Lignje na žaru - Restoran ALCUDIA

Možda ne svakoga dana ali bar 2-3 puta nedeljno trebali bi da na trpezi imamo ribu, ili prelepu lignju.

Pročitano: 8128 puta
Kategorija: Glavna jela
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Sastojci

sveže lignje

začini

krompir

blitva

belo vino

maslinovo ulje

Priprema

Sveže lignje dobro očistiti, posoliti pa pržiti na maslinovom ulju i belom vinu. Iseći obaren krompir na kocke, dodati blanširanu blitvu i začiniti. Jednostavno a preukusno!

Restoran ALCUDIA

Napisano: 
Tagovi:
 • 1 andrej verovšek 22. januar, 2015. 7:45:18
  Sveže lignje? Na fotografiji se jasno vide bočne resice plašta (perajice) samo na stražnjem delu, lignja ima te resice po skoro celoj dužini plašta.
  Na slici su totani (lignjuni), koji su vrsta okeanske lignje, naši ribari su to bacali mačkama. Na sreću nisu česti u Jadranu, ali se dogodi da koča zahvati jato totana, pa se nađu u ribarnici.

  Uvezeni smrznuti lignjuni su dostupni po jako niskoj cijemi, često deklarirani po izvoru kao atlantske, patagonske i druge lignje. Nisu ni približno mekani i okusni kao naše jadranske lignje. Shvaćam ugostitelje, jadranske lignje su užasno skupe. Na jelovnicima nekih restorana odvojeno se nude lignje i jadranske lignje, a omjer cene je najčešće 1:3. To mi se čini pravi naćin ponude.

  Lignjuni iz uvoza nisu dostupni sveži - no brzo smrzavanje na brodovima maticama bolje očuva ribu, a pogotovo glavonošce i od najbržih hlađenih prevoza svežeg ulova. Ne vitlam oklagijom - samo predlažem, da u nekoj rubrici vaše simpatične stranice obradite tu temu. Ja biram sveže zamrznute morske delicije - kad se odmrznu svežije su od onih 'svežih'.

  Pozdravljeni,
  gurmani svih zemalja ujedinimo se!

  Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
  Prijava