• Da li biste probali pastu od šišmiša?

    Da li biste probali pastu od šišmiša?

    Ovo jelo smatra se čudnim čak i u nekoliko kineskih zemalja iz kojih i potiče. Prvo, živi šišmiš kuva se u mleku. Nakon toga se iseče na sitne parčiće, pomeša sa raznim travama i začinima da bi se naposletku napravila tekstura pirea.

     1008
  • Norveška tradicionalna kuhinja - čak i kolače prave od ribe

    Norveška tradicionalna kuhinja - čak i kolače prave od ribe

    Rokt Laks (dimljeni losos) je zapravo norveški specijalitet koji je danas prepoznatljiv gotovo svugde u svetu. Smatra se da je ovo jelo najviše doprinelo popularnosti nordijske kuhinje ,a riba je tako popularna u ovim krajevima da se koristi čak i za pravljenje kolača. Ta poslastica se zove fiskekaker.

    U ovoj zemlji je početkom 20. veka bilo uobičajeno da se konzumira meso od kita, koje se koristilo kao zamena za goveđe meso. Danas se ipak konzumira daleko manje nego tada.

    Lutefisk, ilite jelo od osušene ribe je danas ponos mnogih Norvežana, a ustvari je prvi put napravljeno iz jednog razloga - nije kvarljivo i može da "preživi" dugu zimu tokom koje mnoge mrzi da kuvaju.

    Godišnje se iz Norveške izveze blizu milion tona ribe, što je treći po redu izvoz odmah nakon gasa i metala.

    Čak 80% stanovnika Norveške jede za doručak specijalnu vrstu hleba koja se zove grovbrod.

    Norvežani obožavaju picu - u marketima širom zemlje se godišnje proda čak 48 miliona komada smrznute pice.

    U ovoj zemlji se pivo može kupiti u gotovo svakoj radnji, dok se vino i žestina mogu naći isključivo u specijalizovanim prodavnicama koje se nazivaju Vinmonopolet. Još jedna zanimljivost vezana za alkohol - zabranjeno je proizvesti piće sa više od 22 procenta alkohola.

    Norvežani obožavaju kafu, prosečan norvežanin godišnje popije oko 10,7 kilograma kafe!

    Najpoznatiji norveški sir se zove brunost i godišnje se proizvede oko 4kg ovog sira po glavi stanovnika.
    Hrana je toliko skupa u Norveškoj da mnogi prelaze granicu kako bi kupili jeftinije namirnice u susednoj Švedskoj.

     4647
  • Kako se rešiti sinusne glavobolje?

    Kako se rešiti sinusne glavobolje?

    Izbegavajte namirnice za koje sumnjate da uzrokuju alergijske reakcije - Uobičajeni alergeni su pšenica, pojedini mlečni proizvodi, soja, rafinirani šećer koji može dovesti do upale i nagomilavanja sluzi. Proverite etikete na namirnicama koje kupujete i pratite reakcije vašeg organizma kako biste utvrdili da li ste alergični na neke od njih.

    Pijte dosta vode i izbegavajte preterani unos kofeina i šećera.

    Hladne obloge vam mogu pomoći u ublažavanju bola.

    Mentol ili čaj od nane pomažu lakšem disanju.

    Kriška limuna sa čajem od đumbira je idealna za sve vrste glavobolja, a idealno je rešenje za čišćenje nagomilane sluzi.

     1692
  • Začini i aromatične biljke

    Začini i aromatične biljke

    Najčuvenije svetske kuhinje Francuske, Italije, Kine, Indonezije, Indije itd. odlikuju se po upotrebi mnogih začina u skoro svakom jelu. Aromatično začinsko ulje, bilo je traženo i cenjeno još u staro doba. Njime se trgovalo i sticalo ogromno bogatstvo. Začinske biljke ne samo da poboljšavaju ukus i miris jela, već produžavaju trajnost hrane i čuvaju je od kvarenja. Začinske biljke najčešće uspevaju u tropskim krajevima, ali mnoge uspevaju i kod nas gajene ili samonikle. Koriste se sveže ili osušene, a u jelo se dodaju pred kraj kuvanja da ne bi izgubile aromu.

    Sušene začine treba čuvati u dobro zatvorenim staklenim ili metalnim bočicama. Domaćice obično znaju koje jelo traži koji začin. Evo nekih osnovnih začina:

    • Karanfilići ili Klinčići: Koriste se celi ili u prahu. Imaju intenzivan miris, pa treba oprezno sa njima. Koriste se za sosove sa govedinom, kuvano vino, poslastice sa jabukama ili voćem.
    • Kardamom: Male zelene bobice sa puno semenki, aroma slična limunu, imaju jači ukus i slabiji miris.
    • Chilli: Vrlo pikantne zelene i crvene papričice jake arome i ljutine. Sušeni chilli je još pikantniji. Po ukusu je sličan Kajenskom biberu.
    • Cimet: Štapići cimeta se odstružu od kore stabla i osuše. Ima veoma jaku aromu. Koristi se u jelima od pirinča i mesa i u raznim voćnim poslasticama.
    • Šafran: Od tankih sušenih niti šafrana dobija se prah koji se u vrlo malim količinama dodaje za poboljšanje boje i ukusa jela.
    • Korijandar: Svetlosmeđe semenke sveže arome, koriste se cele ili mlevene. Upotrebljava se za pripremanje jela sa mesom.
    • Kurkuma: Prah žute boje, dodaje se jelima od povrća, riže i piletine za pojačavanje ukusa i boje.
    • Gorušica: ili senf, slačica je aromatični začin za sosove i konzerviranje povrća.
    • Kim: Semenke se mogu koristiti cele ili mlevene, veoma prijatnog ukusa i mirisa, za marinade, čorbice, sosove, peciva.
    • Lovor: Poboljšava ukus mesu, čorbama, ribi i umacima, sveži listovi su aromatičniji i antiseptični.
    • Metvica: Karakterističan miris i ukus mente, koristi se za poboljšavanje ukusa jela od janjetine i piletine. Dobar je i za slatka jela i pića.
    • Anis: Semenke pune etarskog ulja, ide uz piletinu, šunku, sosove, ribu, slatka pića.
    • Đumbir: Uspeva u Aziji, ima veoma prijatan miris sličan limunu, ljutkast. Koren se koristi kao začin za sosove, pečenja, kolače i pudinge.
    • Vanila: Plod je mahunast, koristi se za pojačavanje arome kolača i poslastica.
    • Biber: U zrnu i mleveni koristi se za sva jela kuvana i pečena, aromu razvija na toploti. Ljutina varira od vrste, zrenja i prženja.
    • Beli luk: Omiljeni začin za sva slana jela, prirodni antibiotik, za zaprške, piletinu, mlevena i druga mesa.
    • Vlašac: Sa blagim mirisom luka, odlično prija u omletima, na pečenim krompirima, salatama i kao ukras.
    • Mažuran: Sladak je i mirisav, sveže listovi se mogu dodati salati.
    • Origano: Mediteranski začin, obavezan u talijanskim jelima od testenine i picama.
    • Kapar: Miriše lagano na anis i dobro prija uz ribu.
    • Ruzmarin: Jak začin, koristi se za mariniranje mesa i pečenja.
    • Estragon: Ukus podseća na anis. Začin za salate, nadeva za testo.
    • Majčina dušica: Veoma jake arome i mirisa, koristi se za mesne nadeve, pečurke, mediteransko voće i povrće.
    • Bosiljak: Ima jaku aromu i dobro pristaje u jelima od paradajza i u mediteranskoj kuhinji.
    • Peršun: Za poboljšavanje ukusa kuvanim jelima, čorbama, ribi, salatama. Svež list za dekoraciju.
    • Kadulja ili Žalfija: Opora ali puna mirisa i arome, listovi se koriste za nadeve uz pečenu svinjetinu ili gusku, za pripremu kobasica i pašteta.
    • Kleka: Obavezno se stavlja u jela koja se pripremaju od divljači. Stavlja se u rakiju, po čemu je poznata rakija klekovača.
    • Muskatni oraščić: Utiče na bolje raspoloženje, dodaje se testu, mlevenom mesu i kuvanom vinu.
    • Mirođija: Uspeva u svakoj bašti. Izrazitog je mirisa, koristi se za razne čorbe, umake, salate, turšiju.
    • Nana: Jednako se koristi sveža i sušena. Dodaje se jelima od povrća i mesa, likerima i kremovima. Ima osvežavajući ukus mente.
    • Paprika aleva: Koristi se slatka i ljuta mlevena i tucana kao zaprška za paprikaš, sarmu, pasulj, čorbe. Deo je nacionalnih kuhinja.
    • Ren: Upotrebljava se naribani koren pripremljen sa sirćetom, veoma izražajne prijatne ljutine. Dodaje se raznim sosovima uz pečenje i šunku.
    • Timijan: Dodaje se raznoj mesnatoj hrani, kobasicama i pašteti.
    • Celer: Sveži koren se upotrebljava za supe i salate, sušen za poboljšanje ukusa raznim jelima od mesa i povrća.
    • Crni luk: Slatko ljutog ukusa, svež ili kuvan osnova je mnogim jelima od povrća, sosova i salata.

     

    Zamrzavanje začinskog bilja

    Peršun, celerov list, mirođija, majčina dušica, estragon, mažuran, vlašac, kopar, korijandar, metvica mogu se zamrznuti. Pojedinačno ili mešano po želji, sitno naseckane začine staviti do polovine posudice za led, pa sipati vodu i zamrznuti.

     

    Sušenje začinskog bilja

    Mažuran, majčina dušica, ruzmarin, kadulja, lovor metvica su dobri za sušenje. Začinsko bilje uberite po lepom sunčanom vremenu dok sunce nije prejako. Najbolje je sušiti sa stabljikom. Spojite biljke u vezice i obesite ih na toplom, senovitom, prozračnom mestu najmanje nedelju dana. Ako sušite biljke u pećnici, stavite na rešetku na 30 stepeni sa polu otvorenim vratima. Osušene staviti u staklene ili glinene posude.

     

    Začinjeno sirće

    U staklenu flašu dodati začinske trave po želji, estragon, majčinu dušicu, metvicu, kopar, beli luk. Na začine sipati jabukovo sirće. Crvenom vinskom sirćetu dodajte ruzmarin. Koristiti nakon 2-3 nedelje za marinade, salate.

     

    Začinjeno ulje

    Takođe je ukusno kad je začinjeno. Maslinovo ulje sa belim lukom i bosiljkom uvek je spremno za paradajz salatu. Ulje sa belim lukom, kimom i mirođijom za salatu sa krastavcima. Orahovo ulje sa narandžinom korom, lovor, biber, majčina dušica pogodan je za ribu, govedinu ili divljač..

     19435
  • Paula Deen

    Paula Deen

    Paula Deen je trenutno jedna od najprepoznatljivijih i najomiljenijih američkih kuvarica. Svoje prve kulinarske tajne otkrila je od svoje bake pre tridesetak godina, a tada nije imala ni predstavu da će ti ukusni južnjački recepti da je vinu u sam vrh svetskog kulinarstva.


    Sveže razvedena, sa samo 200 dolara u džepu, 1989. otvara agenciju za ketering "The Bag Lady", a zbog velikog uspeha ovog biznisa već 1996. godine u Džordžiji sa svojim sinovima otvara restoran "The Lady and the Sons". Ovaj restoran je vremenom ostvario veliki uspeh i privukao veliku pažnju čak i medija. Tokom godina koje su usledile, Paula otvara još dva restorana ("The Paula Deen Buffet" i "Paula Deen's Family Kitchen") i objavljuje čak 14 kuvara.


    Njeni recepti su tipični južnjački: prženi, sočni, kalorični, sa puno začina, a od deserta najpoznatije su rolnice sa cimetom i druge poslastice od pudinga od banane. Danas je Paula vlasnica emisije koja u bilo koje doba dana i noći može da se prati preko interneta ili mobilnih aplikacija - "The Paula Deen Network". U toj emisiji Paula predstavlja nove recepte, ugošćava poznate ličnosti i komunicira sa svojim obožavateljima. No, Paula ima i druga iskustva što se tiče kamere - 2005. godine je odigrala izuzetno zapaženu ulogu u filmu Elzabethtown u kojem su glumili i Orlando Blum i Kirsten Danst.


    Više o Pauli Deen možete pročitati na njenom sajtu - http://www.foodnetwork.com/chefs/paula-deen/bio.html , a mi vam posebno preporučujemo da isprobate njen pasulj na južnjački način: http://www.foodnetwork.com/recipes/paula-deen/southern-baked-beans-recipe2.html 

     1609
Recept za pikantne popečke od krompira je prvi recept koji sam iseckala iz novina i zalepila u svesku.
17816
Ja sam na dijeti koju sam u zadnjih mesec dana prekršio mali milion puta. Naravno da je takvo ponašanje ostavilo traga. Vaga opasno naginje na skoro 90kg a o trigliceridima…
16352
Jesen stiže dunjo moja... a gde su dunje tu je i slatko od dunja. Ovo je recept koji godinama koristim.
168647
Od ribljih konzervi jedino volim da konzumiram tunjevinu. I obožavam da je koristim kad god stignem i gde god stignem :) Evo jednog odličnog recepta za pljeskavice od tune.
26875
Vojvotkin krompir je veoma dobra ideja za zabave i prilike kada se služi švedski sto. Jednostavno jelo a preukusno.
9783
Kada je moja mama prvi put napravila tortu od šargarepe nisam baš bila ubeđena da će mi se dopasti. Ali sam pogrešila. Šargarepa u kombinaciji sa cimetom je pravi pogodak.
30678