Pasulj

copyright
Copyright: asiaotp.com
Pročitano: 2139 puta
Kategorija: Povrće
Ocena teksta:
(4 glasova)

Pasulj (lat. Phaseoli legument) je definitivno najpopularnije mahunasto povrće poreklom iz Južne Amerike koje se u domaćoj kuhinji često kuva sa dodatkom ukusnog mesa kao što je slanina, rebarce, kolenica ili kobasica.

Veličina zrna pasulja varira zavisno od vrste, a najpoznatiji su pasulj tetovac, trešnjevac, rozalija, egzotični azuki pasulj (krupna zrna), potom galeb i panonski gradištanac (srednje zrno) i najsitnija pasuljica. Najčešće je bele, žućkaste i crvene boje.

Pasulj je, baš kao i svo ostalo mahunasto povrće, izuzetno hranljiv i bogat proteinima i aminokiselinama. Takođe, sadrži i minerale kao što su fosfor, gvožđe, kalijum i kalcijum, kao i folnu kiselinu zbog čega se posebno preporučuje trudnicama.

Što se tiče pripreme, pasulj obavezno treba pre kuvanja ostaviti da odstoji u vodi što duže, minimum šest sati. Teško je svarljiv, pa ako imate osetljiva creva možete tokom kuvanja odstraniti ljusku koja i jeste uzrok teže svarljivosti pasulja. Ako ipak ostavite ljusku, nemojte je soliti sve do kraja kuvanja da se ne bi dodatno stvrdnula, ili dodajte začine kao što su kim, đumbir, nana i beli luk kako bi ste sprečili nadimanje stomaka posle jela.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava