Masna hrana i astma

Copyright
Copyright: thedailybeast.com
Pročitano: 1635 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(3 glasova)

Nije tajna da je masna hrana loša za srce, ali nove studije pokazuju da obroci krcati mastima utiču i na funkciju pluća.

Studija sprovedena u Australiji potvrdila je da se masnim obrocima podstiču upalni procesi i smajuje funkcija pluća. Ovo je prva studija koja povezuje masnu hranu i zapaljenja disajnih puteva. Preliminarni rezultati ukazuju da četiri sata nakon obroka ljudi koji su jeli masnu hranu imaju problema sa disajnim putevima, kao i da ne reaguju dobro na lekove za astmu.

Rasprostranjenost astme se znatno proširila u proteklih nekoliko decenija, a ovo istraživanje pokazuje da je jedan od faktora i način ishrane bogat mastima. Masna hrana izaziva odgovor imunog sistema u celom telu.
Obrok korišćen u ovoj studiji sastojao se od hamburgera i pomfrita (ukupno oko 60 grama masti i 1000 kalorija). Prosečan čovek ne bi trebalo da unosi više od maksimalno 35% kalorija čiji su izvor masti. Funkcija pluća merena je pre i posle jela, a istraživači su otkrili da astmatičarima koji su pojeli ovaj obrok nije mnogo pomogao ni inhalator (samo 1% ispitanika je osetilo olakšanje).

Evo još jednog razloga zbog kojeg ne treba često konzumirati hranu zasićenu mastima.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava