''Masna'' pita sa crnim vinom

Interesantna pita sa crnim vinom, ali ukoliko je pripremate deci ili jednostavno ne volite vino možete ga zameniti sa vodom. Prijatno!

Pročitano: 3478 puta
Kategorija: Deserti
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Sastojci

Potrebno je za testo:

700 g brašna

200 g svinjske masti

oko 1.5 dl hladne vode

1 kašičica soli

Potrebno je za nadev:

400 g višanja

8 dl vode

1 dl crnog vina

250 g meda

8 kašika gustina

1 kesica cimeta

Priprema

Mast odmeriti i staviti u zamrzivač na 15-ak minuta da se malo stegne. U prosejano brašno dodati so i izmešati. Napraviti udubljenje i izručiti stegnutu mast i hladnu vodu, pa zamesiti meko i glatko testo. Podeliti ga na 3 loptice i staviti u posebne kese pa u zamrzivač na pola sata. Dok testo odmara u zamrzivaču pripremiti nadev: u 1.5 dl vode razmutiti gustin, a ostatak vode, crno vino i med staviti da provri. Kada provri isključiti ringlu, dodati višnje, cimet pa u tankom mlazu izručiti razmućen gustin. Mešati kratko da se zgusne i ostaviti da se ohladi. Zagrejati rernu. Izvaditi prvu lopticu testa i rastanjiti tanko na malo veće dimenzije od pleha. Namotati na oklagiju i preneti u nepodmazan pleh tako da ivice malo padnu preko stranica pleha. Koru malo izbosti viljuškom i staviti da se peče oko 10 minuta. Izvaditi pleh iz rerne i preko pečene kore staviti polovinu nadeva i rasporediti ga ravnomerno po celoj površini. Rastanjiti drugu koru veličine pleha, staviti preko nadeva, izbosti viljuškom i staviti da se peče oko 10 minuta.

Postupak ponoviti i sa drugom polovinom fila i sa trećom korom. Kada gornja kora porumeni, a pita se odvoji od stranica pleha pitu izvaditi iz rerne. Po želji je možete premazati džemom od kajsije, prekriti krpom i ostaviti da se prohladi pa seći na kocke.

Vreme pripreme: oko 120 minuta

Napisao: 
Prethodni recept
Kuglof sa suvim grožđem
Sledeći recept
Jabuke u šlaforku
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava