• Sezonska alergija na jabuke - prepoznajte simptome na vreme

    Sezonska alergija na jabuke - prepoznajte simptome na vreme

    Jedna od osnovnih alergijskih reakcija na jabuke su pojava plikova u ustima. Neki proteini u voću i povrću veoma podsećaju na polen koji izaziva alergije kod nekih ljudi. Ovaj sindrom obično se javlja tokom puberteta ili u zrelim godinama. Simptomi zahvataju usta, grlo, uši i usne. Ne postoji lista opštih simptoma jer mogu varirati od svraba do osipa i plikova. Neki od njih uključuju i problem sa disanjem ili bolom u grlu što može zahtevati hitnu medicinsku pomoć.

    Dve posebne vrste sezonskih alergija mogu izazvati reakcije na jabuke. Simptome možete sprečiti njihovim kuvanjem ili zagrevanjem.

     2260
  • Najbolji izbor hrane uz pivo

    Najbolji izbor hrane uz pivo

    U Velikoj Britaniji trenutno postoji preko 1700 pivara - najviše od Drugog svetskog rata. Tržište nikada u većoj meri nije bilo preplavljeno različitim sortama piva. Imajte u vidu, 95 odsto piva čini voda. U Velikoj Britaniji se piva svode na hmelj, vodu, kvasac i ječam. Ječam daje šećer, kvasac "jede" šećer i alkohol dolazi do izražaja. Hmelj najviše utiče na ukus (gorčinu). Pečeni hmelj može dati čokoladnu aromu. Od hmelja ponajviše zavisi i boja piva. Ukoliko volite da uživate u pivu zajedno sa hranom, preporuka je jagnjetina, piletina, morska hrana ili sir uz piva između 4 i 4,6 odsto alkohola. Mislite da se pivo nikako ne konzumira uz slatkiše ili voće? Pokušajte sa tablom crne čokolade ili malinama uz kvalitetno tamno pivo, nećete se pokajati.

     1898
  • Kokosovo ulje za jačanje trepavica

    Kokosovo ulje za jačanje trepavica

    Trepavice su prirodna zaštita za naše oči jer sprečavaju ulazak prašine i brojnih alergena. Kokosovo ulje koristi se kao prirodan lek generacijama unazad za brojne zdravstvene probleme. Nanesite kokosovo ulje na vatu i blago utrljavajte pazeći da ne doprete do korena dlake. Nakon 30 dana vaše trepavice biće gušće i jače. Ukoliko kokosovo ulje dopre do vaših očiju - ne brinite, ono se svakako koristi za lečenje infekcija oka kao što je konjuktivitis.

     1320
  • Kako napraviti zdraviji sendvič

    Kako napraviti zdraviji sendvič

    Bilo da ste sendvič napravili sami, ili nameravate da ga kupite u prodavnici, on treba da sadrži od 400 do 500 kalorija, dosta vlakana i da vas održi sitim nekoliko sati. U narednih nekoliko redova saznaćete kako da napravite baš takav sendvič.

    Kada birate hleb, uzmite onaj koji je napravljen od celih zrna žitarica, jer je on pun vlakana koja su izuzetno važna za zdravu probavu, a i pomažu u osećaju sitosti.

    Izaberite kvalitetan, ali ne visokokaloričan protein, poput ćuretine, piletine, tune ili lososa. Ukoliko se odlučite za razne salame, unećete mnogo više zasićenih masti i soli, koji su štetni, umesto proteina, što je bio cilj.

    U svoj sendvič ubacite što više povrća – salate, paradajza, krastavca, luka... Ne postoji loše povrće, ono je jedno od najzdravijih vrsta namirnica kojima možete usrećiti svoje telo. Ako ste raspoloženi da eksperimentišete, možete u svoj sendvič ubaciti i pola šolje seckane jabuke – sendvič će biti hrskav, a unećete manje od 50 dodatnih kalorija.

    Maksimalno ograničite priloge – čak i mala količina priloga dodaće mnogo ukusa, ne morate udaviti sendvič u majonezu, kečapu ili punomasnom siru.

     2481
  • Najzdravije namirnice za letnje vrućine

    Najzdravije namirnice za letnje vrućine

    Lubenica - sočna i osvežavajuća, neće smao ugasiti žeđ, već će dostaviti vašem organizmu određenu dozu vitamina A, C, kalcijuma i antioksidansa likopena.

    Krompir - posebno pečen, izuzetno je hranljiv. Jedan je od najboljih izvora kalijuma i vlakana.

    Celer - bogat hranljivim materijama, uključujući i antiinflamatirna jedinjenja koja umiruju digestivni trakt. Izuzetan je izvor folne kiseline, vitamina K i C.

    Orasi - Najzdravija vrsta užine jednako koliko i semenke suncokreta. Vitamin E, magnezijum i tiamin nalaze se u ogromnim količinama u ovim ukusnim grickalicama.

    Šampinjoni - bogate vitaminom D, kao i brojnim jedinjenjima koja pokazuju potencijal za jačanje imuniteta.

     755
Uvek se pitamo šta uraditi sa gomilom kuvanih jaja koji nam ostanu posle Uskrsa??? Dobro,Uskrs je odavno prošao,ali u ovom receptu ću Vam objasniti kako da iznenadite Vaše goste sa…
13545
Kada sam prvi put čula za gulaš sa pivom prvo mi je prošlo kroz glavu da je to nešto penasto i gorko...nikako ukusno, ali kada sam ga probala momentalno sam…
25358
Francuskog krompira se uvek setimo nakon Uskrsa kada nam ostane velika količina kuvanih jaja i ne znamo šta ćemo sa njima. Ali to ne mora biti uvek tako, ovo jelo…
22560
Ukoliko želite da vam se meso prosto topi u ustima marinirajte ga pre pripreme.
27665
Ako nemate inspiraciju šta da skuvate u toplim letnjim danima i ako vam se ne stoji kraj šporeta evo super ideje! Salata od tunjevine sa svežim povrćem.
22593
Fantastičan napitak za tople letnje dane. Krvara Meri će vas osvežti, probuditi i oraspoložiti! Priprema se brzo i lako, pozovite društvo, sednite na terasi i uživajte uz predivan specifičan ukus…
12793