• Norveška tradicionalna kuhinja - čak i kolače prave od ribe

    Norveška tradicionalna kuhinja - čak i kolače prave od ribe

    Rokt Laks (dimljeni losos) je zapravo norveški specijalitet koji je danas prepoznatljiv gotovo svugde u svetu. Smatra se da je ovo jelo najviše doprinelo popularnosti nordijske kuhinje ,a riba je tako popularna u ovim krajevima da se koristi čak i za pravljenje kolača. Ta poslastica se zove fiskekaker.

    U ovoj zemlji je početkom 20. veka bilo uobičajeno da se konzumira meso od kita, koje se koristilo kao zamena za goveđe meso. Danas se ipak konzumira daleko manje nego tada.

    Lutefisk, ilite jelo od osušene ribe je danas ponos mnogih Norvežana, a ustvari je prvi put napravljeno iz jednog razloga - nije kvarljivo i može da "preživi" dugu zimu tokom koje mnoge mrzi da kuvaju.

    Godišnje se iz Norveške izveze blizu milion tona ribe, što je treći po redu izvoz odmah nakon gasa i metala.

    Čak 80% stanovnika Norveške jede za doručak specijalnu vrstu hleba koja se zove grovbrod.

    Norvežani obožavaju picu - u marketima širom zemlje se godišnje proda čak 48 miliona komada smrznute pice.

    U ovoj zemlji se pivo može kupiti u gotovo svakoj radnji, dok se vino i žestina mogu naći isključivo u specijalizovanim prodavnicama koje se nazivaju Vinmonopolet. Još jedna zanimljivost vezana za alkohol - zabranjeno je proizvesti piće sa više od 22 procenta alkohola.

    Norvežani obožavaju kafu, prosečan norvežanin godišnje popije oko 10,7 kilograma kafe!

    Najpoznatiji norveški sir se zove brunost i godišnje se proizvede oko 4kg ovog sira po glavi stanovnika.
    Hrana je toliko skupa u Norveškoj da mnogi prelaze granicu kako bi kupili jeftinije namirnice u susednoj Švedskoj.

     4319
  • Doručak za mršavljenje

    Doručak za mršavljenje

    Jedna od deset žena preskače doručak kada je na dijeti, ali znate već da je to potpuno pogrešno. Kako biste uravnoteženo gubili na težini, sledi četiri ideje za doručak koji će vam pomoći da dostignete svoj cilj.

    • Integralni sendvič sa mladim sirom i paradajzom - ova opcija nudi ugljene hidrate koji se polako razgrađuju i daju vam energiju, uz dodatak proteina i kalcijuma
    • Sendvič od ražanog hleba, barenog jajeta i paradajza - krcato proteinima, uz gotovo nikakve masnoće, ako budete doručkovali ovo duže ćete biti siti
    • Vegetarijanski omlet - pečurke, paradajz, malo nemasnog sira i dva jajeta, savršena kombinacija
    • Nemasna rikota na integralnom tostu - dobri ugljeni hidrati, dosta vlakana i odličan izvor proteina i kalcijuma, uz sjajan ukus, ovo je dobitna kombinacija.
     2699
  • Slatkiši za Noć veštica

    Slatkiši za Noć veštica

    Ludilo Noći veštica polako osvaja i ove krajeve i sigurno ste videli najave bar nekoliko žurki tim povodom ovog vikenda. Ostatak sveta već tradicionalno slavi ovaj praznik, i mada je Amerika poprište najvećeg slavlja, ni Španija ove godine ne zaostaje mnogo.

    Španski grafički dizajneri Rut i Sira Garsija hiperrealističnih čokoladnih lobanja sa izloženim mozgom, uz naslov "Poludele čokoladne lobanje".

    Mozak je napravljen od oraha ili pink gumenih bombonica, dok je lobanja od bele ili crne čokolade.

    Da li biste na prvi pogled pogodili šta je to?

     2189
  • Saveti: Hrana za zdrav um, telo i duh

    Saveti: Hrana za zdrav um, telo i duh

    Postoji čitav niz dokaza koji govore u prilog tome koliko je ishrana važna i za mentalno zdravlje. Većina istraživanja ove oblasti bila je fokusirana na to kako ishrana utiče na pojavu anksioznosti i depresije. Zato je od izuzetnog značaja unositi dovoljne količine vitamina B, cinka, gvožđa i omega 3 masnih kiselina. Evo nekoliko namirnica koje utiču na zdravlje uma, tela i duha:

    Bademi nude zadovoljavajuću kombinaciju ugljenih hidrata i proteina. Plus, pokazalo se da smanjuju nivo holesterola. Koristte ih kao začin u predjelu ili uz salatu, ili jednostavno pojedite šaku badema dnevno za užinu. Čuvajte ih u frižideru.

    Krekeri su bogati vlaknima i zdrava su užina.

    Započnite obrok toplom supom. Osim što povoljno utiče na varenje, takođe i umiruje.

    Meso, riba, jaja i mahunarke su prirodni izvori proteina neophodnih za rast i obnovu organizma.

     2500
  • Celer

    Celer

    Celer je dvogodišnja zeljasta biljka sa mesnatim korenom koja se danas u našim krajevima najviše koristi kao dodatak raznim supama i čorbama, mada mnogi ne znaju da se može koristiti na mnogo više načina. Ukus mu je slatkast i blago ljut, ali opet izuzetno aromatičan. Postoje beli celer, zeleni celer, i celer koji podseća na belu repu. Osim u supama i čorbama, njegovi listovi se mogu koristiti i u raznim salatama, kao dodatak raznom kuvanom povrću, a možete ga i sitno naseckati i dodati u razne marinade za pečeno meso, ribu ili roštilj. Ni seme ovog začina nije za bacanje, može se osušiti i pomešati sa solju i time se dobije izuzetno ukusan začin koji se može koristiti za posipanje slanih peciva. Smatra se da je odličan diuretik, smanjuje celulit, a mnogi tvrde i da zbog velike količine vitamina K jača nervni sistem.

     3875
Testenine ili paste uvek ima u kući. Uglavnom se sprema uz razne soseve ili prelive ali ovaj put sa Vama sam rešio da podelim recept za spremanje salate. Iako je…
22376
Leto je na izmaku ali se piletina kao i sveža salata mogu uvek pronaći. Lagano jelo koje vas može osvežiti u svakom trenutku. Dobar recept ako pokušavate da smršate, na…
16051
Sjajno predjelo koje odlično "paše" uz puter ili kajmak a, zašto da ne, i uz med, džem ili domaći pekmez. Ako pretekne može se poslužiti i uz glavno jelo a…
9424
Izuzetno ukusni i hrskavi kolačići sa čokoladom i ovsenim pahuljicama. Brzo se i lako spremaju ali uz dosta ručnog mešanja :)
38800
Ovako pripremljena piletina je vema ukusna, spolja ima divnu krckavu koricu dok je samo meso mekano i sočno.
10485
Pre neki dan imala sam priliku da probam jedan veoma interesantan kolač. Kada su me poslužili pomislila sam da me neko zeza pa to je običan koh preliven karamelom. Ali…
156874