• Kako sačuvati zdravo srce

    Kako sačuvati zdravo srce

    Da biste smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i da biste smanjili simptome već postojećih oboljenja, pokušajte slediti sledeća pravila.

    Ograničite unos zasićenih masnih kiselina - birajte krtije meso i nemojte jesti kožu sa pečenja. Nemojte konzumirati mesne prerađevine, hranu dinstajte, grilujte, pecite ili kuvajte, a nemojte je pržiti.
    Redovno jedite ribu i hranu biljnog porekla bogatu proteinima, poput soje, pasulja, sočiva i orašastog voća. Jedite sir sa manjim postotkom mlečne masti. Zamenite svoj punomasni jogurt kiselim mlekom koje je manje masno i lakše se vari. Nemojte jesti mnogo margarina, slatkiša i testa.

    Jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama - ulje od lanenog semena i soje.Takođe, svojoj ishrani dodajte orašasto voće, ribu i jaja.

    Ograničite unos natrijuma (soli) - višak natrijuma u organizmu povišava krvni pritisak i otežava rad srca, tako da je korišćenje manje količine soli od one na koju ste navikli blagotvorno za srce. Da bi jelo imalo dodatnu dimenziju, koristite začinske biljke, a ne so.

     1424
  • Šta sve prouzrokuje glavobolju kad popijemo previše vina?

    Šta sve prouzrokuje glavobolju kad popijemo previše vina?

    Da se ne lažemo, svi smo bili u toj situaciji kada smo popili koju čašicu vina više nego što bi trebalo, pa nas sutradan umesto vedrog raspoloženja dočeka - glavobolja. Ako ste se pitali koji su to glavni uzroci koji dovode do ovog neprijatnog bola, odgovor je sledeći:

    Tanini - to su prirodna jedinjenja koja se nalaze unutar ljuske grožđa i neretko stvaraju glavobolju, ali i osećaj suvih ustiju. Količinu tanine određuje količina ljuske i semenki grožđa koji završe u procesu fermentacije vina, a što je veći sadržaj tanina, suvlja su usta i veća je verovatnoća da ćete se probuditi sa glavoboljom.. Ako sumnjate u to da je upravo ovo jedinjenje krivac za glavobolju, napravite mali test: popijte veću količinu crnog čaja koji takođe obiluje taninom, pa ako vas blago zaboli glava, pronašli ste pravog uzročnika. Inače, proizvođači vina širom sveta namerno dodaju velike količine ove supstance u vino, jer se ponaša kao prirodni antioksidans koji štiti vino.

    Šećeri - oni u kombinaciji sa alkoholom mogu stvoriti zaista jaku glavobolju. Naime, za preradu šećera je potrebna velika količina vode, pa ako telo nije dovoljno hidrirano, ono u jednom trenutku počinje da "izvlači" vodu iz svih delova, pa i glave, i što se najjače oseti tek sutradan. Ako ste ipak veliki ljubitelj vina, izbegavajte bela i slatka vina koja su puna šećera, poput rizlinga, ali i ona jeftinija, jer proizvođači često u svoje vino ubacuju nerealno velike količine šećera tokom fermentacije, kako bi povećali postotak alkohola u dobijenom proizvodu.

    Histamini - to su jedinjenja koja se u organizmu oslobađaju kada dođe do alergijske reakcije i uzrokuju simptome poput kijavice, suvih očiju i glavobolje. Nedavna istraživanja pokazuju kako hrana i piće koji su skladišteni tokom dužeg vremena (poput suvog mesa ili crvenog vina) mogu osloboditi određenu količinu histamina i prouzrokovati ove simptome koji podsećaju na alergiju.
    Na kraju, da ponovimo - Tanini, šećeri, histamini...da, oni prouzrokuju glavobolju, ali najveći krivac je prosto i jednostavno - previše vina.

     287
  • Kako pakovati zamrznutu hranu namenjenu za putovanje?

    Kako pakovati zamrznutu hranu namenjenu za putovanje?

    Ukoliko putovanje dugo traje, ili, ako idete na kampovanje, bolja opcija je ručni hladnjak pravljen od stakloplastike ili čvrste plastike. Ukoliko nosite veću količinu hrane, dva manja ručna frižidera su uvek bolji izbor u odnosu na jedan većih dimenzija. Pre nego što ispunite frižider hranom, u njega stavite malo leda u plastičnim kesama sa čvrstim zaptivačem. Imajte dovoljno leda u bilo kom obliku kako biste popunili bilo koji prazan prostor tokom pakovanja hrane. Pakovanja koja sadrže sirovo meso slažite na dno hladnjaka. Ukoliko nosite samo jedan frižider, na vrh ređajte one namirnice koje najčešće koristite. Hranu obavezno pakujte u kese ili posude kako ne bi došla u dodir sa vodom nakon što se led otopi. Što je frižider puniji hrana će ostati duže hladna. Da bi ručni frižider ostao što hladniji, zamotajte ga u debele peškire ili ćebe. Izbegavajte njegovo odlaganje u gepek automobila jer će se brže zagrevati.

     287
  • Sedam pokazatelja hormonalnog disbalansa

    Sedam pokazatelja hormonalnog disbalansa

    Umor - uprkos dovoljnom broju sati sna, osećate umor sve vreme? Postoji nekoliko krivaca koji bi mogli biti odgovorni, ali je insulin najverovatnije objašnjenje. Posebno ukoliko nivoi insulina ostaju visoki zbog razvoja insulinske rezistencije. Promene u ishrani (kao što je smanjenje količine jednostavnih ugljenih hidrata) gubljenje težine i redovno vežbanje mogu pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi stabilnim tokom celog dana.

    Nesanica - zajedno sa zamorom, nesanica je uobičajena nuspojava hormonskog disbalansa. Kod muškaraca pokazatelj je da je nivo testosterona nizak, a kod žena je krivac nizak nivo progesterona.

    Manjak seksualne želje - može biti znak niskog estrogena kod žena i niskog nivoa testosterona kod muškaraca.

    Preznojavanje - posebno kod žena, znak je niskog nivoa estrogena koji se može uravnotežiti odgovarajućom terapijom.

    Loša koncentracija - usled stresa, nadbubrežne žlezde ne proizvode dovoljne količine kortizola što utiče na kognitivne funkcije kao što su pamćenje i koncentracija.

    Razdražljivost - nastaje usled visokog nivoa estrogena i progesterona.

    Povećanje telesne težine u predelu abdomena - čest problem za koji su odgovorni kortizol i insulin čije smanjenje može vratiti balans.

     866
  • Lorraine Pascale

    Lorraine Pascale

    Ko kaže da kulinarstvo i vitka linija ne idu zajedno? Lorejn Paskal, nekada manekenka, a sada autor popularnih kulinarskih TV emisija je dokaz da se ne treba odreći kolača i torti zarad manekenskog izgleda.

    Lorejn je rođena 17. novembra 1972. godine u Londonu, a već sa 16 godina započinje manekensku karijeru radeći za Donu Karan, Versaće, Beneton, Šanel...no, shvativši da da angažmani u modnoj industriji ne traju večno, odlučuje da se okrene svojoj drugoj velikoj ljubavi - gastronomiji. Tako je prvo završila nekoliko kulinarskih kurseva, a potom se školovala u Internacionalnoj kulinarskoj akademiji za poslastičare, pa samim tim njen zaštitni znak i jesu su razni kolači i druge slatke poslastice spremljene na jednostavan i elegantan način.

    Takođe, Lorejn se može pohvaliti i time da je radila u mnogim poznatim restoranima kao što su Petrus i Volslej, a trenutno vodi emisiju Jednostavni recepti u kojoj predstavlja recepte iz svih oblasti kulinarstva.

    Napisala je nekoliko uspešnih knjiga u kojima objašnjava kako na lak i brz način spremiti ukusne pekarske proizvode i slatkiše (Baking Made Easy, A Lighter Way To Bake), a mi Vam posebno preporučujemo njene mafine sa bundevom - recept sa sastojcima i detaljnim uputstvom možete naći na sledećem linku: http://www.24kitchen.rs/shows/lorejn-paskal-jednostavni-recepti/recipe/mafini-sa-bundevom-i-ruzmarinom

     1968
Hladna čorba je izvrsno osveženje za tople dana. Možete je pripremiti uveče i sutradan kada se vratite s posla da vas sačeka osvežavajuća čorbica.
16226
Kada se spomene zima svi prvo pomislimo na sneg, a druga stvar na koju pomislimo su pečeni kesteni. Kako bi sačuvali ukus zime preko cele godine možete napraviti marmeladu od…
7884
Jesen nas podseća na pečenu bundevu i na pitu od bundeve, ali pored toga možete uživati i u soku. Sok možete koristiti bez ikakvih dodataka ali možete mu dodati i…
21380
Dok sam bila dete niko me nije mogao naterati da u usta stavim spanać, sada ga obožavam i ne znam kako da ubedim svoje dete da greši jer ne želi…
41244
Kraljičina čorba se lako priprema uz malo strpljenja.
24785
Navikli smo da ih jedemo isključivo u klasičnoj varijanti - punjene melevenim mesom. Nemojte se plašiti isprobajte sve varijante koje vam padnu na pamet, evo i jedne veoma zanimljive ideje.
35534