• Sedam pokazatelja hormonalnog disbalansa

    Sedam pokazatelja hormonalnog disbalansa

    Umor - uprkos dovoljnom broju sati sna, osećate umor sve vreme? Postoji nekoliko krivaca koji bi mogli biti odgovorni, ali je insulin najverovatnije objašnjenje. Posebno ukoliko nivoi insulina ostaju visoki zbog razvoja insulinske rezistencije. Promene u ishrani (kao što je smanjenje količine jednostavnih ugljenih hidrata) gubljenje težine i redovno vežbanje mogu pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi stabilnim tokom celog dana.

    Nesanica - zajedno sa zamorom, nesanica je uobičajena nuspojava hormonskog disbalansa. Kod muškaraca pokazatelj je da je nivo testosterona nizak, a kod žena je krivac nizak nivo progesterona.

    Manjak seksualne želje - može biti znak niskog estrogena kod žena i niskog nivoa testosterona kod muškaraca.

    Preznojavanje - posebno kod žena, znak je niskog nivoa estrogena koji se može uravnotežiti odgovarajućom terapijom.

    Loša koncentracija - usled stresa, nadbubrežne žlezde ne proizvode dovoljne količine kortizola što utiče na kognitivne funkcije kao što su pamćenje i koncentracija.

    Razdražljivost - nastaje usled visokog nivoa estrogena i progesterona.

    Povećanje telesne težine u predelu abdomena - čest problem za koji su odgovorni kortizol i insulin čije smanjenje može vratiti balans.

     1332
  • Instagram brojač kalorija

    Instagram brojač kalorija

    Gugl trenutno radi na projektu koji će omogućiti korisnicima Instagrama da vide koliko kalorija ima hrana koju vide na toj društvenoj mreži.

    Projekat se zove Im2Calories i koristiće algoritme koji će omogućiti identifikaciju hrane. Na osnovu tih algoritama izračunavaće se broj kalorija na fotografiji.

    Ipak, ova aplikacija je tek u fazi izrade, tako da se još ne može sa sigurnošću reći kada će biti dostupan na tražištu, iako je patent već podnet.

     1451
  • Šta sve sadrži estragon?

    Šta sve sadrži estragon?

    Estragon je popularna višegodišnja biljka koja se često koristi u francuskoj i engleskoj kuhinji. Postoje različite sorte, ali je svaka član porodice Compositae ili Asteraceae i ima karakterističan ukus koji podseća na sladić, bosiljak i limun. Najčešće se upotrebljava u kulinarstvu, ali neki proizvođači ga koriste i kao dodatak sapunima i drugoj vrsti kozmetike. Može se koristiti i u lekovite svrhe. U Francuskoj popularan je u lečenju probavnih smetnji ili zubobolja. Neki ga koriste za podsticanje apetita. Ima potencijal i kao lek za mučninu nakon operacije. U Rusiji se koristi za prevenciju ili ublažavanje simptoma dijabetesa. Dve kašike svežeg, sirovog estragona daju samo oko pet kalorija. Jedna kašika mlevenog estragona sadrži oko 14 kalorija, gram proteina, manje od grama masti i oko 2.5 grama ugljenih hidrata. Sadrži I vitamine A, C, B6 I folat. Minerali koji preovlađuju su: kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, ali sadrži i male količine natrijuma, cinka, mangana i selena.

     821
  • Najčešći kvarovi na kuhinjskim uređajima i kako ih izbeći

    Najčešći kvarovi na kuhinjskim uređajima i kako ih izbeći

     

    Frižideri, šporeti, sudomašine, mikrotalasne pećnice - i svi drugi veliki i mali kuhinjski aparati imaju rok u kome proizvođač garantuje da će uređaj raditi besprekorno ako se pravilno koristi. Međutim, šta kada istekne garancija? Da li će se kuhinjski uređaji brzo pokvariti nakon isteka ili mogu još dugo da služe? Sve zavisi od toga kako ih koristimo i koliko ih dobro održavamo.

    Istrošenost delova i nepravilno rukovanje su najčešći uzroci kvarova koji se mogu desiti na svim kuhinjskim uređajima. Na sreću, danas lako možete pronaći pouzdan servis čiji serviseri vam mogu pomoći i zameniti neispravan deo i uređaj ponovo staviti u funkciju.

    Sa druge strane, postoje stvari koje možete i sami preduzeti kako biste predupredili kvar i obezbedili kuhinjskim ali i svim drugim uređajima u vašem domu da što duže traju. Evo liste nekoliko najčešćih kvarova na kuhinjskim aparatima i kako da ih otklonite odnosno izbegnete.

    Šporet - dotrajale ringle su najčešći kvar

    U najvećem broju slučajeva prvo što strada na šporetima, pogotovo kod modela starije proizvodnje, jesu ringle. Kvar ringli je relativno lako uočljiv, sve što je potrebno je da uključite ringlu, sačekate malo i proverite da li se zagreva ili ne. Ako se ringla ne zagreva kada je uključite ne mora nužno značiti da je pregorela. Problem može biti i do provodnika (žica), pa zato treba proveriti da li su čvrsto stegnute i vizuelno proveriti da nisu nagorele.

    U svakom slučaju, ringle na šporetu predstavljaju potrošni materijal i ukoliko je neka pregorela, lako se može zameniti. Čak iako niste vešti sa alatom, za zamenu ringle biće vam potrebno ne više od dvadesetak minuta. Podignite gornju ploču šporeta sa ringlama, otkačite provodnike (žice), izvadite staru dotrajalu ringlu, stavite novu i vratite provodnike po redosledu koji je bio. Kako ne biste zaboravili redosled provodnika, možete ih fotografisati telefonom ili obeležiti na neki drugi način.

    Kada je u pitanju rerna, najčešći kvar na ovoj komponenti vezan je za prestanak rada grejača. Oni se ne popravljaju, već se samo skinu i zamene novim. Zamena je, kao i kod ringli, veoma jednostavna i za taj posao potrebno je nekih petnaestak minuta. Naravno, pre nego što počnete sa radom, obavezno isključite uređaj iz izvora napajanja.

    Međutim, većina korisnika izbegava da sama majstoriše. Ako i vi niste sigurni ili ne želite da radite sami bilo šta što ima veze sa strujom, najbolje je da pozovete pouzdan servis bele tehnike. Birajte one servise koji su na dobrom glasu i koji imaju dobre ocene od strane korisnika. Većina njih će zamenu ringle izvršiti u vašem domu a ako je neki krupniji kvar uređaj možete odneti i u servis. Popravka šporeta u dogovorenom roku, stvar je poslovnosti pa će se serviseri potruditi da ispoštuju dogovor i dođu u dogovoreno vreme na vašu adresu i izvrše popravku.

    alat kvar

    Frižider - odmaknite ga od zida i redovno čistite zavojnice kondenzatora

    Najčešći kvarovi koji se javljaju na frižiderima i zamrzivačima su posledica naglog rasta ili pada napona u mreži. To je nešto na šta ne možete uticati, osim da postavite uređaj za prednaponsku zaštitu.

    Drugi razlog je vezan za nepravilnu instalaciju, odnosno nepravilno postavljanje uređaja. U svakom uputstvu stoji da se frižider mora odmaći od zidova najmanje pet do deset centimetara kako bi mogao lakše da radi. U suprotnom, toplota će se teže oslobađati i uređaj će biti konstantno preopterećen, što za posledicu ima češće kvarove.

    Takođe, nikako ne treba smetnuti s uma da se na zavojnicama kondenzatora, koje se nalaze na zadnjoj strani frižidera, često skuplja prašina koja otežava rad samog uređaja i može prouzrokovati kvarove.

    Za pravilnu instalaciju i održavanje frižidera, ali i drugih kućnih uređaja obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu koje pri kupovini dobijate uz uređaj.

    Aspirator - čistite filtere i odvode vazduha

    Važan deo svake praktične i funkcionalne kuhinje je aspirator. On je potreban pogotovo u stanovima, kako bi izbacio vani paru i masnoću koja nastaje tokom kuvanja. Bez obzira što aspiratori mogu biti različitog oblika, veličine i dizajna, svi oni se uglavnom čiste i održavaju na isti način.

    Postoji nekoliko znakova koji vam ukazuju na to da vam aspirator ne radi kako treba. Svakako prvi od njih je da ne odvodi dovoljno dima iz vaše kuhinje kada je uključen na najjače. U tom slučaju, moguće je da je odvodno crevo začepljeno, da ventilator ne radi ili ako je u pitanju aspirator sa filterima od aktivnog uglja da su se filteri potpuno zatvorili i ne mogu više da propuštaju zasićen vazduh. U većini slučajeva kvar otklanjate tako što očistite odvodne grane ili zamenite zapušene filtere.

    Drugi problemi su uglavnom vezani za sam elektromotor i ako niste po struci električar, teško da ćete sami moći da rešite problem. Treba istaći da ukoliko motor počne da bruji ili je preglasan dok radi, problem takođe mogu biti zapušeni odvodi, mada ovakvi simptomi u najvećem broju slučajeva ukazuju na kvar samog motora i neophodnost njegove zamene.

