• Simptomi alergijske reakcije na beli luk

    Simptomi alergijske reakcije na beli luk

    Beli luk može izazvati blage do ozbiljne reakcije u zavisnosti od toga kako vaš organizam reaguje.

    Obratite pažnju na to kako vaša koža reaguje u dodiru sa belim lukom.

    Može se javiti oticanje lica, usta, jezika i grla. U nekim slučajevim može biti toliko jak da vam onemogućava ili otežava disanje.

    Vrtoglavica, zujanje u glavi su neki od simptoma.

    Povraćanje, bolovi u stomaku, grčevi, mučnina i dijareja je uzrok reagovanja probavnog sistema koji vam ukazuje na intoleranciju.

     2497
  • Namirnice koje izazivaju nadutost

    Namirnice koje izazivaju nadutost

    Postoji mnoštvo namirnica koje ne prijaju stomaku i izazivaju neprijatne pojave poput nadutosti. U ovom tekstu videćete kojih 5 vrsta imaju najveći uticaj na ovu probavnu smetnju.

    Pšenica - način na koji se pšenica danas obrađuje izaziva stomačne probleme. Hlebu se dodaju supstance koje pomažu pri fermentaciji i roku trajanja, ali ljudi su sve osetljiviji na te aditive, a jedan od simptoma je i nadutost. Najpoznatija supstanca, na koju je sve više ljudi alergično je gluten. On je često okidač digestivnih problema.

    Mlečni proizvodi - mleko, sir, puter, čak i sladoled mogu izazvati nadutost kod osetljivijih ljudi. Jogurt, sa druge strane, pomaže da se ovaj problem ublaži, zbog bakterija koje se lakše vare. Intoleranciju na mlečne proizvode izaziva ili kazein (mlečni protein) ili laktoza (mlečni šećer).

    Vlakna - ovaj izuzetno važan sastojak zdrave ishrane, iako pomaže u održavanju redovne stolice i pravilnog varenja, može biti uzrok nadutosti. Vlakna usporavaju prolazak hrane kroz debelo crevo, zbog čega se duže osećamo sitim i sporije se oslobađa šećer u krvi. Dok bakterije u crevima razgrađuju vlakna, oslobađa se gas koji izaziva problem sa varenjem. Neke vrste vlakana se lakše vare (ona koja potiču iz jabuka, ovsa i šargarepe), dok su ona iz žitarica teža, tako da treba da eksperimentišete sa ishranom i vidite šta vam više odgovara.

    Beli i crni luk - uprkos svojoj izuzetnoj hranljivoj vesti, luk sadrži visok postotak sumpora koji iritira creva i dovodi do nadutosti.

    Pasulj - ovaj odličan izvor proteina i vlakana izaziva nadutost ne samo zbog tih vlakana, već i zbog lecitina koji se teško vari.

     1783
  • Prirodni lek za dijabetes tipa 2

    Prirodni lek za dijabetes tipa 2

    Dijabetes je hronični poremečaj metabolizma koji je uglavnom uslovljen naslednim faktorima, a karakteriše ga trajno povišeni nivo glukoze u krvi. Dijabetes tip 2 može biti uzrokovan fizičkom neaktivnošću, lošom ishranom, a uobičajeni simptomi uključuju prekomernu žeđ, često mokrenje, smanjenu težinu, umor, sporo zarastanje rana i promene na koži. Pojedine biljke mogu vam pomoći u poboljšanju funkcije pankreasa, a koriste se kao zamena za šećer, pri čemu regulišu nivo glukoze u krvi.

    Beli luk, stevia i sladić mogu pomoći u kontrolisanju novoa šećera u krvi. Sladić je i do 50 puta jača od šećera, ali ne izaziva promene nivoa glukoze. Ipak, neophodno je posavetovati se sa lekarom i ustanoviti pravilnu dozu, kao i potencijalne neželjene efekte usled interakcije sa nekim od lekova.

     978
  • Kako sok od pomorandže utiče na konstipaciju?

    Kako sok od pomorandže utiče na konstipaciju?

    Osvežavajući sok od pomorandže bogat je vlaknima, koji, kao što znate, igraju važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju digestivnog trakta. Pulpa je posebno bogata vlaknima koji stimulišu rad creva i olakšavaju varenje hrane. Takođe, ovaj napitak sprečava zgrušavanje krvi, jača organizam i čini ga otpornim na štetne bakterije i viruse, ublažava simptome alergijskih reakcija i povoljno utiče na zdravlje kože, kose i noktiju.

     197
  • Najveće greške koje rade kuvari amateri

    Najveće greške koje rade kuvari amateri

    Možda mislite da dobro kuvate jer znate kako da koristite biljke i začine. Ipak, veća je verovatnost da ste napravili jednu od ovih uobičajenih grešaka kuvara amatera.

    Vlasnik restorana u kineskom Sečuanu Johnathan Law na Quori je upozorio na najčešće greške.

    Previše začina

    Puno amatera to radi. I ja sam nekad. Kad sam dobio svoj prvi stalak sa začinima, stavljao sam desetak začina u sve. Tako sam samo zbunjivao nepce. Kasnije sam shvatio da dobra tehnika i sastojci ukusu pridonose puno više nego sami začini. Dobar obrok treba imati najviše tri ili četiri različita osnovna ukusa, zajedno s nekim aromama.

    Nedovoljno vruća tava

    Ako pečete ili pržite, tava mora biti jako vruća. Za prosečan wok treba pet do sedam minuta da se celi pravilno zagreje.

    Mešanje hrane tokom prženja

    Većina ljudi prženje doživljava kao jednostavno kuvanje nečega na visokoj temperaturi. Ali to nije tako. Ideja je da ispržite hranu, ne da je parite, a to znači konstantno prevrtanje hrane 'bacanjem', a ne mešanje varjčom.

    Ne koristite termometar

    To uglavnom rade svi amateri. Kad god me pitaju zašto pečenje nije ispalo onako kako je trebalo, pitam ih jesu li koristili termometar. U 99 posto slučajeva kažu da nisu.

    Previše tečnosti tokom dinstanja

    Vidio sam da ljudi tokom dinstanja dodaju toliko vode ili vina da meso potpuno pliva. Ne, nemojte to raditi! Postoji razlika između dinstanja i kuvanja!

    Dodavanje sastojaka u pečenje na osnovi okusa, a ne hemijskog sastava

    Nikad ništa nemojte dodavati u pečenje osim ako niste potpuno upoznati ne samo s ukusom, nego i hemijskim svojstvima. Super je eksperimentirati, ali na edukovan način.

    Dodajete previše gustina kako biste zgusnuli sos

    I ovo radi puno ljudi, pretpostavljam zbog nestrpljivosti. Za gušći sos trebate najviše dve, tri kašike gustina po šoljici tečnosti, i to samo ako tečnost već ne sadrži proteine ili neku emulgirajuću stvar. Treba vremena da skrob učini svoju čaroliju. Ako dodate previše skroba, dobi ćete bljutav, zrnasti i neukusan sos.

    Izvor: magazin.net.hr

     9488
Fantastićan miris i ukus, još ako uspete da nabavite šumske jagode aroma će biti još jača.
38422
Piletina sa pirinčem je nešto što možete veoma brzo i lako pripremiti. Najukusnije je kada se jede odmah nakon pripreme.
84952
Jedan od najvećih izazova u kuhinji nam zadaje jedno od najukusnijih ali i najprostijih jela- sufle. Mnogi se ne usuđuju da ga naprave ali nemate razloga za brigu, dobro se…
U mom kraju nema slavlja bez baklave. Ali ona prava sa domaćim korama i u velikim tepsijama isečena kao veliki cvet. I dan danas se sećam kako je moja baka…
Savršenstvo...u trenutku kada pomislite da je preslatka naletite na malinu koja hladi i osvežava...
19116
Focaccia je hrskavi hleb prepun začina i ukusa. Može da se služi kao predjelo, doručak, večera, umesto grickalica...
22096
Strana 1244 od 1253