• Lekovita svojstva krastavca

    Lekovita svojstva krastavca

    Visoki procenat kalijuma i mali procenat natrijuma daje krastavcu izuzetno delotvorno diuretičko svojstvo. Da bi se ono sačuvalo, ne sme se soliti kako ne bi izgubio jedno od svojih najvrednijih svojstava.

    Rastvara mokraćnu kiselinu, pa je izrazito koristan osobama s kamenom u bubrezima i mokraćnoj bešici, a time što podstiče izlučivanje vode, krastavac potpomaže i izlučivanje otrovnih sastojaka iz organizma.

    Kora krastavca sadrži i silicijum, redak mineral veoma važan za zdravlje kostiju.

    Koristi se i u kozmetici, za ulepšavanje i osvežavanje kože lica. Zbog velike količine vitamina E, pogotovo u kori, štiti kožu od slobodnih radikala koji razaraju ćelije i ubrzavaju starenje.

    Silicijum-dioksid koji se nalazi u krastavcu čini vašu kosu i nokte sjajnijim i jačim.

    Snižava šećer u krvi pa se preporučuje i dijabetičarima.

    Ima posebno blagotvorno dejstvo kada je reč o upali kože, svrabu, ujedima insekata, kožnom osipu...

    Krastavac ublažava gorušicu, a ukoliko ste izgoreli na suncu, stavite ga na bolna mesta.

     994
  • Navike koje usporavaju metabolizam

    Navike koje usporavaju metabolizam

    U ovom tekstu saznaćete koji su to skriveni neprijatelji vaših težnja da izgubite pokoji kilogram viška.

    Preskakanje obroka - ako ne jedete dovoljno hranljivih materija, posebno proteina, uzrokuje to da se metabolizam veoma ulenji. Nekoliko dana je prihvatljivo, ali nakon toga telo se prebacuje u stanje izgladnjivanja i počinje da štedi, a ne da troši masti. Isto važi i za ekstremne dijete koje podrazumevaju da se ne konzumira ništa osim šejkova ili sokova duže od tri dana. Kada se ne unosi dovoljno proteina, telo počne da razgrađuje mišiće, što takođe usporava metabolizam.

    Sedenje - čak i ako idete u teretanu svaki dan po pola sata, ukoliko sedite za stolom po osam i više sati, vaš stil života pogoduje gubljenju mišićne mase što se dešava kao posledica nekorišćenja velike grupe mišićat tokom dana. Razmislite o tome da pre i posle posla posvetite više vremena fizičkim aktivnostima.

    Nedovoljno sna - prema istraživanju Univerziteta u Čikagu, san od 4.5 sata umesto poželjnih 8 redukuje sposobnost tela da reaguje na insulin za 30%.

    Preterana konzumacija alkohola - kada popijete piće, bilo to vino, pivo ili nešto žestoko, telo mora da preradi alkohol, pre nego što pređe na hranu koju ste pojeli tog dana. To usporava metabolizam, tako da je dobra ideja držati se jedne čaše pića dnevno.

    Nedovoljno vode - ljudi koji piju 8-12 čaša vode brže sagorevaju kalorije od onih koji piju manje od toga, rezultat je studije Univerziteta u Juti.

    Manjak kalcijuma - studija Univerziteta u Tenesiju sugeriše da što više kalcijuma konzumirate, vaše telo brže sagoreva masti.

    Manjak kafe ili čaja - kofein stimuliše metabolizam, tako da je početak dana sa šoljom kafe ili čaja baš ono što vam treba.

     1102
  • Zanimljiva priča za sve ljubitelje pereca

    Zanimljiva priča za sve ljubitelje pereca

    Iako je pravo poreklo pereca i dalje misterija, legenda kaže kako je prva verzija ovog peciva nastala još 610. godine u Italiji. Naime, tada su italijanski monasi svojim studentima kao obrok davali pečeno testo u obliku ruku prekrštenih preko ramena, što je tada bila tradicionalna poza tokom molitve. Uostalom, neki tvrde kako su se perece prvenstveno zvale "bracellae" što na latinskom znači "mala ramena".

    Takođe, ako malo bolje pogledate, svaka pereca ima tačno tri rupe, koje predstavljaju sveto trojstvo (oca, sina i svetog duha). Još jedna zanimljivost ide u prilog ovoj priči: kako su perece tada bile pravljene samo od vode, brašna i soli, one su bile savršno jelo za vreme posta, koji je tada u sedmom veku bio takoreći obavezan.

    Tokom srednjeg veka, perece su bile i simbol dobre sreće, dugog života, prosperiteta i ljubavi (na primer, u Švajcarskoj ni jedno venčanje nije moglo da prođe bez pereca, a u Nemačkoj su deca za novogodišnju noć nosila ovo pecivo oko vrata kako bi im donelo sreću tokom predstojeće godine).

    A danas? Pa, ne možemo baš reći da se i u današnjem modernom dobu perecama pripisuju neka magična svojstva i simboli. Ali čik probajte da nađete neku pekaru koja ih ne proizvodi :) Ako je verovati legendi, dobre, stare perece pune naše zahtevne stomake već 14 vekova, a čini nam se da će to raditi još dugo, dugo....

     1825
  • Šta bi trebalo da znate pre konzumacije vina?

    Šta bi trebalo da znate pre konzumacije vina?

    Obratite pažnju na etiketu – Nakon što ste pažljivo odabrali flašu vina sa najaktuelnijom etiketom, da li ste ikada okrenuli bocu i proverili njen sastav? Uopšteno govoreći, vaše telo želi ono vino koje ima nizak sadržaj šećera i sulfata, bez aditiva – koji su glavni krivci vašeg mamurluka i loše probave.

    Jedna čaša vode na čašu vina – Da biste održali nivo hidratacije, uverite se da pijete jednu čašu vode po čaši alkohola. Ovo ne samo da daje šansu vašem telu da asimiluje alkohol, već vam garantuje i jutro bez mamurluka.

     515
  • Kumin

    Kumin

    Kumin (lat. Cuminum cyminum) je indijski začin koji izgledom i mirisom neodoljivo podseća na mnogo popularniji i rasprostranjeniji kim, te mnogi često brkaju ova dva začina. Ono po čemu je kumin specifičan jeste jači, pikantniji miris koji daje posebnu aromu raznim pecivima, proizvodima od testa i jelima koja se prave u indijskoj kuhinji i drugim orijentalnim zemljama. Kumin je začin koji obiluje fitosterolom, supstancom koja dokazano smanjuje loš holesterol i procenat masnog tkiva pa po nekim studijama samo kašika kumina dnevno ubrzava metabolizam i pomaže pri mršavljenju. Naime, po nekim istraživanjima osobe koje konzumiraju kumin uz jogurt mogu izgubiti i do 2 kilograma mesečno bez drugih izmena u režimu ishrane. Ovaj indijski začin možete i posuti po kiflicama, ubaciti u razna variva, čorbe i soseve, kao i u majonez. Odlično se slaže i uz meso, posebno jagnjetinu koja će pomoću kumina dobiti posebnu orijentalnu aromu. Posebna vrsta kumina jeste crni kumin, u narodu poznat i kao kašmirski kumin, crni kim, rimski cvet, koji je nešto slađeg ukusa nego običan kumin. Njega možete koristiti prilikom pripreme mlevenog mesa, kobasica i kuskusa, a za crni kumin se smatra da redovnom konzumacijom popravlja imuni sistem.

     1484
Predivna ideja, lako se priprema, zdravo je i ukusno. A i gosti će se oduševiti neobičnim bombonicama.
6001
Evo još jednog zanimljivog recepta za ljubitelje testenina. Kaneloni sa povrćem zapečeni u sosu od pavlake i šerija.
20646
Kako brzo, bezbolno i moderno prebroditi nedeljni ručak ukoliko niste raspoloženi za neko "komplikovanije" kuvanje? Uz Frikom proizvode lako.
20871
Evo jednog zanimljivog predjela. Pored dobrog ukusa, lake pripreme ovo jelo je i veoma dekorativno.
7683
Za ove predivne kolačiće neki kažu da su Poljskog a neki Češkog porekla, ali u svakom slučaju su predivni. Možete ih pripremiti sa bilo kojom vrstom džema, ili čak sa…
4371
Ukoliko vi ne možete na Havaji, dovedite Havaje kod vas! Evo jednog havajskog recepta za hleb.
7996