Izbegavajte plastične slamčice, a evo i zašto!

copyright
Copyright: readersdigest.ca
Pročitano: 1234 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(0 glasova)

U svakodnevnom životu koristimo plastiku više nego što smo i sami svesni. Neki brendovi služe kafe za poneti u plastičnim čašama, hrana se pakuje u plastične kutije. Kad bismo malo više znali o štetnosti plastike po okolinu i zdravlje, možda bismo posegnuli za nekim drugima materijalima.

U Sjedinjenim Američkim Državama svaki dan iskoristi se oko 500 miliona slamki. Studija sprovedena 2010. godine pokazala je da je u okean bačeno 8.000.000 tona plastike. Očekuje se da će taj broj narednih godina galopirajuće rasti. Izveštaj Svetskog ekonomskog foruma napominje da bi do 2050. godine u okeanima bilo više plastike od ribe. Do tada, u okean se isporuči četiri kamiona smeća po minuti.

Plastika se smatra toksičnom jer privlači druge hemikalije i bakterije u okeanskim vodama. Plastične slamke sadrže hemikalije koje u dodiru sa toplotom postaju još opasnije. Takođe, plastika je dizajnirana da bude izuzetno izdržljiva, ne i biorazgradiva. Većina plastike se ne reciklira zbog čega završava na deponiji ili u okeanu.

Umesto korišćena plastičnih slamki, razmislite o upotrebi staklenih. Mala cena koji možete platiti kako biste pomogli okolini.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava