• Plavi patlidžan ne mora da bude gorak

    Plavi patlidžan ne mora da bude gorak

    Svaki kuvar, bilo profesionalac ili amater, zna koliko gorki ukus patlidžana može biti odbojan. Zato smo pronašli dva načina na koji se taj karakteristični ukus modre biljke može ukrotiti.

    Prvi način podrazumeva da patlidžan isečete, potom ga posolite (koristite krupnu so, zato što je povrće onda neće tako lako apsorbovati) sa jedne strane. Ostavite da odstoji oko pola sata, kako bi solanin, supstanca kojoj patlidžan duguje svoju gorčinu, nestala, a potom pokupite višak vode suvom krpom.

    Drugi način podrazumeva hlađenje. Isecite patlidžan na listove i stavite ga u zamrzivač na 4 sata. Kada ga izvadite, pritisnite ga dlanom, višak vode će izaći, a sa njim i veći deo neprijatnog ukusa.

     7390
  • Slatki krompir

    Slatki krompir

    Slatki krompir ili batat nema nikave morfološke sličnosti sa krompirom osim što mu nalikuje i što se priprema na isti način. Slatkastog je ukusa i zbog toga i svog izgleda dobio je svoje ime. Možete ga naći u žuto beloj, narandžastoj pa i crvenoj boji. Veoma je bogat beta-karotenom koji pomaže u sprečavanju nekih vrsta karcinoma (pankreas, želudac...). Takođe je bogat kalijumom, vitaminom B6, vitaminom C. Poreklom je iz Južne Amerike ali najveći proizvođać sa oko 80% učešća je Kina.

     15117
  • Maslinovo ulje kao saveznik u čišćenju!

    Maslinovo ulje kao saveznik u čišćenju!

    Maslinovo ulje je i više nego zdrav dodatak ishrani! Može se koristiti kao sredstvo za čišćenje masnih naslaga ali i za održavanje radnih površina.

    Aparati i kuhinjski pribor od nerđajućeg čelika – Uklonite masne naslage sa sirćetom, a zatim koristite malo maslinovog ulja nakapanog na tkaninu da biste vratili sjaj i uklonili mrlje.

    Kožne stolice – Obnovićete boju i vratićete sjaj na istrošenim kožnim sedištima. Pokušajte i sa cipelama, kaiševima ili kožnim jaknama.

    Kuhinjski elementi – Pomešajte maslinovo ulje sa limunovim sokom i prebrišite drvene kuhinjske elemente, police, stolice. Rezultati će biti i više nego vidljivi!

    Srebrni escajg – Na pamučnu tkaninu nakapajte maslinovog ulja. Kružnim pokretima ćete vrlo lako očistiti escajg i vratiti mu sjaj.

     241
  • Nekoliko načina da što bolje odnegujete posekotinu ili ogrebotinu

    Nekoliko načina da što bolje odnegujete posekotinu ili ogrebotinu

    Temeljno isperite područje. Isperite svu prljavštinu i uklonite sve strane materijale od delova garderobe. Ukoliko nemate pristup čistoj vodi, pokrijte ranu čistom tkaninom i isperite ranu u što kraćem roku.

    Očistite posekotinu antiseptikom kao što je vodonik peroksid i isperite.

    Više pritiska na rani usporiće ili potpuno zaustaviti krvarenje.

    Održavajte ranu suvom. Ukoliko pokrivate ranu, važno je da je u dodiru sa čistim materijalom.

    Uzimajte 500 mg vitamina C dnevno jer zbog visokog nivoa kolagena, utiče na brže zarastanje rana i obnavljanje ćelija kože.

    Koristite vodootporne hanzaplaste ukoliko je nužno.

     326
  • Gde se krije gluten, a da niste ni znali?

    Gde se krije gluten, a da niste ni znali?

    Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži. On daje testu elastičnost. Ne može se pravilno "razgraditi" kod ljudi sa alergijom i osetljivošću.

    Pomfrit kupljen u prodavnici je posut brašnom, kao i brojna riba.

    Prašak za pecivo sadrži sredstvo koje je na bazi pšenice.

    Soja sos takođe može da sadrži tragove pšenice.

     434
Čokoladne kuglice sa lešnicima, pa postoji li nešto lepše? :)
Ukoliko volite da grickate keksiće uz kaficu, čaj ili mleko sigurno će vam se dopasti i keksići sa bademima i belom čokoladom.
32285
Slane zalogajčiće možete praviti sa čime god poželite, što šarenije to lepše!
36214
Juče smo kupili kineski kupus i pošto ga nikada nisam spremala bacila sam se na google. Tamo nisam našla ništa što mi je privuklo pažnju pa sam odlučila da sama…
31463
Što se tiče sastojaka ovaj sos je veoma jednostavan, brzo se priprema ali zahteva pažnje prilikom pripreme.
25457
Evo odlične ideje ukoliko želite da iznenadite svoje prijatelje. Lako se priprema a ukus je veoma interesantan. Urolane slatke, mekane šljive u krckavoj slanoj slanini..mmmm
Strana 1177 od 1218