• What's on Your Plate?

    What's on Your Plate?

    Da li ste se ikada pitali šta li se to tačno nalazi na vašem tanjiru?

    Ovaj dokumentarac iz 2009. godine primeren deci i mlađoj populaciji daje pronicljiv i provokativan odgovor odgovor na to pitanje.

    Sniman tokom perioda od godinu dana, "What's on your plate" prati život dva deteta afro-američkog porekla i njihovu ulogu lancu ishrane. Sadi i Safija nam na dečji, naivniji način približavaju zakone prehrabenog sistema u Njujorku i okolnim zemljama i na saosećajan način teraju da razmislimo šta je ono što i sopstvenoj deci nudimo kao svakodnevni obrok.

    Iako je za mnoge ovaj film još jedan u nizu onih koji promovišu vegetarijanstvo i kritikuju velike korporacije i lance restorana brze hrane, zaslužuje sve pohvale jer naučne studije i dokaze prezentuje na jednostavan način primeren dečjem jeziku.

     478
  • Saveti za radnike treće smene

    Saveti za radnike treće smene

    Ljudi koji rade noću češće pate od zamora, čireva, čak i izvesnih vrsta raka, a često dobijaju na težini i dešavaju im se nezgode na poslu. Jasno da takav ritam nije idealan, ali mnogi nemaju drugog izbora, do da se naviknu na situaciju, tako da slede saveti kako da sprečite svoj posao da vam sabotira zdravlje.

    Jedite više proteina, a manje ugljenih hidrata u toku smene - ljudi koji rade noćnu smenu češće imaju problema sa raspoloženjem i posežu za slatkišima. Međutim, proteini iz izvora kao što su tuna, jaja, sir, kikiriki, ćuretina i tofu mogu pomoći kada vam se spava, tako što će vas razbuditi. Ugljeni hidrati poput hleba, krompira i žitarica će vas uspavati.

    Izbegavajte šećer - jasno, previše šećera nije dobro ni za koga, ali za vas je još gore, jer telo lošije prerađuje šećer noću.

    Smanjite kofein - kafein ima mnoštvo pozitivnih svojstava i često je potreban da biste bili aktivni u doba kada je organizmu prirodno da miruje. Jedna do dve šolje kafe je u redu, ali neka to bude početkom smene, nemojte piti kafu celu noć.

    Nemojte jesti iz dosade, jer ćete uneti samo prazne kalorije. Grickalice nisu efikasan način da se podigne nivo energije, iako nam se to isprva čini tako. Šećer u krvi naglo skoči, ali se veoma brzo spusti, pa smo još umorniji nego ranije. Bolje prošetajte malo, uradite neku vežbicu istezanja ili malo izađite na vazduh na minut ili dva. Ako ste gladni, uzmite nešto poput šargarepe da ubijete glad.

    Ponesite hranu sa sobom na posao, nemojte je kupovati iz automata - automati mahom imaju nezdrave grickalice, a da biste to izbegli, uvek planirajte unapred šta ćete tog dana jesti i to ponesite sa sobom.

     10767
  • Uzroci problema sa nadimanjem nakon obroka

    Uzroci problema sa nadimanjem nakon obroka

    Osećaj naduvenosti nakon obroka nije neuobičajen. Ukoliko se nadimanje javlja redovno nakon jela, više uzroka se dovodi u pitanje. Generalno, nadutost stomaka povezana je sa vrstom hrane koju jedete ili sa problemima probavnog sistema koji mogu otežati adekvatno varenje hrane.

    Nekli ljudi su osetljiviji na hranu koju jedu i nadimanje je za njih redovna pojava. Netolerancija na određenu vrstu hrane je najčešći uzrok. U pitanju su najčešće: gluten, kvasac, fruktoza i mleko.

    Sindrom razdražljivih creva je veoma zastupljen i pogađa gotovo 15 odsto odraslih, a uzrok je trenutno nepoznat. Javlja se hronično, simptomi su dijareja naizmenično sa zatvorom, grčevi u stomaku. Simptome možete sprečiti dodavanjem vlakana u ishranu, kao i redovnim vežbanjem.

    Nadimanje se takođe može javiti i ukoliko vašem digestivnom sistemu nedostaju neophodni enzimi koji pomažu varenju hrane. Takođe, prejedanje je vrlo čest uzrok nadutosti. Jedite polako, redovno, nekoliko puta tokom dana.

     1769
  • Šta su mikronutrijenti?

    Šta su mikronutrijenti?

    Sastav naše ishrane je od suštinskog značaja za zadovoljavanje potreba našeg organizma, pa je važno razumeti razliku između dve vrste hranljivih sastojaka koje se mogu podeliti na makronutrijente (ugljene hidrate, proteine i masti) i mikronutrijente (vitamine i minerale).

    Mikronutrijenti nisu neophodni u istim količinama kao i makronutrijenti ali su jednako važni. Rade u tandemu kako bi održavali funkcionisanje tela I bili ključni za održavanje energije, funkcionisanje metabolizma, ćelijske funkcije...

    Nivo zavisi od sadržaja minerala. Širok je spektar mikronutrijenata sa svim vitaminima A,B,C do K, a minerali kao što su magnezijum i cink su od suštinskog značaja.

     295
  • Četiri znaka da ne unosite dovoljno nutrijenata

    Četiri znaka da ne unosite dovoljno nutrijenata

    Suva koža može biti rezultat nedostatka omega-3 masnih kiselina bez kojih koža gubi vlagu, što dovodi do perutanja.

    Nedostatak gvožđa smanjuje broj crvenih krvnih zrnaca, a rezultat je bledilo lica i izraženi podočnjaci.

    Ispucale i bolne usne mogu ukazivati na nedostatak riboflavina. Da biste ih nadomestili, konzumirajte bademe, brokoli, sir i jaja.

    Ukoliko su vaši nokti krhki, a zanoktice nisu retka pojava – povećajte unos biotina. Jedite jaja, mahunarke, grašak, boraniju...

     103
Jedan od najvećih izazova u kuhinji nam zadaje jedno od najukusnijih ali i najprostijih jela- sufle. Mnogi se ne usuđuju da ga naprave ali nemate razloga za brigu, dobro se…
U mom kraju nema slavlja bez baklave. Ali ona prava sa domaćim korama i u velikim tepsijama isečena kao veliki cvet. I dan danas se sećam kako je moja baka…
Savršenstvo...u trenutku kada pomislite da je preslatka naletite na malinu koja hladi i osvežava...
19088
Focaccia je hrskavi hleb prepun začina i ukusa. Može da se služi kao predjelo, doručak, večera, umesto grickalica...
21995
Hladna supa od paradajza ili Gaspačo je izuzetna stvar za tople letnje dane. Pored toga što ne morate da stojite kraj toplog šporeta dok je spremate, osvežiće vas i napuniti…
17482
Miris likera od kafe ne može nikoga ostaviti ravnodušnim. Svako će hteti da proba malo ovog napitka onog trenutka kada otvorite flašu i njegova aroma krene da se širi po…
12291
Strana 1241 od 1250