• Pšenica

    Pšenica

    Pšenica je na listi ukupne proizvodnje prinosa odmah na drugom mestu nakon kukuruza. Ona je najvažnija žitarica u ljudskoj prehrani. Koristi se za prozivodnju brašna koje dalje koristimo za hleb, kolače, testenine... Takođe pšenica je značajna i u izradi alkoholnih napitaka kao što su pivo i vodka. Prilikom izrade brašna ljuska žita se izdvaja i koristi se u prehrani a naziva se mekinja. Mekinje su bogate mineralima i vitaminima a pogotovo vitaminima grupe B. Još jedan veoma bitan deo pšenice je klica. Pšenične klice predstavljaju za čovjeka izvor energije, bogate su vitaminima grupe B, vitaminom E (vitamin plodnosti) i karotenom (provitamin A). Možete ih upotrebljavati sveže u salatama, ili samlevene u supama, povrću, sa mlečnim proizvodima.

    Kako da napravite klice? Uzmite manju šoljicu oprane i probrane pšenice i istresite je u teglu od oko dve litre. Posudu do pola prelijte običnom vodom. Otvor prekrijte čistom pamučnom krpom, najbolje gazom, i ostavite na mračnom na sobnoj temperaturi. Sutradan teglu promučkajte, procedite vodu kroz gazu, dodajte čistu vodu, ponovo promućkajte i procedite. Semenke istresite na ravni tanjir i ravnomerno ih rasporedite. Nekoliko puta dnevno poprskajte zrna vodom i pokrijte vlažnom krpom. Trećeg, zadnjeg dana ukoliko imate mogućnosti tanjir izložite suncu kako bi klice dobile zelenu boju. Do tada klice će narasti oko 1-1,5 cm i tada možete da ih koristite. Čuvajte ih u frižideru par dana.


     29898
  • Psilijum – izvor dijetalnih vlakana

    Psilijum – izvor dijetalnih vlakana

    Psilijum su ljuspice dobijene iz semena biljke Plantago. Ova mala travnata biljka koristi se kao prirodni laksativ. Raste u Aziji, a Indija je njihov najveći proizvođač i izvoznik. Postao je popularan u Americi koja je glavni uvoznik psilijuma. Glavna funkcija ovih moćnih semenki je poboljšanje funkcija digestivnog sistema, ali utiče i na snižavanje nivoa „lošeg“ holesterola. Povećava osećaj sitosti i efikasan je u lečenju hemoroida.

     194
  • Feng Shui kuhinja

    Feng Shui kuhinja

    U Feng Shui-ju kuhinja predstavlja zdravlje i blagostanje ukućana.
    Ona predstavlja mesto gde se priprema hrana, a kako hrana održava život, kuhinja simbolizuje ljubav, ishranu, znanje, zdravlje - sve ono što život znači! Samim tim kuhinja predstavlja i najbitniju prostoriju u domu!

    Zbog toga smo izdvojili par Feng Shui pravila i saveta koji vam mogu pomoći u uređenju vaše kuhinje:

    - zastupljena su dva elementa – VODA  i VATRA. Oni nažalost u bliskom susretu deluju destruktivno i zato je preporučljivo da se potrudimo da ih koliko je moguće što više razdvojimo. VODI pripadaju sudopera, frižider, zamrzivač i mašina za sudove. VATRI pripadaju šporet, mikrotalasna, bojler. Najidealniji raspored bi bio kada ova dva elementa ne bi bila smeštena jedan kraj drugog, jedan iznad drugog ili jedan preko puta drugog.

    - Kuhinja mora uvek biti čista, uredna, provetrena i dobro osvetljena.

    - Svi aparati koji se koriste moraju biti uvek ispravni.

    - Preporučena boja je zelena, ali u svakom slučaju to su svetle boje.

    - Najbolji materijal za izradu kuhinje je drvo, dok se radni stolovi od metala ne preporučuju. Takođe imajte u vidu da je plastika VATRA a da taj element već preovlađuje kuhinjom.

    - Jedno od glavnih pravila koje važi u Feng Shui-ju je da prostorije ne budu prenatrpane, tako da potrudite se da vam police ne budu pune svim i svačim.

    - Oštre predmete trudite se da držite sakrivene u fiokama.

    - Ukoliko imate prozor, potrudite se da sudopera bude ispod njega.

    - Feng Shui stručnajci skreću pažnju da je izuzetno bitan položaj šporeta. On mora biti postavljen tako da osoba koja kuva nije okrenuta ledjima ka ulazu, znači da u svakom trenutku vidi ko ulazi, ne sme biti na severozapadu, direktno ispod prozora ili noseće grede, na isti zid sa wc školjkom ili krevetom.

    Ukoliko je vaša kuhinja već napravljena i ne postoji mogućnost da premestite šporet nemojte se brinuti postoje i Feng Shui “lekovi” koji mogu ublažiti neke situacije:

    - Ako je šporet okrenut ka zidu a vi nemate mogućnost bočnog pogleda ka ulazu, postavite ogledalo iznad njega kako biste videli ko ulazi, ili zakačite neko zvonce na ulazu kako biste bili upozoreni da je neko ušao.

    - Ako nemate mogućnost da izmenite raspored šporeta, frižidera i sudopere pa su jedan pored drugog ili preko puta možete da uradite sledeće:

    - Stavite između njih neku šarenu posudu ili figuru od keramičkih pločica u zelenoj ili svetlo plavoj boji na samom zidu između njih.

    - Postavite zelenu ili plavu podnu prostirku.

    - Prekrijte ceo pod zelenim ili plavim pločicama.

    - Osnovno pravilo što se tiče biljaka je da imaju zaobljene i mesnate listove i da izbegavate kaktuse i sušeno i plastično cveće. Kao preporuka za kuhinju je bambus ili začinsko bilje koje možete zasaditi u malim saksijicama i staviti da visi u korpicama.

     11350
  • Mitološki nastanak nara

    Mitološki nastanak nara

    Nar je još jedna voćka čije se poreklo vezuje za Afroditu. Prema legendi, ona je zasadila prvo drvo nara, na ostrvu Kipar. Povezanost nara i boginje ljubavi i strasti zacementirana je činjenicom da je voće prepuno semenki, kao simbola plodnosti.

    Nar je, prema grčkoj legendi, i Heri bio sveta biljka, a kako je Hera bila boginja plodnosti, jasna je reputacija koju nar i danas uživa, ne samo u Grčkoj. Ovome je dodata još jedna dimenzija – nar ne samo da je pun semenki, već i jarko crven, poput krvi device, što je još jedna asocijacija sa bračnim dužnostima.

    Ovo voće se pominje i u mitu o Persefoni. Had je oteo Persefonu i odveo je u donji svet, a njihova je zajednica zacementirana tako što je ona pojela nekoliko zrna nara, u zamenu za priliku da povremeno pređe reku Stiks i poseti svet smrtnika na površini.

     1185
  • Kratka istorija otvarača za konzerve

    Kratka istorija otvarača za konzerve

    Prve konzerve koje su služile za čuvanje hrane počele su da se upotrebljavaju krajem XVIII veka u Holandiji, a koristila ih je vojska.

    Prvi patent za konzerve predao je britanski trgovac Piter Duran. Konzerve su se otvarale alatom, korišćeno je šta je ko imao, a konzerve su često bile teže od onoga što je bilo u njima. Poneke su imale i uputstvo za otvaranje koje je glasilo: „odstraniti gornji deo korišćenjem čekića i dleta".

    Tek 1855. patentiran je prvi otvarač u obliku specijalnog noža, dok se 15 godina kasnije pojavio okrugli dizajn. I ta okrugla alatka bila je teška za upotrebu jer je takođe zahteva primenu sirove snage. Tek gotovo pola veka kasnije patentiran je oblik kakav danas poznajemo i koji je i sada najpopularniji način za otvaranje konzervi.

     665
Predivna kombinacija boja. Čorbica se lako i brzo priprema i ukoliko se odlučite da dodate testenine može zameniti kompletan obrok.
14539
Toplo, fino, ukusno. Čorbica od tikvica koja se veoma brzo i lako sprema.
32878
Pravi mali slani kolačići. Možete ih služiti kao predjelo, glavno jelo, za ručak ili večeru.
40924
Predivna poslastica koja se lako priprema a još lakše pojede uz kafu ili čaj …
16283
Zatvorite oči i pokušajte da zamislite miris i ukus toplog domaćeg hleba... ili još bolje spremite ga sami i zaista uživajte u njemu.
43994
Predivan način da započnete dan, provedete popodne uz porodicu ili veče uz prijatelje… slane, slatke, mirišljave, u svakom slučaju šta god da odaberete nećete pogrešiti jer su jednostavno neodoljive.
22564
Strana 1241 od 1242