Amarant

copyright
Copyright: gourmetstore.com
Pročitano: 2126 puta
Kategorija: Žitarice
Ocena teksta:
(5 glasova)

Amarant (lat. Amarantus retroflexus) je pomalo zapostavljena žitarica poreklom iz Perua, po sastavu najsličnija kinoi. Koristili su je još drevni Asteci, a danas se najviše uzgaja i koristi u Indiji, Meksiku, Rusiji, Nepalu i na Tajlandu.

U narodu poznata i kao štir, rumenka ili lisičji rep, jedna biljka amaranta može sadržati čak do 60.000 semenki, i iako danas postoji preko 60 vrsti ove žitarice, ubedljivo se najviše koristi crveni amarant.

Ono šta čini amarant izuzetno zdravom žitaricom jeste to što sadrži duplo više proteina nego na primer beli pirinač, kao i velike količine lizina - retke aminokiseline koja se uglavnom nalazi u mesu, pa se posebno preporučuje vegetarijancima. Amarant ne sadrži gluten, pa je odličan i za sve zastupljeniji bezglutenski režim ishrane.

Ono što je posebno zanimljivo kod amaranta jeste to što se od njega mogu praviti kokice, a njegovo lišće takođe možete koristiti samleveno kao začin ili ga prosto možete skuvati u varivu. Od amaranta se pravi i izuzetno kvalitetno i skupo ulje, a brašno amaranta je često glavni sastojak mnogih integralnih vrsti hleba i peciva.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava