O čemu treba voditi računa kada se kreira jelovnik za proslave?

Pročitano: 1494 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Spremate se da organizujete veliku proslavu rođendana, životnog uspeha ili krunišete ljubav sa voljenom osobom u društvu dragih ljudi?

Onda je hrana definitivno stavka na koju treba da mislite, s obzirom na to da je ona igra veliku u postizanju dobre atmosfere i zadovoljstva svih prisutnih. Ako vas zanima o čemu treba da mislite ovom prilikom, nastavite da čitate naš tekst i informišite se o svim detaljima koji vas vode do perfektne proslave koja će se prepričavati!

Raznovrstan jelovnik - odgovorite na slatke i slane apetite svih gostiju

Prvi zadatak koji hrana na proslavi treba da ispuni jeste jedinstven ukus koji aktivira sva čula!

Raznovrsna predjela, jela i dezerti treba da odišu bogatim aromama i zadovolje apetite svih prisutnih. U tom smislu, svadbeni meni je posebno važan, s obzirom na to da gosti u sali za venčanja provode i po nekoliko sati u đuskanju i razgovorima, što neminovno otvara apetit.

Iako nije uvek moguće, potrudite se da kreirate što raznovrsniji meni, tako da će svaki gost moći da uživa u određenom posluženju. Na trpezi treba da se nađu aromatični, ali i neutralniji ukusi, jela od mesa, ali i hrana na biljnoj bazi. Naravno, za sam kraj ovog događaja, ukusne poslastice su neizostavna stavka!

casa za vino pribor za jelo

Pratite protokol serviranja

Bilo da organizujete svadbu ili nešto manju proslavu, važno je da pratite određen protokol, odnosno redosled serviranja, te odgovorite na apetite ljubitelja mesa, ali i vegetarijanaca koji uživaju u jelima na bazi biljaka.

U zavisnosti od dogovora sa osobljem, imate nekoliko opcija. Posluženje već može biti na stolu kada gosti dođu. Za početak, na trpezi će se naći predjelo u vidu suhomesnatih proizvoda, slanih kiflica, peciva, sireva i priloga poput ukusnih salata i sosova.

Nakon određenog vremena, po proceni osoblja, prelazi se na toplo predjelo u vidu čorbe, pa onda i na glavna jela. Izuzev ovog klasičnog načina serviranja, imate opciju da odaberete švedski sto, koji je poslednjih godina veoma popularan.

Na ovaj način, gosti će samostalno moći da biraju hranu u skladu sa svojim ukusom i apetitima, a osoblje će po potrebi dopuniti trpezu.

Hrana kao dekoracija - raskošna trpeza koja mami

Iako je primarni zadatak hrane da nas zasiti, na proslavama ona dobija novu ulogu. Jela koja su servirana treba da izgledaju primamljivo, te budu svojevrsna dekoracija na stolu.

Izuzev dekorativnih aranžmana koji se nalaze na stolovima tokom svadbe, ali i drugih velikih slavlja, hrana može biti organizovana tako da na najbolji način doprinosi estetskoj završnici i uklapa se u ostatak prostora.

Nesumnjivo je da će na velikim slavljima biti uslikano nekoliko stotina fotografija, a servirana hrana naći će se na gotovo svakoj slici. Gosti se ponekad mogu slikati baš sa malim zalogajima u rukama, te je jasno da estetika u ovom slučaju ima velikog značaja!

Količina hrane po osobi - o čemu bi trebalo da mislite prilikom organizacije

Određivanje količine hrane za velika slavlja predstavlja izazovan zadatak. Zato pojedini objekti nude fiksnu cenu po osobi, a ljubazno osoblje postaraće se da hrane u svakom trenutku bude na trpezi.

Dok se sa šefom kuhinje dogovarate o meniju, posavetujte se sa njim o samoj količini. Treba da znate da je opšta preporuka za meso 300 g po osobi.

Naravno, s obzirom na to da su pečenje, roštilj i drugi mesni specijaliteti samo deo dnevnog menija, ovde se uzima u obzir da će gosti uživati i u drugim namirnicama.

Karta pića - raznovrsni napici za maksimalan ugođaj svih zvanica

Za kraj, ne smemo zaboraviti na piće!

Kada se odlučite za lokaciju, odnosno ugostiteljski objekat u kojem organizujete proslavu, trebalo bi da se raspitate koje piće dolazi u okviru odabranog paketa. Osnovni paket obično obuhvata gazirane i guste sokove, negazirane i gazirane vode, kafu, nekoliko crvenih, belih i roze vina, pivo i nekoliko rakija.

Premium meni obuhvata veći izbor vina, rakija i piva, kao i žestoka pića poput viskija, tekile, likera i slično. Kada je reč o količini pića, ovaj segment ne treba da bude vaša briga, a konobari će se pobrinuti da na stolu uvek bude napitaka, kao i da svi gosti imaju pune čaše!

Ukusni dezerti - najslađe za kraj

Renomirani restorani brinu se o svojim klijentima, kao i svim gostima, te se trude da slatki jelovnik bude posebno ukusan i estetski primamljiv. Za slatki sto možete odabrati sezonsko voće, sitne kolače, krofne i torte.

Naravno, kada govorimo o svadbama, onda je mladenačka torta zvezvda slatkog menija, te bi se trebalo posebno fokusirati na ovaj segment jelovnika.

Kreiranje jelovnika nije jednostavan zadatak, s obzirom na to da treba da mislite o mnogo stavki kako biste vi, ali i sve zvanice bili zadovoljni hranom. Baš zato, možete razmisliti o angažovanju profesionalaca koji će vam pomoći da kreirate idealan meni u skladu sa određenom proslavom i dati vam nekoliko odličnih opcija, tako da vam odabir neće teško pasti!

Nadamo se da ste tokom čitanja našeg teksta hvatali beleške, te da ste spremni da isplanirate jelovnik koji će oduševiti sve zvanice na vašoj proslavi!

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava