• Važnost vitamina C

    Važnost vitamina C

    Većina nas je čula priču o mornarima u srednjem veku, koji su dobijali skorbut, jer nisu jeli dovoljno voća. Voće je u to vreme bilo retkost na tako dugim putovanjima, a avitaminoza koja je proistekla iz nedostatka voća (odnosno nedostatka vitamina C) veoma je škodila mornarima. Oni su imali zdravstvene posledice poput krvarenja desni, rana koje nisu zarastale, ispadanje zuba, a u ekstremnim slučajevima dolazilo je i do smrtnog ishoda. Iz svega navedenog, evidentno je da je vitamin C apsolutno neizostavan kada govorimo o zdravlju.

    I mada skorbut danas više nije česta pojava, blag nedostatak vitamina C nije retkost kod velikog broja ljudi, a dugoročni efekti veoma utiču na kvalitet života. Vitamin C je antioksidant, što znači da "čisti" slobodne radikale iz tela, a osim toga igra značajnu ulogu u sintetisanju masnih kiselina. Ukoliko vam nedostaje vitamina C, osećaćete se depresivno, umorno i nemotivisano.


    Imajući u vidu kolika je važnost ovog vitamina, treba da se postarate da unosite dovoljne količine ove supstance. Dobar izvor je sok od pomorandže, ali treba piti sveže ceđen, jer vitamin C reaguje sa vazduhom i gubi svoja svojstva ako je izložen kiseoniku. Postoji još mnogo izvora ovog vitamina, poput jagoda, crvene paprike, ribizle, agruma, kivija, ili brokolija, a ako ih budete koristili, možete uživati u benefitima poput popravljenog raspoloženja, manje umora i koži koja blista.

     1508
  • Annabel Langbein

    Annabel Langbein

    Anabel Langbein je poznati kuvar i publicista sa Novog Zelanda. Ona takođe ima svoju TV emisiju "Annabel Langbein The Free Range of Cooking" koju možemo gledati ovih dana na 24 Kitchen kanalu.

    Poznata je po tome što često učestvuje u TV i radio emisijama i promoviše organsku hranu i korisiti sezonske namirnice.

    Ananbel nije školovani kuvar, već ima diplomu za Hortikulturu, ali je iskustvo stekla putujući i isprobavajući razne kuhinje. Takođe  završila  je i neke kuvarske kurseve u Nju Jorku. 1984. godine je počela da piše o hrani u raznim novinama, objavila je 18 kuvara koji su prevedeni na različite jezike. 1991. godine osnovala je Kulinarski Institut Novog Zelanda koji je zadužen za marketing i promociju proizvođača sa Novog Zelanda. 2010 je krenula sa snimanjem svoje TV emisije u njenoj predivnoj kući za odmor na jezeru Vanaka. Obzirom da je zagovornik organske i sezonske hrane, namirnice koje koristi prilikom snimanja emisije su iz njene bašte.

    Više o Anabel možete pročitati na njenom zvaničnom sajtu:http://www.annabel-langbein.com ili blogu: http://blog.annabel-langbein.com

    A evo i predivnog recepta za čokoladnu tortu:

    Sastojci:

    3 šolje brašna

    2 šolje šećera

    1 1/2 kašičica vanila ekstrakta

    3/4 šolje kakao praha

    2 kašičice sode bikarbone

    200 g putera, omekšalog

    1 šolja mleka ili jogurta (bez šećera)

    3 velika jaja

    1 šolja vrele instant kafe

    *Obzirom da u receptu ide "self-rising" brašno koje se teško pronalazi kod nas možete koristiti obično brašno za kolače i dodati 1 punu kašičicu praška za pecivo i na vrh kašičice soli.

    Orginal recept možete pronaći ovde, a način pripreme u video snimku niže!

     25365
  • Pet malih aparata koji bi trebalo da se nađu u svakoj kuhinji

    Pet malih aparata koji bi trebalo da se nađu u svakoj kuhinji

    Imajući u vidu budžet i prostornu organizaciju kuhinje, izdvojili smo pet kuhinjskih aparata koji odgovaraju svim parametrima, a u njamanju ruku – olakšavaju posao.

    Aparat za seckanje hrane

    Jedan od osnovnih alata koji vam može pomoći čak i u pravljenju testa za rezance, domaćeg majoneza, raznih vrsta soseva, putera, mlevenju mesa...

    Blender

    Idealan je za pravljenje smutija, umaka, mućenje jaja, pasiranje voća i povrća...

    Električni mikser

    Nećete pogrešiti bilo da je vaš izbor ručni ili mikser sa postoljem. Savet – naučite čemu služe i kako se koriste dodaci koje dobijate uz miksere – ubrzaćete brojne procese u pripremi hrane.

    Lonac za kuvanje na pari

    Zaslužuje mesto u svakoj kuhinji jer na pari možete praviti praktično sve – od predjela do dezerta. Pored uštede u vremenu pripreme, ne zaboravite da hrana nije direktno izložena izvoru toplote, pa i brojni hranljivi sastojci ostaju netaknuti.

    Ketler

    Mnogi ga smatraju potpuno beskorisnim, sve dok se ne nađe u kuhinji! Ukoliko tokom dana volite da popijete čaj ili kafu, a želite da ubrzate pripremu i do 10 puta – ketler je idealan aparat za vas.

     1539
  • Vlakna i stopa smrtnosti

    Vlakna i stopa smrtnosti

    Vlakna su nesvarljivi ugljeni hidrati koji igraju važnu ulogu u snižavanju holesterola, snižavanju krvni pritisak i doprinose mršavljenju i sprečavanju upalne procese u telu. Zato je važno jesti što više vlakana na dnevnoj bazi.

    Nedavno je kompletirana devetogodišnja studija tokom koje je testirano 219.123 muškaraca i 168.999 žena o navikama o ishrani i dnevnom unosu vlakana. Svi ispitanici su bili ljudi prosečne težine i nivoa fizičke spreme.
    Rezultati su pokazali da muškarci u proseku unose između 13 i 29 grama, a žene od 11 do 26. Tokom tih devet godina, preminulo je 20.126 muškaraca i 11.330 žena, a unos vlakana je u velikoj meri bio povezan sa stopom smrtnosti u analiziranom uzorku. I žene i muškarci koji su konzumirali više od 26 grama vlakana, rizik je bio 22% niži.

    Odlični izvori vlakana su kukuruz, pšenica, pirinač, laneno seme, susam, bademi i pistaći.

     1731
  • Pet neobičnih dijeta slavnih

    Pet neobičnih dijeta slavnih

    Gotovo da nema žene koja bar jednom nije pomislila kako treba da promeni nešto u vezi sa svojom težinom. Slavne žene nisu izuzetak, čak su i pod većim pritiskom da uvek izgledaju besprekorno. U nastavku sledi nekoliko navika u ishrani koje one koriste kako bi ostale vitke. Iako ove navike u osnovi nisu zdrave, izgleda da su veoma delotvorne.

    Megan Foks dnevno popije nekoliko kašika jabukovog sirćeta kako bi ubrzala metabolizam.

    Manekenka Petra Njemcova jedno vreme jela je isključivo morske plodove, šargarepu i paradajz.

    Kada Bijonse mora da oslabi, ona se drži proverenog recepta - 10 dana pije mešavinu vode, javorovog sirupa, limunovog soka i mlevene ljute paprike.

    Maraja Keri jede nezačinjenu ribu (bez soli ili bilo kakvog drugog začina), kada se priprema za koncert.

    Glumica Elizabet Harli jede svega 6 šoljica supe od potočarke dnevno kada hoće na brzinu da izgubi koji kilogram.

     1571
Krem čorba od karfiola se jednostavno priprema a podjednako je ukusna i topla i hladna.
49868
Pesto sos se često koristi u italijanskoj kuhinji, veoma je osvežavajući i lako se priprema. Možete ga koristiti kao preliv za špagete, krompir, dodatak jelima...
35369
Nikad nisam volela boraniju, i naverovatnije je i dalje neći voleti, ali moram da priznam da mi je ova salata prijala.
8465
Salata od praziluka je dobra u svako doba godine, ali posebno osvežavajuća preko leta.
36015
Salata od cvekle pored toga što je mnogo zdrava i ukusna, njena boja i izgled mogu uveliko da ulepšaju vašu trpezu.
6549
Volim da ih grickam u bilo koje doba dana, za doručak, večeru, kao užinu. A najviše ih volim kada su malo više zapečeni.
6235