    Preventivne mere koje bi sprečile oštećenje i kvarove aspiratora se pre svega odnose na redovno čišćenje svih rešetki i filtera. To će olakšati rad elektromotora i on će duže i laganije raditi. Rešetke koje se skidaju možete potopiti u toplu vodu, ostaviti da odstoje u vodi i zatim ih detaljno oprati. Ako je masnoća koja se nakupila na rešetkama tvrdokornija napravite pastu od belog sirćeta i sode bikarbone. Ne samo da ćete se rešiti masnoće i tvrdokornih mrlja već ćete se osloboditi i neprijatnih mirisa.

    zice popravka

    Usisivač - redovno čistite filter kesu

    Usisivači nisu isključivo kuhinjski aparati, ali i te kako pomažu u čišćenju kuhinje, pa smo ih zato uvstili na ovu listu. Po svedočenju servisera, to su uređaji koji se po pravilu jako puno kvare. U najvećem broju slučajeva razlog je njihova nepravilna upotreba. Da bi usisivač radio dugo i bio funkcionalan, potrebno je da ga pravilno koristite i da ga redovno održavate.

    To znači da bi nakon par usisavanja stana obavezno trebali da ispraznite kesu u kojoj se sakuplja prašina i prljavština, da očistite filtere i da promenite vodu ako imate usisivač sa vodenim filterom. Ukoliko zanemarujete čišćenje filtera i ne praznite redovno kesu, to može izazvati otežan rad elektromotora i njegovo pregrevanje, što je i najčešći kvar koji se javlja kod usisivača.

    Kako ne biste morali da birate između kupovine novog kućnog uređaja i njegove popravke, najbolje je da se malo više potrudite i koristite uređaj na ispravan način. Pre svega pročitajte uputstvo o pravilnoj upotrebi aparata i postupajte isključivo prema njemu. Najčešći kvarovi koji se dešavaju na aparatima su upravo posledica nepažnje i nepravilnog korišćenja. Zato, ukoliko želite da vaši kućni uređaji traju dugo i dobro vas služe, održavajte ih čistim, ne preopterećujte ih i koristite ih isključivo za njihovu namenu.

     

     987
  • Kuvanje za početnike - Od čega treba da krenete?

    Kuvanje za početnike - Od čega treba da krenete?

    Kuvanje u kućnim uslovima je sve popularnije. Tome svedoči veliki broj kulinarskih emisija, knjiga, časopisa, blogova sa receptima i savetima, ali i video-zapisa na društvenim mrežama.

    Možda ste baš danas videli na Fejsbuku ili Instagramu zabavan kulinarski klip i poželeli da se konačno oprobate u ulozi kuvara. Nema više konzumiranja pekarskih i drugih nezdravih proizvoda. Od sada samo kvalitetna, domaća, zdrava, ali gurmanska hrana!

    Ukoliko ste odlučili da počnete da se penjete kulinarskim stepenicama, u nastavku teksta vam predstavljamo prvih nekoliko stepenika koje treba da savladate.

    #1 Pažljivo pročitajte recept i detaljno pratite instrukcije

    Možda vam ovo deluje trivijalno, ali veliki broj ljudi počinje da kuva bez detaljne analize potrebnih sastojaka i procesa pripreme željenog jela.

    Osim u standardnim, štampanim verzijama kuvara, ukusan recept možete pronaći online. Na internetu postoji na hiljade recepata i, što je najbolje, možete ih sačuvati na vašem telefonu, tabletu ili računaru.

    Da biste bili sigurni u kuhinji, pročitajte, a zatim ponovo pročitajte recept pre nego što počnete da kuvate. Na taj način ćete sa lakoćom prolaziti kroz sve faze pripreme.

    Sigurno vam ne bi prijalo da, dok ste opasani keceljom, saznate da nemate mleko u frižideru ili da je trebalo da marinirate meso tokom noći.

    Zato budite temeljni i izbegnite ovaj scenario.

    #2 Napravite nedeljni meni i sastavite listu za kupovinu

    Iskreno, da li ste pomislili: “Nemam ja vremena da se bakćem pripremama menija! Ne radim u restoranu”?

    Ukoliko jeste, iz ličnog iskustva vam možemo reći da ćete se brzo uigrati. Sve deluje teško dok ne pokušate. A zatim uz praksu postaje lako.

    Odvojite pola sata svake nedelje. Sednite, uzmite papir i olovku, pogledajte recepte koji su vam privukli pažnju i isplanirajte vaše obroke za narednu sedmicu (što možete činiti i uz neku opuštajuću muziku i mirišljave sveće).

    Ovaj sistem će vam omogućiti uštedu vremena koje biste inače potrošili na razmišljanje o tome šta ćete jesti kada se umorni i iscrpljeni vratite kući s fakulteta ili posla.

    Takođe, ukoliko imate nameru da počnete (ili nastavite) da se hranite zdravo, plan vam može pomoći da ostanete na pravom putu i ne skrenete sa staze zdravih navika u pekaru ili fast food. Benefiti su višestruki.

    Kada planirate svoj meni, pokušajte da uključite slične sastojke u svaki obrok kako biste mogli da koristite iste namirnice u više obroka nedeljno. Na primer, ako danas za večeru pravite piletinu sa grilovanim pečurkama, sutra možete spremati integralnu pastu u kremastom sosu od pečuraka.

    Savetujemo vam da napravite listu za kupovinu čim isplanirate obroke. Na ovaj način ćete osigurati da vaši obroci budu adekvatno pripremljeni. Dodatni plus je to što nećete trošiti novac na namirnice koje možda već imate u ostavi ili frižideru!

    Važna napomena: birajte sveže, kvalitetne sastojke. Hrana koju spremate može biti onoliko dobra koliko su dobri sastojci koje koristite za njenu pripremu.

    Takođe, obavezno uvrsitite začine na šoping listu. Pored standardnih (biber, beli luk u prahu, mlevena začinska paprika, peršun itd), možete nabaviti i neke italijanske, meksičke ili indijske začine, kao i, recimo, mešavine začina za jela sa piletinom.

    Ponuda je velika i sasvim je u redu da u početku birate klasičnije varijante i one koje su u skladu sa jelima koje planirate da spremate.

    Inače, sigurno ste primetili da profesionalni kuvari začinjavaju hranu sa visine, zar ne? To ne rade samo zato što deluje atraktivno, već i da bi se začin pravilnije rasporedio po namirnicama.

    zacin kasike kuvanje

    #3 Nabavite oštar nož

    Oštri noževi su manje opasni nego tupi noževi. Ako vam to ne deluje logično, ne brinite. Pomalo je kontraintuitivno.

    Za razliku od oštrih noževa, koji sekuhranu precizno i brzo, tupi noževi imaju tendenciju da klize i izazivaju brze, iznenadne pokrete. To može dovesti do posekotine prsta ili šake.

    Uvek vodite računa da vaši prsti ne budu oštrom nožu na putu. Takođe, nemojte seći namirnice “ka sebi”, već “od sebe”.

    #4 Francuska tehnika Mise en place

    Ukoliko ste pratili neku kulinarasku emisiju, sigurno ste primetili da kuvari pripremaju i izdvajaju namirnice u pojedinačne posude pre nego što započnu kuvanje.

    Zapravo, veliki deo kuvanja sastoji se u pripremi namirnica za obradu. Potrebno je izmeriti, sortirati, oprati i iseckati namirnice. Odvojte dovoljno vremena za ovaj deo procesa i koristite tehniku mise en place – postavljanje svih potrebnih sastojaka nadohvat ruke.

    Ovo je jedna od najvažnijih lekcija u svakoj kulinarskoj školi.

    Zamislite da niste pripremili sve namirnice i da treba da iseckate i dodate u tiganj još jedan sastojak (jer će, na primer, luk zagoreti ako to ne uradite brzo). Zvuči stresno, zar ne? A stres u kuhinji može izazvati samo nevolje (čitajte: posekotine i opekotine).

    Nadamo se da smo vam u ovom tekstu dali osnovne smernice koje vam mogu pomoći da pametno pripremite željena jela.

    Dobro izučite recepte koji su vam privukli pažnju, napravite plan obroka i listu za kupovinu i pažljivo pratite svaki korak iz uputstva za pripremu.

    Verujemo u vas i želimo vam srećan početak kulinarske avanture!

     1516
Slane zalogajčiće možete praviti sa čime god poželite, što šarenije to lepše!
39403
Juče smo kupili kineski kupus i pošto ga nikada nisam spremala bacila sam se na google. Tamo nisam našla ništa što mi je privuklo pažnju pa sam odlučila da sama…
40703
Što se tiče sastojaka ovaj sos je veoma jednostavan, brzo se priprema ali zahteva pažnje prilikom pripreme.
29269
Evo odlične ideje ukoliko želite da iznenadite svoje prijatelje. Lako se priprema a ukus je veoma interesantan. Urolane slatke, mekane šljive u krckavoj slanoj slanini..mmmm
Jako stari sremski recept. Vraća u detinjstvo. Brzo, lako i veoma ukusno!
29569
Malo zahtevnije jelo. Vrlo zanimljivo na izgled, i jako dobrog ukusa. Za one koji vole da kuvaju, i posvećuju dosta vremena kuvanju zarad dobrog ukusa.
6578