• Šta uzrokuje redovna konzumacija Koka Kole?

    Šta uzrokuje redovna konzumacija Koka Kole?

    Karijes je zagarantovan usled velike količine šećera i visoke kiselosti. Niska pH vrednost gaziranih pića, generalno, dovodi do erozije gleđi.

    Još jedna od brojnih pojava je smanjena koštana gustina posebno kod dece, usled visokog sadržaja kofeina. Povećava i izlučivanje kalcijuma putem urina, što je potencijalna opasnost za pojavu osteoporoze.

    Povećava rizik od gojaznosti, srčanog udara, pa čak i utiče na povećanje holesterola.

    Takođe, povišen je rizik od razvoja dijabetesa tip 2, posebno kod žena.

    Može dovesti do razvoja hroničnih kardiovaskularnih bolesti, kao i do poremećaja sna, anksioznosti, umora i razdražljivosti.

     668
  • Neobičan spoj – kobasica punjena džemom

    Neobičan spoj – kobasica punjena džemom

    Koji je najnoviji bizarni hibrid u svetu hrane? Kobasica punjena džemom!

    Lijam Benet iz Velsa stvorio je novi proizvod, kobasicu sa džemom i kaže da je radio na njemu godinu dana. Upario je svinjsku kobasicu sa džemom od jagode i goveđu sa džemom od maline. Prema njegovim rečima, ukus je odličan.

    Lijam je pokrenuo Kikstart kampanju kako bi prikupio novac za masovniju proizvodnju ovog proizvoda.

    Da li biste vi probali ovaj specijalitet?

     1079
  • Da li proteini obnavljaju tkiva?

    Da li proteini obnavljaju tkiva?

    Bilo da je u pitanju upala ili ozbiljnije oštećenje tkiva, proteini imaju veliku ulogu u obnavljanju tela. Svaka ćelija i tkivo u telu se sastoji od proteina koji formiraju mišiće, kožu i organe. Oštećenim tkivima potrebni su proteini da zaleče povredu.

    Dobri izvori proteina su meso, mlečni proizvodi, soja, jaja i neke vrste povrća. Osim iz hrane, proteine možete dobiti i putem suplemenata poput pilula ili šejkova.

    U teoriji, ima smisla da se povećanom konzumacijom proteina zaceljuju povrede mišića, međutim, ovo nije slučaj. Višak proteina neće rezultovati razvitkom mišića, već može da dovede do gojenja i opterećenja jetre i bubrega.

    Da bi se povreda zalečila, potrebno je vreme. Upala mišića može trajati i po nekoliko dana, ali njen prolazak ne možete ubrzati konzumiranjem preterane količine proteina. Ipak, konzumiranje nedovoljne količine proteina može otežati proces zalečenja.

    Dakle, držite se dnevnih preporučenih vrednosti, ni više, ni manje od toga i telo će vam funkcionisati baš kako treba.

     1031
  • Čaj od cimeta i njegova lekovita svojstva

    Čaj od cimeta i njegova lekovita svojstva

    Studija objavljena u septembru 2013. godine zaključuje da konzumiranje cimeta u dozi od 120 miligrama do 6 grama dnevno može smanjiti ukupan nivo holesterola. Cimet je sam po sebi snažan antioksidans, a koristi se i za regulisanje nivoa šećera u krvi. Čaj od cimeta ima slatkasto ljutkast ukus a njegova priprema je jednostavna. U šolju ključale vode dodajte pola kašičice cimeta i promešajte. Ostavite da odstoji do 15 minuta, zatim popijte dok je još uvek topao. Pomaže kod bolova u stomaku i ubrzava metabolizam. Ukoliko imate problema sa osetljivim desnima, redovno konzumirajte čaj od cimeta. Efikasan je u borbi protiv prehlada i bolova u grlu. Blagotvorno deluje na srce i digestivni sistem.

     1884
  • Aditivi kroz vekove

    Aditivi kroz vekove

    Kada govorimo o lošoj reputaciji, jedino GMO hrana prolazi gore od aditiva. Većina ljudi bi da izbegne aditive, ako je ikako moguće, ali postoji nekoliko stvari koje niste znali o njima. 

    Npr. mnogi ne znaju da aditivi imaju postoje još od antičkog doba. U Staroj Grčkoj i Rimu postojali su inspektori koji su proveravali da li pekari dodaju boju ili neki sličan dodatak svojim proizvodima. Pritom, primarna uloga začina bila je da zamaskiraju ukus pokvarene hrane, tako da su se i začini koristili kao aditivi.

    Prvi zakon koji reguliše upotrebu aditiva datira još iz 1203. godine, od kralja Džona i odnosio se na zabranu pekarima da dodaju boju u hleb. Kralj Henri III kasnije je proširio ovaj zakon na vinare, pivare, mesare i slično. Ovaj zakon stupio je na snagu sredinom XIII veka, a prestao je da se upotrebljava početkom XVIII veka. 

    Sredinom XIX veka, engleski doktor Artur Hasal ispitivao je vrste kafe koje su bile u prodaji i utvrdio da je svega 3 od 34 vrste čisto. Ostale su sadržale mleveni kukuruz, brašno, čak i mleveni žir. Kada je ponovio isti eksperiment sa crvenom paprikom, našao je i olovo i dodatu boju. 

    Nemci su u XIV i XV veku imali ozbiljne kazne za one koji su se bavili petljanjima sa hranom. Postoje dokumenti koji pokazuju kako su jednog trgovca vinom naterali da popije sav svoj nečist proizvod. Umro je od posledica. 

    Galileo i Betoven bolovali su od hroničnog trovanja olovom, a veruje da su se trovali vinom, jer je olovo bilo čest aditiv u tom piću. Navodno, činilo ga je slađim.

    Dakle, aditivi nisu kreacija modernog doba. Većina njih je bezbedna za ljudsku upotrebu, ali kao i uvek, treba biti oprezan i imati meru. 

     1923
Osvežite svinjetinu žalfijom i crnim biberom. Ako vam je dosadilo da tokom sezone voća i povrća izbegavate meso evo sjajnog recepta da se malo "zasladite". Jednostavan i veoma ukusan recept.
11370
Leto je. Povrća ima na pretek. Zašto ne iskoristiti tu činjenicu i odmorite se malo od mesa i teških jela. Bećar paprikaš je izuzetno popularan, sprema se veoma jednostvno i…
Ja ne volim da pohujem hranu zbog velike količine ulja, ali sa druge strane obožavam pohovanu piletinu, tako da sam se oduševila kada sam pronašla ovaj recept. Brzo se sprema,…
65045
St. Honore je svetac zaštitnik pekara i poslastičara u Francuskoj. Ovaj kolač (torta) iako deluje komplikovano, naprotiv nije uopšte. Lako se priprema a veoma je intresantna i ukusna!
7312
Siguran sam da vam se milion puta desilo da vam ostanu belanca.Meni jeste,pogotovo kada pravim kiflice ili štrudle.Ovaj kolač ne samo da je jednostavan ,već je i ukusan a i…
29333
Ako volite proju a želite nešto da izmenite evo dobre ideje! Dodajte masline!
8815