• Mnoštvo vitamina u kriški lubenice

    Mnoštvo vitamina u kriški lubenice

    Lubenica je odličan izvor aminokiselina, koje su neophodne za deobu ćelija i zarastanje rana. Bogata je vitaminima, a sadrži nizak nivo masti, holesterola i kalorija.

    Posebno je bogata vitaminom A koji je neophodan za formiranje i čuvanje sluzokože, kože i kostiju. Sadrži 33 odsto preporučene dnevne vrednosti.

    Vitanin E takođe ne izostaje. Štiti ćelije od slobodnih radikala koji mogu da ih oštete.

    Vitamin C je potreban za sintezu kolagena i deluje kao antioksidans, štiti tkiva. Jedna kriška lubenice sadrži 39 odsto preporučene dnevne vrednosti.

    Tiamin koji je potreban za rast i održavanje nervnih i mišićnih tkiva takođe ne izostaje u lubenici.

    Vitamina B6 ima u izobilju, a potreban je za normalno formiranje crvenih krvnih zrnaca, kao i lipida u nervnom i imunom sistemu. Jedna kriška lubenice sadrži oko 6 odsto preporučene dnevne vrednosti.

    Folna i pantotenska kiselina u lubenici važne su za proizvodnju i održavanje novih ćelija koje su potrebne za formiranje DNK, kao i za razgradnju masti, ugljenih hidrata i proteina.

     1055
  • Kako ishranom sačuvati srce?

    Kako ishranom sačuvati srce?

    Današnji način života je brz sa dosta stresa i sve manje obraćamo pažnju na hranu koju konzumiramo. Od doručka do večere, uključujući  i užinu vaša ishrana celog dana može biti zdrava za vaše srce. Evo i nekoliko predloga šta bi ste mogli da uvrstite u svakodnevnu ishranu.

    Započnite svoj dan sa toplom činijom ovsene kaše koja je puna sa omega 3 masnim kiselinama i kalijumom. Ova superhrana će smanjiti nivo lošeg holesterola (LDL) i pomoćiće vašim arterijama da ostanu čiste. Ukoliko želite možete dodati bananu ili neko bobičasto voće (ribizle, kupine, maline, borovnice, jagode). Šaku seckanih oraha ili badema i pospite lanenim semenom koje je takođe bogato Omega 3 i Omega 6 kiselinama. Na taj način dobićete ultimativno zdrav doručak!

    Što se tiče ručka i večere, dve porcije povrća dnevno smanjiće rizik od srčanih oboljenja za 25%, pogotovo spanać. Ispitivanja su pokazala da stanovnici Krita koji imaju predispozicije za srčana oboljenja retko umiru od srčanog udara jer se njihova ishrana zasniva na korišćenju maslinovog ulja. Zato zamenite puter za maslinovo ulje.

    U salatama ili sendvičima dodajte komadiće avokada. Kod nas ga možete naći u većim marketima.

    Nemojte zaboraviti mahunarke - sočivo, leblebije, pasulj… pune su Omega 3 kiselina, kalcijumom, rastvorljivim vlaknima.

    Losos je super bogat sa Omega3 masnim kiselinama, može efikasno da umanji vaš krvni pritisak i da umanji mogućnost za začepljnje krvnih sudova. Sa dve porcije nedeljno ćete umanjiti mogućnost dobijanja srčanog udara za jednu trećinu. A ukoliko ne volite losos, zamenite ga sa drugom vrstom ribe koja je bogata omega 3 masnim kiselinama kao na primer skušom, tunom, haringom, sardinom.

    Složićete se sa nama da sve ovo nije tako komplikovano za primenu, a produžiće vaš život i uz to povećati njegov kvalitet.

     10311
  • Kako da poboljšate ishranu?

    Kako da poboljšate ishranu?

    Povećajte unos proteina – Povećanje unosa proteina od 15 do 30 odsto kalorija čini da ljudi dnevno unose oko 440 kalorija manje. Proteini pomažu u zadržavanju mišićne mase koja određuje brzinu vašeg metabolizma. Unos proteina umnogome utiče na sagorevanje kalorija što je naročito važno za sprečavanje gubitka mišićne mase koja se može javiti usled gubitka težine.

    Vodite računa o dnevnom unosu vode – Voda utiče na održavanje telesne težine, pa čak i povećanje broja kalorija koje dnevno sagorite. Čaša vode pre obroka smanjuje apetit, a samim tim i unos kalorija tokom kasnijeg obroka. Zamenite druge napitke vodom, tako ćete drastično smanjiti unos šećera i kalorija.

    Izbegavajte pečenje i duboko prženje hrane – Tokom ovih metoda pripreme formira se nekoliko potencijalno toksičnih jedinjenja kao što su policiklični aromatični ugljovodonici i heterociklični amini. Birajte zdravije metode poput kuvanja ili kuvanja na pari.

    Povećajte unos zelenog povrća – Dokazano je da konzumiranje zelenog povrća pre obroka pozitivno utiče na nivo šećera u krvi. Zeleno povrće usporava brzinu kojom se ugljeni hidrati apsorbuju u krvotok što utiče na kontrolu šećera.

    Umesto voćnih sokova, jedite voće – Voće je puno vlakana, vitamina i antioksidanata. Izbegavajte voćne sokove jer sadrže previše koncentrata i šećera. Zamenite svoj slatki napitak činijom voća, na taj način ćete smanjiti unos šećera ali i kalorija.

    Pažljivo birajte biljna ulja – Zamenite nezdrava ulja maslinovim, uljem od avokada ili kokosovim uljem.

     824
  • Kratka istorija krofni

    Kratka istorija krofni

    Krofne postoje već vekovima, još od antičke Grčke i Rima, kada je su trake od testa pržene i služene sa medom ili sosom od ribe.

    U Srednjem veku, nezaslađene loptice od testa umakane su u šećerni sirup. Ovaj desert raširio se Evropom u XV veku i posebno je postao popularan u Engleskoj, Nemačkoj i Holandiji. U Nemačkoj je u tom dobu bilo teško doći do šećera, tako da se testo jelo sa mesom ili pečurkama. Holandski doseljenici kasnije su preneli ovu poslasticu u Ameriku.

    U početku, krofne nisu imale rupu u sredini. Ova izmena originalnom načinu pravljenja krofni pripisuje se kapetanu Hensonu Gregoriju, holandskom mornaru. Prema legendi, 22. juna 1847. godine kapetan Gregori doživeo je oluju na brodu, te je krofne koje je poneo na put naređao na drške kormila, kako bi mu ruke bile slobodne za upravljanje brodom. Tako je napravio rupu kroz sredinu testa i eto, krofna je rođena. Priča, kao i većina tog tipa verovatno nije tačna, ali je veoma zabavna. Inače, rupa u centru testa dobra je i zato što će se testo ravnomernije peći i krofna neće biti živa u sredini.

    Prvi pravi recept za krofne može se pronaći u engleskim kuvarima iz 1803. godine, u odeljku sa „američkom hranom".

    Krofna takođe ima dugu istoriju među Jevrejima. Testo slično današnjim krofnama služi se već vekovima za praznike poput Hanuke.

    Prva automatizovana mašina za krofne napravljena je u Americi, 1920. Izumitelj je bio Adolf Levit, izbeglica iz carske Rusije.

    Tokom godina, ova poslastica postala je posebno popularna u Americi, gde je i danas među najomiljenijim namirnicama za doručak među svim generacijama.

     4703
  • Praktični kuhinjski aparati u koje treba da uložite svoj novac

    Praktični kuhinjski aparati u koje treba da uložite svoj novac

    Svi znamo koliko praktični kuhinjski aparati mogu da olakšaju život i ubrzaju proces pripreme hrane. Uz pomoć ovih aparata pravimo brzo i lako najukusnije specijalitete, a pritom skraćujemo vreme provedeno u kuhinju. Ipak, kada pričamo o praktičnim kuhinjskim aparatima, najčešće pomislimo na one koje koristimo svakodnevno.

    Takvi su npr:. toster, secko i drugi manji uređaji koji ne predstavljaju veliku investiciju. Ipak, u ovom tekstu smo odlučili da vam predstavimo kuhinjske aparate koji će potencijalno zahtevati malo veću finansijsku investiciju, ali će vam štedeti vreme i novac na duže staze, i zbog toga su vredni svakog dinara.

    Uz pomoć ovih praktičnih kuhinjskih aparata, moći ćete sami da pripremate omiljena jela, sokove i namaze, ali i zdrave obroke koji apsolutno ne zaostaju po ukusu. Nastavite da čitate ovaj tekst, i saznajte koji su to aparati koji će trajno promeniti vaš pogled na pripremu hrane!

    #1 Sokovnik za hladno ceđenje - zdravlje na dohvat ruke

    Ukoliko ste ljubitelj sokova, kvalitetan sokovnik za hladno ceđenje je nešto što morate posedovati. Svi znamo da su industrijski sokovi prepuni dodataka šećera i da se zbog toga ne preporučuju u svakodnevnoj ishrani.

    Međutim, ukoliko ste ljubitelj napitaka, ovaj praktični kuhinjski aparat će vam obezbediti svakodnevno uživanje u omiljenim ukusima bez griže savesti.

    Kvalitetan sokovnik za hladno ceđenje, iskoristiće sav potencijal iz voća, i pripremiti ukusan sok pun vitamina i minerala, a fantastična stvar je i to što ćete imati mogućnost da sami pripremate svoje omiljene kombinacije i eksperimentišete sa ukusima!

    #2 Kvalitetan blender - neograničene mogućnosti u pripremi hrane

    Blender je verovatno jedan od neizostavnih kuhinjskih uređaja danas, ali je važno da izaberete kvalitetan uređaj. Kvalitetan blender pružiće vam neograničene mogućnosti i opcije u pripremi hrane.

    Moći će da vam posluži u pripremi zdravih kašastih napitaka, odnosno smutija, kao i u pripremanju zdravih namaza i umaka poput kikiriki putera, humusa i pašteta.

    Svi ovi namazi u industrijskoj varijanti sadrže uglavnom razne dodatke, poput šećera, pojačivača ukusa i konzervansa, a blender vam daje mogućnost da uživate u ovim ukusima dok ste sigurni da jedete zdrav i kvalitetan obrok.

    Blender je multifunkcionalan uređaj, koji može poslužiti i kao secko, pa možete na brz način da nasečete luk ili šargarepu za jelo. Odličan je i kod pripreme pirea ili kašica za bebe. Ukoliko želite da uložite u jedan kuhinjski uređaj - kvalitetan blender je odgovor koji tražite!

    #3 Aparat za sušenje voća - dehidrator

    Aparat za sušenje voća, odnosno dehidrator je idealan uređaj za sve sladokusce i ljubitelje poslastica. Aparat za sušenje voća, kao što i sam njegov naziv insinuira, namenjen je za sušenje i dehidrataciju voća i povrća, i zapravo je vrlo priuštiv aparat koji može ponuditi mnogo više nego što se naizgled čini.

    Pored poslastica od sušenog voća kao što su brusnice, jagode, smokve i ostale ukusne namirnice, u dehidratoru možete spremiti i delikatese kao što su sušeni paradajz i pečurke. Međutim, u ovom uređaju možete da sušite i začinsko i lekovito bilje, i praviti sopstvene kombinacije suvih začina i čajne mešavine.

    U dehidratoru se takođe može sušiti i meso i riba, i pripremati razne poslastice i specijaliteti, zbog čega je fantastično rešenje za sve one koji vole da eksperimentišu u kuhinji!

    suseno voce suve kajsije dehridrator

    #4 Aparat za kuvanje na pari - mogućnost za najkvalitetniju pripremu hrane

    Aparat za kuvanje na pari je neizostavan element za sve one koji žele da unaprede svoju ishranu i obezbede sebi ukusan obrok bez dodatnih masti. Aparat za kuvanje na pari funkcioniše po principu kuvanja bez direktne izloženosti toplote, zbog čega namirnice zadržavaju mnogo veću nutritivnu vrednost, odnosno vitamine i minerale.

    Takođe, kuvanje na pari omogućava hrani da zadrži svoju prirodnu sočnost, i iskustva svih ljudi koji poseduju ovaj uređaj svedoče tome da se upravo u aparatu za kuvanje na pari jede najukusnija piletina i povrće. Takođe, ovaj aparat je potpuno bezbedan za korišćenje, a priprema hrane je značajno olakšana.

    Za razliku od kuvanja na šporetu, jednom ostavljena hrana u aparatu se više ne otvara, ne dira, niti ima potrebe da je obilazite.

    Aparat se podešava za rad i obaveštava zvučnim signalom kada je hrana pripremljena. Ovako pripremljena hrana je istovremeno brza i zdrava, i prati potrebe savremenog čoveka i njegovog brzog tempa života.

    #5 Friteza na vruć vazduh - neizostavan uređaj za sve ljubitelje pržene hrane

    I za sam kraj, ostavili smo najbolje - friteza na vruć vazduh. Gotovo da ne postoji osoba na svetu kojoj pržena i masna hrana nisu porok, a ovaj kuhinjski aparat omogućava ljubiteljima pržene hrane da konačno u njenom ukusu uživaju bez griže savesti. Idealna je za pripremu pohovanog mesa, pomfrita i omiljenih domaćih krofni.

    Samo, umesto standardne recepture pripreme, umesto u fritezi punu ulja, ovi specijaliteti idu na obradu pomoću kruženja vrelog vazduha! Na ovaj način dobijate zdravu varijantu svojih omiljenih obroka, a pritom dobijate i kuhinju bez neprijatnog mirisa.

    Zvuči previše dobro? - Zato što i jeste!

    pomfrit krompir przena hrana

    Nadamo se da vam je naš tekst pomogao da se opredelite za praktični kuhinjski aparat u skladu sa vašim potrebama. Sigurni smo da kupovinom bilo kog uređaja sa spiska nećete pogrešiti, i da ćete značajno unaprediti vašu ishranu i zdravlje!

     833
Odličan sufle od brokula sa kiselom pavlakom i kačkavaljem.
2019
Ukusne pekarske kifle.
2945
Ćufte od mlevenog mesa sa pohohovanim tikvicama.
3956
Ukusne kocke sa kafom i piškotama.
2687
Ukusno slatko pecivo.
2751
Ako volite proju evo interesantnog recepta.
14118