• Da li banana izaziva ili suzbija konstipaciju?

    Da li banana izaziva ili suzbija konstipaciju?

    Prema mišljenju makrobiotičkog nutricioniste Šilpa Arore: “Banane su bogate vlaknima i hranljivim materijama koje štite creva, što znači da su zdrava hrana za bakterije u vašem stomaku dok vlakna pomažu u eliminaciji toksina iz debelog creva.” Ipak, banane ne deluju povoljno na organe za varenje ukoliko se konzumiraju sa rafinisanim brašnom, prerađenim šećerima i slično, zato vodite računa uz šta ih kombinujete kako biste iskoristili sve njihove prednosti.

     1075
  • Simptomi nedostatka vitamina E

    Simptomi nedostatka vitamina E

    Nizak nivo vitamina E može izazvati mišićnu slabost. Od suštinskog je značaja za centralni nervni sistem. Njegov nedostatak rezultira oksidativnim stresom koji utiče na otežano hodanje i koordinaciju. Takođe može doći do oštećenja određenih neurona što dalje prouzrokuje otežanu sposobnost prenosa signala. Prouzrokuje i pogoršanje vida i oslabljenost imunog sistema.

     912
  • Ulje sandalovine i njegova višenamenska upotreba

    Ulje sandalovine i njegova višenamenska upotreba

    Ulje sandalovine poznato je po svom slatkastom mirisu i često se koristi kao osnovni sastojak parfema i kozmetičkih preparata. Tradicionalno, ulje sandalovine je deo verske tradicije u Indiji i drugim zemljama istočne Evrope. Drvo sandalovine smatra se svetim. Koristi se u raznim verskim obredima uključujući venčanje i rođenje. Jedno je od najskupljih eteričnih ulja koja su danas dostupna na tržištu. Da bi se dobilo najviše koristi od ovog eteričnog ulja, drvo sandalovine mora da raste najmanje 40-80 godina pre nego što se koreni mogu sakupiti. Starije, zrelije drvo sandalovine obično proizvodi eterično ulje sa jačim mirisom. Istraživači su otkrili da je glavno jedinjenje sandalovine – alfa-santalol odgovorno za uticaj na pažnju i raspoloženje. Smanjuje i upale i blage iritacije kože poput površinskih rana, bubuljica, bradavica ili čireva. Korišćenje ulja od sandalovine u proizvodima za negu kože je uobičajeno. Možete ga koristiti i kao dodatak balzamu za kosu. Dodavanjem samo par kapi sprečićete perutanje kože glave.

     1032
  • Rotkvice kao čistači krvi i bubrega

    Rotkvice kao čistači krvi i bubrega

    Rotkvice se koriste kao hrana i lek još od Rimskog carstva. One pripadaju istoj porodici kao kelj, brokoli i kupus.

    Dobrih strana rotkvice ima zaista mnogo - ekstremno nizak broj kalorija, nepostojanje masti, mnogo vlakana, folne kiseline, magnezijuma, kalijuma, bakra, kalcijuma, mangana i vitamina C i B.
    Ne možete pogrešiti sa ovim povrćem, kada se sitno isecka dobra je u salatama, a može se dodati i supama ili paprikašima.

    Ovo povrće se bori protiv raka, a visok procenat vlakana čini ga posebno delotvornim u borbi protiv raka debelog creva. Ako imate problema sa disanjem, rotkvice su prirodan lek za to. Vlakna, vitamini i minerali koji se nalaze u rotkvici pametan su izbor za kardiovaskularno zdravlje. Osim toga, pankreas, bubrezi i jetra se lakše čiste. Povrh svega toga, pomažu u gubljenju težine, jer dugo drže sitost, uprkos tome što sadrže veoma malo kalorija (svega 19 kalorija u porciji).

    Rotkvice jesu male, ali su sasvim sigurno moćne!

     2011
  • Japanska jabuka – „plod bogova“

    Japanska jabuka – „plod bogova“

    Japanska jabuka – „plod bogova“ uzgajana je vekovima unazad u mnogim kulturama. Bogata je vitaminom A, C, E i B6 kao i dijetetskim vlaknima, manganom, bakrom, magnezijumom, kalijumom i fosforom. Zbog prisustva vitamina C jača imunitet i povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca. Dobar je izvor vlakana – skoro 20 odsto preporučenog dnevnog unosa. Povećava sekreciju digestivnih sokova i zbog prisustva kalijuma povoljno utiče na krvni pritiska. Preporučuju se svima koji imaju problema sa jetrom, suvim kašljem, dijarejom...

     1148
Očaravjući krem. Lako se priprema, izgleda veoma zanimljivo i veoma je ukusan.
11898
Način da probudite sva čula.  Toplo, hrskavo, kremasto, hladno, aromatično…
11479
Interestantna, lagana i osvežavajuća torta za sve ukuse.
18470
Poznat još kao italijanski slatki hleb. Služi se na božićno jutro. Miris i ukus koji se pamti do sledećeg Božića.
27776
Brza, laka i veoma ukusna pita sa pečurkama. Priprema se sa šampinjonima ali možete iskoristiti i neku drugu vrstu.
30767
Obično se priprema za Božićne praznike ali može se služiti i u bilo kojoj drugoj prilici.
24518