• Prednosti i mane keramičkih noževa

    Prednosti i mane keramičkih noževa

    Noževi od keramike su veoma lagani, što ih čini jednostavnim za rukovanje. Oštrice su izuzetno tanke, što omogućava precizno seckanje na sitne delove. Ovi noževi ostaće oštri duži vremenski period u odnosu na druge materijale. Na primer, oštrice keramičkog noža trajaće i do deset puta duže u odnosu na čelično sečivo. Takođe, sečivo je neporozno tako da sprečava rast bakterija.

    Keramički noževi su krhki zbog čega se vrlo lako mogu oštetiti. Nisu korisni za sečenje mesa sa kostima niti za rezanje zamrznute hrane. Lako se mogu oštetiti tokom pranja u mašini za pranje posuđa.

     2182
  • Pšenica

    Pšenica

    Pšenica je na listi ukupne proizvodnje prinosa odmah na drugom mestu nakon kukuruza. Ona je najvažnija žitarica u ljudskoj prehrani. Koristi se za prozivodnju brašna koje dalje koristimo za hleb, kolače, testenine... Takođe pšenica je značajna i u izradi alkoholnih napitaka kao što su pivo i vodka. Prilikom izrade brašna ljuska žita se izdvaja i koristi se u prehrani a naziva se mekinja. Mekinje su bogate mineralima i vitaminima a pogotovo vitaminima grupe B. Još jedan veoma bitan deo pšenice je klica. Pšenične klice predstavljaju za čovjeka izvor energije, bogate su vitaminima grupe B, vitaminom E (vitamin plodnosti) i karotenom (provitamin A). Možete ih upotrebljavati sveže u salatama, ili samlevene u supama, povrću, sa mlečnim proizvodima.

    Kako da napravite klice? Uzmite manju šoljicu oprane i probrane pšenice i istresite je u teglu od oko dve litre. Posudu do pola prelijte običnom vodom. Otvor prekrijte čistom pamučnom krpom, najbolje gazom, i ostavite na mračnom na sobnoj temperaturi. Sutradan teglu promučkajte, procedite vodu kroz gazu, dodajte čistu vodu, ponovo promućkajte i procedite. Semenke istresite na ravni tanjir i ravnomerno ih rasporedite. Nekoliko puta dnevno poprskajte zrna vodom i pokrijte vlažnom krpom. Trećeg, zadnjeg dana ukoliko imate mogućnosti tanjir izložite suncu kako bi klice dobile zelenu boju. Do tada klice će narasti oko 1-1,5 cm i tada možete da ih koristite. Čuvajte ih u frižideru par dana.


     33676
  • Vitaminima protiv zime

    Vitaminima protiv zime

    Zimi je najkorisnije jesti zimsko povrće, koje sadrži dosta vitamina. Najbolja pomoć telu u održavanju telesne toplote može biti korenasto povrće. To su sve one biljke koje ne sazrevaju brzo, već im je potrebno izvesno vreme. Njihovom rastu ne smetaju ni vetar ni mraz, već im pogoduje hladno zimsko vreme, a jestivi delovi im se nalaze ispod površine zemlje. Sitno seckano i obareno korenasto povrće može se koristiti i kao "temeljac" za laganu čorbu.

    Ovo je takođe period u godini kada je moguće da osećate veću potrebu za konzumiranjem mesa i mesnih proizvoda nego u letnjem periodu. I meso sadrži elemente koji pomažu telu u održavanju toplote.

    Ako ste ljubitelj salata, probajte, umesto uobičajene zelene salate, salate koje sadrže više korenastog povrća, pasulja, boba ili vlaknastih biljaka. U salatu možete dodati i malo mesa.

    Ljudi koji žive u hladnim područjima trebalo bi da u najhladnijim mesecima u potpunosti izbace zelenu salatu iz svog jelovnika. U našim uslovima umereno hladnih zima možemo je, međutim, slobodno s vremena na vreme jesti, na primer u mešanoj salati s piletinom. Ako ste ljubitelj ribe, možete je spremiti na svoj omiljeni način i servirati kao priloge: barene korenaste biljke i zimsko povrće, ili krompir umesto uobičajenog pirinča.

    Predlažemo neke od najzdravijih namirnica za jesenju i zimsku sezonu, koje će vas zagrejati i pomoći vam da ostanete aktivni i u dobroj formi: šargarepa, cvekla, rotkvice, krompiri, kelj, pasulj, bob, klice žitarica, kupus.

    Izvor: Krstarica/Novi magazin, Autor: VPS

     6914
  • Pet namirnica za bolju cirkulaciju

    Pet namirnica za bolju cirkulaciju

    Ukoliko su arterije zapušene, onemogućen je i pravilan protok krvi kroz telo što je neophodno za opštu funkcionalnost. Na taj način, arterije dalje blokiraju protok krvi što može dovesti do potencijalnog srčanog udara. Blokirane arterije mogu uzrokovati niz drugih problema koji se kreću od vrtoglavice do oštećenja organa, kardiovaskularnih oboljenja, moždanog udara... Usredsredite se na poboljšanje cirkulacije i otkrićete da se ćelije brže obnavljaju, koža se lakše bori sa bakterijama i potencijalnim infekcijama...

    Vrbina kora – sadrži salicin koji je vrlo sličan aspirinu, a korišćen je još od 400 godine nove ere za ublažavanje bolova.

    Koren đumbira – poznat kao vazodilatator, đumbir utiče na prokrvljenost ali i zdravlje digestivnog sistema. Pridodaju mu se i antiinflamatorna svojstva zbog kojih je idealan ukoliko se borite sa prehladom ili gripom.

    Peršun – popularan dodatak mnogim jelima je zdraviji nešto što ste mislili! Sadrži i vitamin C i B12 koji su takođe od značaja za cirkulaciju.

    Aleva paprika – korišćena je u medicinske svrhe hiljadama godina. Zahvaljujući kapsaicinu – ublažava jake bolove poput glavobolja i zubobolja, ali utiče i na pravilnu cirkulaciju.

    Ginko – jedna od najstarijih vrsta drveća na svetu. Snažan je antioksidant i tradicionalno je korišćen za probleme sa cirkulacijom i poboljšanje kognitivnih funkcija.

     1522
  • Delikatesi bez kojih su novogodišnji praznici nezamislivi

    Delikatesi bez kojih su novogodišnji praznici nezamislivi

    Koja je to hrana neraskidivo vezana za Novu godinu? Ne postoje pisana pravila, ali ima onih nepisanih. Naravno, razlikuju se u različitim delovima sveta , od mesta do mesta, od kuće do kuće. Na kraju, čak i ne slavimo svi na svetu iste Nove godine.

    Ipak, kada je ovo naše podneblje u pitanju, mogli bi da izdvojimo neke delikatese bez kojih je Nova godina nezamisliva. Uglavnom su to slatkiši, ali ima i izuzetaka. Počnimo baš od njih!

    Prvo i osnovno, njeno veličanstvo ....

    Ruska salata

    Većini nas grašak, šargarepa i krompir su toliko svakodnevne namirnice da im ne pridajemo značaj, a ponajmanje ih smatramo delikatesom. No, kada sve to obogatite majonezom ( pa još ako je domaći, iz vaše kuhinje), kiselim krastavcima, kuvanim jajima, komadićima šunke i kačkavalja....Odjednom se to svakidašnje povrće pretvara u neodoljivu Olivijer salatu koja je kod nas poznata kao ruska - delikates bez kog novogodišnji praznici ne mogu ni da se zamisle.

    E sad, varijacija ove salate ima milion.

    Neki dodaju u nju i piletinu, neki papriku, neki ponešto oduzmu... tim dodavanjima i oduzimanjima nastale su i brojne druge varijacije salata sličnih ovoj kao što je recimo mimoza salata. Sve one nekako idu za druga slavlja. Za Novu godinu – ruska salata je standard.

    Osim nje, novogodišnji praznici se ne mogu zamsiliti bez sledećeg...

    Slatkiši u novogodišnjim poklonima

    Prvi znaci da je Nova godinu blizu svakako su u prodavnicama i na ulicama. Prvenstveno, ponuda maštovitih slatkiša i sličnih delikatesa je svake godine sve veća. A ovo je ujedno i vreme za darivanje.

    Slatkiši, bombone i čokolade zajedno da igračkama, osnova su koju čine dobri novogodišnji paketići za decu.

    novogodisnji delikatesi5

    Razume se, nisu samo deca ta kojima se poklanja nešto povodom novogodišnjih praznika. Darivanje se praktikuje i kada su odrasli u pitanju. No, pri izboru poklona budite pažljivi, jer ovo je period kada se očekuje da darujete nešto što će da simbolizuje nastupajuću godinu.

    Otkrićemo vam tajnu!

    Bez obzira da li su u pitanju deca ili odrasli – čokolada i slatkiši u kutiji su uvek dobra ideja. Uvek asociraju na lepe trenutke, slatke momente, radost pa im je i simbolizam prikladan.

    Bombone – za ukras i za nepca

    Neki se možda i sećaju svilenih bombona kojima su se kitile jelke pre neku deceniju. Neki su ih zvali i salonske bombone. Duguljaste, uvijene u šarene sjajne papiriće mamile su da budu ukradene sa jelke. Kod nekih porodica, do Nove godine jelka bi već bila prilično osiromašena. Oni snalažljiviji klinci pojeli bi krišom bombone, a sadržaj papirića zamenili bi komadom vate, plastelinom ili drugim papirićem.

    Bilo kako bilo, bombone su neizostavni delikates za Novu godinu.

    Danas je ova forma bombona modernizovana i unapređena, pa se mogu naći čokoladne jestive kugle za jelku, umotane u foliju sa novogodišnjim printom.

    No, bombone za novu godinu ne moraju da budu samo ukras sa jelke.

    One itekako mogu biti ukras i za nepca i savršen novogodišnji poklon. I ukus i neodoljiv izgled su kombinacija koja, recimo, krasi najkvalitetnije belgijske praline. Najveći ovakvih delikatesa izbor zasigurno ima Candy universe.

    novogodisnji delikatesi3

    Dodatni plus je što mogu i da budu deo novogodišnje trpeze, baš kao i sledeća stavka našeg spiska...

    Novogodišnji medenjaci

    Nije dovoljno da jelka bude ukrašena. I hrana treba da bude ukrasna, pored toga što je ukusna. Iako ovaj kriterijum ispunjavaju i čokolada i bombone, posebno kada su u nekom novogodišnjem pakovanju, nije na odmet da tu na broju budu i medenjaci.

    novogodisnji delikatesi1

    U osnovi, medenjaci su jednostavni keksi. Ono što ih čini posebnim je ono što ide nakon pečenja, a to je ukrašavanje. Pojedini medenjaci su prava remek dela, a kućica od medenjaka je podvig za sebe. Ponekad ih je zaista teško pojesti, jer je pomisao da će u 2 zalogaja nečiji višečasovni trud nestati zaista teška.

    Zato su tu ostali slatkiši.

    Novogodišnji kolači

    Nova godina je zimski praznik. Period godine koji baš i ne obiluje svežim voćem . Danas je voće moguće očuvati u zamrznutom stanju, pa od njega napraviti novogodišnje kolače, ali nekada nije bilo tako pa su se zimski kolači pravili od onoga što je bilo dostupno u tom periodu: orasi, lešnici, jabuke, suvo voće... sa dodatkom cimeta, eventualno čokolade. Zatim, tu su kolači tipa vanilica ili salčića, krofnica – punjeni džemom.

    Kako su se vremena menjala, tako su se menjali i kolači. Ipak, ukus nove godine je nekako najviše u ovim gore pobrojanim namirnicama.

    Novogodišnji mafini

    Jedan od delikatesa koji slobodno možemo svrstati u novi trend jesu i mafini – relativno jednostavni mekani biskviti u korpicama, sa punjenjem ili bez njega. Takoreći – mini tortice.

    Kao i medenjaci, i mafini mogu biti tako dekorisani da budu prava mala remek dela od krema i od šlaga. Tako se od kremova povrh biskvita mogu napraviti zelene jelkice, crvene dedamrazovske kape, sneško belić, pingvini, mede, irvasi...

    Za razliku od medenjaka, ukusi mafina mogu biti maštovitiji. Punjenja mogu biti voćna, mlečna, a mogu biti čak i slani.

    Novogodišnje torte

    Kao i novogodišnji kolači, u praksi su one u ovom periodu napravljene od malo jačih sastojaka, orašastih plodova i čokolade. Provuče se po koja pomorandža ili banana.

    No, ovde je ipak akcenat na izgledu.

    Torte za Novu godinu mogu biti dekorisane u prazničnom stilu, a s obzirom da je površina za dekoraciju velika, onda su i mogućnosti raznolikije. Zapravo, možete je čak i ukrasiti gore pomenutim medenjacima i bombonama.

    I za kraj, nešto što se ne jede, ali je možda i najupečatljiviji delkates novogodišnjih praznika.

    Kuvano vino

    Da ne bude da pričamo samo o ukusu i izgledu. Red je da pomenemo i miris.

    Jedan od delikatesa koji prosto miriše na novogodišnje praznike je kuvano crno vino. Topli začini u vidu cimeta, oraščića, karanfilčića, poneka kriška pomorandže i mandarine, pa sve to skuvano u vinu sa malo šećera – novogodišnji delikates posebne sorte. Za ovo kažu i da je odlično za imuninet i protiv prehlada i gripa. Možda nije baš lek, ali svojevrsna preventiva može biti.

    novogodisnji delikatesi6

    Sve je ovo lepo i na oko, ali i po ukusu i mirisu. Sve simboliše sreću, lepe i radosne trenutke. Naravno, najlepše je kada se podeli sa bliskim i dragim osobama. Dragi ljudi, prijatelji i porodica su ipak ono glavno, bez čega su novogodišnji praznici nezamislivi.

     381
Ko još nije probao oblande. Ovo je recept sa malo keksa, ruma i sa bademom za odličnu aromu. Uživajte!
1935
Interesantna pogača sa kukuruznim, pšeničnim i graham brašnom.
3013
Osvežavajuća salata sa celerom, jabukama i suvim grožđem.
2173
Odlična ideja za toplo predjelo.
2401
Pohovana jaja punjena tunevinom.
1759
Ukusna čorbica sa pilećom džigericom.
3389