• Šta boja ljuske, veličina i klasa govore o jajetu?

    Šta boja ljuske, veličina i klasa govore o jajetu?

    Jaje od kada se snese dok ne stigne do police u supermarketu prolazi rigoroznu kontrolu - ocenjivanje, klasifikacija, merenje, a sve kako bi potrošači znali šta su kupili, što retko ko zna.

    Da počnemo sa bojom - u osnovi, boja ljuske jajeta zavisi od vrste kokoške. Boja ljuske nema nikakve veze sa kvalitetom, ukusom ili nutritivnom vrednošću, ima veze samo sa vrstom pileta. Generalno, kokoške sa belom ušnom resicom nose bela jaja, a one sa crvenom nose tamnija jaja, ali to nije uvek pravilo. Ipak, jeste li se ikad pitali zašto su tamnija jaja češće skuplja? To je najviše zbog toga što je mnogo ljudi pod utiskom da tamnija jaja imaju veću nutritivnu vrednost i izgledaju "prirodnije", te su u skladu sa tim spremni da plate više za njih. Osim toga, kokoške sa belom resicom su manje, time i jeftinije za održavanje, pa su im i jaja u skladu sa time nešto jeftinija.

    Što se veličine tiče, ona sama nije direktni indikator kvaliteta. Prema američkom sistemu, postoji 6 veličina (međutim, veličine se mere po tucetu, a ne po pojedinačnom jajetu, tako da su moguće neke varijacije). Džambo, XL, L, M, S i Pivi (peewee). Džambo je duplo veće od pivija. Veličina jajeta u osnovi nije bitna, ukoliko se ne radi o poslastičarstvu. U toj grani kuvanja veličina jajeta je od izuzetnog značaja. Poslastičari obično koriste jaja veličine L, koje je teško oko 55 grama. Osim toga, treba imati na umu da manja jaja obično dolaze od mlađe kokoške, veća od starije, a kvalitet može opadati sa vremenom (iako to nije uvek slučaj). Manja jaja takođe imaju deblju ljusku, tako da su veća jaja možda malo bolja investicija.

    Kada govorimo o klasifikaciji, ako jaja kupujete na pijaci, ona i nisu klasifikovana, što nije problem ako poznajete prodavca i verujete da odgaja svoje kokoške u odgovarajućem uslovima. Ukoliko, ipak, svoja jaja kupujete u marketu, jaja će biti klasifikovana. Najbolja kategorija je AA, pa A, pa B (mada ćete manje od A teško naći). Jaja se klasifikuju na osnovu ljuske, teksture belanca, kvaliteta žumanaca i postojanja krvavih tačkica. 

    Pošto jaja prolaze tako rigoroznu kontrolu, ne treba da brinete, sasvim je u redu kupovati jaja bilo koje boje, veličine ili klase, jer velike razlike baš i nema.

     1878
  • Prednosti upotrebe kuhinjskog pribora od drveta

    Prednosti upotrebe kuhinjskog pribora od drveta

    Od davnina drveno posuđe i pribor za kuvanje preferirano je u odnosu na druge materijale. Ponekad zarad tradicionalnosti ali i iz praktičnih razloga. Brojne su prednosti korišćenja drvenih kuhinjskih alata u odnosu na nerđajući čelik ili plastiku.

    1. Drveni pribor ne oštećuje posuđe: Ovo je ujedno i jedna od najznačajnijih prednosti jer drvo ne šteti površinskim slojevima posuđa od livenog gvožđa ili nerđajućeg čelika.
    2. Drveni pribor ne provodi toplotu: Ukoliko ostavite drvenu varjaču u zagrejanom loncu duže vreme, neće doći i do zagrevanja drške. To nije slučaj sa metalnim priborom, a kod plastike može doći do topljenja usled visoke temperature.
    3. Drvo je inertni materijal: Nije reaktivno i neće ispuštati štetne hemikalije u vašu hranu. Ne reaguje sa kiselinama u hrani i ne menja njen ukus što je slučaj sa metalnim priborom.
    4. Trajnost: Drveni pribor je veoma izdržljiv i dokle god ga održavate na pravilan način, duže će vas služiti.
    5. Klice i bakterije ne vole drvo: Istraživanja pokazuju da se klice i bakterije mnogo brže šire na plastici i metalu nego na drvenim površinama.
    6. Ekološki odgovoran izbor: Drvo je prirodni i obnovljiv materijal što je još jedan razlog koji ide u prilog i očuvanju životne sredine upotrebom pribora napravljenog od obnovljivih, biorazgradivih i netoksičnih elemenata.

    Proizvod sa slike kao i mnoge druge drvene proizvode za Vašu kuhinju i domaćinstvo možete pronaći i poručiti putem:

     403
  • Simptomi nedostatka vitamina E

    Simptomi nedostatka vitamina E

    Nizak nivo vitamina E može izazvati mišićnu slabost. Od suštinskog je značaja za centralni nervni sistem. Njegov nedostatak rezultira oksidativnim stresom koji utiče na otežano hodanje i koordinaciju. Takođe može doći do oštećenja određenih neurona što dalje prouzrokuje otežanu sposobnost prenosa signala. Prouzrokuje i pogoršanje vida i oslabljenost imunog sistema.

     506
  • Hranom protiv zadaha

    Hranom protiv zadaha

    Način ishrane i loša oralna higijena su dva glavna uzroka zadaha. Kada razmislite, to i nije neobično, uzevši u obzir da se u ustima nalazi više od 600 vrsta bakterija, a da mnoge od njih proizvode gasove dok razlažu čestice hrane koja je zaostala na jeziku ili zubima.

    Žvake, vodice za ispiranje usta ili bombone za osvežavanje daha zapravo samo maskiraju loš zadah, ali ga ne eliminišu, tako da je najbolje da svom telu pomognete tako što ćete konzumirati sledeće:

    • Čaj - nazaslađeni crni ili zeleni čaj sadrži antioksidanse koji zaustavaljaju rast bakterija koje izazivaju zadah. Zeleni čaj sadrži više ove supstance, tako da ako postanete ljubitelj čaja iz ovog razloga, odlučite se za njega
    • Jogurt - studije pokazuju da se konzumiranjem oko 170 grama jogurta dnevno smanjuje broj bakterija koje proizvode sulfide u ustima. Razlog tome je što probiotske kulture koje se nalaze u jogurtu "ubijaju" bakterije. Jogurt takođe sprečava i naslage zubnog plaka i nastanak bolesti desni
    • Voda - većina "smrdljivih" bakterija je anaerobno, tako da ih voda onemogućava da deluju. Osim toga, voda pospešuje proizvodnju pljuvačke, koja se ponaša kao sredstvo za čišćenje usta
    • Bosiljak - ova biljka najbolje deluje ako je uzrok zadaha beli ili crni luk. Beli ili crni luk sadrže preko 30 sastojaka na bazi sumpora, sve one neprijatno mirišu, a bosiljak svojim polifenolima utiče na njihovu razgradnju
    • Jabuke i spanać - i ove dve biljke sadrže polifenole koji razgrađuju bakterije neprijatnog mirisa.
     1485
  • Zašto je zdrava voda u kojoj su kuvane leblebije?

    Zašto je zdrava voda u kojoj su kuvane leblebije?

    Leblebije su omiljena hrana vegana jer sadrže mnogo proteina, vlakana i složenih ugljenih hidrata. Voda u kojoj su kuvane leblebije zadržava proteine i skrob što je čini odličnim stabilizatorom. Svako traži savršenu zamenu za jaja, pa je pored mešanja lana sa vodom – preostala voda nakon kuvanja leblebija još jedan odličan kandidat.

     565
Nijedno slavlje ne može proći bez njih. Kombinacija - krem, keks i čokolada nam daje sve što nam je potrebno da nam zadovolji sva čula.
15187
Karanfilić, cimet, kafa-kombinacija predivnih aroma na jednom mestu.
11532
Kombinacija ukusa narandže, čokolade i badema za mene je prosto neodoljiva!
12604
Dobila sam neke predivne šljive od komšinice i nisam znala šta da radim sa celom kesom pošto su već bile poprilično zrele. Setila sam se bake koja je pravila neki…
Teletina sa sosom od pečuraka se prosto topi u ustima. Kombinacija slaninice i vina daje poseban šmek mesu. Možete služiti uz testeninu ili bareni krompir.
24493
Brzo, lako jednostavno, preukusno :)
7474