• Najčešće zablude o mediteranskoj ishrani

    Najčešće zablude o mediteranskoj ishrani

    Mediteranska ishrana važi za jednu od najzdravijih na svetu. Otkad je Njujork Tajms objavio studije koje pokazuju da je ovaj tip ishrane bolji za srce od ishrane bez masti, mediji su poludeli za Mediteranom. Preko noći su se pojavile brojne knjige o ovoj ishrani, članci, blogovi sa receptima iz ovog područja i svi misle da znaju dovoljno o ovoj temi.

    Međutim, evo 5 najčešćih zabluda o mediteranskoj ishrani:

    Ne postoji jedna mediteranska dijeta - ne postoji jedna dijeta, ali postoji jedan tip, specifičan posebno za Grčku i južnu Italiju. Odlikuje je korišćenje maslinovog ulja i ribe, manje nego mesa.

    Maslinovo ulje treba da se zalije preko salate - mnogi članci savetuju da se salata ili kuvano povrće zalije malom količinom ulja. Međutim, na Kritu, koji služi kao prototip ove ishrane, čak 45% kalorija koje unesu potiče iz masti, tako da jedna kašičica ulja nije dovoljna. Budite velikodušni.

    Orašasto voće imao bitan udeo u ishrani - orah i badem se koristi najčešće za slatkiše i pojedine soseve, ali nisu zastupljeni na dnevnom nivou. Dva do tri puta nedeljno je prava mera.

    Obilje testenine - mnogi ljudi povezuju mediteransku ishranu sa testeninom i brinu da će se zbog toga ugojiti. Međutim, ovaj tip podrazumeva integralne žitarice, a ne velike činije belog testa. Uživajte u svojoj pasti, ali pazite da bude sa maslinovim uljem, bosiljkom i paradajzom, uz mnogo povrća.

    Svi narodi Mediterana se ovako hrane - tradicionalni način ishrane je zdrav, ali ga sve manje ljudi prati na pravi način. Moderan način života uzima danak, nema više vremena za dugačke porodične ručkove, niti meso jednom mesečno. I narodi ovog područja se sve više okreću brzoj hrani, što uzrokuje porast gojaznosti.

     2171
  • Wolfgang Puck

    Wolfgang Puck

    Wolfgang Johannes Puck je trenutno jedan od najbogatijih i najuticajnijih svetskih kuvara za kojeg možemo reći da je pravi „vladar iz senke“. Naime, on je na čelu kompanije (Wolfgang Puck Companies) u čijem je vlasništvu preko dvadeset luksuznih restorana (među kojima je i čuveni Spago), preko osamdeset kioska brze hrane koji su locirani širom sveta, nekoliko servisa za ketering, kao i nekoliko linija proizvoda konzervirane hrane i kafe. Takođe, napisao je i šest knjiga o kuvanju (Modern French Cooking for the American Kitchen, The Wolfgang Puck Cookbook, Adventures in the Kitchen with Wolfgang Puck, Pizza, Pasta, and More, Live, Love, Eat i Wolfgang Puck Makes it Easy).


    Rođen je u austrijskom gradiću u oblasti Karintije 8. jula 1949. godine. Svoje prve kulinarske trikove naučio je u Monaku, a sa samo 24 godine seli se u Los Anđeles gde radi kao glavni kuvar u retoranu Ma Maison. Nakon što 1981. objavljuje svoju prvu knjigu sa receptima iz ovog restorana, zajedno sa svojom suprugom Barbarom otvara čuveni restoran Spago koji će dvadesetak godina kasnije ući u top 40 najboljih restorana u SAD. Kako sam kaže, omiljeno jelo su mu najobičnije makarone, što ni ne čudi s obzirom na to da njegov zaštitni znak i jeste italijanska hrana pripremljena na moderan način, a najpoznatije jelo koje sprema je pica sa dimljenim lososom. Voli da sprema i peciva, morske plodove, sveže salate i razne dresinge i soseve.


    Pored kulinarskog, Wolfgang se može pohvaliti i izuzetnim glumačkim talentom, pa je i lista filmova i serija u kojima se pojavljuje zaista impresivna: glumio je u serijama CSI: Crime Scene Investigation, Keeping Up with the Kardashians, Las Vegas, The Simpsons, u emisijama Hell’s Kitchen, Top Chef, MasterChef, kao i u filmovima The Weather Man, The Muse i The Smurfs.


    Veliki je filantrop i njegova humanitarna organizacija je do sada skupila preko 25 miliona dolara pomoći gladnima i obolelima od raka.


    Na njegovom sajtu http://www.wolfgangpuck.com/recipes možete naći preko stotinu recepata za spremanje jela koja se nalaze na meniju njegovih restorana širom sveta.

     4480
  • Prednosti braon pirinča

    Prednosti braon pirinča

    Bogat je hranljivim materijama, sadrži nizak nivo kalorija što ga čini veoma zdravim. Smeđi pirinač je takođe bogat vlaknima što smanjuje rizike od bolesti srca. Sadrži esencijalne minerale uključujući magnezijum i mangan i neka fenolna jedinjenja. Ne sadrži trans masti ili holesterol.

    Organski pirinač ima dodatne zdravstvene prednosti u odnosu na konvencijalno uzgajan koji sadrži znatno viši nivo pesticida koji oštećuju zdravlje. Osim toga, kada se tokom obrade ukloni spoljnja ljuska, pirinač gubi sadržaj vlakana.

     1296
  • Zdrave navike u ishrani koje povećavaju nivo energije

    Zdrave navike u ishrani koje povećavaju nivo energije

    Ukoliko iz dana u dan uvećate unos kafe, vaš nivo energije slabi. Ako smatrate sebe kofeinskim ovisnikom – pređite na čaj. Jedna studija je pokazala da ukoliko posegnete za čajem svaki put kada pomislite na kafu – manja je verovatnoća da ćete poremetiti san i ojačaćete svoje kognitivne sposobnosti.

    Užine koje uključuju proteine sa nekim složenim ugljenim hidratima daće vam brzu energetsku potporu – bez njenog naglog pada nekoliko sati kasnije. Grožđe, brusnica, pšačica oraha, kikiriki – samo su neki od predloga.

    Osvežavajuća čaša vode sa nekoliko kocki leda i kriškom limuna je dvostruko napajanje energijom. Zamor često signalizira dehidrataciju, nekoliko gutljaja vode je može obnoviti. Štaviše, citrusi vas osvežavaju i povećavaju osećaj budnosti.

    Tradicionalno lekovito bilje za umor danas preporučuju i lekari u Nemačkoj. Osim što poboljšavaju varenje, regulišu i zamor. Biljka koja se posebno preporučuje je kantarion. Poboljšava san i ublažava depresiju koja može biti uzrok ili posledica hroničnog umora.

    Ako ste konstantno umorni iako ste spavali osam ili više sati u toku dana – u pitanju je nedostatak gvožđa. Gvožđe je od suštinskog značaja za proizvodnju hemoglobina koji nosi kiseonik u sve ćelije našeg tela. Pasulj, spanać, suve kajsije, borovnica, krompir, leblebije, bademi su dobri izvori ovog minerala. Kako bi povećali sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe, unosite ga uz namirnice bogate vitaminom C.

     1250
  • Najbolji izbor hrane uz pivo

    Najbolji izbor hrane uz pivo

    U Velikoj Britaniji trenutno postoji preko 1700 pivara - najviše od Drugog svetskog rata. Tržište nikada u većoj meri nije bilo preplavljeno različitim sortama piva. Imajte u vidu, 95 odsto piva čini voda. U Velikoj Britaniji se piva svode na hmelj, vodu, kvasac i ječam. Ječam daje šećer, kvasac "jede" šećer i alkohol dolazi do izražaja. Hmelj najviše utiče na ukus (gorčinu). Pečeni hmelj može dati čokoladnu aromu. Od hmelja ponajviše zavisi i boja piva. Ukoliko volite da uživate u pivu zajedno sa hranom, preporuka je jagnjetina, piletina, morska hrana ili sir uz piva između 4 i 4,6 odsto alkohola. Mislite da se pivo nikako ne konzumira uz slatkiše ili voće? Pokušajte sa tablom crne čokolade ili malinama uz kvalitetno tamno pivo, nećete se pokajati.

     2945
Veoma jednostavan i brz način da napravite lep kolač.
2553
Savijača sa sirom i spanaćem za doručak i to dok je još topla. Uz kiselo mleko naravno.
5910
Jedostavna za pripremu i ukusna torta sa sirom.
1845
Oslić sa pavlakom u kari sosu.
4636
Najzdravija supa od povrća.
9459
Vreme je za zimnicu, ako volite paprike sačuvajte ih za hladne dane.
79533