• Saksijsko uzgajanje bilja: vlašac

    Saksijsko uzgajanje bilja: vlašac

    Vlašac je biljka koja jednako dobro uspeva i na osunčanim i na senovitim mestima. Njegova karakteristika su ukrasni tanki listovi i miris koji asocira na beli luk. Ne iziskuje posebnu pažnju zbog toga što je izuzetno prilagodljiva biljka. Učestalo orezivanje podstiče njegov rast, a uklanjanje cvetova doprinosi intezitetu mirisa i snazi listova. Vlašac je potrebno umereno i redovno zalivati.

     553
  • Crno vino reguliše telesnu težinu?

    Crno vino reguliše telesnu težinu?

    Naučnici sa Univerziteta Harvard I Vašington otkrili su da dve čaše crnog vina dnevno mogu pomoći u smanjenju rizika od gojaznosti za oko 70 odsto. Preporučuje se jedna čaša vina pred spavanje jer njegove kalorije pomažu u održavanju osećaja sitosti. Druga studija sa Univerziteta u Danskoj testirala je oko 20.000 ljudi I svaki od ispitanih stekao je značajnu telesnu težinu izbegavajući konzumiranje vina.

     1272
  • Kako je "Pariska presuda" presudila u čast kalifornijskih vina, a ne svojih francuskih

    Kako je "Pariska presuda" presudila u čast kalifornijskih vina, a ne svojih francuskih

    Pre više od 30 godina, tačnije u proleće 1976. godine, u Parizu se odigrao jedan (naizgled nevažan) događaj čije će posledice imati ogroman značaj u razvoju tada gotovo nevidljive vinske industrije SAD.

    Naime, te 1976. godine, engleski trgovac Stiven Spurier (Steven Spurrier) je, u želji da reklamira svoj biznis, došao na ideju da održi neku vrstu takmičenja, tj. stručnu degustaciju nepoznatih kalifornijskih, kao i dobro poznatih i renomiranih francuskih vina. Stručni žiri sačinjavalo je devet uglednih kritičara i novinara kulinarskih magazina, i to upravo iz Francuske! Nije ni potrebno posebno napominjati činjenicu da su vina iz ove evropske države bila totalni favorit.

    Na takmičenju su se ocenjivala četiri francuska bela Burgundy vina protiv kalifornijskog belog Chardonaya, a potom četiri francuska crna vina iz Bordeauxa protiv kalifornijskog Cabernet Sauvignona. No, tu je bila jedna začkoljica - boce su bile neoznačene i žiri nije znao u kojoj je flaši koje vino. Pa ipak, Francuzi su i dalje bili ubeđeni da se njihovo vino vrlo lako može razlikovati od američkog. I, nakon degustacije, usledio je šok - kalifornijska vina su osvojila puno više bodova, a za najbolje vino proglašen je kalifornijski Chardonay Chateau iz 1973. godine!

    Kritičari, trgovci i publika su bili šokirani, ali pošto je degustacija bila izuzetno slabo posećena, Francuzi su se nadali da će sve vrlo brzo pasti u zaborav. Ali ipak nije - a za to je glavni krivac Džordž Taber (George Taber), pariski dopisnik Time-a, i ubrzo je ova vest stigla na naslovnice ne samo njegovog lista, nego na naslovnicama mnogih, izuzetno čitanih novina širom sveta.

     1192
  • Da li je bezbedno koristiti posuđe od bakra?

    Da li je bezbedno koristiti posuđe od bakra?

    Posuđe od bakra ima fantastičnu sposobnost da ravnomerno distribuira toplotu tokom procesa kuvanja ali se I brže hladi kada se ukloni sa pećnice. Kuhinjsko posuđe od bakra koje nije obloženo zaštitnim slojem može biti opasno. Molekuli bakra mogu da prodru u hranu tokom kuvanja. Bakar je reaktivan materijal, što znači da oksidira kada dođe u kontakt sa kiselinama. Posuđe od bakra je najčešće obloženo nerđajućim čelikom što onemogućava razlaganje otrovnih molekula u hrani. Neobloženo bakarno posuđe idealno je za kuvanje šećera jer sprečava kristalizaciju. Bakar brzo menja boju zbog čega je neophodno pravilno održavanje kako bi zadržao svoj sjaj. Najbolji metod je čišćenje sokom od limuna uz malo soli nakon svake upotrebe.

     7270
  • Četiri razloga zašto bi trebalo piti masalu

    Četiri razloga zašto bi trebalo piti masalu

    Reč masala u Indiji pre svega upućuje na mešavinu začina. Međutim, masala je tradicionalni indijski čaj, a evo zbog čega je važan:

    Bogat je flavonima, specijalnim jedinjenjima koja utiču na poboljšanu funkciju srca.

    Sadrži antioksidanse koji uklanjaju slobodne radikale iz tela i jača imunitet.

    Bogat je kalcijumom i preporučuje se osobama koje pate od osteoporoze.

    Indijski čaj sadrži probiotike koji su važni za zdravlje digestivnog trakta.

     1247
Volim da ih grickam u bilo koje doba dana, za doručak, večeru, kao užinu. A najviše ih volim kada su malo više zapečeni.
6224
Svež punjeni paradajz sa salatom od tunjevine je idelan za predjelo ili čak kao glavno jelo za vreme toplih letnjih večeri.
15819
Čorba od mladih kopriva je izuzetno ukusna i zdrava.
22863
Ova krem supa je veoma aromatična i ukusna.  Preporučujem je za hladne zimske dane.
7246
Ova pita se priprema veoma brzo i lako. Najukusnija je dok je topla.
17901
Recept je isti kao i za pekarske kiflice, samo ovo je varijanta za one koje vole nešto konkretnije.
23520