• Pepino

    Pepino

    Pepino (Solanum muricatum) je egzotično voće iz Južne Amerike, najverovatnije iz Perua, neki izvori tvrde da su ga još stare Inke gajile. Iako je ovo tropsko voće u Evropu stiglo još krajem 18.veka, može se reći da i dalje spada u red voćki koje se retko nalaze na trpezama Evropljana. Danas se najviše konzumira i uzgaja na Novom Zelandu i u državama Latinske Amerike (Ekvador, Bolivija, Kolumbija). Plod pepina je žućkaste boje sa modrim, ljubičastim šarama i ukus podseća na kombinaciju dinje i kruške. Neki tvrde da ih ukus podseća na krastavac, pa otud španski naziv za pepino - kačuma, što znači krastavac za salatu. U zavisnosti od uzgoja može biti veličine šljive ili čak poveće tikve. Iako se najčešće jede sirov ili kao nezaobilazni deo tropske voćne salate, u mnogim kulturama se koristi kao glavno jelo, i to tako što se proprži na malo ulja sa puno začina i servira uz paradajz ili papriku sa kojima se odlično slaže. Ukus pepina takođe možete ulepšati i začinima kao što su cimet i anis, a nećete ni pogrešiti ako ga prelijete limunovim sokom. Pepino je voće izuzetno bogato vitaminom C i kalcijumom, te je dobro za kosti i zube, a posebno je pogodan za ishranu dijabetičara.

     1898
  • Čaj utiče na umor

    Čaj utiče na umor

    Prirodni sastojci u šolji čaja mogu poboljšati rad mozga i povećati osećaj budnosti. Efekti se kriju u sastojcima određene amino kiseline koja je prisutna u zelenom čaju, kao i kofein. Studija sprovedena nad osobama mlađim od 40 godina, pokazala je da čaj utiče na smanjenje umora. Čajevi smanjuju rizik od srčanih bolesti, a ukoliko ih redovno pijete mogu povećati gustinu kostiju. Crni čaj poboljšava kognitivne funkcije i pomaže u koncentraciji.

     945
  • Korisni saveti - kako da zavolite kuvanje

    Korisni saveti - kako da zavolite kuvanje

    Potreba za hranom se zajedno sa potrebom za disanjem i konzumiranjem vode, ubraja u fiziološke, odnosno osnovne ljudske potrebe. Hrana nam donosi neophodne nutrijente, snabdeva telo energijom i obezbeđuje normalno funkcionisanje organizma. Svako od nas želi da konzumira pažljivo pripremljenu, ukusnu i zdravu hranu.

    Međutim, osobe koje imaju odbojnost prema kuvanju, neretko se odlučuju za naručivanje hrane koja nije uvek najzdravija. Baš iz tog razloga, samostalna priprema hrane idealno je rešenje, bilo da živite sami ili sa porodicom. Ukoliko niste ljubitelji kuvanja, ovaj proces može biti prilično naporan.

    Međutim, rešenje postoji, a samo nekoliko jednostavnih koraka predstavljaju sjajan put ka razvijanju ljubavi prema kuvanju. U narednim redovima čekaju vas korisni saveti koji će vam pomoći da uživate u vremenu provedenom u kuhinji.

    #1 Odeća za kuvanje - obezbedite prijatnost pored šporeta

    Iako na prvi pogled deluje kao da garderoba nema velikog udela u prijatnom osećaju u kuhinji, to nije sasvim tačno. Udobna odeća veoma je važna za potpun užitak pripreme hrane. Sigurni smo da želite da izbegnete znojenje nastalo usled grejanja koje dolazi od šporeta, koje se posebno naglašava tokom letnje sezone.

    Stoga je naš savet da odaberete kvalitetne majice za žene i muškarce za zanimljive kuhinjske majstorije. Majice od pamuka i drugih prijatnih materijala obezbediće vam komfor, a vaša koža će disati, te će znojenje biti prisutno u manjoj meri. Kada je reč o donjem delu garderobe, odaberite udobnu trenerku ili helanke koje su sastavni deo vašeg kućnog stajlinga. Videćete da će celo iskustvo kuvanja biti značajno unapređeno, a da ćete svakog puta sve više uživati kuvajući!

    Naravno, kako čitav užitak ne bi bio pokvaren, predlažemo vam da preko odeće obučete kecelju i na taj način izbegnete prskanje ulja i druge fleke koje mogu nastati tokom pripreme hrane.

    Savetujemo vam da odaberete kecelje primamljivog dizajna, sa šaljivim natpisom ili neobičnim motivima. Na ovaj način ćete svaki put jedva čekati da je obučete i zaputite se u prostorije za pripremu hrane!

    #2 Ambijent - kako organizovati kuhinju tako da poželite da uđete u nju

    Poznato je da uređenje životnog prostora može uticati na raspoloženje, a u ovom slučaju na buđenje želje za kuvanjem. Tu pre svega mislimo na odabir nameštaja, boje za zidove i nameštaj, raspored kuhinjskih elemenata, električnih uređaja i slično.

    Neke od stavki koje “ubijaju” želju sa kuvanjem kod žena upravo su neadekvatan dizajn kuhinje, nedostatak uređaja poput mašine za sudove, manjak prostora i slično.

    Mnoge osobe izbegavaju da se upuste u pripremu jela, jer ih sama pomisao na pranje desetina sudova i boravak u skučenom prostoru odbija od procesa pripreme u istima. Međutim, to ne znači da mala kuhinja automatski znači da je u njoj nemoguće pripremati obroke. Pitanje koje se nameće je:

    Na koji način kreirati funkcionalan kuhinjski prostor?

    Pre svega, u vašoj kuhinji treba da postoji radna ploča na kojoj ćete moći da seckate i pripremate sve hranljive namirnice za ukusna jela. Pored toga, začine i neophodan pribor treba da vam bude nadohvat ruke, ali tako da napravite balans i ne preterate, te stvorite osećaj skučenosti i natrpanog prostora.

    Za male kuhinje birajte neutralne boje poput bele i nežnih, pastelnih nijansi, a monotonost razbijte pažljivo dizajniranim pločicama i drugim sitnicama.

    muskarac i zena u kuhinji

    #3 Prijatna atmosfera - kako da kuvanje bude zabava

    Dolazimo do trenutka kada ulazite u kuhinju.

    Šta je to što vas zapravo sprečava da kuvate?

    Odgovor je možda sasvim jednostavan, te razlog leži u lenjosti, mrzovolji i dosadi. Ali, dobra vest je da se i ove prepreke mogu prevazići. Za početak možete pustiti laganu muziku i kreirati prijatnu atmosferu u prostoru. Neka prvo jelo koje pripremate bude što jednostavnije, ali opet dovoljno interesantno. Primera radi, možete se odlučiti za spremanje piletine sa pečurkama.

    Ovo ukusno jelo sastoji se od svega nekoliko sastojaka, a vaš glavni zadatak je seckanje namirnica i njihovo dinstanje. Takođe, pripremanje hrane koja se peče spada u jednostavnije zadatke za početnike u kuhinji. Odaberite neki od ukusnih recepata i zasucite rukave!

    Predlažemo vam da namirnice spremite pre samog upuštanja u pripremu, tako da proces bude što jednostavniji i bez opterećenja.

    Prijatnoj atmosferi doprineće i dobro društvo u kuhinji. Ako živite sa višečlanom porodicom ili partnerom, provedite zajedničke trenutke i zakoračite u zajedničku avanturu pripreme hrane. Na ovaj način zabava gotovo da je zagarantovana!

    #4 Kupovina i čuvanje namirnica - važna stavka u čitavom procesu

    Verovatno se pitate kakvu ulogu namirnice imaju u buđenju želje za kuvanjem. Interesantno je da veliki broj muškaraca i žena odustane od kuvanja jer nema sve neophodne namirnice za pripremu jela, a usled nedostatka vremena, nije izvodljivo otići u kupovinu i spremiti obrok.

    Stoga je naš savet da jedan dan nedeljno bude rezervisan za posetu pijaci i supermarketu, odnosno za kupovinu svežih namirnica koje će postati deo ukusnih jela.

    Kada znate da se u frižideru i zamrzivaču nalaze sve neophodne namirnice, a da su na policama smešteni ukusni začini, upuštanje u pripreme obroka je znatno lakše i veća je verovatnoća da ćete zakoračiti u ovaj proces. Ukoliko ste jedni od onih koje vole da planiraju, savetujemo vam da upravo to uradite sa obrocima.

    Uživaćete u istraživanju recepata, osmišljavanju novih jela i pronalaženju inspiracije na najrazličitije načine.

    Nadamo se da su vas naši saveti inspirisali i podstakli da se upustite u kuhinjske majstorije i pomoću nekoliko trikova kreirate prijatnu atmosferu u kojoj ćete uživati u pripremi ukusnih jela!

     937
  • Ishrana i navike koje se proporučuju ako patite od aritmija

    Ishrana i navike koje se proporučuju ako patite od aritmija

    Veliki broj ljudi pogođen je atrijalnim fibrilacijama, pa je svakako dobro znati šta je dobro uzimati kao hranu u tom slučaju. Ako ste deo ove grupe ljudi sa dijagnozom ove vrste aritmije, možda ćete imati veliki broj sumnji u vezi sa svojom bolešću, kao što je, šta to treba da jedete ako imate aritmiju. Stoga, u ovom članku želimo da vas približimo jednoj od tema koja na koju se najviše postavlja pitanje: kojoj vrsti ishrane treba da se pridržavate kada patite od aritmije i, preciznije, atrijalne fibrilacije?

    A priori, ne postoji posebna dijeta za osobe sa atrijalnom fibrilacijom. U osnovi, za ovu vrstu aritmije preporučljivo je pratiti ishranu zdravu za srce. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da poboljšate svoje navike u ishrani.

    Zasićene masti

    Preporučljivo je svesti na minimum unos hrane koja sadrži visok nivo zasićenih i/ili trans masti. Ova vrsta masti doprinosi povećanju nivoa holesterola koji, u visokim nivoima, pomaže nastanku srčanih bolesti i začepljuje arterije izazivajući promenu krvnog pritiska, pa ih izbegavajte ako imate srčanu aritmiju.

    Iz tog razloga je neophodno smanjiti nivo holesterola u našem telu, odnosno u krvi. Da biste to uradili, potrebno je da unesete neke promene u vaše prehrambene navike i da namirnice koje obično konzumirate redovno (punomasni mlečni proizvodi, puter ili masno meso) zamenite zdravijim (manje masne mlečne proizvode, devičansko maslinovo ulje ili nemasno meso). Pored toga, preporučljivo je izbegavati brzu hranu, industrijska peciva i kobasice.

    Sve ovo, u kombinaciji sa umerenim svakodnevnim vežbanjem, učiniće da vaš holesterol stavite pod kontrolu i, pre svega, sprečiće da se vaša bolest pogorša.

    So

    Još jedan osnovni sastojak koji često koristimo je so. Uverite se da hrana koju jedete ima malo natrijuma, jer zloupotreba ove supstance u našoj ishrani može dovesti do povećanja krvnog pritiska i srčane frekvencije, što dovodi do epizode ​​atrijalne fibrilacije. Začinjavanje jela određenim začinima može biti rešenje za smanjenje upotrebe soli.

    Pića

    Konačno, trebalo bi da unos pića kao što su kafa, čaj, alkohol, energetska pića i bezalkoholna pića sa kofeinom smanjite na minimum. Nema direktnih indicija da kofein utiče na atrijalnu fibrilaciju, ali su to ekscitatorna pića koja mogu izazvati promene u našem otkucaju srca i krvnom pritisku, favorizujući pojavu epizode ​​fibrilacije.

    Hrana sa vitaminom K

    Ako ste na terapiji antikoagulansima, morate kontrolisati količinu hrane bogate vitaminom K koju konzumirate. Višak ove vrste vitamina može uticati na efikasnost antikoagulansa, smanjujući ga. Vitamin K možemo pronaći posebno u tamno žutom povrću ili zelenom lisnatom povrću.

    Hrana koju treba da uključimo u svoju ishranu

    Postoje različite namirnice koje doprinose poboljšanju našeg zdravlja i zato preporučujemo da ih uključite u ishranu.

    Plava riba
    Ova vrsta ribe sadrži veliku količinu Omega 3 masnih kiselina. Neki primeri su inćuni, sardine, sabljarka i losos. Preporučljivo je da je konzumirate najmanje 3 puta nedeljno.

    Orašasti plodovi – orasi, bademi...
    Ove namirnice su bogate magnezijumom i bolje ih je uzimati sirove.

    Žitarice i derivati kao što su hleb, testenina ili pirinač (puna pšenica ako je moguće)
    Ove namirnice ne sadrže velike količine vitamina K i poželjno ih je jesti 2 do 3 puta nedeljno.

    Mahunarke
    Povećana konzumacija mahunarki je korisna za naše zdravlje, jer nedostatak istih u našem organizmu može da nosi rizik od aritmija.

    Voće
    Veoma je korisno jesti između 3 i 5 komada voća dnevno.

    Promenite navike u kuhinji

    Ne samo da je važno da jedemo zdravu hranu, već moramo da vodimo računa i o načinu na koji ih kuvamo kako ne bi izgubili svoja osnovna svojstva. Najefikasniji načini da jela koja pripremamo budu zdrava su pripremanje u rerni, na roštilju ili na pari.

    Kupovina namirnica

    Kada kupujete, pažljivo pogledajte etikete proizvoda koje kupujete. Važno je da prehrambeni proizvodi imaju malo zasićenih masti i natrijuma. Uz to, svakako treba izbegavati kupovinu industrijskog peciva punog šećera i rafinisanih ulja od palmine masti.

    Zaključak: Ukratko, usvajanje dobrih navika u ishrani i zdravog načina života uz redovno vežbanje će doprineti povećanju kvaliteta vašeg života. Ovo, zajedno sa redovnim medicinskim praćenjem, smanjiće vaše šanse da patite od atrijalne fibrilacije.

     

     2230
  • Varfarin i ishrana

    Varfarin i ishrana

    Zdrava ishrana može biti pojednostavljena pri konzumiranju leka varfarina kada znate koje namirnice sadrže vitamin K. Neka hrana u interakciji sa ovim lekom - uključujući i voće i povrće, može učiniti varfarin neefikasnim.

    Preporučeni dnevni unos vitamina K je 80mg, a važno je izdvojiti voće koje omogućava 60 odsto ili više dnevnih vrednosti za ne više od tri obroka dnevno. Porcija šljiva je najveći izvor ovog vitamina sa ukupno 129 odsto preporučene dnevne vrednosti.

    Nekoliko plodova ne sadrži vitamin K, a to su mandarine, pomorandže sa izuzetkom grejpfruta koji je veliki izvor ovog vitamina. Voće koje sadrži vitamin K u tragovima: lubenica, jabuka, ananas, banane, trešnje, breskve...

    Zeleno povrće je veliki izvor vitamina K, može pružiti i više od 200 odsto preporučene dnevne vrednosti. Kako bi varfarin kao lek efikasno radio, ne znači da bi trebalo da izbegavate namirnice bogate vitaminom K, već da ih konzumirate u malim količinama.

     2735
Odličan recept za mekike.
4934
Ukusan kremasti lagnai kolač sa višnjama.
4066
Uksuno pecivo sa sirom.
2925
Snek pica trouglići za užinu, dečije rođendane, žurke i sl.
5273
Ukusan keks rolat sa jabukala i mlevenim keksom.
5013
Ukusna savijača sa mesom za doručak.
7278