Pranje ruku je podrazumevani ali vitalni oblik higijene u svim bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama. Njegov značaj je prvi put realizovan u bolnici u Beču, u 19. veku. U porodilištima je bila visoka stopa smrtnosti. Dr Ignjac Zemelvajs naredio je članovima svog osoblja da operu ruke pre lečenja bolesnika, pri čemu je drastično smanjena stopa umrlih.
Osim toga, pranjem ruku smanjuje se rizik od dijareje i razvoj crevnih infekcija. Kontakt sa fekalnim materijama koje sadrže brojne bakterije mogu izazvati brojne komplikacije.
Širenje bakterijskih infekcija oka može se suzbiti redovnim pranjem ruku.
Akutne infekcije mogu se sprečiti redovnom higijenom ruku. Patogeni koji izazivaju respiratorne komplikacije najčešće se nalaze na rukama.
Ugljeni hidrati su glavni i poželjni izvor energije. S obzirom da ugljeni hidrati pomažu u „napajanju“ mišića, važni su i za njihov oporavak jer pomažu vraćanju zaliha glikogena. Studije pokazuju da umanjen unos ugljenih hidrata smanjuje i nivo energije i izdržljivost. Zdravi izvori ugljenih hidrata su žitarice, voće i povrće koji su ujedno bogati i vlaknima. Vlakna su od suštinske važnosti za regulisanje znakova gladi i sitosti, obezbeđuju trajnu energiju i glavni su izvor „dobrih“ bakterija. Ukoliko izbacite ugljene hidrate iz ishrane, ograničavate i unos hrane bogate vlaknima. Namirnice koje sadrže ugljene hidrate su jedan od najboljih izvora vitamina B kompleksa.
Japanski spanać izvorno potiče iz Sakure. Intezivnijeg je ukusa pa se neretko koristi za pravljenje brojnih tradicionalnih japanskih jela. Japanci veruju da ova vrsta spanaća može usporiti proces starenja. Fascinantan je zbog neverovatne količine vitamina K, A, C, B1, B2, B6 i E. Visok sadržaj luteina je od velike koristi za zdravlje očiju. Antioksidansi eliminišu slobodne radikale iz tela i jačaju imuni sistem. Zavidne količine folne kiseline su od značaja za pravilan rad srca.
Peršun (lat. Petroselinum crispum) je dvogodišnja začinska biljka koja se naširoko koristi u mnogim supama, čorbama, varivima, salatama, ali i uz pirinač, testeninu, pa čak i morske polodove (pogotovo sa belim lukom i maslinovim uljem), ribu i meso. Iako ga mnogi koriste u sušenom obliku ili smrnutog, peršun je najbolje koristiti dok je svež, i dodati pred sam kraj kuvanja kako bi sačuvao sve vitamine i lekovita svojstva. A tih svojstava ima mnogo; mnogi ni ne znaju da peršun na listi sedam najzdravijih začinskih biljaka - sadrži velike količine vitamina A, C, K, te jako redak vitamin B12, pa je dobar za krvne sudove, protiv anemije, a posebno je dobar diuretik, smatra se da čaj od peršuna može itekako pomoći u izbacivanju kamena iz bubrega i sprečavanju urinarne infekcije. Takođe, smatra se da je odličan osveživač daha, pogotovo kod pušača.
Dizajneri su izdvojili 4 kombinacije boja koje smatraju pravim izborom ukoliko želite na jednostavan način da, uz pomoć boja, osvežite kuhinjski prostor.
Plava i bela
U kombinaciji sa kobaltom, plava boja može poslužiti kao neutralna pozadina posebno u malim kuhinjama.
Zelena i bela
Kuhinjski elementi u zelenoj boji su uvek dobar izbor ukoliko su zidovi bele boje. Zelena boja se takođe slaže i sa elementima od tamnog drveta.
Plava i siva
Ukoliko vam je kontrast bele I plave boje suviše snažan, odlučite se za sivu boju koja je uvek nepogrešiv izbor ukoliko se odlučite za kuhinjske elemente jarkih boja.
Plava i žuta
Nežni tonovi ovih boja doprineće osećaju topline. Ova kombinacija boja je posebno pogodna ukoliko u kuhinji nemate dovoljno sunčeve svetlosti.
Predivan način da započnete dan, provedete popodne uz porodicu ili veče uz prijatelje… slane, slatke, mirišljave, u svakom slučaju šta god da odaberete nećete pogrešiti jer su jednostavno neodoljive.