• Hrana koju ne bi trebalo odlagati u frižider

    Hrana koju ne bi trebalo odlagati u frižider

    Bilo koje voće ili povrće koje ima visoku koncentraciju vode poput krompira, celera, krastavca, zelene salate i lubenice - ne bi trebalo čuvati u frižideru. Usled niske temperature menja svoju teksturu i ukus, postaje gnjecavo i meko.

    Prženu hranu ne odlažite u frižider, postaće vlažna i postepeno će se pretvarati u kašu.

    Crni luk je najbolje čuvati u kesi ili vreći koja omogućava strujanje vazduha na sobnoj temperaturi.

    Paradajz u frižideru može da izbledi, zato je bolje da ga čuvate na sobnoj temperaturi, ali nikad u plastičnoj kesi.

    Breskve, kajsije, nektarine, šljive, trešnje, treba držati na sobnoj temperaturi ako nisu sasvim dozrele. Tako će sačuvati više hranljivih sastojaka.

    Bosiljak voli toplotu. U frižideru će bosiljak prerano uvenuti.

     1191
  • Bundeva

    Bundeva

    Bundevu (lat. Cucurbita pepo) svi znamo kao tradicionalni simbol čuvene Noći veštica, a njene semenke su omiljena grickalica omladine širom sveta. No, narandžasti, mesnati deo ove biljke (koji je dobio boju zahvaljujući beta karotenu) nekako kao da je zapostavljen, a može se koristiti u ishrani na zaista mnoge načine, a ne samo kao dekoracija.

    Ovo jesenje povrće spominje se još u Starom zavetu, koristili su ga još i Stari Egipćani, a u Evropu je došlo kada su ga Španci preneli iz Meksika.

    Slatkasti, mesnati deo bundeve upravo zbog beta karotena pomaže u lečenju psorijaze, a ako imate kožu sklonu aknama možete ublažiti stanje tako što ćete plod bundeve iskoristiti za pravljenje jednostavne maske za lice. Ovo povrće je i odličan diuretik, smiruje nadražen želudac i creva, čuva bubrege i smanjuje upale žuči. Pored toga, bundeve sadrže i niz drugih korisnih vitamina kao što je vitamin C.

    Posebno su zdrave semenke bundeve, jer sadrže ogromnu hranljivu vrednost i oblijuju belančevinama i ugljenim hidratima, kao i gvožđem, kalijumom i kalcijumom.

    Što se tiče recepata, od bundeve možete praviti ukusan pire, možete je pohovati, sitno iseckati i kuvati u čorbi, a bundevu možete i uzduž narezati, izbaciti deo sa semenkama i puniti sirom ili drugim povrćem i tako ispeći u rerni. Odlično se slaže sa začinima kao što su peršun, majčina dušica i lovorov list, a ako odlučite da napravite slatku pitu od bundeva, obavezno dodajte i malo cimeta, sigurno nećete pogrešiti.

     2042
  • Energetske i hranljive vrednosti: kivi

    Energetske i hranljive vrednosti: kivi

    Kivi vodi poreklo iz Kine, odakle su ga misionari početkom 20. veka odneli na Novi Zeland, zatim se proširio na čitavu planetu. Riznica je vitamina i ne bi trebalo zaboraviti činjenicu da sadrži više vitamina C od pomorandže. Jača imuni sistem, štiti od brojnih upala i infekcija, reguliše stres, povoljno utiče na rad organa za varenje kao i na zdravlje očiju.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 61 kcal

    Ugljeni hidrati: 14,66 g

    Proteini: 1g

    Masti: 0,52 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 3 g

    Niacin: 0,34 mg

    Vitamin A: 87 IU

    Vitamin C: 92,7 mg

    Vitamin K: 40,3 µg

    Natrijum: 3 mg

    Kalijum: 312 mg

    Kalcijum: 34 mg

    Gvožđe: 0,31 mg

    Magnezijum: 17 mg

    Cink: 0,14 mg

     1339
  • Staklene ili plastične ambalaže za odlaganje namirnica?

    Staklene ili plastične ambalaže za odlaganje namirnica?

    Skladištenje hrane je veoma značajno ukoliko želite da očuvate višak namirnica ili pripremljene hrane. Najčešće korišćene su plastične i staklene posude. Tri glavne prednosti plastičnih ambalaža su: cena, težina i trajnost. Bez obzira na tip materijala, obe ambalaže će služiti svojoj svrsi. Osim što je plastika izdržljiviji materijal, neće se tako lako slomiti u slučaju da vam ispadne - što je razlog zbog kog je staklena ambalaža za odlaganje hrane zabranjena. Staklo ne apsorbuje mirise i lakše je za održavanje, što je njegova velika prednost u odnosu na plastiku koja i apsorbuje mirise i poprimi boju namirnica. Takođe, čuvanje supica, soseva i čorbi je sigurnije u staklenim posudama jer imaju mnogo jače poklopce. Izbor je na vama.

     2081
  • Riblji restoran - Priča

    Riblji restoran - Priča

    Menzulana - Kuća sagrađena u osamnaestom veku kao tipična vojnograničarska zgrada: četvorougaona osnova, visok, strm krov, jednostavna fasada bez ukrasa, debeli zidovi, visoki ozidani dimnjaci. Krov je na četiri vode pokriven biber crepom. Ova zgrada je verovatno bila u sastavu Vojne kasarne koja je postojala u Novim Banovncima od 1730. godine i služila je kao poštanska stanica.

    Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica broj 201/73 od 30. 21. 1976. godine ova je lokacija proglašena za spomenik kulture.

    U spomenik kulture uselila se Priča. I to ne bilo kakva, već Priča o ribljoj čorbi, za koju Slavko i Branka Savić, vlasnici "autorskih prava", garantuju da će se dopasti njihovim gostima. I to, pre svega, zbog posve originalnog enterijera u kojem je svaki detalj nameštaja i dekora ili skinut s nekog tavana, ili izvučen iz bakinog ormana, ili "hand made by Slavko & prijatelji", pa je za opis ovog neobičnog restorana najbliža istini formulacija: etno restoran u retro stilu. Kao i u svim sličnim pričama, u kojima je glavna ideja da prostor što više zadrži svoju autentičnost, i u ovoj je prisno i toplo, skromno i jednostavno ali lepo. I ovde se od gostiju naprosto očekuje da budu opušteni, kao kod kuće, i da ulaskom u Priču zaborave na vreme, za kojim časovnici u najstarijoj kući u Banovcima ionako odavno ne jure. Dok se gosti odomaćuju, hvataju muzičke signale s radia, model 1955, u debeloj hladovini, iza prozora sa uštirkanim bakinim firangama, počinju polako da osećaju mirise koji dopiru iz otvorene kuhinje, kao nagoveštaj uzbudljive gastronomske priče koju će umeti da isprati i neko vino "po meri".

    U Priči o ribljoj čorbi, sasvim normalno, glavna uloga je dodeljena ribi, a ona je u Priči za priču: uvek sveža i majstorski pripremljena, jer do Dunava je tu kao kad bi malo više zabacio pecaroški štap. A i Slavko ima svoju vezu na reci - rođenog brata koji ne samo da ume da lovi, već i da priprema šampionske riblje čorbe bez kojih ne treba ni počinjati ručak u Priči, čak i kada vam riba nije najomiljenija hrana. Uz riblju čorbu i rečnu ribu na razne načine, obavezni deo svakodnevnog menia je i nadaleko najbolji riblji paprikaš sa domaćim rezancima ili kačamakom, zaliven nekim od dobrih domaćih vina.

    Za one koji su više klasično orijentisani i ne baš spremni da eksperimentiš u - iznenađenje! U Priči se sprema i najbolji roštilj, jer Slavko se od dvanaest godina koliko je živeo u Francuskoj, osam godina bavio ugostiteljstvom i to kao vlasnik nacionalnog restorana "Fontana" u Strazburu. Po svom povratku u Banovce, otvorio je riblji restoran "Krokodil", ali ga je posle par uspešnih godina rat zatvorio. I evo Slavka po treći put u ugostiteljstvu, u svojoj Priči koju, ko zna zašto, tako uporno i s toliko entuzijazma želi da ispriča svojim gostima. I da već koliko sledeće godine siđe na Dunav i tu na najlepšem mestu u Banovcima napravi pravu dunavsku Priču. Do tada, Banovci će, ušuškani uz najveću evropsku reku, za mnoge postati nova zanimljiva turistička destinacija nadomak Beograda. Da čisto, lepo i prijateljsko malo mesto konačno uđe u turističke vodiče, doprineće na svoj način i ova Priča. Slavkova i Brankina Priča o kojoj se već nadaleko govori.

     28843
Ako ne znate šta ćete novo za doručak ili večeru omlet sa tikvicama je dobra ideja!
15072
Dalmatinske rolnice su veoma zanimljive kao prilog. Imaju specifičan ukus zahvaljujući namazu od sremskog sira sa maslinama i belim lukom.
5844
Ovo je recept za čokoladnu tortu. Brzo se pravi, izdašna je i deca je obožavaju, tako da je super varijanta za dečije rođendane!
36941
Evo jednog recepta za Tiramisu. Kada sam ga prvi put probala oduševila sam se i od tada ga redovno pravim!
7570
Srpski kavijar je namaz od sira sa mlevenim orasima i belim lukom. Veoma je ukusan, otvara apetit, lako se priprema.
8324
Okruglice od krompirovog testa sa nadevom od divljači i prelivom od pečuraka....al to zvuči komplikovano! Ali nije! Lako se priprema, predivno izgleda i veoma je uskusno! Prava stvar ukoliko želite…
6883