Gotovo da ne postoji osoba koju u nekom momentu nije mučila neka od stomačnih tegoba. U nastavku teksta nalaze se smernice kojih biste trebali da se pridržavate, kako biste pomogli svom stomaku da ponovo počne nesmetano da radi.
Ukoliko vas muči zatvor, izbegavajte mlečne proizvode, ugljene hidrate, prženu i visokokaloričnu hranu, a jedite što više jabuka, krušaka, kivija, ribljeg i susamovog ulja.
Ako je vaš problem dijareja, klonite se pržene hrane, namirnica sa velikim udelom vlakana, alkohola I slatkiša, a uživajte u fermentisanom povrću, zelenom čaju, probioticima, cimetu ili pilećoj supi.
Nadutost je još jedan od čestih problema, a ako ste vi jedna od osoba koji muku muče sa tim stanjem, izbegavajte gazirana pića, pivo, pasulj i masnu hranu, a dajte šansu divljoj mirođiji, nani i anisu.
Portugalski kuvar Joakim Sousa naprečac je osvojio divljenje miliona ljudi koji su preko sajta Youtube videli njegov prelepi desert od čokolade.
Njegov "desert dana" izgleda kao loptica, međutim, kada se prelije sosem rascvetava se poput pupoljka.
Kreator ovog prelepog deserta trenutno radi u jednom lisabonskom restoranu, a još njegovih čarolija možete pronaći na društvenoj mreži Facebook - https://www.facebook.com/chef.joaquim.
Ukoliko biste i vi voleli da se okušate u pravljenju ovog divnog deserta, pogledajte video!
Brojne namirnice snabdevaju vaš organizam hranljivim materijama u većoj količini, u odnosu na neke druge. Ne postoji hrana koju ni u kom slučaju ne bi trebalo jesti. Međutim, neka hrana sadrži veću količinu kalorija i usled preteranog konzumiranja može dovesti do gojenja.
Pojedinci koji jedu ono što vole i kada vole, često postižu mnogo bolju ravnotežu u ishrani u odnosu na one koji sa namerom izbegavaju pojedine namirnice. Obratite pažnju na vaš apetit i izbegavajte prejedanje. Zapitajte se šta vam se zaista jede kada ste gladni i usopstavite samokontrolu. Prestanite da pravite podelu na "dobre" i "loše" namirnice. Umesto toga, odlučite koje od njih ćete jesti redovnije a koje povremeno. Ne zaboravite da je osnova zdrave ishrane kvalitet u odnosu na kvantitet. Ukoliko žudite za slatkišima, zadovoljite svoje potrebe ali imajte i adekvatnu užinu kako biste uspostavili balans. Zapitajte se šta najčešće jedete i u kojoj meri.
Đumbir se obično koristi kao začin i kao lek protiv različitih bolesti koji je poznat u narodnoj medicini.
Alkohol šteti bubrezima jer smanjuje dostupnost brojnih enzima i vitalnih elemenata kao što je askorbinska kiselina. Istraživanja su pokazala da do 100mg đumbira po kilogramu telesne težine dnevno obnavlja funkciju bubrega. Đumbir poseduje antioksidantna jedinjenja korisna za pravilan rad bubrega.
Brojni lekovi koji se koriste u borbi protiv određenih vrsta raka dovode do oštećenja bubrega. Istraživači su dokazali da 200mg đumbira po kilogramu telesne težine utiče na aktivnost antioksidativnih enzima važnih za funkciju bubrega.
Jaja bi trebalo da budu deo redovne ishrane. Odličan su izvor proteina, bogata su aminokisellinama, gvožđem i antioksidansima. Sadrže jedanaest esencijalnih aminokiselina koje su neophodne za funkcionisanje organizma. Njihov nedostatak može uzrokovati slabljenje mišića, oslabljen imuni sistem, zamor, opadanje kose, perutanje kože... Sadrže i velike količine selena koji je značajan posebno deci jer štiti zglobove, kosti, srce... Redak su prirodan izvor vitamina D koji je koristan za jačanje zuba i kostiju. Pomaže apsorpciju kalcijuma što je presudno za zdravu funkciju srca, debelog creva i metabolizma.
Evo jednog interesantog recepta za krofnice sa sladoledom i čokoladom. Najbolje od svega je što se krofnice peku a ne prže tako da nisu mnogo teške i masne.
Ovaj sos može biti više namenski. Prvenstveno se koristi kao sos za već pečeni roštilj (BBQ skraćenica od Barbecue - roštilj eng.), ali može poslužiti i kao marinada za svinjska…
Kremasti sos pogodan za špagete, taljatele ili kao odličan preliv za meso sa roštilja. Malo belog luka, parmezana, pavlake i sveži miris bosiljka svakome će fino zagolicati čulo mirisa.
Inspirisan jučerašnjim ručkom u Iulius Mall-u (Temišvar) u kojem sam probao kinesku kuhinju rešio sam da pokušam da i ja probam nešto slično. U kući sam imao nešto zeleniša i…