Šta nikako ne bi trebalo da radite nakon obroka?

copyright
Copyright: static1.1.sqspcdn.com
Pročitano: 944 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(0 glasova)

Volite da odspavate ili zapalite cigaretu nakon obroka? Ovo su samo neke od loših navika koje bi trebalo da izbegavate jer mogu loše uticati na vaše zdravlje. Idemo redom!

Ukoliko legnete nakon obilnog obroka može delovati kao idealno rešenje zbog koga se naizgled osećate bolje. Ipak, vašem digestivnom sistemu otežavate posao. Može se stvoriti višak stomačne kiseline što dovodi do pulsiranja u predelu stomaka, sve do grudi. Odolite ovom iskušenju makar nekoliko sati kako se želudačna kiselina ne bi vraćala u grlo ili još gore – kako ne bi oštetili mukoznu membranu.

Bez obzira na to što je nekome cigareta nakon obroka omiljeno zadovoljstvo, ne zaboravite da vaše telo mora ispravno da digestira nakon obroka. Nikotin se vezuje za višak kiseonika koji je potreban pri varenju, omogućavajući vašem telu apsorpciju više kancerogena.

Kupanje nakon obroka povećava protok krvi. Drugim rečima, krv u stomaku koja podstiče varenje dostiže u kožu i tamo se zadržava duže vreme. To znači da će varenje biti otežano i odloženo.

Verovali ili ne, voće nakon obroka je loš izbor. Pošto zahteva različite enzime za varenje, voće je najbolje jesti na prazan želudac kako bi se omogućila maksimalna apsorpcija.

Čaj takođe ometa apsorpciju posebno gvožđa jer se vezuje za njega i pre nego što telo ima mogućnost da ga razloži.

Vežbanje nakon jela može uticati na pojavu refluksa, štucanje pa čak i mučninu i povraćanje.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava