Adriana Adarme je spisateljica, kuvarica i blogerka koja živi u Los Anđelesu. Godine 2009. pokrenula je blog „A Cozy Kitchen" koji su ljudi neretko posećivali kako bi čitali zanimljive anegdote o svakodnevnom životu, a usput i dobili na poklon ukusan recept. Njen blog privukao je pažnju brojnim novinskim listovima. Adrianine recepte možete naći na brojnim internet stranicama poput: „Food52.com", „A Cup of Jo", i „The Pioneer Woman's Tasty Kitchen". Njena prva knjiga „PANCAKES: 72 Sweet and Savory Recipes for the Perfect Stack" objavljena je 2013. godine. Predstavlja kolekciju slanih i slatkih egzotičnih recepata za palačinke, a usklađeni su prema vrsti dnevnog obroka.
Što vam je ishrana raznobojnija, više vitamina i minerala unosite u svoj organizam. Studije pokazuju da se supstance koje se nalaze u jarko obojenom povrću pomažu imunom sistemu i bore se protiv raka. Voće i povrće treba jesti nekoliko puta dnevno, a što se vitamina tiče, suplementi nisu dovoljno dobri, bolje je jesti hranu koja sadrži kompleksan sastav vitamina, minerala i vlakana.
Zeleno povrće usporava oboljenja očiju, smanjuje rizik od šloga i infarkta, kao i astme.
Plavo/ljubičasto poboljšava memoriju i zdravlje urinarnog trakta.
Crveno povrće smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, štiti prostatu i pluća.
Smeđe/krem snižava rizik od raka pluća, astme i kardiovaskularnih bolesti.
Žuto i narandžasto voće i povrće redukuje rizik od dobijanja dijabetesa, šloga, katarakte i srčanih oboljenja, a ojačavaju i imuni sistem.
Dok smo čistili tavan, budućeg poslovnog prostora Centra za energetsku efikasnost CEFIX, naleteli smo pored gomile starih časopisa i dnevnih novina, na recepte iz davne 1935., 1936., 1937... Recepte je sakupljala Čisko Emilija iz Srpske, Nemačke i Mađarske štampe. Neki od recepata su i energetski efikasni!
Boza - recept je objavila Politika 9, maja 1938. a poslala ga je Emilija Danenbaum iz Beograda.
U pet litara vode koja vri ukuvati 1/4 kilograma kukuruznog brašna, neprestano mešajući duže vremena, jer voda sa brašnom mora duže da vri. Najbolje je uveče zamesiti hlebni kvasac sa kukuruznim brašnom, bozu skinuti sa vatre, ohladiti, pa u još mlaku dodati ovaj umešani kvasac i ostaviti na toplom mestu da stoji 24 časa. Posle toga vremena bozu procediti kroz gustu tkaninu i osladiti je po volji. Proceđena boza može i duže stajati. Sladiti samo onoliku količinu, koliko je potrebno za potrošnju.
Liči je voće koje uspeva u suptropskim predelima. Prvi je vesnik leta u Kini. Dostupan je od jula do oktobra. Bogat je vitaminima, esencijalnim mineralima i vlaknima. Najčešće se konzumira sveža ali se može pronaći i sušni plod ili u obliku čaja. Odličan je izvor gvožđa, magnezijuma, kalijuma, natrijuma i cinka. Ima i protivupalna svojstva zahvaljujući prisustvu oliganola zbog čega je snažan antioksidans. Idealan je za lečenje hemoroida, modrica i proširenih vena jer sadrži rutin. Štiti kožu od UV zračenja i podstiče pravilan rad bubrega.
Slatki i beli krompir su raznovrsno korenasto povrće koje pomažu zadovoljavanju dnevnih potreba kada je reč o iskrani. Pružaju energiju i ugljene hidrate, osnovna dijetetska vlakna, vitamine i minerale.
Pečeni beli ili slatki krompir sadrže između 120 i 130 kalorija koje pružaju energiju, a samim tim i podstiču svakodnevne aktivnosti. Snižavaju holesterol i imaju manje od 1 g masti. Utiču na nivo šećera u krvi, pa vodite računa ukoliko imate dijabetes.
Obezbeđuju dovoljne količine vitamina C, niacina, folne kiseline, tiamina i vitamina B6. Slatki krompir daje nešto više dnevne vrednosti vitamina A, u odnosu na beli koji ga ne sadrži.
Pružaju istovetne količine gvožđa, magnezijuma, kalijuma, fosfora i mangana.