• Zašto je povrće važno u ishrani?

    Zašto je povrće važno u ishrani?

    Većini receptora je potrebna zdrava sredina da bi normalno funkcionisali, a samim tim i celokupnom organizmu. Povrće mu upravo to omogućava.

    Ishrana bogata antioksidansima i luteinom je od velike važnosti za očuvanje vida.

    Povrće utiče na zdravlje kože, ali i sam ten. Prisutnost karotena, koga najviše ima u povrću, igra glavnu ulogu.

    Pruža važan kompleks materija koje organizam ne može da obezbedi iz drugih prehrambenih namirnica.

    Niska energetska vrednost povrća ogleda se u izuzetno malim količinama masti i značajnim količinama ugljenih hidrata i belančevina.

    Povećana količina povrća u ishrani smanjuje mogućnost od razvoja dijabetesa, posebno kod dece.

     1222
  • Vodite računa pri kupovini daski za sečenje - a evo i zašto

    Vodite računa pri kupovini daski za sečenje - a evo i zašto

    1. Daska za sečenje sa gumenom drškom ili drugim oblicima potpore od gume je važna iz bezbednosnih razloga - onemogućava dasci da klizi prilikom upotrebe.

    2. Plastične daske su najjeftinije i najpristupačnije. Koristite je za pripremu mesa i ribe jer bakterije iz sirovog mesa mogu završiti u porama drvenih daski.

    3. Drvena daska je veće utočište bakterija u odnosu na bilo koji drugi materijal, zbog toga je važno temeljno ispiranje.

    4. Najbolji izbor za sečenje mesa su staklene daske, jedina mana je što oštećuju noževe.

    5. Koristite jednu dasku posebno za sečenje mesa, a drugu za pripremu voća i povrća. Ovo će sprečiti da se mikroorganizmi šire s jednih namirnica na druge, što predstavlja najveću opasnost.

    6. Nakon korišćenja, da biste dezinfikovali drvene daske savaki put ih dobro premažite običnim belim sirćetom umesto deterdžentom. Sirćetna kiselina je snažan borac protiv ešerihije koli, salmonele i stafilokoka .

    7. Želite da se rešite neprijatnog mirisa određenih namirnica koji se osete i nakon pranja? U tome će vam pomoći sok od limuna koji svojom kiselinom uklanja neprijatne mirise.

    8. Birajte daske sa glatkom i tvrdom podlogom kako bi priprema hrane bila što brža i jednostavnija.

     1190
  • O čemu treba voditi računa kada se kreira jelovnik za proslave?

    O čemu treba voditi računa kada se kreira jelovnik za proslave?

    Spremate se da organizujete veliku proslavu rođendana, životnog uspeha ili krunišete ljubav sa voljenom osobom u društvu dragih ljudi?

    Onda je hrana definitivno stavka na koju treba da mislite, s obzirom na to da je ona igra veliku u postizanju dobre atmosfere i zadovoljstva svih prisutnih. Ako vas zanima o čemu treba da mislite ovom prilikom, nastavite da čitate naš tekst i informišite se o svim detaljima koji vas vode do perfektne proslave koja će se prepričavati!

    Raznovrstan jelovnik - odgovorite na slatke i slane apetite svih gostiju

    Prvi zadatak koji hrana na proslavi treba da ispuni jeste jedinstven ukus koji aktivira sva čula!

    Raznovrsna predjela, jela i dezerti treba da odišu bogatim aromama i zadovolje apetite svih prisutnih. U tom smislu, svadbeni meni je posebno važan, s obzirom na to da gosti u sali za venčanja provode i po nekoliko sati u đuskanju i razgovorima, što neminovno otvara apetit.

    Iako nije uvek moguće, potrudite se da kreirate što raznovrsniji meni, tako da će svaki gost moći da uživa u određenom posluženju. Na trpezi treba da se nađu aromatični, ali i neutralniji ukusi, jela od mesa, ali i hrana na biljnoj bazi. Naravno, za sam kraj ovog događaja, ukusne poslastice su neizostavna stavka!

    casa za vino pribor za jelo

    Pratite protokol serviranja

    Bilo da organizujete svadbu ili nešto manju proslavu, važno je da pratite određen protokol, odnosno redosled serviranja, te odgovorite na apetite ljubitelja mesa, ali i vegetarijanaca koji uživaju u jelima na bazi biljaka.

    U zavisnosti od dogovora sa osobljem, imate nekoliko opcija. Posluženje već može biti na stolu kada gosti dođu. Za početak, na trpezi će se naći predjelo u vidu suhomesnatih proizvoda, slanih kiflica, peciva, sireva i priloga poput ukusnih salata i sosova.

    Nakon određenog vremena, po proceni osoblja, prelazi se na toplo predjelo u vidu čorbe, pa onda i na glavna jela. Izuzev ovog klasičnog načina serviranja, imate opciju da odaberete švedski sto, koji je poslednjih godina veoma popularan.

    Na ovaj način, gosti će samostalno moći da biraju hranu u skladu sa svojim ukusom i apetitima, a osoblje će po potrebi dopuniti trpezu.

    Hrana kao dekoracija - raskošna trpeza koja mami

    Iako je primarni zadatak hrane da nas zasiti, na proslavama ona dobija novu ulogu. Jela koja su servirana treba da izgledaju primamljivo, te budu svojevrsna dekoracija na stolu.

    Izuzev dekorativnih aranžmana koji se nalaze na stolovima tokom svadbe, ali i drugih velikih slavlja, hrana može biti organizovana tako da na najbolji način doprinosi estetskoj završnici i uklapa se u ostatak prostora.

    Nesumnjivo je da će na velikim slavljima biti uslikano nekoliko stotina fotografija, a servirana hrana naći će se na gotovo svakoj slici. Gosti se ponekad mogu slikati baš sa malim zalogajima u rukama, te je jasno da estetika u ovom slučaju ima velikog značaja!

    Količina hrane po osobi - o čemu bi trebalo da mislite prilikom organizacije

    Određivanje količine hrane za velika slavlja predstavlja izazovan zadatak. Zato pojedini objekti nude fiksnu cenu po osobi, a ljubazno osoblje postaraće se da hrane u svakom trenutku bude na trpezi.

    Dok se sa šefom kuhinje dogovarate o meniju, posavetujte se sa njim o samoj količini. Treba da znate da je opšta preporuka za meso 300 g po osobi.

    Naravno, s obzirom na to da su pečenje, roštilj i drugi mesni specijaliteti samo deo dnevnog menija, ovde se uzima u obzir da će gosti uživati i u drugim namirnicama.

    Karta pića - raznovrsni napici za maksimalan ugođaj svih zvanica

    Za kraj, ne smemo zaboraviti na piće!

    Kada se odlučite za lokaciju, odnosno ugostiteljski objekat u kojem organizujete proslavu, trebalo bi da se raspitate koje piće dolazi u okviru odabranog paketa. Osnovni paket obično obuhvata gazirane i guste sokove, negazirane i gazirane vode, kafu, nekoliko crvenih, belih i roze vina, pivo i nekoliko rakija.

    Premium meni obuhvata veći izbor vina, rakija i piva, kao i žestoka pića poput viskija, tekile, likera i slično. Kada je reč o količini pića, ovaj segment ne treba da bude vaša briga, a konobari će se pobrinuti da na stolu uvek bude napitaka, kao i da svi gosti imaju pune čaše!

    Ukusni dezerti - najslađe za kraj

    Renomirani restorani brinu se o svojim klijentima, kao i svim gostima, te se trude da slatki jelovnik bude posebno ukusan i estetski primamljiv. Za slatki sto možete odabrati sezonsko voće, sitne kolače, krofne i torte.

    Naravno, kada govorimo o svadbama, onda je mladenačka torta zvezvda slatkog menija, te bi se trebalo posebno fokusirati na ovaj segment jelovnika.

    Kreiranje jelovnika nije jednostavan zadatak, s obzirom na to da treba da mislite o mnogo stavki kako biste vi, ali i sve zvanice bili zadovoljni hranom. Baš zato, možete razmisliti o angažovanju profesionalaca koji će vam pomoći da kreirate idealan meni u skladu sa određenom proslavom i dati vam nekoliko odličnih opcija, tako da vam odabir neće teško pasti!

    Nadamo se da ste tokom čitanja našeg teksta hvatali beleške, te da ste spremni da isplanirate jelovnik koji će oduševiti sve zvanice na vašoj proslavi!

     1454
  • Mogu li šargarepe izazvati alergijske reakcije?

    Mogu li šargarepe izazvati alergijske reakcije?

    Alergijska reakcija na šargarepe može biti slična simptomima alergije na polen. Nakon konzumiranja može se javiti svrab grla, usta ili ušiju. Simptomi se obično javljaju nakon konzumiranja sirove šargarepe. Kuvana ima rendenciju da izazove blažu reakciju jer proces kuvanja razbija alergene. Tipična alergijska reakcija izaziva i oticanje u području usta, a ozbiljnije izazivaju problem sa disanjem, promene na koži,kašalj, kijavicu, curenje nosa, stezanje u grudima... U tim slučajevima obavezna je lekarska pomoć.

     1696
  • Nezaboravni barovi i restorani iz crtanih filmova

    Nezaboravni barovi i restorani iz crtanih filmova

    1. „Bronto Burger (and Ribs)" - Porodica Kremenko

    U samom crtanom filmu se retko pojavljuje, ali je prepoznatljiv iz uvodne špice.

    2. „Elzar's Fine Cuisine" - Futurama

    Restoran za svačiji džep! Nudi neptunsku i zemaljsku hranu po smešnim cenama, ali je u većini slučajeva potrebna rezervacija. Tokom ekonomske depresije 3007. godine, restoran je besplatno služio hranu onima koji su u tom periodu bili najugroženiji.

    3. „Krusty Burger" - Simpsonovi

    Vlasnik restorana je Krusty the Clown, zvezda gotovo satirične televizijske emisije za decu „The Krusty the Clown Show". Posluje na hiljadama lokacija širom Sjedinjenih Država, uključujući neprofitabilnu naftnu platformu.

    4. „The Krusty Krab" - Sunđer Bob Kockalone

    Restoran brze hrane čiji je osnivač Keba Kraba. Najpre se pojavljuje u pilot epizodi i od tada postaje uobičajena pojava. Restoran je poznat po čuvenim pljeskavicama, a Plankton im je jedini konkurent koji uz brojne neuspele pokušaje želi da se dokopa recepta.

    5. „The Drunken Clam" - Porodični čovek

    Lokalni bar u vlasništvu Džeroma. Tamo se ispijaju ogromne količine piva, što dalje od očiju žena. Bar je prepoznatljiv po animiranom neonskom znaku na krovu ispred zgrade.

    6. „Moe's Tavern" - Simpsonovi

    Bar je ime dobio po svom vlasniku. U pitanju je lokalna birtija u Springfildu. Glavne mušterije su Leni, Karl, Barni i naravno Homer. U jednoj od epizoda je nagovešteno da kafana posluje jedino zahvaljujući tome što Mo potkupljuje gradonačelnika nakon svake inspekcijske posete.

     1703
Evo recepta kako da se spremi veoma jednostavna torta sa "Milka" čokoladom. Odlična je, provereno!
15221
Evo kako da spremite odličan napitak za hladne zimske dane. Međutim dobro ohlađen može biti odlična poslastica i tokom vrelih letnjih dana.
33351
Budeva je odlična osnova za pravljenje raznih sokova. Na kraju krajeva tako se prave i svi gusti sokovi u industrijskog proizvodnji. Bundeva je zdrava a po ovom receptu spremljeni sok…
23134
Tulumbe se mogu spremiti na razne načine. Evo kako da ih spremite u rerni. Odlične su! :)
18141
Skoro sve bake obožavaju ratluk. Valjda ih to potseća na njihovo detinjstvo a od svih vrsta mislim da im je najomiljeniji baš ovaj sa aromom ruže.
10519
Evo recepta kako da jednostavno spremite veoma ukusan džem od ribizli. Uživajte!
18707