesu esencijalne omega-3 masne kiseline kojima takođe obiluje. Ove masne kiseline su bitne jer čuvaju srce od raznih oboljenja, smanjuju šanse za srčani i moždani udar, sprečavaju stvaranje ugrušaka u arterijama, smanjuju loš holesterol i visok pritisak.

Meso tune ima najmanje masnoće od svog drugog mesa i u ishrani se koristi ili sveže, ili konzervirano u vodi ili ulju. Sveža tunjevina se može na primer peći ili dinstati uz dodatak paradajza ili paprike (koji će joj održati vlagu), može se pripremiti na roštilju uz dodatak vina i bosiljka (sa kojim se odlično slaže) ili se sa ostalim mesom i povrćem peći u obliku ražnjića. Konzervirana tuna je idealna za posipanje pice ili brusketa, a može biti i izvrstan dodatak raznim mediteranskim salatama.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava