• Zašto je senf najzdraviji prilog?

    Zašto je senf najzdraviji prilog?

    Senf je prilog koji treba preporučiti. U poređenju sa veoma kaloričnim majonezom, skoro da nema masti. U poređenju sa kečapom, gotovo da nema šećera i ugljenih hidrata. Zapravo, jedna kašičica senfa sadrži svega 5 kalorija, tako da je senf najbolji način da svome jelu dodate zanimljivu aromu, bez dodatnih kalorija.

    Senf se inače pravi od mlevenog semena slačice, vode, sirćeta i nekoliko začina. Najpoznatija vrsta je dižon senf, koji je nastao u Francuskoj pre više od 150 godina, koji se danas proizvodi sa sirćetom i belim vinom.
    Ovaj prilog sadrži i limunsku kiselinu, koja je "krivac" za opor i kiseo ukus limuna, pa tako i senfu daje karakterističan ukus.

    Jedino što je problematično u vezi sa senfom je količina soli - 120 mg u kašičici, što je oko 5% dnevne preporučene maksimalne količine.

     3196
  • Fed Up

    Fed Up

    Fed Up je Američki dokumentarac iz 2014. godine koji se fokusira na uzrocima gojanosti u SAD i prezentuje dokaze koji pokazuju da je glavni uzročnik ovog problema - rafinisan šećer koji se može naći u prerađenoj hrani. Takođe, ukazuje i na lobiranje kompanija "Velikog šećera" u blokiranju pokušaja kreiranja odredbi koje bi se bavile ovim pitanjem.

    Fed Up prikazuje kako su prve smernice o ishrani izdane od strane američke vlade pre 30 godina previdele ulogu šećera u riziku od gojaznosti, dijabetesa i ostalih povezanih zdravstvenih problema, pogotovo kod dece. Pošto ove smernice u osnovi dozvoljavaju neograničeno dodavanje šećera u hrani za decu, unos šećera se mnogo povećao, gojaznost je nikada veća i generacije dece su mnogo deblje od svojih roditelja. Ova deca se suočavaju sa pogoršanim zdravljem i kraćim opsegom pažnje kao rezultat ovih smernica.

    I pored svih ovih veza između velikog unosa procesuiranog šećera i generalno goreg zdravstvenog stanja nacije, interesi industrije šećera sa gotovo neograničenim sredstvima za lobiranje su porazili pokušaje roditelja, škola i kongresa da pruži zdraviju ishranu deci.

    Film se završava sa listom od 20 kompanija, industrijskih grupacija i političara koji su odbili da pričaju sa producentima.

     796
  • Soda bikarbona umesto šampona za suvo pranje kose

    Soda bikarbona umesto šampona za suvo pranje kose

    Ukoliko ste ljubitelj šampona za suvo pranje kose sigurno ste se našli u neprilici da vam nestane onda kada vam je najpotrebniji. Sledeći put kad vam se to desi spas ćete pronaći u kuhinji. Jednostavno uzmite malo sode bikarbone i nežno nanesite na koren koristeći češalj kako biste ravnomerno naneli. Soda bikarbona ne samo da će zamaskirati izgled masne kose, već će i apsorbovati svaki neprijatni miris. Ukoliko imate tamnu kosu, sodu bikarbonu pomešajte sa malo kakaoa u prahu kako bi izbegli ostatak belih tragova.

     568
  • Najvažnije hranljive materije za zdravo telo

    Najvažnije hranljive materije za zdravo telo

    Proteini, ugljeni hidrati i masti su telu neophodni u velikim količinama. Telo koristi proteine iz hrane za obnovu i izgradnju tkiva. Pojedine popularne dijete preporučuju protein u različitim količinama, ali je Institut za medicinu ustanovio da je ženama neophodno 46 grama dnevno, a muškarcima 56 grama. Hrana koja sadrži neophodnu količinu proteina takođe može imati i zasićenih masti koje mogu ugroziti zdravlje srca. Zato su neophodne namirnice u svakodnevnoj ishrani: riba, pasulj, mahunasto voće...

    Ugljeni hidrati su "gorivo" za ljudski organizam. Nisu svi sasvim jednaki. Oni koje nalazimo u sokovima, pecivu, slatkišima, belom hlebu, testenini, vare se brzo i za sobom ostavljaju osećaj gladi. Ugljeni hidrati u namirnicama bogatim vlaknima obezbeđuju stabilan protok energije, tako da se osećamo sito kada jedemo pojedinu hranu u manjim količinama. Za to su odgovorne žitarice, povrće, voće, pasulj...

    Masti su važne za proizvodnju hormona i tkiva. Odrasli bi trebalo da unose minimum 20 do 35 grama mononezasićenih i polunezasićenih masti dnevno, tip masti u hrani kao što su riba, masline i maslinovo ulje, avokado i različite vrste semenki.

    Svaki od vitamina igra određenu ulogu u celokupnom zdravlju organizma. Vitamin A jača vid, vitamin C podstiče zarastanje rana i obnovu tkiva, vitamin E pomaže izgradnji crvenih krvnih zrnaca, vitamin D jača kosti, a B odžava pravilno i zdravo funkcionisanje nerava... Neki od njih rade udruženi sa mineralima, vitamin C recimo pomaže apsorbovanju gvožđa. Ishrana ispunjena voćem, povrćem, žitaricama može ispuniti sve potrebe organizma za vitaminima.

    Minerali obavljaju niz funkcija, uključujući regulisanje rada srca, zdravlja kostiju i krvnih ćelija, proizvode neophodne hormone... Važno je održavati njihovu ravnotežu zarad pravilnog funkcionisanja organizma. Telu su neophodni: kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum, sumpor, gvožđe, cink, mangan, jod, selen...

    Voda se smatra jednim od makronutrijenata, takođe. Pomaže varenju i apsorpciji hranljivih sastojaka, a i regulisanju telesne temperature i radu srca. Preporučeno je piti od 9 do 12 čaša vode dnevno.

     1980
  • Sezona prehlada i gripa je stigla, evo nekoliko saveta...

    Sezona prehlada i gripa je stigla, evo nekoliko saveta...

    Sezona prehlada i gripa obično traje od jeseni do proleća. Epidemija može dostići svoj vrhunac u različitim periodima tokom sezone i postoji nekoliko osnovnih znakova i simptoma upozorenja, kao što su:

    - iznenadna visoka temperatura

    - bolovi u mišićima

    - glavobolja

    - bol u grlu

    - kašalj

    - curenje iz nosa

    Poželjno je izbegavati tešku i masnu hranu.

    Redovno perite ruke.

    Redonije vežbajte.

    Beli i crni luk odlični su borci protiv brojnih virusa, pa i prehlada i gripa.

    Važno je unositi dovoljno tečnosti tokom jesenjih i zimskih dana.

    Cink je neophodan za ispravno funkcionisanje imunog sistema, on pomaže u zaštiti organizam od prehlade i gripa.

    Vitamin C može skratiti vreme trajanja prehlade.

     952
Juče sam ostala bez ručka pa sam bila primorana da spremim nešto od onoga što mi se nalazi u frižideru. Izbor nije bio veliki ali je zato bilo veoma ukusno!
31165
Kisela čorba od mlade boranije se lako i brzo priprema a veoma je ukusna i osvežavajuća.
15300
Brzi kolač od višanja volimo svi da jedemo, postoje mnoge varijante, a evo i jedne sa slatkom pavlakom i jogurtom.
35705
Mohito ili po naški sok od nane je veoma osvežavajući i ukusan napitak! Možete ga pripremiti veoma brzo i lako, a popiti još brže i lakše! Ovo je varijanta bez…
24404
U skoro svakom američkom filmu gledam kako spremaju neke pite od tankog prhkog testa pune fila i dugo se već kanim da napravim jednu. I konačno je došao taj dan.…
11669
Pogačice od krompira su veoma ukusne i lako se pripremaju. Napunite ih nadevom koji vam odgovara i oduševićete ukućane i goste.
24358