• Hrana koja se bori protiv glavobolje

    Hrana koja se bori protiv glavobolje

    Oko 70 miliona ljudi pati od hroničnih glavobolja, što ovu tegobu čini jednom od najzastupljenijih na svetu. Osim što se ljudi protiv nje bore uz pomoć moderne medicine, postoji i način na koji sami sebi možete olakšati.

    Migrene su toliko bolne da osobe koje od njih pate često moraju da svedu svoje dnevne aktivnosti na minimum, dok se ona ne povuče. Istraživanja su pokazala da vitamin B2 (riboflavin) pomaže kod ovog problema, a oko 400 mg dnevno trebalo bi da redukuje pojavu migrena i za preko 40%. Riboflavin možete naći u kinoi, pečurkama, špargli, mleku...

    Hormonske glavobolje izazvane su uglavnom nivoom estrogena u krvi (zato vlada mišljenje da žene češće imaju glavobolje, i to posebno u delovima ciklusa kada nivo ovog hormona varira). U ovoj situaciji magnezijum je veoma koristan, a svojih 455 mg možete uneti preko spanaća, banana, brokolija, suncokreta ili susama.

    Glavobolja izazvana stresom počinje u vratu, kada se krvni sudovi skupe i sprečavaju normalan dotok krvi do mozga. Za zdravije krvne sudove treba unositi koenzim Q10, jer oko 300 mg ovog enzima osigurava zaštitu tela od slobodnih radikala izazvanih stresom. Da biste ovo postigli, jedite jaja, tunu, karfiol ili brokoli.

     1070
  • Crno vino reguliše telesnu težinu?

    Crno vino reguliše telesnu težinu?

    Naučnici sa Univerziteta Harvard I Vašington otkrili su da dve čaše crnog vina dnevno mogu pomoći u smanjenju rizika od gojaznosti za oko 70 odsto. Preporučuje se jedna čaša vina pred spavanje jer njegove kalorije pomažu u održavanju osećaja sitosti. Druga studija sa Univerziteta u Danskoj testirala je oko 20.000 ljudi I svaki od ispitanih stekao je značajnu telesnu težinu izbegavajući konzumiranje vina.

     579
  • Ovseno mleko – zdravije nego što ste mislili!

    Ovseno mleko – zdravije nego što ste mislili!

    Ovseno mleko je najtraženiji proizvod među veganima ili onima koji su intolerantni na laktozu. Možete ga konzumirati hladno ili vruće sa čajem, kafom ili čokoladom. Sve što vam je potrebno:

    60g ovsenih pahuljica

    1 l vode

    Priprema: stavite ovsene pahuljice u blender i dodavanjem vode ih dobro isitnite sve dok ne dobijete beličastu tečnost. Procedite uz pomoć tkanine, a ostatak možete upotrebiti za brojna peciva.

    Prednosti:

    -Eliminiše toksine, zaustavlja nadimanje abdomena.

    -Reguliše nivo šećera u krvi i dobar je izvor nezasićenih masti.

    -Smanjuje „loš“ holesterol.

    -Podstiče varenje.

    -Jača mišiče i sprečava grčeve.

    -Sadrži jod zbog čega je dobro za probleme sa štitnom žlezdom.

     581
  • Saveti za upotrebu i održavanje mašina za pranje suđa

    Saveti za upotrebu i održavanje mašina za pranje suđa

    Mašina za pranje sudova može biti najkorisnije kuhinjsko pomagalo samo ukoliko znate da je održavate.

    Morate ih očistiti s vremena na vreme

    U mašinama za pranje posuđa mogu se skupiti ostaci hrane, sapuna, bakterija... Limuntus u kombinaciji sa vrućom vodom je dovoljno jak kako bi uklonio svu prljavštinu brzo i lako! Pokušajte!

    Osim kuhinjskog posuđa možete prati i druge sitnice, a da niste ni znali!

    Pored tanjira, pribora za jelo i kuvanje, možete prati i sunđere, plastične igračke, sve predmete od silikona...

    Ne morate ispirati posuđe

    Nema razloga da ispirate prljavo posuđe, pre nego što ih stavite u mašinu. Takođe – ne uključujte mašinu ukoliko je poluprazna.

    Noževe ne perite u mašini za pranje posuđa

    Razlog su toplota i vlažnost koji mogu oštetiti noževe.

    Tablete za mašinsko pranje posuđa su najbolji izbor

    Ne sadrže fosfat već biljne sastojke koji su biorazgradivi.

     596
  • Zagrevanje hrane u mikrotalasnoj: da ili ne?

    Zagrevanje hrane u mikrotalasnoj: da ili ne?

    Zagrevanje hrane u mikrotalasnoj pećnici ne utiče na kalorijski sadržaj hrane. Vitamini u hrani su osetljivi mikroelementi koji su telu neophodni kako bi ga održavali zdravim. Kuvanjem hrane smanjuje se sadržaj vitamina, a to se posebno odnosi na povrće. Mikrotalasna peć doprinosi uništavanju hranljivih materija, ali ne i smanjenju sadržaja vitamina.

     927
Ukoliko vam ostanu belanca i ne znate šta ćete sa njima evo predivne ideje! Nećete pogrešiti, predivno je!
3873
Parfe (Parfait) je reč francuskog porekla koja označava desert serviran u slojevina u visokoj staklenoj čaši. Sloj voća, sloj šlaga ili sladoleda, sloj voća... i sve tako dok se čaša…
25466
Još jedan osvežavajući recept za tople letnje dane. Maline su veoma zdrave. Treba ih uzimati kad god se za to ukaže prilika.
11340
Sjajno je leto. Sve je zeleno i fino a voća na pretek. Evo odličnog recepta baziranog na breskvama da vas osladi dok boravite u hladu skrivajući se od velikih vrućina.…
21097
Alva od šargarepe je veoma ukusan desert prepun aroma a uz to se lako i brzo priprema.  U osnovnom receptu ide samo kokosov orah, ali vi je možete ulepšati po…
Osvežite svinjetinu žalfijom i crnim biberom. Ako vam je dosadilo da tokom sezone voća i povrća izbegavate meso evo sjajnog recepta da se malo "zasladite". Jednostavan i veoma ukusan recept.
11104