Da li je gazirana voda štetna po zdravlje?

Copyright
Copyright: new.mi9.com
Pročitano: 5344 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(4 glasova)

Postoje brojne internet stranice koje tvrde da je gazirana mineralna voda štetna, da oštećuje zubnu gleđ, isisava kalcijum iz kostiju i iritira grlo i stomak. Međutim, jesu li te tvrdnje istinite?

Gazirana pića jesu povezana sa krtijim kostima, ali to važi za slatka pića, ne za vodu. Sprovedeno je nekoliko studija čiji je zadatak bio da provere da li gazirana voda šteti kostima, i ni u jednoj to nije dokazano.

Kada se ugljen dioksid rastvori u vodi, stvaraju se male količine ugljene kiseline, ali kada su istraživači vršili eksperimente koji su uključivali razne vrste gaziranih i negaziranih voda, utvrđeno je da nijedna ne oštećuje zubnu gleđ. Ovo ipak ne važi za vode sa ukusom, jer arome koje se dodaju u nju čine tu vodu veoma kiselom i one mogu oštetiti zube, baš kao i gazirani sokovi.

Gazirana voda neće naškoditi vašem stomaku. Zapravo, mnogi ljudi smatraju da im sasvim uspešno smiruje stomačne tegobe, što je i potvrđeno studijama.

Iako su gazirana pića dovedena u vezu sa mnogim negativnim pojavama, sam proces gaziranja nije štetan, tako da je gazirana voda sasvim zdrava za piće. Gazirana voda ima iste zdravstvene benefite kao i obična voda, a u zavisnosti od minerala koje sadrži, čak može i da ojača zube i kosti.

Priredio: 
  • 1 er 12. jul, 2016. 9:07:04
    benefite ??? koji k?

    Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava