• Efikasan tretman protiv ujeda ose

    Efikasan tretman protiv ujeda ose

    Većina "preparata" koji vam mogu poslužiti u efikasnom tretmanu protiv uboda pčela, osa, stršljena može se naći u vašem domu. Ose mogu ubosti i u nekoliko navrata ukoliko se osećaju ugroženo. Operite bolno mesto sapunom i vodom. Koristite hladne obloge.

    - Nakon toga, isecite manju glavicu crnog luka na pola i prislonite je na mesto uboda.

    - Svinjska mast sprečava širenje otoka i crvenilo oko uboda.

    - Kako biste ublažili bol i svrab, udrobite aspirin i pomešajte ga sa vodom kako biste napravili pastu. Nanesite je na bolno mesto.

    - U ovakvim situacijama od koristi može biti i šećer. Umočite prst u vodu, pa zatim u šećer i prislonite na mesto uboda.

    - Krema od nevena je idealna za otekline, a tretman možete ponavljati sve dok se otok ne povuče.

    Ukoliko osetite poteškoće pri disanju, zadebljanje jezika ili usana, vrtoglavicu ili mučninu - hitno se javite lekaru.

     7852
  • Velika lekovita dejstva nevena

    Velika lekovita dejstva nevena

    Neven sadrži veoma korisne i lekovite sastojke, ali je poslednjih godina nepravedno zapostavljen i veoma se malo pominje njegova lekovitost.

    Cvet, listovi i stablo nevena koriste se najčešće u sušenom obliku, a od njih se prave: čaj, tinktura, sok, ulje, mast i kupka.

    Neven sadrži brojne antioksidanse koji se nalaze u laticama svetlo narandžaste i žute boje. Štite ćelije od slobodnih radikala ili opasnih molekula.

    Normalizuje rad jetre i žuči, a pomaže i kod različitih oboljenja očiju.

    Efikasan je u borbi protiv kandide i hemoroida.

    Ukoliko želite da vratite kvalitet svoje kose, najbolje je da počnete sa upotrebom čaja od nevena.

    Prisustvo likopena u nevenu smanjuje rizik od raka prostate i bolesti srca.

    Neven je koristan kada je u pitanju zarastanje rana i posekotina. Smiruje iritaciju i štiti od infekcija. Podstiče rast novog tkiva kože.

    Mast se čuva u tegli i obično u frižideru, a najčešće se koristi za obloge ili kao premaz kod otvorenih rana ili problema sa kožom.

     1422
  • Sok od kupusa – idealan za regulisanje telesne težine

    Sok od kupusa – idealan za regulisanje telesne težine

    Brojni nutricionisti preporučuju konzumiranje kupusa ukoliko želite da regulišete svoju telesnu težinu, a pritom ojačate imunitet, kardiovaskularni sistem, kosti, kožu... Kupus je izuzetno hranljiva biljna namirnica, a različiti načini pripreme mogu uticati na njegov nutritivni sastav. Utoliko je bolje kupus konzumirati sirov ili u obliku soka. Prepun je vitamina A, C, E I K, a sadrži i esencijalne minerale poput gvožđa, fosfora i joda.

     1670
  • 5 namirnica koje koristimo na pogrešan način

    5 namirnica koje koristimo na pogrešan način

    Jasno je svima – zdravije je jesti sveže voće i povrće, nego zamrznutu hranu. Ipak, kada je reč o određenim namirnicama koje svi konzumiramo, često ih koristimo na pogrešan način. Takav je slučaj i sa sledećih pet namirnica:
    Povrće
    Mnogi misle da je bareno povrće najzdravije povrće. Greška - ova pretpostavka je veoma pogrešna. Najbolji način za pripremu jeste kuvanje na vodenoj pari. Tako su istraživanja pokazala da brokoli koji je spremljen na pari, u odnosu na druge načine pripreme, zadržava najviše hranljivih materija koje su korisne za prevenciju kancera.
    Sulforafan je snažna antikancerogena materija koja se nalazi u brokoliju, karfiolu, kelju i rukoli i za čije oslobađanje je nužan enzim mirozinaza. Ovaj enzim je jako osetljiv i biva uništen prilikom različitih načina termičke obrade. Ipak, para je blaga, utiče na sporiju pripremu biljke, pa enzim uspeva da opstane.
    Jagode
    Jagode, naročito krupnije, većina seče prilikom pranja. Ovaj postupak je pogrešan jer seckane jagode imaju i do 12 procenata manje vitamina C nego cele, kako je pokazalo jedno istraživanje sprovedeno u Brazilu. Naime, u kontaktu sa vazduhom i svetlošću vitamin se gubi, zbog čega je preporljivije jeste cele jagode.
    Vino
    Ostavljate flašu vina da diše? Pogrešno! Jedno istraživanje je pokazalo da u flaši vina koja je otvorena desetak sati organske kiseline i polifenol počinju da se gube. Vino tako gubi neke svoje efekte koji su korisni za zdravlje. Recept je jasan: vino bi trebalo piti iz tek otvorenih flaša.
    Paradajz
    Najveći broj ljudi jede sirovi paradajz unitar salata ili drugih jela. Ipak, istraživanja su pokazala da se podgrevanjem u paradajzu povećava količina likopena, izuzetno snažnog antioksidansa. Zato je najbolji način za pripremu paradajza njegovo kuvanje u maslinovom ulju, jer se na taj način obezbeđuje i masnoća koja je potrebna organizmu da bi mogao da apsorbuje likopen.
    Zamrznuti proizvodi
    U želji da se hrane zdravo, mnogi ljudi izbegavaju kupovinu zamrznutih namirnica. Ipak, to je potpuno pogrešno, jer je (u čak dva od tri slučaja) zamrznuto voće i povrće bogatije vitaminom C i beta karotinom nego nemrznuto. Naravno, ovo ne znači da je zamrznuto voće bolje od svežeg. Ipak, voće i povrće koje se može kupiti u prodavnicama često nije potpuno sveže, te su mnoge korisne supstance u njemu već počele da se razgrađuju. Sa druge strane, zamrznuto voće i povrće se najčešće mrzne pre nego što je počelo da gubi hranljivu vrednost, zbog čega ga ne bi trebalo izbegavati po svaku cenu.

    Izvor:cosmopolitan.rs

     7704
  • Kuvari bolje kuvaju kada mogu da vide goste

    Kuvari bolje kuvaju kada mogu da vide goste

    Koliko često u restoranu imate prilike da posmatrate kuvare na delu?

    U restoranima gde se sprema suši, rutinska je praksa da kuvari budu izloženi pogledima celog restorana, ali u većini ostalih objekata to nije slučaj. Zato su istraživači sa Harvarda hteli da testiraju da li kuvari prave bolju hranu kada gosti mogu da ih vide.

    Da bi se ovaj eksperiment napravio, istraživači su podelili test grupu na 4 dela:

    1. objekat gde gosti i kuvari ne mogu da vide jedni druge

    2. objekat gde gosti mogu da vide kuvare

    3. objekat gde kuvari mogu da vide goste

    4. objekat gde mogu jedni druge da vide

    Nakon dve nedelje, istraživači su utvrdili da su gosti bili oko 10% zadovoljniji u situaciji gde su kuvari mogli njih da vide, kada nisu mogli da vide jedni druge nije bilo promene, ali najveća promena bila je u ovome - kada su gosti i kuvari mogli da vide jedni druge, zadovoljstvo gostiju bilo je oko 17% veće, a usluga je bila čak 13% brža.

    Jedan od istraživača, dr Bjuel, kaže: "kuvari se osećaju više cenjeno kada mogu da vide goste, zadovoljniji su svojim poslom i spremniji su da se više potrude", što rezultati ovih testova i potvrđuju.

     1381
Bele ćufte se prave od belog pilećeg mesa. Jako brzo, lako, i jako kusno.  Obavezno probajte ...
22869
Ovo je jelo starog kova. Brzo se sprema, i jako je lako, i pre svega jeftino jer većinu sastojka uvek imate u kući. Jelo je jako izdašno. Služite ga uz…
Francuski specijalitet- pita od lisnatog testa sa slaninom. Sam opis je dovoljan da pokaže koliko je uskusna :)
25997
Evo jednog interesantog recepta za krofnice sa sladoledom i čokoladom. Najbolje od svega je što se krofnice peku a ne prže tako da nisu mnogo teške i masne.
15538
Ovaj sos može biti više namenski. Prvenstveno se koristi kao sos za već pečeni roštilj (BBQ skraćenica od Barbecue - roštilj eng.), ali može poslužiti i kao marinada za svinjska…
40989
Ostali ste bez hleba za večeru? Bez brige, evo jednog divnog recepta za brzu ukusnu pogaču pored koja će vam biti sasvim dovoljna za kompletnu večeru.
28982